גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרנסנס של קפה הפילטר: סוף לשלטון האספרסו

אחרי שנים שבהן נותני הטון בקפה היו לוגמי האספרסו והקפוצ'ינו, מרכז הכובד האיכותי עובר בהדרגה גם אל משקאות ארוכים. שהרי בינינו, רוב לוגמי הקפה בעולם, ובוודאי בישראל, מעדיפים קפה גדול

דור האספרסו, קראו למשוררים, השחקנים והמוזיקאים יושבי בית הקפה התל אביבי כסית בשנות ה-60 של המאה ה-20. זה היה מזמן. את מהפכת האיכות שמתרגשת על הקפה מחלקים בשנים האחרונות לגלים: אספרסו ומשקאות שמבוססים עליו - הפוכים למיניהם - היו כוכבים של הגל השני. שיאו היה בשנות ה-60 באירופה וה-70 בארצות-הברית. סטארבאקס והלאטה הפוטוגני, שכיכב בסדרות ובסרטים אמריקאים לרוב.

הגל השלישי של ימינו עומד בסימנים אחרים. מצד אחד - עושר ידע ופירוט מרבי על כל תערובת קפה, שמזכיר במובנים רבים את השיח על יין. מאופן הקלייה של הפולים (בהירה או כהה), תת-הזן ואופן העיבוד ועד לאזור הגידול, החווה החקלאית והמגדלים - ועד אפילו לחלקה שבה גדל.

מצד שני, בעולם הפלואידי של ימינו, גם לא צריך יותר להחליט מה יותר טוב גם בקפה - ארוך או קצר, למשל. פשוט אפשר להיות הכול. וכך, מרכז הכובד האיכותי עובר בהדרגה מאספרסו וקפוצ’ינו גם אל משקאות ארוכים. מהלך טבעי, אם חושבים על זה, שכן רוב לוגמי הקפה בעולם, ולא רק בישראל - מבכרים לפחות בתחילת היום קפה גדול. גם בעלי מכונות אספרסו מותחים את קפסולות האספרסו לא פעם על פני מאג שלם. פשוט לא ליד האורחים.

השינוי התדמיתי של הקפה הארוך הגיע לישראל מאוחר, ומתרגש עלינו ממש עכשיו. קפה פילטר נהנה כיום מרנסנס חסר תקדים, לאחר שנעלם מרוב הבתים בישראל בשנות ה-90. הוא מוגש במשפכים אופנתיים כמו V60 היפני (שעליו כתבנו כאן בהרחבה בעבר) וקנקן קמקס הנאה בעל טבעת העץ שעל צווארו. לא כקוריוז, אלא כאלטרנטיבה לאספרסו - סמל סטטוס אנין בבתי קפה רבים, בעיקר בתל אביב, לרוב כאלה שמתמחים בקפה איכות ואף קולים את הפולים בעצמם כמו רשת קפליקס, לאביט וכן נחת שבכיכר דיזנגוף.

קפה ניטרו שנמזג מברז

באותם בתי קפה אפשר גם למצוא קפה בחליטה ארוכה של שעות במים קרים (קולד ברו) כתחליף לאמריקנו בגרסה הצוננת. יש אפילו קפה מוגז קלות כתוצאה מחליטה בחנקן (ניטרו), שמנפק קפה קר, עדין וחמצמץ - אבל בישראל, אף שגם חברת עלית יזמה ברזי ניטרו בבתי הקפה שלה - הניטרו לא הצליח להתרומם מעבר לקוריוז.

ניטרו- חליטה בחנקן/ צילום : : Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב,

"אצלנו, משקאות קפה פילטר ארוכים אומנם היו בתפריט ממש מהתחלה, אבל הנוכחות שלהם רק הולכת וגוברת, למרות שאף פעם לא קידמנו צריכה שלהם באופן מכוון", אומרת יעל שפר, מבעלי קפליקס. "הם פשוט צברו תאוצה מעצמם, גם מכיוון שהם תופסים את העין בחלל ויש בהם משהו מעניין שמזמין לנסות. לכן גם קפה הניטרו, שנמזג מברז, נהנה אצלנו מביקוש ער", היא אומרת.

אבל יותר מהקוריוז, משקאות קפה ארוכים זוכים לפופולריות לאור העניין הגובר שיש ללקוחות בקפה שהם שותים. "רבים שואלים על הפולים שמהם מכינים את הקפה שלהם - מאיפה בא, איך נקלה ואפילו על הזן. הרגלי הצריכה משתנים בהתאם, ויש נטייה לקפה חד-זני ופחות לתערובות. כך, כשמספרים שיש קפה חד-זני חדש מאתיופיה ששווה לטעום, ושיותר מתאים לקפה פילטר כי מיצוי הטעמים אידיאלי - רבים מנסים לשתות אותו באופן זה וכבר נשארים ככה", אומרת שפר, שפותחת בקרוב גם סניף ראשון בחו"ל - בברלין ליתר דיוק.

"יותר אנשים קונים הביתה קפה טחון כדי להכין פילטר ופחות למקינטה, שקצת נעלמת. על הדרך, מי שמתחיל לשתות משקאות ארוכים, מגלה שהמיצוי של האספרסו באופן כללי קצת אגרסיבי, ואז, כשחוזרים לאספרסו זה מרגיש כמו ‘בום’".

מצטרפת חדשה ומפתיעה

המצטרפת החדשה והמפתיעה ביותר לקטגוריית המשקאות הארוכים היא נספרסו, שמשיקה בימים אלו מכונה שמתבססת על טכנולוגיית חליטה חדשה, ורטו שמה. המכונה מתמחה בקפה ארוך במיוחד, במאגים שהגדולים שבהם מגיעים אל נפח של - תחזיקו חזק - קרוב לחצי ליטר.

"ורטו מושקת בישראל יחסית מוקדם לשאר אירופה, והיא מגלמת חוויה שונה וחדשה לצרכנים שלנו. טכנולוגיה חדשה של הכנת קפה על בסיס חליטה סיבובית, וגם קפסולות שונות שיימכרו לצד אלו הקלאסיות של נספרסו שייקראו כעת ‘אוריג’ינל’", אומר מנכ"ל החברה משה מרי בגאווה לא מוסתרת.
הקפסולות החדשות של נספרסו למכונת הוורטו מכילות עד פי 3 יותר קפה מאלו הקלאסיות וניחנות בצורת חצאי כדור (הגדול שבהם נראה כמו חצי כדור טניס), שמוקף במעגל עם ברקוד - שממנו מכין המכשיר קפה באופן אוטומטי וללא התערבות.

24 תערובות חדשות הושקו יחד עם המכונה, והן כאמור מנפקות קפה בשלל גדלים - מ-40 מ"ל ו-80 מ"ל הסטנדרטיים (אספרסו ואספרסו כפול בהתאמה), עבור בקפה למאגים (230 מ"ל מים) ועד לקפה בגודל אימתני של 414 מ"ל. הקפה ניחן בשכבה עשירה של קצף טבעי - קרמה בשפה המקצועית - וחם באופן שאפשר להוסיף לו חלב קר ללא חשש שיצטנן. "בסופו של דבר, זה מענה לצורך של לקוחות. האופן שבו לקוחות רבים שותים את הקפה שלהם הוא כזה, וזה מהלך טבעי - גם מבחינה מעשית", הוא אומר.

פילטר אין מקיאטו אאוט/ צילום : בן יוסטר

ואיך כל זה מבחינת הטעם? בשורה התחתונה: זוהי בשורה מעולה למי שאוהבים משקאות ארוכים - ולא רק להם. התערובות נעימות (עלינו התחבבו החד-זניות מקולומביה ומקסיקו לצד תערובות האספרסו הכפול), והן מכילות יותר קפה, שמצדו ממוצה בטכנולוגיה שמדגישה טעמים חדשים בכוס - יותר פירותיות למשל.

למי שמשתמש במשך שנים במכונת אספרסו, ייקח קצת זמן להתרגל לסדר החדש, אבל הסבלנות משתלמת, וההיצע הרחב של התערובות - מהאספרסו הישן והטוב ועד משקאות האלטו (כמו שקוראים בנספרסו לתערובות הארוכות) - בסופו של דבר מצליח להעניק בבית מבחר יותר ורסטילי של משקאות. 

מתכון

עוף ברוטב קפה וקוניאק
מרכיבים:
למשרה:
6-5 כרעי עוף או עוף שלם, מחולק לרבעים
1/8 כוס שמן זית או שמאלץ
1/4 כוס סילאן או מייפל - אפשר גם לשלב ביניהם
1/3 כוס קוניאק או ברנדי (80 מ"ל)
100 מ"ל קפה עדין (כחצי כוס), פילטר (או מתערובת סולאיה של נספרסו ורטו)
2-4 עלי דפנה
2 שיני שום כתושות
עלים מ-3 גבעולי טימין
לבישול:
1/8 כוס שמן זית לטיגון
קמח לצורך קימוח
5-4 בצלצלי אשלוט חצויים
1 כרישה, חתוכה לרוחב לטבעות בעובי 1 ס"מ (החלק הלבן בלבד)
2 תפוחי אדמה בינוניים, חצויים לאורך וחתוכים לחצאי עיגולים בעובי 1 ס"מ
2 גזרים, חתוכים לחצאי טבעות בעובי 1 ס"מ
350-400 גרם ארטישוק ירושלמי
2 שיני שום קלופות
הכנה: משרים את כל המרכיבים יחד בקערה עמוקה במקרר למשך לילה לפחות ועד 48 שעות. כמה שיותר בחלון הזמן הזה - יותר טוב. מעסים את העוף במרינדה פעמיים ביום ומערבבים.
ממקמים את חלקי העוף במסננת שמסדרים מעל קערת המרינדה. מניחים להם להגיר נוזלים במשך רבע שעה. מסננים את נוזלי המרינדה ממשקעים ושומרים לבישול.
מעבירים קמח לקערה גדולה וטובלים בה את חלקי העוף.
מחממים שמן זית בסיר גדול וכבד שמיועד גם לאפייה ומוסיפים את חלקי העוף. מטגנים עד להזהבה מכל הצדדים. מוציאים את העוף לקערה בנפרד, מגרדים את תחתית הסיר בעזרת מרית עץ ומוסיפים פנימה לתוך השמן החם את הירקות. מטגנים 8-10 דקות על להבה בינונית או עד להזהבה.
מסדרים את חלקי העוף מעל הירקות. יוצקים מעל את המרינדה המסוננת, מכסים ומעבירים לצלייה בתנור שחומם לראש לחום של 200 מעלות במשך 40 דקות. מכסים את המכסה, מעבירים לתוכנית טורבו ומגבירים חום ל-220 מעלות. צולים 5-10 דקות נוספות, כדי לצמצם מעט את הרוטב ולשזף את העוף.

מתכון של רועי ירושלמי

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו