גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפשע שלנו היה שהיינו הראשונים לבנות מגדל גבוה בירושלים"

הלל צ'רני, ממורשעי פרשת הולילנד, שריצה עונש מאסר של 15 חודשים, שובר שתיקה בראיון ל"גלובס" • "הפרויקט החדש יהיה זהה לזה הקיים ויהיה היפה בירושלים", הוא אומר ● על התקופה בכלא: "היה קשה, אבל זה מאחוריי”

הלל צ'רני / צילום: יוסי זמיר
הלל צ'רני / צילום: יוסי זמיר

"העצירה של בניית פרויקט הולילנד הייתה מיותרת", אומר הלל צ'רני, ששובר שתיקה ארוכה בראיון ל"גלובס". "ברמה התכנונית לא הייתה בעיה בפרויקט הולילנד. כבר ב-2014 קבע בית המשפט המחוזי בהכרעותיו כי לא התבקשו או ניתנו הטבות תכנוניות, והדברים אפילו הודגשו בגזרי הדין של אישי הציבור שהורשעו בפרשה", הוא אומר.

את הקרקע בהולילנד רכשה משפחת צ'רני בשנת 1953, במטרה להקים עליה מלון. "במהלך מלחמת השחרור נהרג דודי, אחיה של אמי, בקרב על קיבוץ ניצנים, שבו היה חבר מן המניין", מספר צ'רני. "הוא אחד משלושת הרוגי עולי דרום אמריקה, שעל-שמם נקרא עין השלושה בצפון הנגב. בעקבות מותו הגיע סבא שלי לירושלים על-מנת לרכוש שטח להקמת בית למשפחה שבו תתכנס מדי שנה. ב-1951 סייר סבא שלי עם טדי קולק בירושלים והשתכנע לקנות בכסף מלא ובמט"ח, ולא בלירות ישראליות שאיבדו את ערכן, את ההר שנשק אז לגבול הירדני, ושסביבתו שרצה בפעילות ארגון הפדאיון. ב-1953 נקנה ההר, וב-1959 נחנך הבניין שהפך למלון ארץ הצבי, מלון הולילנד".

כבר בתחילת הפרשה נעצר צ'רני, ובהמשך הוגש נגדו כתב אישום. הוא הורשע בשורה של עבירות שוחד בבית המשפט המחוזי בתל-אביב בשנת 2014, ונגזרו עליו 3.5 שנות מאסר, קנס של מיליון שקל וחילוט של מיליון שקל. הרשעתו נסמכה בבסיסה על עדותו של עד המדינה שמואל דכנר ז"ל.

צ'רני ערער לבית המשפט העליון, וערעורו התקבל חלקית בסוף 2015 - חלק מההרשעות שיוחסו לו בבית המשפט המחוזי בוטלו. עונשו הופחת מ-3.5 שנות מאסר למאסר של 26 חודשים, הקנס שהוטל עליו הופחת לחצי מיליון שקל, והחילוט בוטל.

צ'רני החל לרצות עונש מאסר בסוף פברואר 2016. ועדת השחרורים קיבלה את בקשתו לקיצור עונשו, לאחר ריצוי של שני שליש מהתקופה, והוא שוחרר מהכלא בסוף מאי 2017.

"הפרויקט הקדים את זמנו"

לטענת צ'רני, העובדה שרבים בציבור מקשרים את פרויקט הולילנד עצמו להרשעות בפרשה, חוטאת עד היום לאמת. הוא כבר הגדיר את הפרשה כ"עלילת דם", בעת שנכנס לכלא חרמון לריצוי עונשו.

"אף אגורה לא עברה מאנשי הולילנד לאיש מעשרות אנשי הציבור שקידמו אותו", אומר כעת צ'רני. "אף בקשה חריגה לא הוגשה לוועדות התכנון, וקל וחומר לא אושרה. פרויקט הולילנד הוא אולי הפרויקט היחיד בירושלים שאושר במועצה הארצית, שדנה בו ואישרה אותו. ה'פשע' שלנו היה שהיינו הראשונים לבנות מגדל גבוה בירושלים, והפרויקט הקדים את זמנו. עובדה היא שהיום מגדל הולילנד הוא לא המגדל הכי גבוה בעיר. כשאני עומד ליד הפרויקט, אני רואה מגדל גבוה יותר בשכונת בית וגן. עיריית ירושלים בעצמה מתהדרת בעשרות המגדלים שיוקמו בכניסה לעיר, והמגדלים שמאושרים עכשיו בתוכניות פינוי-בינוי הם כבר משהו ברור מאליו, אפילו בשכונות שאינן שכונות יוקרה. לו הפרויקט היה קם היום, אף אחד לא היה מרים גבה".

