גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי רוצה לחיות אלף שנה? ובכן, אני רוצה. אבל יש לי תנאי: אני רוצה גוף

חוקרים נשבעים שכבר עתה מתהלך בינינו אדם שיחיה אלף שנה. אלף שנה. אנשים שאני מדבר איתם על זה נרתעים, מי רוצה לחיות אלף שנים? אני רוצה, וגם אם אני לא יודע איך זה יהיה, יש לי תחושה שזה עדיף על המוות

דרור פויר/ צילום: יונתן בלום
דרור פויר/ צילום: יונתן בלום

א.

אחרי שהרג את המינוטאור הנורא, מפלצת שחציה שור וחציה אדם שנכלאה בלבירינת שבכרתים, עלה תזאוס מלך אתונה על אוניית המלחמה שלו בעלת 30 המשוטים והפליג הביתה. אנשי אתונה שמרו על האונייה שנים רבות אחרי מותו, מדי פעם היו מוציאים ממנה חלקים שהתיישנו ושמים חלקים חדשים. כך עשו שוב ושוב עד שבא איזה פילוסוף, טיפוס עם ידיים ענוגות שמעולם לא היכו בפטיש או משכו בחבל, נעמד מול הפועלים והתחיל להציק להם בשאלות: האם האונייה של תזאוס היא עדיין האונייה של תזאוס אף שהחלפתם בה את כל הקורות, המפרשים, התרנים, החבלים והמשוטים של תזאוס? ואם לא, מתי הפסיקה להיות - אחרי שהחלפתם חלק אחד? מאה? ואם תיקחו את כל החלקים הישנים שהורדתם מהאונייה, תבנו מהם אחת חדשה ותעמידו אותן מולי, זו ליד זו - מי מהן תהיה האונייה של תזאוס? ואם נחזור ונחליף גם את החלקים המקוריים באונייה השנייה וניצור שלישית - מי תהיה אז האונייה של תזאוס?

שאל הפילוסוף ושאל עד שהתעצבן אחד הפועלים והרביץ לו.

הפועל, המלך, המפלצת והפילוסוף כבר מזמן שוכני עפר וגם האונייה איננה, אם הייתה. הכול חלף, הכול חולף והכול יחלוף מלבד השאלה שלעולם עומדת: מי אני? בהנחה שהחיים והניסיון, השמחה והכאב, ההצלחות והכישלונות, הלידות והמוות, הצלקות והניתוחים, התאים שמתים ומתחדשים, משנים את הבנאדם כמו היה אונייה מיטלטלת בים הזמן - חייב אדם לשאול את עצמו האם אני עדיין האונייה של תזאוס שהייתי?

דרור פויר/ צילום : יונתן בלום

ב.

יש שאלות שאין עליהן תשובות. חשבתי על זה כשקראתי השבוע את הפרויקט המרגש "אנטומיה 2.0" שעשו החברים בגלובס על האדם של העתיד. הפרויקט הקיף את העולם המוזר והמרתק של העריכה הגנטית והרפואה הרגנרטיבית (הדפסה, יצירה וגידול במעבדה של רקמות ואיברים במטרה להחליף את הפגועים ולשפר את הקיימים), שתי מהפכות עצומות שאנחנו עומדים על סיפן וכוללות דברים מטורללים למדי שמשרטטים עתיד ששווה להישאר פה בשבילו והופכים לך את הראש מבפנים החוצה כמו סוודר. עניינים שגורמים לי לרעוד מהתרגשות.

אני מדבר על דברים כמו הדפסת תאים צעירים של לב חי במדפסת תלת ממד - אירוע שקרה לראשונה לפני כשבוע במעבדה של פרופ’ טל דביר באוניברסיטת תל אביב. אם יצליחו לגדול בסביבה תומכת, יתפתחו ללב של ממש. חוקרים כבר הצליחו להדפיס שלפוחית שתן, הדפיסו רקמת עור עם זקיקים שמצמיחים שיער (אני צריך כזה, תודה), ליצור רקמת שריר מתאי גזע, לבנות מחדש חוט שדרה שהתנתק, לתקן תהליכים מטאבוליים ולרפא HIV. הם הצליחו לקחת ריאה מאדם מת, השתילו עליה תאי גזע והיא שוב נושמת (במעבדה, בינתיים). הם משתילים רוק, פינים, ריאות ואוזניים (בינתיים אצל חיות) ועובדים על יצירת סחוסים, כבדים, לבלבים וכליות (אני צריך אחת כזו, תודה).

הדבר היחיד שמעיב על ההתפעמות וההתרגשות זו המחשבה על החיות האומללות שכל הניסויים האלה מתבצעים עליהן. התקווה היא שבקרוב נגיע למיומנות כזו שכבר לא נצטרך יצורים חיים לנסות עליהם דברים. בינתיים, הן מגש הכסף שעליו יוגש לנו עתיד שאין לנו בכלל יכולת לתאר. מבחינתי, כל חולדה וכל עכבר, כל ארנב וכל חזיר, שקיפדו את חייהם על המזבח הזה נצחיים וקדושים כמו לייקה, הכלבה הראשונה בחלל. ונזכור את כל החיות כולן.

ג.

היחס לחיות הוא כמובן רק הצעד הראשון בשדה המוקשים האתי של הרפואה הרגנרטיבית והעריכה הגנטית, אבל היום הוא לא יום טוב להתפוצץ בו. כך או אחרת, האדם העתידי יכול להיות ולהיראות שונה מאיתנו ברמה כזו שתגרום לנו לחשוב שעברנו לסיפור אחר ואנחנו כבר לא רק הספינה של תזאוס - יכול להיות שבגרסה אפשרית של הסיפור הנ"ל אנחנו נהיה גם, או אולי בעיקר, המינוטאור: חצי אדם וחצי אלוהים, מפלצת שנוצרה לא באשמתה - אדם שהושתלו בו גנים של דגים וחזירים, לבבות שהודפסו במעבדות, עצמות שנוצקו במפעלים, יצור ששונה וששופר עד לבלי היכר ועכשיו לא יודע מי הוא ומה הוא.

חוקרים בפרויקט נשבעים שכבר עתה מתהלך בינינו אדם שיחיה אלף שנה. אלף שנה. אנשים שאני מדבר איתם על זה נרתעים, מי רוצה לחיות אלף שנים? ובכן, אני רוצה. לא שיש לי מושג איך זה יהיה, אבל יש לי תחושה שזה עדיף על המוות.

ד.

וזה לא נגמר כאן. בכתבתו המומלצת של עמיתי המכובד שחר סמוחה שהופיעה על שער G בשבוע שעבר, נחשפתי לפרופ’ עירד בן־גל שעומד בראש "חיים דיגיטליים 2030", תוכנית שמנסה להיערך לשלל תרחישים עתידיים. בן־גל עוסק פחות בתחום הפיזיולוגי של השינוי ויותר בתחום המופשט יותר, הנפשי: הוא טוען שבעתיד הקרוב נהפוך לישות אחת דואלית שתחיה בו זמנית בשני העולמות בצורה מלאה, הפיזי והדיגיטלי. "בני האדם", אמר הפרופסור, "יחיו במקביל בשני העולמות גם יחד". בעתיד, חזה, האדם יהפוך לישות דואלית, נוכל לעבור ממש לחיות ברשת ולהיפטר מהמגבלות של הפיזיקה: נוכל להתגבר על המרחק והזמן, להיות בכמה מקומות ולחוות כמה חוויות סימולטנית.

גם כאן מדובר בחיי נצח - אבל את חיי הנצח האלה אני לא רוצה, תודה רבה. לא רוצה לחיות ברשתות; כבר תקופה שצמצמתי את הנוכחות שלי למינימום והחיים הרבה יותר טובים. מי רוצה להיות בכמה מקומות בו זמנית כשבכולם אנשים מדברים שטויות ומתנהגים חרא? אני רוצה להיות האונייה של תזאוס, לא אוואטאר או אימוג’י של האונייה של תזאוס. אני רוצה שיהיה לי גוף שאפשר לגעת בו, שיכול לגעת. אני רוצה להרגיש גשם על הראש וחול בין האצבעות, אני רוצה להתמתח.

פרופ’ עירד בן־גל מדבר על ניתוק שקשה לי לחשוב עליו - קל לי יותר לחשוב על עצמי עם כליה של טפיר ולבלב של ארמדיל מאשר על עצמי כקוד - ולמרות שלא נפגשנו, הוא מזכיר לי את חברי משכבר הימים רנה דקארט, שכבר לפני 400 שנה כמעט היה הראשון לדבר איתי על להטיל ספק בדבר המובן לנו ביותר - היותנו בעלי גוף.

אני לא אשכח את זה. ישבנו אצלו בחדר, אש מבוערת רקדה באח ורנה אמר שיכול להיות שאנחנו לא קיימים, שהכול חלום, שיש ישות שמתעתעת בנו וגורמת לנו להאמין שאנחנו זה אנחנו ושאנחנו נמצאים פה בחדר, מול האח. יש דבר אחד שאני יודע בוודאות, אמר לי: שאני קיים. שהרי לולא הייתי קיים, לא יכולתי להטיל ספק בקיומי. לא הבנתי מה אתה רוצה אחי, אמרתי לו. אני חושב, אמר רנה, משמע אני קיים. בעטתי לו ברגל. למה עשית את זה, צעק. להראות לך שאתה קיים באצבע הקטנה של הרגל כמו שאתה קיים בכל המחשבות שלך ביחד, אמרתי ויצאתי מהחדר.

מאז לא שמעתי ממנו.

ה.

יש שאלות שאין עליהן תשובות ואל תסמכו על הזמן, כמו שאני מכיר אותו, על כל תשובה אחת הוא מביא עשר שאלות נוספות. ואולי זה העניין, להמשיך ולייצר שאלות חדשות, כי ברגע שלא יהיו לנו יותר שאלות, תקפא השמש וכדור הארץ יעצור את סיבובו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם