גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל הכספים של טבע: "השפעת פרשת משככי הכאבים על טבע אמורה להיות פחותה"

לדברי מנהל הכספים, מייקל מקללן, בטבע מצפים לצמיחה מהתרופות המקוריות לטיפול במיגרנה ובהפרעות תנועה ● "כל עוד נוכל להתייצב בגנריקה בארה"ב, ולהציג צמיחה קטנה מהגנריקה באירופה ובשווקים הבינלאומיים – אז נוכל להציג צמיחה מסוימת ב-2020"

מייקל מקללן, סמנכ"ל הכספים הזמני של טבע / צילום: אתר החברה
מייקל מקללן, סמנכ"ל הכספים הזמני של טבע / צילום: אתר החברה

מניית טבע  יורדת כעת במסחר בוול סטריט ב-2% לאחר שחברת התרופות פרסמה את דוחות הרבעון הראשון של 2019. טבע כבר ציינה בעבר ש-2019 תהיה שנת השפל בתוצאות החברה, ואחריה תתחיל צמיחה מסוימת בהכנסות; החברה אשררה היום את התחזיות השנתיות שמסרה ברבעון הקודם, אך נראה שבשוק חוששים הן מהיקף החוב והן מהיכולת של טבע לחזור לפסי צמיחה.

כיצד תוכל טבע לחזור לצמיחה ב-2020? לדברי מנהל הכספים, מייקל מקללן, "אנחנו מצפים לראות צמיחה מאג'ובי ואוסטדו (התרופות המקוריות של טבע לטיפול במיגרנה ובהפרעות תנועה, ש.ח.ו) וההשפעה של הקופקסון צפויה לפחות עם הזמן. כל עוד נוכל להתייצב בגנריקה בארה"ב, ולהציג צמיחה קטנה מהגנריקה באירופה ובשווקים הבינלאומיים - אז נוכל להציג צמיחה מסוימת ב-2020. לצד התייעלות ב-cost of goods sales - בין היתר בעזרת סגירת מספר אתרים כפי שאמרנו - נוכל לראות את החיסכון ב-2020. בפברואר הבא נפרסם תוכניות מפורטות יותר בנוגע לעתיד".

האם הרבעון הראשון היה רבעון השפל בטבע? מקללן לא מתחייב אך מדגיש שברמה השנתית, הצמיחה במוצרים המקוריים החדשים וההתייצבות בגנריקה "הן הנוסחה לכך ש-2020 תהיה מעט יותר טובה".

אחד ממנועי הצמיחה של טבע הוא כאמור המוצר אג'ובי, תרופה לטיפול במיגרנות שהושקה בספטמבר שעבר בארה"ב וקיבלה לאחרונה אישור שיווק באירופה. התרופה נמכרה ברבעון הראשון ב-20 מיליון דולר. לדברי מקללן, נכון להיום ישנו כיסוי של 67% לתרופה בקרב ה-PBMs (חברות המנהלות את רכש התרופות בארה"ב) וישנה גם התקדמות חיובית במגמה של המרשמים. "יש לנו היום יותר ויותר מטופלים ואנחנו מרגישים בנוח עם היעד שהצבנו לשנה זו, מכירות אג'ובי של 150 מיליון דולר", אמר מקללן. לגבי אירופה הוא מציין שלאחר שהתקבל האישור, בחברה מצפים להתחיל להשיק את התרופה במספר מדינות עוד השנה, הראשונה בהן תהיה כנראה גרמניה. "השקות באירופה בדרך כלל איטיות יותר ולוקחות יותר זמן אבל אנחנו מצפים לשוק טוב באירופה", אומר מקללן.

מנגד, הקופקסון, התרופה המקורית של טבע לטיפול בטרשת נפוצה שהייתה לאורך שנים פרת המזומנים של החברה, סבלה מחולשה ברבעון - עם מכירות של פחות מ-200 מיליון דולר בארה"ב. "בקופקסון, גם היקף המכירות ירד וגם הייתה תופעה של הפחתת מלאים בקרב הלקוחות בארה"ב, תופעה שצפויה להתהפך בהמשך השנה. עם זאת, התחזית הנוכחית של טבע היא למכירות של 800 מיליון דולר בקופקסון בארה"ב, נמוך ב-200 מיליון דולר מהתחזית הקודמת, אך מקללן מדגיש שלמרות זאת טבע צפויה לעמוד בתחזיות השנתיות שלה.

מה שהעיק על מניית טבע בחודשים האחרונים יותר מכל היה נושא ההליכים המשפטיים בארה"ב בנוגע לשיווק אופיואידים - משככי כאבים שגרמו להתמכרויות והפכו למגיפה של ממש במדינה זו. טבע וחברות אחרות נתבעות בנושא, ועלולות להיות מחויבות בסכומי עתק. "יש משפט באוקלהומה בסוף מאי ומשפט פוטנציאלי נוסף באוקטובר במספר מדינות נוספות. זה בהחלט משבר אמיתי בארה"ב, אך טבע הייתה פעילה בתחום זה בעיקר בתחום המוצרים הגנריים, ובמספר קטן של מוצרים מקוריים שלא עשינו להם קידומי מכירות ושהם מפוקחים היטב, לכן ההשפעה אמורה להיות פחותה. כספקית גנרית, לא קידמנו מכירות של תרופות כאלה", אומר מקללן, כשלדבריו אין לנסות להטיל את הבעיה לפתחה של חברה שמפתחת מוצרים שמאושרים על-ידי הרשויות. "מוקדם לומר היכן זה יסתיים אבל אנחנו נגן על עצמנו בכל תוקף. כפי שקאר שולץ אמר בשיחת הוועידה, לא נלך לפשרה כי אין לנו כסף, ונמשיך להגן על עצמנו".

היקף החוב של טבע בסוף הרבעון הראשון היה 28.6 מיליארד דולר (26.7 מיליארד דולר חוב נטו, צמצום של קרוב לחצי מיליארד דולר מהרבעון הקודם), כאשר 10% ממנו מוגדר חוב לטווח קצר. "יש לנו 1.6 מיליארד דולר לשלם ביולי הקרוב, ונשלם זאת מכסף שיש לנו ומהתזרים שנייצר בתקופה זו. התשלום הבא הוא 700 מיליון דולר במארס 2020, שגם אותו נשלם מהתזרים. סביר להניח שב-12-18 החודשים הקרובים נרצה לבצע מחזור חוב לחוב של 2021. אנחנו מרגישים שההתקדמות שעשינו בתוכנית הרה-ארגון ובתחום הפיננסי מאפשרים לנו גישה טובה לשוק ההון לצורך מחזור חוב". מקללן מזכיר את גיוס החוב שביצעה טבע בתחילת 2018 לצורך מחזור חוב - גיוס אג"ח בהיקף 4.5 מיליארד דולר - ומעריך שמהלך דומה יקרה בכפוף למצב השוק ב-12-18 החודשים הבאים.

עוד כתבות

אנדרו אביר, המשנה לנגיד בנק ישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

המשנה לנגיד בנק ישראל: "לשקל הדיגיטלי תהיה השפעה על התחרות בבנקים"

אנדרו אביר אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כי בשבועות הקרובים בנק ישראל יוציא לדרך פרויקט טכנולוגי משמעותי, כחלק מתהליך בחינת ההיתכנות להנפקת מטבע דיגיטלי ● לפי התוכנית של בנק ישראל, "השקל הדיגיטלי יהיה פלטפורמה לחדשנות"

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

בצלאל סמוטריץ' ובנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

קרן המטבע חותכת בחצי את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2024

בעוד בנק ישראל צופה צמיחה שנתית של 2%, תחזית הצמיחה של קרן המטבע לכלכלת ישראל היא 1.6% בלבד ● לפי הקרן, התחזיות של ישראל נמצאות בסיכון בשל המלחמה בעזה ● בניגוד לכלכלנים רבים, רואה הקרן כי האינפלציה בישראל תתמתן ותגיע ל-2.4% בלבד ● הצמיחה העולמית צפויה לעמוד על 3.2% בשנה הנוכחית

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

ד''ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

זיו קציר: "בעולם מעריכים מאוד את הערך המוסף שאנו מביאים לתחום ה-AI"

ד"ר זיו קציר, ראש התוכנית הלאומית לבינה מלאכותית ברשות החדשנות, הזהיר בכנס TECH IL של גלובס כי המרוץ העולמי לבינה מלאכותית מחריף: "כל מדינה מנסה לקחת את החלק הארי מהענף הצומח, ומי שלא רץ קדימה, משתרך מאחור"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"