עובדה שהיו הרשעות.

"בית המשפט העליון פסל את שמואל דכנר כעד והשתמש במילים קשות ביותר לגבי מהימנותו ומהימנות דבריו, אבל לא פסל את הדברים של המורשעים שהתבססו על חקירות שנשענו רק על יומניו של דכנר, חקירות שהנחקרים לא יכלו לדעת שהן תולדה של חומר בדוי. כנחקר, יכולתי רק להכחיש את המיוחס לי. לא הייתה לי כל היכרות עם מעשיו של דכנר, ובוודאי עם מה שבדה מליבו. לאחרונה נדחתה סופית על-ידי בית המשפט העליון תביעתה האזרחית של עיריית ירושלים נגדנו, לעניין תשלומי היטלי השבחה בשנת 1999, תביעה שנשענה לצערי על בדותות של דכנר. לו תביעה כזו הייתה מתנהלת לפני המשפט הפלילי, ייתכן שהיה ברור לכל תוך פרק זמן מיידי עד כמה אסור לסמוך על עדי מדינה שממומנים על-ידי הפרקליטות".

היה צדק בעונש המאסר שריצית?

"ההרשעות שלי קשורות בתרומות שנתתי ברצון לגופי צדקה מוסדיים וחשובים. עמותת יד שרה יכולה להתקיים בלי תרומות? מילא אם הייתי תורם רק ליד שרה, אבל תרמתי גם להרבה עמותות אחרות. אין איש שאינו עושה טעויות, אבל המרחק בין טעויות לבין מעשים פליליים הוא גדול. ייתכן כי בשל רגישות העניין הייתי חייב להקים ועדה שתעביר תרומות בשם המשפחה, ולא לעשות זאת ישירות, אך דבריו של דכנר לפיהם בשלב מסוים ב-2003 החלטתי להתייחס לתרומות כאל שוחד ישיר - הם בדיה מוחלטת. אני יכול רק להצטער שבית המשפט דבק בפירוש הקשה של הדברים, למרות שלא עשה זאת בלב שלם, אך כעת הנושא מאחוריי".

"זה יהיה הפרויקט היפה בירושלים"

צ'רני גם מדבר על אופיו של החלק השני של הפרויקט, שלא עומד להיות שונה בהשוואה לפרויקט המקורי.

מה בכל זאת שונה בחלק השני של הפרויקט לעומת התכנון המקורי?

"הפרויקט יהיה זהה לחלוטין לזה שקיים, הדבר היחידי שביטלו לנו זה את החיבורים בין הבניינים שהפכו לסמל שלילי. מה שאירוני הוא שהחיבורים בין הבניינים בפרויקט הקיים בכלל לא היו רעיון שלנו, אלא היו דרישה של אדריכל הוועדה המחוזית דאז. בדיוק כשם שמיקום המגדלים בחלקו הצפוני הגבוה של ההר הייתה החלטה של ועדת מומחי אדריכלות שהקימה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דאז. אנחנו ביקשנו להקים אותם בחלק הנמוך בדרום ההר.

"הדיירים שגרים בפרויקט מרוצים מאוד. נבקש עכשיו היתר בנייה לחלק השני של הפרויקט, והוא יהיה הפרויקט היפה בירושלים. כל התשתיות בו קיימות במלואן, לרבות מערכות הכבישים והתנועה שלדעתי הצילו את התנועה בדרום מערב העיר מכאוס מוחלט, וכן החניון הציבורי והפארק הגדול שמשרתים את שכונת רמת שרת הסמוכה. הדיירים החדשים ייכנסו ישר לשכונה שהכול בה קיים ולא לאתר בנייה כמו במקרים אחרים".

מה התובנות שלך מהתקופה בכלא?

"הכול מאחורינו. התקופה של המאסר הייתה לא קלה, אבל יש לי משפחה חזקה שתמכה בי וחיזקה אותי".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם