גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא בגלל האקטיביזם: כל התיקים נופלים על העליון | המשרוקית

30 תיקים בבוקר אחד הם לא חוויה נדירה עבור שופטי העליון בישראל, אבל בניגוד לדברי המבקרים, זה לא משום שהשופטים מתעקשים להתערב בכל דבר ● העובדות מראות שהעומס נובע מעתירות ומערעורים שבמדינות אחרות מופנים לערכאות שלא קיימות בישראל ● המשרוקית של גלובס

יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
יובל שטייניץ / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הביקורת על פעלתנות היתר של בג"ץ נתלית לפעמים בנימוק מעשי: היא אחראית לעומס העצום על השופטים העליונים. שר האנרגיה יובל שטייניץ, למשל, קרא לאחרונה בראיון לכאן ב' "לרסן את האקטיביזם השיפוטי", שבגללו אי-אפשר להתנהל בישראל כמו במדינה מתוקנת - "כמו בהולנד, כמו בגרמניה, כמו בצרפת".

כשנשאל למה כוונתו בריסון האקטיביזם, הוא ענה: "צריך להבדיל בין מערכת המשפט במובן הרגיל לבין התערבות של בג"ץ. בארה"ב יש 330 מיליון תושבים; בית המשפט העליון של ארה"ב דן בממוצע בכל שנה ב-70 מקרים. בישראל יש רק 8.5 מיליון תושבים. בית המשפט העליון דן ב-3,000 עד 4,000 תיקים".

שטייניץ, ואחרים שנשענים על הטיעון הזה, אומרים אפוא שני דברים. ראשית, הנטל שמוטל על כתפי בג"ץ חריג ביותר. שנית, הסיבה היא שהוא מתעקש להתערב בסוגיות שבמדינות אחרות לא היו מטופלות בבתי משפט. מה אומרות העובדות?

נתחיל בהתחלה: בית המשפט העליון בישראל עמוס מאוד. אם תיכנסו עכשיו לדף האינטרנט של המוסד, תמצאו את יומן הדיונים ליום ראשון הקרוב: 29 תיקים שונים יובאו בפני השופטים בכמה אולמות, החל בעתירות נגד מתאם פעולות הממשלה בשטחים, וכלה בערעורים על החלטת רשות האכיפה והגבייה. לפי נתוני הנהלת בתי המשפט, בשנת 2017 כולה נפתחו בבית המשפט העליון כ-10,200 תיקים, וכ-9,900 נסגרו. 40% מהם נידונו בהרכב של לפחות שלושה שופטים.

לא כל התיקים האלה נוגעים לבג"ץ. 15 שופטי העליון, חובשים מלבד "הכובע הבג"צי" גם את כובע ערכאת הערעור העליונה, ולפעמים מחליפים בין הכובעים והתיקים במהלך אותה ישיבה. כ-790 תיקים שנסגרו בעליון ב-2017 היו ערעורים על פסקי דין אזרחיים, כ-600 על פסקי דין פליליים וכ-250 על עניינים מינהליים. ובכל זאת, גם בשבתם כבית הדין הגבוה לצדק דנו העליונים בקרוב ל-2,400 תיקים - לא רחוק מהמספר שציין שטייניץ. חלק מהם היו בעצמם עתירות, שכן אחד התפקידים שמוטלים על בג"ץ הוא לדון בערעורים על החלטות של ערכאות מיוחדות כגון בית הדין לעבודה ובתי דין רבניים. 

קטטה, פשיטת רגל וכביש בשטחים

בארה"ב העליון הוא רק קצה הפירמידה

איך זה באמריקה שאליה התייחס שטייניץ בדבריו? בית המשפט העליון של ארה"ב, שבו תשעה שופטים, מקבל בכל שנה כ-7,000 בקשות לדון בתיקים, אבל מתוכן הוא מכריע בעצמו רק ב-200 תיקים - ובמחצית מאלה הוא מסתפק בעיון במסמכים כתובים. ישיבות של ממש הוא מקדיש לכ-80 תיקים בשנה, דומה למספר שציין שטייניץ. במילים אחרות, בית המשפט העליון בארה"ב - מדינה עם מאות מיליוני אזרחים - מקבל מספר תיקים דומה לזה של העליון הישראלי, ודן בפועל רק ב-1%-2% מהם.

המספרים האלה יוצרים את הרושם ששופטי העליון בארה"ב מרוסנים הרבה יותר מעמיתיהם בישראל, אבל זו לא יותר מאחיזת עיניים. התיקים שהעליון האמריקאי נמנע מלדון בהם לא נקברים. רבים מהם מופנים לערכאה נוספת שאין לה מקבילה בישראל: בתי משפט פדרליים אזוריים, המחולקים ל-12 מעגלים (circuits), שכל אחד מהם משרת לרוב כמה מדינות. במעגלים האלה פועלים בתי משפט לערעורים, שכולם יחד דנו ב-2017 ביותר מ-49 אלף תיקי ערעור. חלק מאלה הם תיקים שהוגשו במקורם לבית המשפט העליון.

מלבד זה, רוב העתירות שמגישים אזרחי ארה"ב לא מופנות מלכתחילה לתשעת שופטי העליון הפדרליים. לכל מדינה בברית יש ערכאה עליונה משלה, שדנה הן בערעורים והן בסוגיות שנמצאות בישראל בסמכות בג"ץ. בפלורידה, לדוגמה, שבה מתגוררים יותר מ-21 מיליון איש, בית המשפט העליון עסק בשנת 2017 ב-2,379 תיקים - דומה לנטל על בג"ץ (אבל פחות מכלל התיקים שנידונו בעליון הישראלי). כמחצית מהתיקים היו ערעורים, וכמחצית הופנו אליו ישירות. ב-85 מתוכם בית המשפט קיים ישיבות, וב-185 אחרים נכתבו נימוקים להחלטה.

וזה לא הכול: לפלורידה יש גם בית משפט מיוחד לערעורים, שקולט את רובם המכריע של הערעורים על החלטות של ערכאות נמוכות. זה גם המצב בהולנד, בצרפת ובגרמניה, ששטייניץ מבקש ש"העליון יאפשר לנהל את ענייני המדינה" כפי שנעשה בהן. בכולן יש בתי משפט לערעורים שמעבירים רק מיעוט מהתיקים לעליון.

מומחים מציעים: עוד ערכאות שיישאו בנטל

המספרים מראים שהעומס יוצא הדופן על בית המשפט העליון בישראל קשור לכך שאין לו שותפים שיישאו בנטל. ואמנם, במאמר שפרסמו ב-2014 מרדכי קרמניצר וגיא לוריא, אנשי המכון הישראלי לדמוקרטיה, הם קראו להוסיף למערכת המשפט הישראלית ערכאת ערעור מיוחדת שתפחית את הלחץ על העליון. לדבריהם, התפקיד הראוי לבית המשפט העליון הוא "להוביל ולכוון את יתר בתי המשפט"; אלא ש-15 השופטים לא מסוגלים למלא את התפקיד הזה, כי העומס המוטל עליהם "מוגזם בכל קנה-מידה". רק בית משפט לערעורים יפנה אותם לדון לעומק בנושאים עקרוניים.

אם כן, המספרים ששטייניץ מציג על מערכת המשפט בישראל ובארה"ב קרובים לאמת, אבל מטעים. הם מתעלמים מקיומו של מערך משפטי שלם שקיים באמריקה ותומך בבית המשפט העליון הפדרלי - מערך שחסר בארץ. את הצרות שגורם ההבדל המבני הזה הוא מייחס בטעות לאקטיביזם מופרז.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הביטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, ושערו מול הדולר עומד על 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

התקנת פאנלים סולאריים בבית מגורים / צילום: Shutterstock

בדרך ל-2040: כך ייראה פיילוט הקולטים הסולאריים בבאר שבע

המטרה של פרויקט "שכונת אנרגיה חכמה" הוא לדמות את מדינת ישראל בשנת 2040, כשחלק ניכר מייצור החשמל יגיע מגגות סולאריים ● לשם כך, התושבים מקבלים הנחה, הדרכה וגם סיוע במימון

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר שירה עפרון / צילום: דיאן בולדווין - ראנד

זה האיש הכי חשוב בעזה שאתם לא מכירים

שיחה עם ד"ר שירה עפרון, ראש קתדרת ישראל והמזרח התיכון במכון ראנד ● על הניסיון הבינלאומי לייצב את עזה, המכשולים והסכנות שבדרך

זכרון יעקב / צילום: איל יצהר

חברות תובעות 343 מיליון שקל מרמ"י: שיווקה קרקעות שאי אפשר לפתח

שלוש חברות שזכו במכרזי קרקעות בזכרון יעקב תובעות מרמ"י לבטל את העסקאות ולשלם להן 343 מיליון שקל, שכוללים את התשלומים ששילמו ופיצויים ● לטענתן, המדינה שיווקה את הקרקעות ביודעה שאין כל היתכנות לפיתוחן, גבתה מאות מיליוני שקלים מהיזמיות, ולאחר הזכייה הותירה אותן להתמודד לבדן עם סכסוך בין הרשויות

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינויה של בן עובדיה אושר לאחר שהדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב עזבה, ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה, כדי למנוע התנגדות אפשרית ● רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

המנכ"ל שמכר מניות ב-200 מיליון דולר ורוצה לצאת מהבורסה בניו יורק: "זה נהיה לא נעים"

בעיצומו של מאבק שליטה בחברת האסתטיקה הרפואית שהקים, מספר מזרחי על התלאות והמשקיעים שהכבידו עליו בשנים האחרונות ● לאחר שמניית אינמוד צללה ב–84% בשל ירידה בעסקיה, והועמדה למכירה, חבר מזרחי למאיר שמיר בניסיון לרכוש אותה ולהפכה לפרטית, "גם כדי להוריד אותם מהגב שלנו" ● לצורך זה הוא מוכן להשקיע את 200 מיליון הדולר שהרוויח בשוק

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

נכס יוקרתי בסביון / צילום: מרים חג'ג'

"תמחור שמרני": 17.5 מיליון שקל עבור נכס יוקרתי בסביון

הנכס כולל שני מבנים עם רמת גימור גבוהה הכוללת חיפוי של אבן ירושלמית ייחודית ● "הרוכשים הם תושבי חוץ - מה שמדגיש את המשך העניין הבינלאומי בנכסי פרימיום בישראל, גם בתקופה שבה הפעילות בשוק מצומצמת", אמר המתווך ● וכמה זה יקר ביחס להרצליה פיתוח?

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

בית זיקוק לנפט בדרום־מערב איראן / צילום: Reuters, WANA

איראן מוכרת יותר נפט, אך מרוויחה פחות כסף

מתווכים וקונים מנצלים את האפשרויות המוגבלות של המשטר למכירת נפט גולמי

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

העובדים בורחים מהמגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

יציבות? שליחות? העובדים בורחים מהמגזר הציבורי

פערי שכר גדולים מול המגזר העסקי, טענות להתערבות פוליטית גוברת, תדמית ירודה והליכי מיון מתישים ● השירות הציבורי מתמודד עם משבר תעסוקה, ו-360 משרות בכירים במשרדי הממשלה ממתינות לאיוש ● בינתיים המיומנות נשחקת - ואיתה השירותים שאנחנו מקבלים מהמדינה