גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

להשקיע במונופול: הבנקים ימכרו 47% ממניות שב"א בבורסה לפי שווי חברה של 300 מיליון שקל

עסקאות שבהן רכשו באחרונה ענקיות התשלומים ויזה ומאסטרקרד 20% ממניות שב"א, יקבעו כנראה את מעמדה של החברה כמונופול תשתית התשלומים של ישראל ● מהתשקיף עולה כי החברה הוסיפה באחרונה עמלות, שישפרו את הכנסותיה ב-6 מיליון שקל בשנה ● ניתוח "גלובס"

כספומט של שבא. / צילום: תמר מצפי
כספומט של שבא. / צילום: תמר מצפי

חברת שב"א, האחראית על מערכת תשתית התשלומים בישראל מגיעה לבורסה בתל אביב. בסוף השבוע פרסמה החברה, שנמצאת כיום בשליטת הבנקים, תשקיף לקראת הצעת מכר שתיערך בעוד כמה שבועות.

לפי הערכות, המכירה של כמחצית מהמניות תתבצע לפי שווי חברה של 250-350 מיליון שקל. את ההנפקה מובילה לאומי פרטנרס, בניהולו של גלעד שמעוני.

מתשקיף ההנפקה עולה, כי החל מאוקטובר אשתקד החלה שב"א לגבות תשלום חודשי קבוע של 15 שקלים מעשרות אלפי מסופים המחוברים אליה, גם אם אינם מעבירים באופן קבוע עסקאות בכרטיסי אשראי. נוסף על עמלה זו הוחלט בשב"א, כי החל מחודש אפריל האחרון תיגבה עוד עמלה חודשית של 4 שקלים ממסופים מסוג PinPad, קרי מסופים בהם יש להקיש את קוד כרטיס האשראי לצורך ביצוע העסקה. את העמלות הללו משלמות באופן רשמי חברות כרטיסי האשראי, בתפקידן כסולק. יחד עם זאת, בסופו של דבר הן לרוב מגלגלות את התשלום לבתי העסק, שייאלץ לספוג זאת.

לפי הערכות, הוספת העמלות הללו, שנעשית במקרה או לא בסמוך להנפקה, צפויה כמובן להגדיל את הכנסות החברה בסדר גודל מוערך של כ-6 מיליון שקל בשנה. בסביבת החברה מסבירים, כי הוספת העמלות נובעת מכך ששב"א מעניקה שירותים גם למסופים שאינם פעילים, וכן מעניקה שירותים נוספים למסופים מסוג PinPad, ולכן גביית העמלות בשני המקרים מוצדקת.

מיהי שב"א, ומה ייחודי בחברה ובמצבה הפיננסי? להלן כמה נקודות מרכזיות הקשורות להנפקת החברה הצפויה בקרוב.

1. למה שב"א יוצאת להנפקה?

הנפקת שב"א מתבצעת בעקבות חוק שטרום, שקבע כי על הבנקים למכור חלק מרכזי ממניותיהם בחברה, כך שכל בעל מניות יוכל להחזיק רק עד 10% ממניות החברה. בנק לאומי והפועלים לא המתינו להנפקה, וכבר ביצעו מכירה חלקית של המניות: לאומי מכר 10% מהמניות לויזה, ואילו בנק הפועלים משלים בימים אלה מכירת 10% למאסטרקרד.

עסקאות אלה שיקפו לשב"א שווי של כ-370 מיליון שקל, אולם ההערכות הן, שבהנפקה יושג שווי נמוך יותר לחברה, שהרוויחה אשתקד כ-15 מיליון שקל. במסגרת הצעת המכר יועמדו למכירה עוד 47% ממניות החברה המוחזקות על-ידי בנק הפועלים, לאומי ודיסקונט. ויזה ומאסטרקארד, הפעילות בעולם התשלומים, נחשבות למשקיעות אסטרטגיות בחברה. מי שצפויים לרכוש מניות בהנפקה הם בעיקר המשקיעים המוסדיים, שרואים בכך השקעה פיננסית.

בעלי המניות בשב"א

2. כוחו של מונופול

לשב"א שני תחומי הכנסות מרכזיים. התחום הראשון הוא מסופים, שהניב לשב"א הכנסות של 31 מיליון שקל ב-2018, כ-45% מהכנסות החברה. בתחום זה מקבלת שב"א 15 שקלים בחודש עבור כל מסוף המתחבר לתשתית שלה (בפועל מדובר בכל המסופים בשוק).

הכנסות אלה צפויות לצמוח הן בשל הוספת העמלות שעשתה החברה, והן בעקבות צמיחה טבעית בשוק. מנתוני החברה עולה, כי מספר המסופים הפעילים של החברה עלה בממוצע בשנים האחרונות בכ-4.7% בשנה, והוא עומד נכון לשנת 2018 על 161 אלף מסופים.

מוקד פעילות מרכזי נוסף של שב"א, שהיווה גם כן 45% מההכנסות אשתקד, הוא מביצוע עסקאות בכרטיסי אשראי. בתחום זה מקבלת שב"א הכנסה בגין כל עסקה בכרטיסי אשראי בישראל. התשלום הממוצע לעסקה עומד על 2.04 אגורות, ובשנת 2018 הכנסה זו עמדה על 31 מיליון שקל, בעקבות ביצוע 1.5 מיליארד עסקאות. מנוע הצמיחה של שב"א בפעילות זו הוא הצמיחה המואצת יחסית של הפעילות בכרטיסי אשראי. הגידול במספר העסקאות עמד בממוצע על 9% לשנה בשלוש השנים האחרונות.

נוסף על כך, 10% מהכנסות החברה מגיעות מפעילות קטנה יותר, של העברת אישורי פעולות בכספומטים, שירותי ניכיון והפצת תוכנת אשראית. בשב"א מעריכים כי לחברה מנועי צמיחה עתידיים הנובעים מחדשנות בעולם התשלומים, וכן כתוצאה מחוק שטרום, שמאפשר לשב"א להעניק שירותים לא רק לבנקים ולחברות כרטיסי אשראי, אלא גם לגופים עסקיים שרוצים להיכנס לפעילות בעולם התשלומים.

אלא שעם כל הכבוד לפוטנציאל הצמיחה העתידי של שב"א מפעילויות חדשות, היתרון המרכזי שלה הוא בהיותה מונופול בתחום תשתית התשלומים, הנובע מחסמי הכניסה הגבוהים לשוק.

השחקנים המרכזיים שהיה להם פוטנציאל להפוך למתחרות של שב"א הם ויזה ומסטרקארד, אך הן בחרו בסופו של דבר לחבור לשב"א ולהפוך לבעלות מניות בה, כך שהסיכוי שתקום לשב"א מתחרה בשוק הישראלי הוא קלוש. ועם כל הכבוד לפוטנציאל הצמיחה העתידי של שב"א, כוחה המרכזי הוא בהיותה מונופול.

תוצאות שב"א

3. חברה ללא מינוף

נקודה מעניינת נוספת הקשורה לשב"א היא המבנה הפיננסי שלה, שאינו מאפיין את מרבית החברות הציבוריות. לשב"א אין כלל חוב, וההון העצמי שלה עומד נכון לסוף שנת 2018 על כ-132 מיליון שקל, ומהווה קרוב ל-90% ממאזן החברה.

בשב"א לא מתכוונים למנף את החברה, ואת כל ההשקעות העתידיות הם מתכננים לעשות ממקורותיה העצמיים. יחד עם זאת, לקראת ההנפקה הצפויה החליט דירקטוריון החברה בנובמבר האחרון כי היא תחל במדיניות דיבידנד קבועה, שתעמוד על עד 50% מהרווח הנקי של החברה.

בשל עודפי המזומנים המאפיינים של החברה יש לה יתרות מזומנים וניירות ערך בשווי של 99 מיליון שקל, נכון לסוף שנת 2018, המנוהלים על-ידי שלושה מנהלי תיקים. המשקל הגבוה של ההשקעה ביחס למאזן החברה הביא לכך שלתיק הייתה השפעה לא מבוטלת על תוצאות שנת 2018. החברה סיימה את השנה עם רווח של 14.5 מיליון שקל, ירידה של 20% לעומת רווחי שנת 2017, זאת על אף שהפעילות העסקית השוטפת צמחה. הירידה מהנפילות בשווקים (בעיקר בדצמבר) גרמה לה הפסד של קרוב ל-2 מיליון שקל אשתקד. כלומר, על אף הסולידיות של תיק ניה"ע, על המשקיעים בשב"א לדעת כי בהינתן מגמות חדות בשווקים, יש לכך השפעה על תוצאות החברה, שפעילה בכלל בתחום התשלומים.

4. מענק של 2.1 מיליון שקל לעובדי שב"א בעקבות המכירה

תשקיף שב"א מאפשר הצצה גם לנושא שכר העובדים והבכירים. מהתשקיף עולה כי בשב"א ישנם 73 עובדים. בחברה צפוי שקט תעשייתי בשנים הקרובות, לאחר שבנובמבר אשתקד נחתם הסכם קיבוצי חדש, שתקף עד סוף שנת 2022.

נוסף על כך, הצדדים סיכמו שעובדי החברה יקבלו מענק מכירה של 1.4 מיליון שקל כאשר תושלם הצעת המכר (בתנאי שבהצעה יימכרו לפחות 40% מהמניות). מענק זה עשוי לגדול ל-1.8 מיליון שקל אם הוא יינתן כתגמול הוני במניות שב"א. מדובר במענק של עד שלוש משכורות לכל עובד.

נוסף על כך, בכירי החברה, ובראשם המנכ"ל משה וולף, יהיו זכאים למענק של 700 אלף שקל נוספים, ואם הוא יינתן במניות, אז שוויו יגיע למיליון שקל. כלומר, סך המענקים בעקבות המכירה יגיע ל-2.1 מיליון שקל במזומן או 2.8 מיליון שקל אם יינתנו במניות.

מהתשקיף עולה, כי עלות שכרו של וולף עמדה אשתקד על קרוב ל-1.8 מיליון שקל. ב-35% מהעלות נשאה החברה האחות מס"ב, שגם אותה מנהל וולף. באחרונה אישר דירקטוריון החברה גם תוכנית תגמול חדשה. בתוכנית נקבע מנגנון בונוס התלוי בעמידה ביעדים, ובהם יעדי רווחיות וגם יעדים תפעוליים. תקרת המענק היא עד ארבע משכורות לחבר הנהלה, חמש משכורות למנכ"ל ושש משכורות לנושא משרה בתחום המכירות. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; אנבידיה עלתה ב-2%, סופר מיקרו ב-20%

המדדים נעו בתנודתיות לקראת דוחות אלפאבית וטסלה לאחר הנעילה ● מניית סופר מיקרו זינקה בכ-20%, דל ב-10% ● AMD תשקיע עד 5 מיליארד דולר באנתרופיק ● אמזון מפטרת מחטיבת הבינה המלאכותית ● פרמאונט סקיידנס קיבלה אישור אירופי לרכישת וורנר ברדרס ● מאנדיי מפטרת כ-20% מהעובדים

הולנד / צילום: Shutterstock

גם רמת הגולן בפנים: המדינה החדשה שמצטרפת לחרם על ההתנחלויות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ירדן תלויה בארה"ב וארה"ב צריכה את ירדן, הפרלמנט ההולנדי אישר חרם כלכלי גורף על סחר עם התנחלויות ואירוע אנטישמי קשה בגרמניה ● כותרות העיתונים בעולם    

אנדי ברנהאם, רה''מ הנכנס של בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"מאיפה הכסף?": רה"מ הבריטי מדאיג את המשקיעים שכל מנהיג בעולם מפחד מהם

ראש ממשלת בריטניה החדש יוצא במהלכים להקל על יוקר המחיה ובשוק חוששים מניפוח הגירעון ● תשואות האג"ח זינקו לשיא

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה עקפה את תחזית ההכנסות, אך פספסה ברווח ויורדת במסחר המאוחר

הכנסות טסלה ברבעון השני עמדו על 28.3 מיליארד דולר, והרווח עמד על 33 סנט לעומת צפי של כ-50 סנט למניה ● דיווחה על תזרים מזומנים חופשי שלילי של 1.1 מיליארד דולר ברבעון השני

הפגיעה במגדל המפרש (''בניין הטיל'') / צילום: Reuters, Florion Goga

דחייה בפעם הרביעית: האכלוס המלא של "בניין הטיל" בחיפה עודכן לספטמבר

האכלוס המלא של "בניין הטיל" בחיפה נדחה בפעם הרביעית, לפחות עד ספטמבר, והמדינה ממשיכה לשאת בעלויות של עשרות מיליוני שקלים עבור משרדים חלופיים וחניות לעובדים ● וגם: עו"ד הדר ישראלי עוזבת את ברנע ג’פה לנדה ומצטרפת כשותפה למשרד הרצוג בתחום הצווארון הלבן ● אירועים ומינויים

מייסדי GLOW (מימין לשמאל): אופיר אריה, VP R&D, רואי טיגר, CEO, עומר זינגר, CTO / צילום: צילום יח״צ

תוך שנה: הסטארט-אפ החדש של רואי טיגר מזנק לשווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר Glow, שהוקמה לפני כשנה ע"י יוצאי מטא, סנופלייק וקלארוטי, מפתחת פלטפורמה לאבטחת עמדות קצה בעידן הבינה המלאכותית ● החברה מעסיקה כיום כ־100 עובדים ומתכננת להרחיב את פעילותה בישראל ובארה"ב

צילום לוויין של מנהרות הכניסה להר המכוש, שליד נתנז / צילום: Reuters, Vantor

הר המכוש: מה נמצא מאחורי המתקן התת־קרקעי של איראן שמאתגר את ארה"ב

המתקן התת־קרקעי שנמצא בהר המכוש מדרום לנתנז, נחשב ליעד שכמעט בלתי אפשרי להשמדה מהאוויר ● על רקע החשש כי איראן מאחסנת בו צנטריפוגות ואורניום מועשר, בארה"ב בוחנים אפשרויות פעולה לתקיפה ● עד כמה קשה לפגוע בו, מהן יכולות התקיפה האמריקאיות, ומה מצב האורניום המועשר של איראן? ● גלובס עושה סדר 

לימור בקר / צילום: טל שחר

בתום 17 שנה: לימור בקר, מנכ״לית המילטון ליין ישראל, תסיים את תפקידה

בקר נכנסה לתפקיד מנכ״לית המילטון ליין ישראל ב-2009 ● במהלך כהונתה פעלה המילטון ליין ליצור גישה למשקיעים מוסדיים בישראל לשווקי ההשקעות הפרטיים הגלובליים ● זואי נקש, ששימשה כדירקטורית-מנהלת בחברה מונתה למנכ"לית החדשה

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

במאנדיי התעקשו שאין צורך בפיטורים נרחבים. פתאום הכול השתנה

בחודשים האחרונים הסביר המנכ"ל המשותף, ערן זינמן, כי AI רק יגדיל את מצבת העובדים, דחה את מודל הפיטורים של וויקס והבטיח שמאנדיי אינה מחליפה כוח אדם ● כעת, פחות מחודשיים לאחר מכן, החברה מפטרת כ־620 עובדים, כ־20% מכוח האדם שלה, וממשיכה לטעון כי לא מדובר במהלך של התייעלות

אמיר יניב, סמנכ''ל פיתוח עסקי אלקטרה נדל''ן / צילום: אלדד רפאלי

המשקיעים לא סולחים: אלקטרה נדל"ן איבדה 475 מיליון שקל משוויה - גם אחרי שביטלה את ההנפקה

המניה של חברת מקבצי הדיור בארה"ב ממשיכה ליפול בבורסה בתל אביב, למרות הצעד הבהול לסגת ממהלך גיוס ההון ● התחזקות השקל, הנפילה של כרבע מהשווי בשנה החולפת ואכזבת השוק השליכו את אלקטרה נדל"ן לרצף ירידות חריג

החות'ים בצנעא / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

חזית חדשה בתימן עשויה לשבש את התוכניות של טהרן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בדרום תימן מתפרצת מחאה עממית חריפה נגד החות'ים, בארה"ב ובישראל בוחנים תוכניות תקדימיות לפירוק חיזבאללה מנשקו, וברשות הפלסטינית נקבע תאריך לבחירות שמציפות מחדש את השאלה - האם מדובר בשינוי אמיתי? ● כותרות העיתונים בעולם    

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

"רוצות מודל זול יותר": ענקיות הטכנולוגיה לוקחות את המרד באנבידיה לשלב הבא

גוגל חשפה השבוע שבב חדש שישפר את יעילות Gemini, והמשקיעים התלהבו והקפיצו את המניה ● במקביל, AMD הרחיבה את שיתוף הפעולה עם מיקרוסופט והציבה תחרות למערכות של אנבידיה ● המהלכים מגיעים כחלק ממרוץ בין הענקיות שהסיתו משאבים לתחום החומרה

OpenAI / אילוסטרציה: Shutterstock

"תקרית סייבר חסרת תקדים": מודלים של OpenAI הצליחו לפרוץ לאתר כדי להשיג תשובות למבחן

במהלך ניסוי אבטחה פנימי הצליחו שני מודלי AI של OpenAI, בהם GPT 5.6 So, לצאת מסביבת בדיקות מבודדת, לנצל חולשת אבטחה ולחדור למערכות Hugging Face - פלטפורמה פופולרית לפיתוח ושיתוף מודלי בינה מלאכותית, כדי להשיג את פתרונות מבחן הסייבר שבו השתתפו ● החברה הגדירה את האירוע כ"תקרית סייבר חסרת תקדים"

מרקו רוביו, מזכיר המדינה של ארה''ב / צילום: ap, Mark Schiefelbein

דיווח על פיצוצים באיראן; רוביו: "היא תשלם את המחיר"

ארה"ב השתמשה ב-B1 לראשונה מחידוש הלחימה ● דיווח באיראן על פיצוצים בעיר הנמל כנארכ בדרום-מזרח המדינה ● בישראל מעריכים - איראן תשתמש בפרוקסיז עוד לפני עימות ישיר ● שלב חדש במלחמה: החות'ים החלו במצור הימי - "הצלחנו להסיג כבר 10 ספינות" ● בטהרן איימו: ארה"ב תתקוף תחנות כוח? ננתק את בנות בריתה באזור מחשמל ● עדכונים שוטפים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

חידוש ישראלי: כך ספינות עומדות להפוך לנושאות מל"טים

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מיקרוסופט / אילוסטרציה: Shutterstock

מיקרוסופט איבדה טריליון דולר מהשווי. למה כולם עדיין אופטימיים?

בתי השקעות מסמנים את ענקית התוכנה בתור המניה המועדפת עליהם, אבל בינתיים היא בעיקר יורדת ● בדוחות הכספיים שיפורסמו בעוד שבוע ייתכן שנגלה מי צודק: האנליסטים או המניה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

אלפאבית הכתה את התחזית עם הכנסות של 119 מיליארד דולר, והנתון המסקרן שמסתתר בדוחות

הן ההכנסות הכוללות והן ההכנסות מענן עקפו את הצפי - 116.5 ו-24.5 מיליארד דולר בהתאמה ● ההכנסות של אלפאבית מפרסום אכזבו

חיים יבין / צילום: חיים דוד

העיתונאי חיים יבין הלך לעולמו בגיל 93

העיתונאי וחתן פרס ישראל, שכונה "מר טלוויזיה", הגיש את מהדורת "מבט לחדשות" של הערוץ הראשון במשך 40 שנה והיה מחלוצי הטלוויזיה הישראלית, הלך לעולמו כשהוא בן 93 ● הלווייתו תתקיים ביום שישי הקרוב

מסך של VIDAA / צילום: Teads

טידס תנהל את הפרסום בטלוויזיות החכמות של הייסנס וטושיבה

לאחר שיתופי פעולה עם גוגל, סמסונג ו-LG, חברת Teads מרחיבה את פעילותה בישראל ותנהל את הפרסום בטלוויזיות החכמות של הייסנס וטושיבה, המונות כ-350 אלף מסכים בארץ ● בחברה מציינים כי המונדיאל תרם לזינוק בצפייה במסכים הביתיים ולהאצת שוק הפרסום בטלוויזיות החכמות

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן מאיימת לנתק מחשמל את המפרציות: "מילכדנו את המצר"

האיום מגיע בתגובה לאיום ששיגר טראמפ ולפיו "בכל פעם שאיראן תתקוף ספינה בהורמוז - נפציץ גשר או תחנת כוח" ● בין המטרות שהותקפו הלילה באיראן ע"י צבא ארה"ב: מחסני כטב"מים ומטרות ימיות ● איראן: תקפנו בסיסים בירדן, הדי פיצוצים נשמעו באילת - אין נפילות בישראל ● רוביו: איראן לא רצינית לגבי השיחות ● דיווחים שוטפים