גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהמדינה שהייתה בית קברות לעם היהודי בחרה בנשיא יהודי

הנשיא החדש של אוקראינה, וולודיה זלנסקי, נדרש כעת לפתור בעיות קיומיות במדינה שבה ההמונים נהגו לחשוב שהיהודים הם–הם הבעיה

וולודיה זלנסקי/ צילום:reuters Valentyn_Ogirenko
וולודיה זלנסקי/ צילום:reuters Valentyn_Ogirenko

כמה שרוסיה אינה רוצה אוקראינה. אפילו לא קצת אוקראינה, אפילו לא טיפה. זה כשלעצמו אינו גילוי: הוא ידוע למתבוננים זה 350 שנה ויותר, מאז רוסיה בלעה את "האחים הקטנים", ולא נודעו כי באו אל קרבה.

אבל הם סירבו להתעכל. זאת אומרת, "הם", היא אולי לשון הגזמה. המסות הגדולות לא התעניינו בשאלות מופשטות כמו זהות לאומית ועצמאות פוליטית. המשכילים - או כפי שקוראים להם כיום, "האליטות" - עשו מזה עניין. עגת האיכרים, שנהגה לעורר גיחוך במוסקבה ובסנקט פטרבורג, פתאום נעשתה שפה לאומית. הם התחילו לכתוב בה שירה וספרי היסטוריה. את הציון הגיאוגרפי הטכני לחלוטין "מחוז הגבול" הם הפכו לשם ארץ. הם התחילו להכחיש שהם קשורים בטבורם באמא רוסיה. הם התחילו לפלרטט עם זרים, בניסיון לפרק את האימפריה.

באיזו מידה הם באמת רצו להיפרד מרוסיה? תשעה חודשים לפני שהצביעו ברוב עצום במשאל עם לטובת עצמאות, בדצמבר 1991, הם הצביעו ברוב עצום נגדה. במידת-מה זו הייתה גרסה מקומית של "ברקזיט". איש לא אמר להם בגילוי לב מה יהיו התוצאות של יציאה מן האיחוד עם רוסיה: התמוטטות כלכלית, התחזקות של קצוות פוליטיים, פילוג אזורי, שחיתות מסיבית, ובעיקר רטינה בלתי פוסקת מצד רוסיה.

לציפייה כי "רוסיה הדמוקרטית" תשלים עם אובדן אוקראינה לא היה על מה שתסמוך; לא יותר מן הציפייה ש"רוסיה הדמוקרטית" אומנם תישאר דמוקרטית. יתרון הפרספקטיבה מראה לנו עד כמה מקרית הייתה שעת ההזדמנות שאפשרה לשורה של מיעוטים לאומיים להסתנן דרך סדק צר, לפני שהדלת חזרה ונטרקה. לרוע המזל ולמרבה הטרגדיה, הדמוקרטיה הרוסית לא הייתה אלא אחיזת עיניים, תוצאה של חולשת המדינה, לא של שינוי במצב הדעת.

ביטוי מובהק של בוז

כעת רוסיה חזרה לסורה. משטרה הפנימי הנוכחי הוא וריאציה על גלגולים אוטוקרטיים קודמים, גם אם הפעם, מהדורות החדשות המודרכות בטלוויזיה מלוות בעדכונים בלתי פוסקים של מדד הבורסה, לא של דוחות המפלגה על יבול הדגנים; וגם אם ל"רפובליקה" יש "נשיא" במקום קיסר או מזכ"ל.

רוסיה החדשה-ישנה מחקה את חרפת חולשתה, עכשיו היא רוצה למחוק את הגבולות שנולדו מתוך החולשה. אין גבול התקוע בגרונה יותר מזה המפריד בינה לבין רוּס הקדושה, ערש הולדתה של האומה. הרי המדינה הרוסית הראשונה נוסדה לפני אלף שנה ויותר בקייב (והרוסים הראשונים היו מהגרים ויקינגיים, אז שנורבגיה ושבדיה ייזהרו להן).

המזימה לפרק את אוקראינה עומדת בשנתה החמישית. היא התחילה בפלישה לחצי האי קרים ובסיפוחו (כן, היה משאל עם; אבל החוק הבינלאומי אינו מרשה לארצות לפלוש כדי לערוך משאלי עם); היא נמשכה בפלישה דה-פאקטו לשני מחוזות במזרח אוקראינה, שהוכרזו כ"רפובליקות עממיות"; היא נמשכה זה לא כבר בהגבלות על שיט אוקראיני במי החופים המוּכרים של אוקראינה; ובשבוע שעבר היא קיבלה תגבורת מעניינת.

הנשיא פוטין הודיע שרוסיה תזרז כל בקשה מצד תושבי המחוזות המזרחיים לקבל דרכון רוסי. קטן הספק שרוב גדול של תושבי המחוזות אומנם יפנו לקבל דרכון. ואז, כפסע יהיה בין רוסיה ובין סיפוח מלא. היא תוכל להצדיק אותו בהגנה על אזרחיה, כפי שעשתה בקרים.

שקיפות המזימה עוררה כעס באוקראינה ובשורה של ערי בירה מערביות. תגובת פוטין: הוא הודיע כי ישקול להרחיב את המסגרת, ולהציע דרכון רוסי לכל אוקראיני שיחפוץ בו. אכן, קשה למצוא ביטוי מובהק יותר של בוז כלפי ריבונותה של מדינה שכנה וכלפי כבודה הלאומי. רוסיה של פוטין סיגלה לעצמה את כל החן השזור במשטרי סטאלין, אלכסנדר השלישי, ניקולאי הראשון ואיוואן האיום. טוב, אולי לא איוואן.

"הזכות להיאסר"

קצת קשה להאמין למקריות של הצעת הדרכונים: היא באה בשבוע שבו אוקראינה התחכמה לעולם כולו - כמעט 30 שנה לאחר לידתה - כשהחליטה לעשות את ההיפך המוחלט מכל מה שארץ רציונלית עושה. אולי ייצא לה משהו מזה. היא בחרה קומיקאי ממוצא יהודי לנשיא הרפובליקה.

סגולותיו של וולודיה זלנסקי כמדינאי מוטלות בספק הכרחי. אבל יהיו סגולותיו הפוליטיות אשר יהיו, זלנסקי כנראה יעשה חיל בפוליטיקה של ציוצים. "דרכון רוסי?", הוא שאל, והשיב, "לא, תודה". דרכון רוסי מעניק לבעליו את "הזכות להיאסר בגין מחאה לא אלימה" ואת "הזכות לא ליהנות מבחירות חופשיות ותחרותיות". אם רק יותר מנהיגים דמוקרטיים היו מעזים כמוהו.

קשה להעלות על הדעת אירוניה מושלמת יותר מחילופי הדברים בין שני הוולודיות, זלנסקי ופוטין. "האחים הקטנים", באמצעות נשיאם הצעיר וחסר הניסיון, מעמידים את הדיקטטורה הרוסית במקומה, ומזכירים לעולם החיצון שלא כל הסלאבים בקיסרות הסובייטית לשעבר מתגעגעים אל סטאלין.

כל זה קורה מאה שנה בדיוק לאחר גל הפוגרומים, ששטף את אוקראינה מיד לאחר מלחמת העולם הראשונה, בעיצומה של מלחמת האזרחים הרוסית. זו הייתה השואה הקטנה שלפני השואה הגדולה. עשרות קהילות יהודיות נמחו מעל פני האדמה. עשרות אלפי יהודים נטבחו (בין 50,000 ל-150,000, אין הערכה מוסמכת). מאות אלפים נמלטו אל מקומות מקלט חדשים, בייחוד באמריקה הלטינית. חלק קטן עלו לארץ ("העלייה השלישית").

ב-1919 אוקראינה הצטיירה כבית הקברות של העם היהודי. לאומיות אוקראינית הייתה אויבת מרה של היהודים. נשיאותו של יהודי, מאה שנה אחר כך, היא תעתוע גורל. אין משמעותה השלמה היסטורית. את חמש השנים הבאות של הנשיא זלנסקי צריך ללוות במידה ניכרת של תקווה - ושל חרדה. הוא נדרש לפתור בעיות קיומיות בארץ שהמוניה נהגו לחשוב כי היהודים הם-הם הבעיה.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר