גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בגלל האקטיביזם: כל התיקים נופלים על העליון | המשרוקית

30 תיקים בבוקר אחד הם לא חוויה נדירה עבור שופטי העליון בישראל, אבל בניגוד לדברי המבקרים, זה לא משום שהשופטים מתעקשים להתערב בכל דבר ● העובדות מראות שהעומס נובע מעתירות ומערעורים שבמדינות אחרות מופנים לערכאות שלא קיימות בישראל ● המשרוקית של גלובס

יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הביקורת על פעלתנות היתר של בג"ץ נתלית לפעמים בנימוק מעשי: היא אחראית לעומס העצום על השופטים העליונים. שר האנרגיה יובל שטייניץ, למשל, קרא לאחרונה בראיון לכאן ב' "לרסן את האקטיביזם השיפוטי", שבגללו אי-אפשר להתנהל בישראל כמו במדינה מתוקנת - "כמו בהולנד, כמו בגרמניה, כמו בצרפת".

כשנשאל למה כוונתו בריסון האקטיביזם, הוא ענה: "צריך להבדיל בין מערכת המשפט במובן הרגיל לבין התערבות של בג"ץ. בארה"ב יש 330 מיליון תושבים; בית המשפט העליון של ארה"ב דן בממוצע בכל שנה ב-70 מקרים. בישראל יש רק 8.5 מיליון תושבים. בית המשפט העליון דן ב-3,000 עד 4,000 תיקים".

שטייניץ, ואחרים שנשענים על הטיעון הזה, אומרים אפוא שני דברים. ראשית, הנטל שמוטל על כתפי בג"ץ חריג ביותר. שנית, הסיבה היא שהוא מתעקש להתערב בסוגיות שבמדינות אחרות לא היו מטופלות בבתי משפט. מה אומרות העובדות?

נתחיל בהתחלה: בית המשפט העליון בישראל עמוס מאוד. אם תיכנסו עכשיו לדף האינטרנט של המוסד, תמצאו את יומן הדיונים ליום ראשון הקרוב: 29 תיקים שונים יובאו בפני השופטים בכמה אולמות, החל בעתירות נגד מתאם פעולות הממשלה בשטחים, וכלה בערעורים על החלטת רשות האכיפה והגבייה. לפי נתוני הנהלת בתי המשפט, בשנת 2017 כולה נפתחו בבית המשפט העליון כ-10,200 תיקים, וכ-9,900 נסגרו. 40% מהם נידונו בהרכב של לפחות שלושה שופטים.

לא כל התיקים האלה נוגעים לבג"ץ. 15 שופטי העליון, חובשים מלבד "הכובע הבג"צי" גם את כובע ערכאת הערעור העליונה, ולפעמים מחליפים בין הכובעים והתיקים במהלך אותה ישיבה. כ-790 תיקים שנסגרו בעליון ב-2017 היו ערעורים על פסקי דין אזרחיים, כ-600 על פסקי דין פליליים וכ-250 על עניינים מינהליים. ובכל זאת, גם בשבתם כבית הדין הגבוה לצדק דנו העליונים בקרוב ל-2,400 תיקים - לא רחוק מהמספר שציין שטייניץ. חלק מהם היו בעצמם עתירות, שכן אחד התפקידים שמוטלים על בג"ץ הוא לדון בערעורים על החלטות של ערכאות מיוחדות כגון בית הדין לעבודה ובתי דין רבניים. 

קטטה, פשיטת רגל וכביש בשטחים

בארה"ב העליון הוא רק קצה הפירמידה

איך זה באמריקה שאליה התייחס שטייניץ בדבריו? בית המשפט העליון של ארה"ב, שבו תשעה שופטים, מקבל בכל שנה כ-7,000 בקשות לדון בתיקים, אבל מתוכן הוא מכריע בעצמו רק ב-200 תיקים - ובמחצית מאלה הוא מסתפק בעיון במסמכים כתובים. ישיבות של ממש הוא מקדיש לכ-80 תיקים בשנה, דומה למספר שציין שטייניץ. במילים אחרות, בית המשפט העליון בארה"ב - מדינה עם מאות מיליוני אזרחים - מקבל מספר תיקים דומה לזה של העליון הישראלי, ודן בפועל רק ב-1%-2% מהם.

המספרים האלה יוצרים את הרושם ששופטי העליון בארה"ב מרוסנים הרבה יותר מעמיתיהם בישראל, אבל זו לא יותר מאחיזת עיניים. התיקים שהעליון האמריקאי נמנע מלדון בהם לא נקברים. רבים מהם מופנים לערכאה נוספת שאין לה מקבילה בישראל: בתי משפט פדרליים אזוריים, המחולקים ל-12 מעגלים (circuits), שכל אחד מהם משרת לרוב כמה מדינות. במעגלים האלה פועלים בתי משפט לערעורים, שכולם יחד דנו ב-2017 ביותר מ-49 אלף תיקי ערעור. חלק מאלה הם תיקים שהוגשו במקורם לבית המשפט העליון.

מלבד זה, רוב העתירות שמגישים אזרחי ארה"ב לא מופנות מלכתחילה לתשעת שופטי העליון הפדרליים. לכל מדינה בברית יש ערכאה עליונה משלה, שדנה הן בערעורים והן בסוגיות שנמצאות בישראל בסמכות בג"ץ. בפלורידה, לדוגמה, שבה מתגוררים יותר מ-21 מיליון איש, בית המשפט העליון עסק בשנת 2017 ב-2,379 תיקים - דומה לנטל על בג"ץ (אבל פחות מכלל התיקים שנידונו בעליון הישראלי). כמחצית מהתיקים היו ערעורים, וכמחצית הופנו אליו ישירות. ב-85 מתוכם בית המשפט קיים ישיבות, וב-185 אחרים נכתבו נימוקים להחלטה.

וזה לא הכול: לפלורידה יש גם בית משפט מיוחד לערעורים, שקולט את רובם המכריע של הערעורים על החלטות של ערכאות נמוכות. זה גם המצב בהולנד, בצרפת ובגרמניה, ששטייניץ מבקש ש"העליון יאפשר לנהל את ענייני המדינה" כפי שנעשה בהן. בכולן יש בתי משפט לערעורים שמעבירים רק מיעוט מהתיקים לעליון.

מומחים מציעים: עוד ערכאות שיישאו בנטל

המספרים מראים שהעומס יוצא הדופן על בית המשפט העליון בישראל קשור לכך שאין לו שותפים שיישאו בנטל. ואמנם, במאמר שפרסמו ב-2014 מרדכי קרמניצר וגיא לוריא, אנשי המכון הישראלי לדמוקרטיה, הם קראו להוסיף למערכת המשפט הישראלית ערכאת ערעור מיוחדת שתפחית את הלחץ על העליון. לדבריהם, התפקיד הראוי לבית המשפט העליון הוא "להוביל ולכוון את יתר בתי המשפט"; אלא ש-15 השופטים לא מסוגלים למלא את התפקיד הזה, כי העומס המוטל עליהם "מוגזם בכל קנה-מידה". רק בית משפט לערעורים יפנה אותם לדון לעומק בנושאים עקרוניים.

אם כן, המספרים ששטייניץ מציג על מערכת המשפט בישראל ובארה"ב קרובים לאמת, אבל מטעים. הם מתעלמים מקיומו של מערך משפטי שלם שקיים באמריקה ותומך בבית המשפט העליון הפדרלי - מערך שחסר בארץ. את הצרות שגורם ההבדל המבני הזה הוא מייחס בטעות לאקטיביזם מופרז.

עוד כתבות

שופט העליון נעם סולברג / צילום: רפי קוץ

מכה למייצגים בתביעות על נגישות: העליון הפחית מאות אלפים משכרם

פסק דין חדש קובע כי בכל הנוגע לשכר הטרחה בתביעות להנגשה לאנשים עם מוגבלויות המסתיימות בסעדים לא כספיים - יש לתת עדיפות לשיטה הגלובלית על פני אחוזים מהסעדים ● בענף טוענים: "הציבור ייפגע"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הנגיד מאותת כי עשוי להתערב בשער הדולר דרך הריבית

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מאותת על הורדות ריבית בקצב מהיר יותר אם התחזקות השקל תימשך ● "חרף העובדה ששוק הקמעונאות לא מספיק תחרותי בישראל, תיסוף מצטבר שכזה בהחלט יכול להוביל לירידת האינפלציה, וכבר משתקף בציפיות"

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

בכיר אמריקאי: "הנשיא חש שנתניהו מאבד שליטה"

טראמפ מכחיש את הדיווחים לפיהם איראן וארה"ב חדלו לשוחח ● פיקוד העורף הודיע על הקלות בהנחיות ההתגוננות בצפון ● על רקע הודעתו של נשיא ארה"ב הלילה על הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, באיראן מיהרו לשגר מסר פומבי של תמיכה בארגון ובלבנון ● טראמפ זעם על הכוונה להסלים את הלחימה בלבנון, כינה את נתניהו "משוגע" ובלם את התוכנית הישראלית לתקוף בביירות ● עדכונים שוטפים

ביטקוין / אילוסטרציה: Shutterstock

תקלת מסחר השביתה את אפליקציית "בלינק" לשעה ארוכה בפתיחת המסחר בוול סטריט

עשרות אלפי משקיעים פרטיים לא היו יכולים להיכנס לאפליקציית המסחר העצמאי בלינק, בשעת השיא של פתיחת המסחר בארה"ב ונפילת הביטקוין  ● לבלינק 60 אלף לקוחות, חלקם זועמים: "רציתי למכור והאפליקציה פשוט לא נפתחה, זה כמו עלי אקספרס" ● בלינק:  "מתנצלים על אי הנוחות"

כותרות העיתונים בעולם

"שדרגו את היכולות באופן מוחלט": הזירה שבה איראן מנצחת

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן משתמשת בכלי AI כדי לשדרג את יכולות התקיפה הדיגיטליות שלה, קטאר הצליחה לייצא גז טבעי מהמפרץ גם בזמן המלחמה, ובימין האיראני יוצאים זה נגד זה • כותרות העיתונים בעולם 

שמואל טופז / איור: גיל ג'יבלי

קנה עסק ב-65 מיליון ומנפיק בפי 8: הצפת הערך של שמואל טופז במטליקון

שנתיים וחצי לאחר שרכש את יצרנית המכלולים הצבאיים ממשפחת ורטהיימר, מביא אותה טופז להנפקה בשווי של 550 מיליון שקל ● רכשה לאחרונה ספקית פתרונות ייצור והנדסה ביטחוניים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

ההפסד של מדדי ת"א: מניית פאלו אלטו זינקה ב-82% מאז הצטרפה לבורסה

שוויה של ענקית הסייבר האמריקאית שווה לכמעט רבע משוק המניות התל אביבי כולו ● המניה לא נכנסה לת"א 35 ות"א 125, משום שהתנאים קובעים שהיא צריכה להיסחר בבורסה 60 יום לפני כניסה למדדים

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

היועץ הפיננסי שצופה ירידות בשווקים: "המספרים מנופחים"

סהר גמליאל, מנהל יחידת הייעוץ הפיננסי בבנק הפועלים, פגע בול לפני שנה כשהמליץ על שוקי המניות של דרום קוריאה וטייוואן ● מדוע הוא חושב שיש שם עדיין פוטנציאל, ואילו סקטורים בארץ ובעולם שהתממשו יכולים להיות כעת הזדמנות מעניינת להשקעה?

אורי וטרמן / צילום: יונתן בלום

"לא כיבדו את הסכם הפרישה": אורי וטרמן תובע את שופרסל ב-5.8 מיליון שקל

וטרמן פרש מתפקיד מנכ"ל ענקית הקמעונאות בשנת 2024 עם העברת השליטה לאחים אמיר ● וטרמן היה אמור לקבל בונוס של 3.2 מיליון שקל, תקופת הודעה מוקדמת ותקופת הסתגלות ● לפי כתב התביעה, שופרסל התנערה מהתחייבויותיה כלפיו

בניין להב 433 / צילום: גלובס

חשד: עובדי עירייה בכירים בצפון סייעו לעבריינים להשתלט על מכרזים ולגרוף מיליונים

במסגרת חקירה המתנהלת ביאל"כ להב 433 בשיתוף עם רשות המסים נעצרו הבוקר 14 חשודים, ביניהם סגן ראש עירייה בצפון ומחוללי פשיעה, בחשד לשחיתות, שוחד ועוד ● בין היתר נתפסו רכבי יוקרה, יאכטה ונדל"ן

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

פרשת סימד: תביעה ראשונה נגד הבעלים בדרך, מחזיקי האג"ח ידונו בהעמדת החוב לפירעון מיידי

לאחר שנחשף כי מקופת החברה נעלמו כ-100 מיליון שקל לחשבונות פרטיים של בעליה, סימד דיווחה אמש כי הומצאה לה בקשה לגילוי מסמכים לפני הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת ● מחזיקי האג"ח יתכנסו ביום רביעי ויידרשו להחליט על העמדת כל סכום האג"ח לפירעון מיידי, לאחר אי-תשלום הריבית ביום ראשון

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

ההון השחור נשאר בחוץ: רשות המסים רחוקה מיעד הגבייה בנוהל גילוי מרצון

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי במסגרת הנוהל החדש לגילוי מרצון נגבה מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בלבד - בעוד שהמדינה נערכה לגבייה של בין 2-3 מיליארד שקל ● מומחים: ביטול מסלול הפנייה האנונימי שינה את מאזן הכוחות והחליש את התמריץ לגילוי

רותי ברודו / צילום: עידית בן אוליאל

ניצחון לרותי ברודו: תקים ותפעיל מתחם מזון בהיכל התרבות בת"א

המכרז הקודם של הנהלת היכל התרבות נפסל לפני שנה ע"י ביהמ"ש בעקבות עתירות של חברות מתחרות, אך כעת הנהלת ההיכל ערכה מכרז חוזר, שבסופו זכתה שוב חברת R2M של רותי ומתי ברודו

רשות המסים / צילום: איל יצהר

סבב מינויים בהנהלת רשות המסים: מונו שני סמנכ"לים חדשים

רו"ח רובי בוטבול, שכיהן כסמנכ"ל בכיר מס הכנסה, מונה לסמנכ"ל בכיר שומה וביקורת ● נטע סבח מונתה לסמנכ"לית בכירה מע"מ, לאחר שכיהנה כחמש וחצי שנים כסמנכ"לית בכירה לגבייה ואכיפה

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

הדולר שינה כיוון? הכלכלנים מנסים לספק תשובה

השקל נחלש היום בכ-1% בעקבות נאום שנשא פרופ' אמיר ירון שבו רמז על הורדת ריבית מואצת ● מזרחי טפחות: "אם לדברים לא תהיה המשכיות, לא מן הנמנע כי תיסוף השקל יתחדש" ● דיסקונט: "הגורמים המבניים עדיין תומכים בשקל, אבל אולי לא בעוצמות האלה"

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

מנכ"ל נת"ע: "בעוד שנה וחצי יחלו החפירות של המטרו"

33 חברות מהארץ ומהעולם הגישו מועמדות לשלב הראשון של מכרזי המטרו, והפתיעו את בכירי נת"ע שהגדירו את ההיענות כגבוהה מהצפוי ● שם מעריכים כי מכונות החפירה הראשונות יעלו לשטח ב-2028 ● אלו האתגרים בדרך לפרויקט התשתית הגדול בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בת"א; מדד הטכנולוגיה זינק בהובלת קמטק וטאואר

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● המסחר התנהל בצל הכרזת טראמפ על הפסקת אש נוספת בצפון ● השקל נחלש בכ-1% בעקבות דברי נגיד בנק ישראל ● קמטק זינקה בחדות אחרי שדיווחה על הזמנות בגובה 105 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

שנת שיא ליצוא הביטחוני. מי הן מערכות הנשק המובילות?

המלחמה הציבה בפני התעשיות הביטחוניות אתגרים חסרי תקדים, אך הביקוש למערכות ישראליות ממשיך לטפס ● היצוא הביטחוני קפץ בכ־30% בתוך שנה והגיע לשיא של 19.2 מיליארד דולר, עם גידול בעסקאות מול מדינות הסכמי אברהם ומדינות אסיה ● במוקד הביקוש נמצאות מערכות ההגנה האווירית

קובי זריהן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן / צילום: הרשות להגנת הצרכן

חברת אלמוג פיננסים תיקנס ב-4 מיליון שקל על הטעיית צרכנים

הרשות להגנת הצרכן הודיעה על כוונתה להטיל עיצום כספי של כ-4 מיליון שקל על חברת אלמוג פיננסים, לאחר שנמצא יסוד סביר להניח כי הפרה את הוראות חוק הגנת הצרכן ● הרשות טוענת כי החברה הציגה לצרכנים מצג כוזב של איתור כספים, למרות שבפועל היה מדובר בכספים שנצברו בקופות ובקרנות המוכרות לצרכנים ● החברה בתגובה: "כופרים באמור בכתבה"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock, Natee Photo

סמוטריץ' קרא "להזמין היום מחו"ל", והצרכנים נתקעו בלי הפטור ממע"מ

חברי הכנסת הצביעו נגד הצו של שר האוצר, שמרחיב את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל בייבוא אישי ל־130 דולר ● בעקבות זאת, חבילות שהוזמנו וטרם נקלטו בישראל עד השינוי יחויבו בתעריף הקודם ● האם הסאגה הסתיימה, ומה השלב הבא מבחינת האוצר ● גלובס עושה סדר