גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהלת היחידה של מחלקה כירורגית בישראל: היו התערבויות אם אחזיק מעמד

הפורטפוליו של ד"ר קטיה דיין, בת 55, מנהלת מחלקה כירורגית בבית חולים וולפסון ● "הכירורגיה משכה אותי, אבל לא ראיתי שם נשים, בגלל שהיא נתפסה כמקצוע גברי, דורשני, מחייב, עם שעות עבודה מטורפות. בהתחלה זה לא היה אפילו ברשימה שלי"

דר קטיה דיין / צילום: איל יצהר
דר קטיה דיין / צילום: איל יצהר

אני: אם אני טובה במשהו וארצה לעשות אותו, אין מה שימנע את זה ממני. לא חוששת משינויים. חשוב לי הקשר הבינאישי עם אחרים, למרות שאני לא מאוד חברותית; וחשוב לי להיות נגישה לכולם, גם אם אני לא מאוד נחמדה.

משפחה: למשפחתו של אבא היו מפעלי שוקולד גדולים בתוניסיה, הוא נולד שם ויצא ללמוד רפואה בפריז. לפני מלחמת העולם השנייה הוא הוסגר לנאצים, נעלם לכמה שנים, עד שהופיע שוב בבית ההורים ולא היה מוכן לספר על התקופה הזאת שום דבר, למעט העובדה שברח. הוא אף פעם לא שכח לצרפתים מה שעשו לו, ולמרות זאת עבר עם כל המשפחה לצרפת. הוא התמחה שם במחלות זיהומיות והקים את בנק הדם הראשון במרוקו. בשנות ה-50' עלה לישראל עם אשתו הראשונה וילדיו והם גרו באזור עפולה. בהמשך נפרדו והוא חזר לצרפת.

אמא הגיעה מטנג'יר - מובלעת של מגורשי ספרד דוברי ספרדית במרוקו. היא עלתה לארץ עם עליית הנוער אחרי קום המדינה, הגיעה לקיבוץ ושם הכירה את אבא. הם נסעו יחד לטנג'יר, שם נולדתי, ומשם עברו לפריז. אמא הייתה מורה ורואת חשבון, אבא ניהל מעבדה רפואית.

ילדות: מדהימה, שקטה ויפה בכפר קתולי קרוב לפריז. למדתי בבית ספר ליד הכנסייה, עד שב-1971 אבא החליט לחזור לארץ ועקר אותי ואת אחי משם. לא רציתי לעבור. לא ידעתי מילה בעברית, והילדים לא היו נחמדים. כדי להשתלב הייתי מוכרחה לאבד את המבטא ולהסביר לכולם שקטיה זה שם נפוץ בצרפת. עד שהגיעה העלייה מחבר העמים, הייתי הקטיה היחידה.

כשהייתי בת 12 עברנו לתל אביב בגלל העסקים של אבא, ועוד פעם עברתי את התהליך הקשה של ההשתלבות. גרנו בנווה אביבים, למדתי ביולוגיה, צרפתית ואנגלית באליאנס והייתי בחוגי ציור. לא ידעתי מה אני רוצה לעשות, אבל היה לי ברור שזה לא יהיה לכיוון הומני.

משה: הכרנו כשהיה קצין בשריון ומאז אנחנו יחד. יש לנו ילד אחד בן 30, שמסיים עכשיו סטאז' ברפואה בפנימית, דור שלישי לרופאים. אנחנו גרים בקיבוץ גבעת חיים. ההחלטה להביא לעולם ילד אחד הייתה מודעת. היה לי חשוב להיות הורה ואני אוהבת את בני למוות.

פנאי: הרפואה היא התחביב שלי גם מחוץ לשעות העבודה. חוץ מזה אני פרנקופילית, פריז היא האהבה שלי.

תפיסת עתיד: רוצה שיקום דור של נשים כירורגיות וברור לי שלא אהיה מנהלת המחלקה האחרונה. רוצה שידעו שבוולפסון, שנחשב בית חולים פריפריאלי, יש מחלקה מעולה, שחולים מקבלים בה את הטיפול המסור והטוב ביותר שיש.

רפואה

אישה ב"מקצוע גברי": אחרי שירות כמדריכת טנקים במלחמת לבנון, ויתרתי סופית על רעיון הציור כי הבנתי שאני לא טובה מספיק ואין לי את הנפש הגדולה שאמן צריך. נרשמתי ללימודי רפואה, התקבלתי לכל הפקולטות ובחרתי בבן גוריון, שם עסקו יותר ברפואת קהילה שדיברה אליי. אבא חשב שרפואה הוא לא מקצוע חכם מספיק והאמין במחקר ואקדמיה, אבל אני רציתי לרפא אנשים.

סיימתי את הסטאז' וכשהייתי צריכה לבחור התמחות לא ידעתי במה, כי אהבתי את הכול. הכירורגיה משכה אותי, אבל לא ראיתי שם נשים, בגלל שהיא נתפסה כמקצוע גברי, דורשני, מחייב, עם שעות עבודה מטורפות. פחות נפש ויותר כוח פיזי. לכן, זה לא היה אפילו ברשימה שלי. אבל אז בסטאז' בבית החולים מאיר הציעו לי להתמחות בכירורגיה. התלבטתי. היו שם התערבויות אם אצליח להחזיק מעמד. מי שדחף אותי היה בן הזוג שלי.

כירורגיה: עשיתי התמחות של שש שנים והתמקצעתי בלפרוסקופיה, ניתוח זעיר פולשני, שנעשה דרך חור מפתח במקום לפתוח את הבטן, ומצריך יכולות ניתוח עדינות יותר. היום, באמצעות הטכנולוגיה, אפשר לבצע כך כמעט כל ניתוח ולשלוט על דימומים, מה שמקל על ההחלמה. עם הזמן נוצרו בתוך הלפרוסקופיה תת התמחויות.

לבד בניו יורק: יצאתי להתמחות של שנה בניו יורק כשהבן שלי היה בן שש. הייתי שם לבד, כי כלכלית לא יכולנו להרשות לעצמנו שמשה יפסיק לעבוד. לא היה סקייפ, אז דיברנו המון בטלפון. כשחזרתי לארץ, פרופסור אילן חרוזי מוולפסון לקח אותי אליו, הביא אותי לכירורגית ב', ומאז ועד היום אני שם. במשך שנים התמקדתי במעי הגס, קיבה, ניתוח טראומה ובקעים.

ניהול: ב-2008 התמניתי לסגנית מנהל המחלקה. לא למדתי מנהל רפואי, כי הרופא הבכיר במחלקה פחות עוסק בענייני ניהול והוא יותר הדרג הרפואי הבכיר והאחראי על המתמחים. כשמנהל המחלקה לשעבר חלה מוניתי לממלאת מקומו במשך שלוש שנים, ואחריהן, למרות שלא ממש שאפתי לזה, מוניתי למנהלת המחלקה - האישה הראשונה והיחידה שמנהלת מחלקה כירורגית בישראל. אני אחראית על כל הניתוחים במחלקה, והאחריות לכל דבר שקורה לחולה היא עליי.

רפואה ציבורית: מאוד מאמינה בה וחושבת שצריכים לנתק ממנה את הרפואה הפרטית לגמרי, כמו בארה"ב. הקליניקה הפרטית שלי עוסקת באסתטיקה ואני לא מנתחת בבית החולים את מי שבא אליי באופן פרטי. אני מרצה באוניברסיטת תל אביב ומנהלת האקדמיה לכירורגיה מטעם איגוד הכירורגים, כי יש לי אחריות להעביר את הידע שקיבלתי לאחרים.

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים