גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

להשקיע במונופול: הבנקים ימכרו 47% ממניות שב"א בבורסה לפי שווי חברה של 300 מיליון שקל

עסקאות שבהן רכשו באחרונה ענקיות התשלומים ויזה ומאסטרקרד 20% ממניות שב"א, יקבעו כנראה את מעמדה של החברה כמונופול תשתית התשלומים של ישראל ● מהתשקיף עולה כי החברה הוסיפה באחרונה עמלות, שישפרו את הכנסותיה ב-6 מיליון שקל בשנה ● ניתוח "גלובס"

כספומט של שבא. / צילום: תמר מצפי
כספומט של שבא. / צילום: תמר מצפי

חברת שב"א, האחראית על מערכת תשתית התשלומים בישראל מגיעה לבורסה בתל אביב. בסוף השבוע פרסמה החברה, שנמצאת כיום בשליטת הבנקים, תשקיף לקראת הצעת מכר שתיערך בעוד כמה שבועות.

לפי הערכות, המכירה של כמחצית מהמניות תתבצע לפי שווי חברה של 250-350 מיליון שקל. את ההנפקה מובילה לאומי פרטנרס, בניהולו של גלעד שמעוני.

מתשקיף ההנפקה עולה, כי החל מאוקטובר אשתקד החלה שב"א לגבות תשלום חודשי קבוע של 15 שקלים מעשרות אלפי מסופים המחוברים אליה, גם אם אינם מעבירים באופן קבוע עסקאות בכרטיסי אשראי. נוסף על עמלה זו הוחלט בשב"א, כי החל מחודש אפריל האחרון תיגבה עוד עמלה חודשית של 4 שקלים ממסופים מסוג PinPad, קרי מסופים בהם יש להקיש את קוד כרטיס האשראי לצורך ביצוע העסקה. את העמלות הללו משלמות באופן רשמי חברות כרטיסי האשראי, בתפקידן כסולק. יחד עם זאת, בסופו של דבר הן לרוב מגלגלות את התשלום לבתי העסק, שייאלץ לספוג זאת.

לפי הערכות, הוספת העמלות הללו, שנעשית במקרה או לא בסמוך להנפקה, צפויה כמובן להגדיל את הכנסות החברה בסדר גודל מוערך של כ-6 מיליון שקל בשנה. בסביבת החברה מסבירים, כי הוספת העמלות נובעת מכך ששב"א מעניקה שירותים גם למסופים שאינם פעילים, וכן מעניקה שירותים נוספים למסופים מסוג PinPad, ולכן גביית העמלות בשני המקרים מוצדקת.

מיהי שב"א, ומה ייחודי בחברה ובמצבה הפיננסי? להלן כמה נקודות מרכזיות הקשורות להנפקת החברה הצפויה בקרוב.

1. למה שב"א יוצאת להנפקה?

הנפקת שב"א מתבצעת בעקבות חוק שטרום, שקבע כי על הבנקים למכור חלק מרכזי ממניותיהם בחברה, כך שכל בעל מניות יוכל להחזיק רק עד 10% ממניות החברה. בנק לאומי והפועלים לא המתינו להנפקה, וכבר ביצעו מכירה חלקית של המניות: לאומי מכר 10% מהמניות לויזה, ואילו בנק הפועלים משלים בימים אלה מכירת 10% למאסטרקרד.

עסקאות אלה שיקפו לשב"א שווי של כ-370 מיליון שקל, אולם ההערכות הן, שבהנפקה יושג שווי נמוך יותר לחברה, שהרוויחה אשתקד כ-15 מיליון שקל. במסגרת הצעת המכר יועמדו למכירה עוד 47% ממניות החברה המוחזקות על-ידי בנק הפועלים, לאומי ודיסקונט. ויזה ומאסטרקארד, הפעילות בעולם התשלומים, נחשבות למשקיעות אסטרטגיות בחברה. מי שצפויים לרכוש מניות בהנפקה הם בעיקר המשקיעים המוסדיים, שרואים בכך השקעה פיננסית.

בעלי המניות בשב"א

2. כוחו של מונופול

לשב"א שני תחומי הכנסות מרכזיים. התחום הראשון הוא מסופים, שהניב לשב"א הכנסות של 31 מיליון שקל ב-2018, כ-45% מהכנסות החברה. בתחום זה מקבלת שב"א 15 שקלים בחודש עבור כל מסוף המתחבר לתשתית שלה (בפועל מדובר בכל המסופים בשוק).

הכנסות אלה צפויות לצמוח הן בשל הוספת העמלות שעשתה החברה, והן בעקבות צמיחה טבעית בשוק. מנתוני החברה עולה, כי מספר המסופים הפעילים של החברה עלה בממוצע בשנים האחרונות בכ-4.7% בשנה, והוא עומד נכון לשנת 2018 על 161 אלף מסופים.

מוקד פעילות מרכזי נוסף של שב"א, שהיווה גם כן 45% מההכנסות אשתקד, הוא מביצוע עסקאות בכרטיסי אשראי. בתחום זה מקבלת שב"א הכנסה בגין כל עסקה בכרטיסי אשראי בישראל. התשלום הממוצע לעסקה עומד על 2.04 אגורות, ובשנת 2018 הכנסה זו עמדה על 31 מיליון שקל, בעקבות ביצוע 1.5 מיליארד עסקאות. מנוע הצמיחה של שב"א בפעילות זו הוא הצמיחה המואצת יחסית של הפעילות בכרטיסי אשראי. הגידול במספר העסקאות עמד בממוצע על 9% לשנה בשלוש השנים האחרונות.

נוסף על כך, 10% מהכנסות החברה מגיעות מפעילות קטנה יותר, של העברת אישורי פעולות בכספומטים, שירותי ניכיון והפצת תוכנת אשראית. בשב"א מעריכים כי לחברה מנועי צמיחה עתידיים הנובעים מחדשנות בעולם התשלומים, וכן כתוצאה מחוק שטרום, שמאפשר לשב"א להעניק שירותים לא רק לבנקים ולחברות כרטיסי אשראי, אלא גם לגופים עסקיים שרוצים להיכנס לפעילות בעולם התשלומים.

אלא שעם כל הכבוד לפוטנציאל הצמיחה העתידי של שב"א מפעילויות חדשות, היתרון המרכזי שלה הוא בהיותה מונופול בתחום תשתית התשלומים, הנובע מחסמי הכניסה הגבוהים לשוק.

השחקנים המרכזיים שהיה להם פוטנציאל להפוך למתחרות של שב"א הם ויזה ומסטרקארד, אך הן בחרו בסופו של דבר לחבור לשב"א ולהפוך לבעלות מניות בה, כך שהסיכוי שתקום לשב"א מתחרה בשוק הישראלי הוא קלוש. ועם כל הכבוד לפוטנציאל הצמיחה העתידי של שב"א, כוחה המרכזי הוא בהיותה מונופול.

תוצאות שב"א

3. חברה ללא מינוף

נקודה מעניינת נוספת הקשורה לשב"א היא המבנה הפיננסי שלה, שאינו מאפיין את מרבית החברות הציבוריות. לשב"א אין כלל חוב, וההון העצמי שלה עומד נכון לסוף שנת 2018 על כ-132 מיליון שקל, ומהווה קרוב ל-90% ממאזן החברה.

בשב"א לא מתכוונים למנף את החברה, ואת כל ההשקעות העתידיות הם מתכננים לעשות ממקורותיה העצמיים. יחד עם זאת, לקראת ההנפקה הצפויה החליט דירקטוריון החברה בנובמבר האחרון כי היא תחל במדיניות דיבידנד קבועה, שתעמוד על עד 50% מהרווח הנקי של החברה.

בשל עודפי המזומנים המאפיינים של החברה יש לה יתרות מזומנים וניירות ערך בשווי של 99 מיליון שקל, נכון לסוף שנת 2018, המנוהלים על-ידי שלושה מנהלי תיקים. המשקל הגבוה של ההשקעה ביחס למאזן החברה הביא לכך שלתיק הייתה השפעה לא מבוטלת על תוצאות שנת 2018. החברה סיימה את השנה עם רווח של 14.5 מיליון שקל, ירידה של 20% לעומת רווחי שנת 2017, זאת על אף שהפעילות העסקית השוטפת צמחה. הירידה מהנפילות בשווקים (בעיקר בדצמבר) גרמה לה הפסד של קרוב ל-2 מיליון שקל אשתקד. כלומר, על אף הסולידיות של תיק ניה"ע, על המשקיעים בשב"א לדעת כי בהינתן מגמות חדות בשווקים, יש לכך השפעה על תוצאות החברה, שפעילה בכלל בתחום התשלומים.

4. מענק של 2.1 מיליון שקל לעובדי שב"א בעקבות המכירה

תשקיף שב"א מאפשר הצצה גם לנושא שכר העובדים והבכירים. מהתשקיף עולה כי בשב"א ישנם 73 עובדים. בחברה צפוי שקט תעשייתי בשנים הקרובות, לאחר שבנובמבר אשתקד נחתם הסכם קיבוצי חדש, שתקף עד סוף שנת 2022.

נוסף על כך, הצדדים סיכמו שעובדי החברה יקבלו מענק מכירה של 1.4 מיליון שקל כאשר תושלם הצעת המכר (בתנאי שבהצעה יימכרו לפחות 40% מהמניות). מענק זה עשוי לגדול ל-1.8 מיליון שקל אם הוא יינתן כתגמול הוני במניות שב"א. מדובר במענק של עד שלוש משכורות לכל עובד.

נוסף על כך, בכירי החברה, ובראשם המנכ"ל משה וולף, יהיו זכאים למענק של 700 אלף שקל נוספים, ואם הוא יינתן במניות, אז שוויו יגיע למיליון שקל. כלומר, סך המענקים בעקבות המכירה יגיע ל-2.1 מיליון שקל במזומן או 2.8 מיליון שקל אם יינתנו במניות.

מהתשקיף עולה, כי עלות שכרו של וולף עמדה אשתקד על קרוב ל-1.8 מיליון שקל. ב-35% מהעלות נשאה החברה האחות מס"ב, שגם אותה מנהל וולף. באחרונה אישר דירקטוריון החברה גם תוכנית תגמול חדשה. בתוכנית נקבע מנגנון בונוס התלוי בעמידה ביעדים, ובהם יעדי רווחיות וגם יעדים תפעוליים. תקרת המענק היא עד ארבע משכורות לחבר הנהלה, חמש משכורות למנכ"ל ושש משכורות לנושא משרה בתחום המכירות. 

עוד כתבות

מתחם הבונקרים Vivos xPoint / צילום: באדיבות WSJ

קהילת הישרדות יוקרתית מתפרקת מבפנים

הם עברו לדרום דקוטה כדי לשרוד את האפוקליפסה במתחם בונקרים "ברמת חמישה כוכבים" ● ועכשיו הם כבר קורעים זה על זה באמצעות תלונות ועדי בית

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

אגזוז בפחות מ־200 שקל מעלי אקספרס: הטריק שיחסוך לכם אלפי שקלים

כוח הקנייה של השקל השתפר משמעותית בחודשים האחרונים אבל הבשורה, כנראה, עדיין לא הגיעה לשוק הרכב והחלפים בישראל ● מטרייד–אין במחיר מחירון ועד לסבסוד במימון הרכישה - אלו ההטבות וההנחות העקיפות שיאפשרו לכם לנצל בכל זאת את השקל החזק

נוי הדס, מייסדת ומנכ''לית רשת נוי השדה / צילום: חיים אפריאט

ויזל ונוי הדס כבר לא: פוקס לא תרכוש את רשת נוי השדה

קבוצת פוקס הודיעה כי המגעים שנבחנו בין החברה לבין רשת קמעונאות הירקות והפירות נוי השדה הסתיימו ללא רכישה - וזאת "לאור אי-הסכמות עקרוניות בין הצדדים במספר נושאים"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל חושף: רכש דולרים בחודש מאי והתערב בשוק המט"ח

הבנק המרכזי רכש דולרים בהיקף של כ-800 מיליון דולר, זאת על רקע הירידות החדות של הדולר מולר השקל

מיכל גור / צילום: לילך רז

בגיל 50 היא הייתה מובטלת ארבע שנים. היום היא עומדת בראש חברת נדל"ן ותיקה

"בבית הספר היסודי התפרץ השד העדתי. קראו לי 'פרענקית', וכשהתחילו ללגלג עליי בגלל שם המשפחה, אסלן, אמי רצה למשרד הפנים ושינתה לגור. התחנכנו בבית להוריד את הראש" ● שיחה קצרה עם מיכל גור, מנכ"לית פרץ בוני הנגב

ג'ורדן פריד, ג'ון סבינו, יורם זלינגר / צילום: זוז סטרטג'י, יח''צ, ולנס

הטלטלה בשבבים הגיעה להוד השרון, ומניית התוכנה נמחקת בנפילה של 99% מהשיא

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● דוח תעסוקה חזק הפיל את המדדים ושלח את מדד השבבים לצניחה חופשית - ולנס מחקה יותר משליש משוויה ביום אחד ● חברת האוצר זוז נחלשה לשפל היסטורי והשלימה ספליט הפוך כדי לשרוד בנאסד"ק ● ולייבפרסון, שנסחרה בעבר במיליארדים, נפרדת מהבורסה בת"א

השופט נעם סולברג / צילום: גיל יוחנן

גל שביתות במערכת המשפט כאות הזדהות עם השופט סולברג

נציגות השופטים הודיעה על קיום אסיפות הסברה בכלל בתי המשפט היום בין השעות 10:00 ל-11:00, בתגובה להתפרעות של מפגינים חרדים מחוץ לביתו של שופט העליון נעם סולברג בשבוע שעבר ● למהלך הצטרף גם ארגון הפרקליטים, המייצג כ-1,100 פרקליטים במגזר הציבורי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מהנדס עיר אישר הקמת מבנה בשטח של מועצה אחרת. מה קבע ביהמ"ש?

יזם שהציג עסקת מכר כקבוצת רכישה נקנס בכמעט מיליון שקל ● בית המשפט קבע כי טובת קטין גברה על רצון האם לשנות את שם משפחתו לשם אביו ● וגם: מדוע בוטל צו הריסה למבנה בגליל התחתון, למרות שהאישור להקמתו ניתן שלא בסמכות? ● 3 פסקי דין בשבוע

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל - פלאש 90, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

בג"ץ: שר המשפטים יריב לוין חייב לשתף פעולה עם נשיא העליון יצחק עמית

שופטי בג"ץ קבעו כי את פעולותיו של לוין ביחס למינוי השופט עמית לנשיא בית המשפט העליון ניתן לראות רק בדרך אחת: כניסיונות חוזרים ונשנים מצידו לסכל את המינוי, ולאחר שהוא הושלם – כניסיונות לפגוע בלגיטימיות של המינוי

ירידות בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

פתיחת שבוע סוערת: ירידות חדות באסיה, מחיר הנפט קופץ ברקע חידוש הירי בין איראן וישראל

צה"ל תקף הלילה באיראן, לאחר שזו ירתה מוקדם יותר על ישראל ● מחיר הנפט קופץ ב-4% ובאסיה נרשמות ירידות חדות ● מגמה מעורבת בחוזים בוול סטריט, נאסד"ק עולה ב-0.5%

קמפיין של הלוטו / צילום: צילום מסך מיוטיוב

40 מיליון שקל לא כולל מס: כמה יקבל באמת הזוכה בלוטו?

זוכה יחיד גרף אתמול פרס של 40 מיליון שקל בהגרלת הלוטו ● גם רשות המסים היא שותפה "שקטה" לכל זכייה משמעותית, וכך היקף המס על הזכייה עומד על כ-40%

הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר אושרית בירודקר / צילום: Kingshuk Bhuyan

חוקרת הביטחון שבטוחה: זו המדינה שצריכה להדיר שינה מעינינו

שיחה עם ד"ר אושרית בירודקר, חוקרת בכירה במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון (JISS) ● על הניהול הלקוי שהפך את פקיסטן ממדינה עשירה לענייה, הנשק והמיליארדים שמחברים אותה לסעודיה והאינטרס המשותף עם ישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

יפן ואירופה על חשבון ארה"ב: החוב העולמי בשיא, ואלה ההשלכות

החוב העולמי הגיע ל-353 טריליון דולר - רמה שלא נראתה מאז ומעולם ● האם זו בסך-הכול עדות להתרחבות טבעית של הכלכלה, או שזה סימן למשבר שהולך ומתקרב? ● המשרוקית של גלובס עם המשמעויות של התקדים הכלכלי ההיסטורי

נדב צלר, שותף–מנהל בקבוצת ספרה קרנות גידור / צילום: יונתן בלום

קרן הגידור שגייסה 200 מיליון דולר להשקעה באג"ח טכנולוגיה

קרן הגידור ספרה השלימה בתוך חודש וחצי גיוס לקרן "קונברטק", שתשקיע באג"ח להמרה של חברות טכנולוגיה בוול סטריט ● נדב צלר יוביל את הקרן שהיא ההראשונה בתולדות ספרה שנסגרת לגיוסים כבר בשלב ההשקה

מערכת הבלאק רייבן של חברת רובל / צילום: רובל חדשנות

מערכת היירוט הישראלית החדשה שעשויה לתת מענה לרחפני הנפץ

מערכות הגנה אווירית איראניות הוצבו בארמניה ● ביוון הוחלט להציב טילים מתוצרת רפאל סמוך לגבול עם טורקיה ● בארה"ב ממירים רחפני תובלה למשגרי רקטות ● וחברה ישראלית משיקה מערכת יירוט רחפנים מתקדמת ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתניהו, טראמפ, חמינאי הבן / צילום: נעם ריבקין פנטון-הארץ, רויטרס-Hamed Jafarnejad, AP

טראמפ: אתקשר לנתניהו ואומר לו לא לתקוף באיראן

באיראן מאותתים שמבחינתם ה"סבב" נגמר ● טראמפ לרשת פוקס: אני מציע לאיראן - יריתם את הטילים שלכם, זה מספיק. תחזרו לשולחן המו"מ ● צה"ל: חיל האוויר יירט עד כה את כלל הטילים ששוגרו מאיראן ● ראש הממשלה נתניהו מקיים דיון ביטחוני בצל האיומים מאיראן ● ירי מלבנון לעבר שטח ישראל - למרות ההכרזה על "הפסקת האש" החדשה ● הותר לפרסום: סרן שחר גמלא ז"ל ואהד יערי ז"ל נפלו בלבנון ● עדכונים שוטפים

פטריק דרהי, הבעלים של אלטיס (ארכיון) / צילום: ap, Thibault Camus

קונסורציום של חברות תקשורת צרפתיות רוכש את SFR של פטריק דרהי ב-20.4 מיליארד אירו

קונסורציום של חברות תקשורת צרפתיות חתם על הסכם לרכישת SFR, ספקית הסלולר השנייה בגודלה בצרפת, ב-20.4 מיליארד אירו ● ייתכן שהעסקה תושלם עד המחצית השנייה של שנת 2027 ● מנכ"לית אורנג': "ההסכם נועד לחזק את מעמדה של אורנג' כמובילה בצרפת ובאירופה"

פינוי פצועי צה''ל משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

בתקציב של 2 מיליארד שקל: המלצות הוועדה לשיקום פצועי צה"ל

ההמלצות ממשיכות את המהפכה שהייתה באגף השיקום מאז ה-7 באוקטובר ● בין ההמלצות המוצעות: בחירה בין טיפול בקופה וטיפול בצה"ל, איש קשר אישי וייעודי לכל פצוע, הרחבת הטיפולים כולל טיפולים אלטרנטיביים והקמת מחלקה פסיכיאטרית ייעודית ו"בית לחיים" לפצועי הראש

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

למעלה מטריליון דולר נמחקו, והסערה בדרך לבורסה בתל אביב

מניות השבבים מחקו ביום שישי מעל טריליון דולר, במה שהפך לירידה החדה ביותר של הסקטור מאז מרץ 2020 ● מה עומד מאחורי הירידות, ואיך יושפעו המניות הדואליות בתל אביב?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

היכונו ליום מסחר סוער מחר, במיוחד במניות האלה

שבוע המסחר ייפתח בצל הצניחה החדה במניות השבבים בוול סטריט והתקיפה הישראלית ברובע הדאחיה בביירות - המניות הדואליות ייפלו בחדות ● הירידות בוול סטריט ודברי נגיד בנק ישראל בלמו את מגמת ההתחזקות ההיסטורית של השקל ● דוח התעסוקה החזק סתם את הגולל על הורדות ריבית בארה"ב - בישראל מעריכים שקצב ההורדות יתגבר ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר