גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

להשקיע במונופול: הבנקים ימכרו 47% ממניות שב"א בבורסה לפי שווי חברה של 300 מיליון שקל

עסקאות שבהן רכשו באחרונה ענקיות התשלומים ויזה ומאסטרקרד 20% ממניות שב"א, יקבעו כנראה את מעמדה של החברה כמונופול תשתית התשלומים של ישראל ● מהתשקיף עולה כי החברה הוסיפה באחרונה עמלות, שישפרו את הכנסותיה ב-6 מיליון שקל בשנה ● ניתוח "גלובס"

כספומט של שבא. / צילום: תמר מצפי
כספומט של שבא. / צילום: תמר מצפי

חברת שב"א, האחראית על מערכת תשתית התשלומים בישראל מגיעה לבורסה בתל אביב. בסוף השבוע פרסמה החברה, שנמצאת כיום בשליטת הבנקים, תשקיף לקראת הצעת מכר שתיערך בעוד כמה שבועות.

לפי הערכות, המכירה של כמחצית מהמניות תתבצע לפי שווי חברה של 250-350 מיליון שקל. את ההנפקה מובילה לאומי פרטנרס, בניהולו של גלעד שמעוני.

מתשקיף ההנפקה עולה, כי החל מאוקטובר אשתקד החלה שב"א לגבות תשלום חודשי קבוע של 15 שקלים מעשרות אלפי מסופים המחוברים אליה, גם אם אינם מעבירים באופן קבוע עסקאות בכרטיסי אשראי. נוסף על עמלה זו הוחלט בשב"א, כי החל מחודש אפריל האחרון תיגבה עוד עמלה חודשית של 4 שקלים ממסופים מסוג PinPad, קרי מסופים בהם יש להקיש את קוד כרטיס האשראי לצורך ביצוע העסקה. את העמלות הללו משלמות באופן רשמי חברות כרטיסי האשראי, בתפקידן כסולק. יחד עם זאת, בסופו של דבר הן לרוב מגלגלות את התשלום לבתי העסק, שייאלץ לספוג זאת.

לפי הערכות, הוספת העמלות הללו, שנעשית במקרה או לא בסמוך להנפקה, צפויה כמובן להגדיל את הכנסות החברה בסדר גודל מוערך של כ-6 מיליון שקל בשנה. בסביבת החברה מסבירים, כי הוספת העמלות נובעת מכך ששב"א מעניקה שירותים גם למסופים שאינם פעילים, וכן מעניקה שירותים נוספים למסופים מסוג PinPad, ולכן גביית העמלות בשני המקרים מוצדקת.

מיהי שב"א, ומה ייחודי בחברה ובמצבה הפיננסי? להלן כמה נקודות מרכזיות הקשורות להנפקת החברה הצפויה בקרוב.

1. למה שב"א יוצאת להנפקה?

הנפקת שב"א מתבצעת בעקבות חוק שטרום, שקבע כי על הבנקים למכור חלק מרכזי ממניותיהם בחברה, כך שכל בעל מניות יוכל להחזיק רק עד 10% ממניות החברה. בנק לאומי והפועלים לא המתינו להנפקה, וכבר ביצעו מכירה חלקית של המניות: לאומי מכר 10% מהמניות לויזה, ואילו בנק הפועלים משלים בימים אלה מכירת 10% למאסטרקרד.

עסקאות אלה שיקפו לשב"א שווי של כ-370 מיליון שקל, אולם ההערכות הן, שבהנפקה יושג שווי נמוך יותר לחברה, שהרוויחה אשתקד כ-15 מיליון שקל. במסגרת הצעת המכר יועמדו למכירה עוד 47% ממניות החברה המוחזקות על-ידי בנק הפועלים, לאומי ודיסקונט. ויזה ומאסטרקארד, הפעילות בעולם התשלומים, נחשבות למשקיעות אסטרטגיות בחברה. מי שצפויים לרכוש מניות בהנפקה הם בעיקר המשקיעים המוסדיים, שרואים בכך השקעה פיננסית.

בעלי המניות בשב"א

2. כוחו של מונופול

לשב"א שני תחומי הכנסות מרכזיים. התחום הראשון הוא מסופים, שהניב לשב"א הכנסות של 31 מיליון שקל ב-2018, כ-45% מהכנסות החברה. בתחום זה מקבלת שב"א 15 שקלים בחודש עבור כל מסוף המתחבר לתשתית שלה (בפועל מדובר בכל המסופים בשוק).

הכנסות אלה צפויות לצמוח הן בשל הוספת העמלות שעשתה החברה, והן בעקבות צמיחה טבעית בשוק. מנתוני החברה עולה, כי מספר המסופים הפעילים של החברה עלה בממוצע בשנים האחרונות בכ-4.7% בשנה, והוא עומד נכון לשנת 2018 על 161 אלף מסופים.

מוקד פעילות מרכזי נוסף של שב"א, שהיווה גם כן 45% מההכנסות אשתקד, הוא מביצוע עסקאות בכרטיסי אשראי. בתחום זה מקבלת שב"א הכנסה בגין כל עסקה בכרטיסי אשראי בישראל. התשלום הממוצע לעסקה עומד על 2.04 אגורות, ובשנת 2018 הכנסה זו עמדה על 31 מיליון שקל, בעקבות ביצוע 1.5 מיליארד עסקאות. מנוע הצמיחה של שב"א בפעילות זו הוא הצמיחה המואצת יחסית של הפעילות בכרטיסי אשראי. הגידול במספר העסקאות עמד בממוצע על 9% לשנה בשלוש השנים האחרונות.

נוסף על כך, 10% מהכנסות החברה מגיעות מפעילות קטנה יותר, של העברת אישורי פעולות בכספומטים, שירותי ניכיון והפצת תוכנת אשראית. בשב"א מעריכים כי לחברה מנועי צמיחה עתידיים הנובעים מחדשנות בעולם התשלומים, וכן כתוצאה מחוק שטרום, שמאפשר לשב"א להעניק שירותים לא רק לבנקים ולחברות כרטיסי אשראי, אלא גם לגופים עסקיים שרוצים להיכנס לפעילות בעולם התשלומים.

אלא שעם כל הכבוד לפוטנציאל הצמיחה העתידי של שב"א מפעילויות חדשות, היתרון המרכזי שלה הוא בהיותה מונופול בתחום תשתית התשלומים, הנובע מחסמי הכניסה הגבוהים לשוק.

השחקנים המרכזיים שהיה להם פוטנציאל להפוך למתחרות של שב"א הם ויזה ומסטרקארד, אך הן בחרו בסופו של דבר לחבור לשב"א ולהפוך לבעלות מניות בה, כך שהסיכוי שתקום לשב"א מתחרה בשוק הישראלי הוא קלוש. ועם כל הכבוד לפוטנציאל הצמיחה העתידי של שב"א, כוחה המרכזי הוא בהיותה מונופול.

תוצאות שב"א

3. חברה ללא מינוף

נקודה מעניינת נוספת הקשורה לשב"א היא המבנה הפיננסי שלה, שאינו מאפיין את מרבית החברות הציבוריות. לשב"א אין כלל חוב, וההון העצמי שלה עומד נכון לסוף שנת 2018 על כ-132 מיליון שקל, ומהווה קרוב ל-90% ממאזן החברה.

בשב"א לא מתכוונים למנף את החברה, ואת כל ההשקעות העתידיות הם מתכננים לעשות ממקורותיה העצמיים. יחד עם זאת, לקראת ההנפקה הצפויה החליט דירקטוריון החברה בנובמבר האחרון כי היא תחל במדיניות דיבידנד קבועה, שתעמוד על עד 50% מהרווח הנקי של החברה.

בשל עודפי המזומנים המאפיינים של החברה יש לה יתרות מזומנים וניירות ערך בשווי של 99 מיליון שקל, נכון לסוף שנת 2018, המנוהלים על-ידי שלושה מנהלי תיקים. המשקל הגבוה של ההשקעה ביחס למאזן החברה הביא לכך שלתיק הייתה השפעה לא מבוטלת על תוצאות שנת 2018. החברה סיימה את השנה עם רווח של 14.5 מיליון שקל, ירידה של 20% לעומת רווחי שנת 2017, זאת על אף שהפעילות העסקית השוטפת צמחה. הירידה מהנפילות בשווקים (בעיקר בדצמבר) גרמה לה הפסד של קרוב ל-2 מיליון שקל אשתקד. כלומר, על אף הסולידיות של תיק ניה"ע, על המשקיעים בשב"א לדעת כי בהינתן מגמות חדות בשווקים, יש לכך השפעה על תוצאות החברה, שפעילה בכלל בתחום התשלומים.

4. מענק של 2.1 מיליון שקל לעובדי שב"א בעקבות המכירה

תשקיף שב"א מאפשר הצצה גם לנושא שכר העובדים והבכירים. מהתשקיף עולה כי בשב"א ישנם 73 עובדים. בחברה צפוי שקט תעשייתי בשנים הקרובות, לאחר שבנובמבר אשתקד נחתם הסכם קיבוצי חדש, שתקף עד סוף שנת 2022.

נוסף על כך, הצדדים סיכמו שעובדי החברה יקבלו מענק מכירה של 1.4 מיליון שקל כאשר תושלם הצעת המכר (בתנאי שבהצעה יימכרו לפחות 40% מהמניות). מענק זה עשוי לגדול ל-1.8 מיליון שקל אם הוא יינתן כתגמול הוני במניות שב"א. מדובר במענק של עד שלוש משכורות לכל עובד.

נוסף על כך, בכירי החברה, ובראשם המנכ"ל משה וולף, יהיו זכאים למענק של 700 אלף שקל נוספים, ואם הוא יינתן במניות, אז שוויו יגיע למיליון שקל. כלומר, סך המענקים בעקבות המכירה יגיע ל-2.1 מיליון שקל במזומן או 2.8 מיליון שקל אם יינתנו במניות.

מהתשקיף עולה, כי עלות שכרו של וולף עמדה אשתקד על קרוב ל-1.8 מיליון שקל. ב-35% מהעלות נשאה החברה האחות מס"ב, שגם אותה מנהל וולף. באחרונה אישר דירקטוריון החברה גם תוכנית תגמול חדשה. בתוכנית נקבע מנגנון בונוס התלוי בעמידה ביעדים, ובהם יעדי רווחיות וגם יעדים תפעוליים. תקרת המענק היא עד ארבע משכורות לחבר הנהלה, חמש משכורות למנכ"ל ושש משכורות לנושא משרה בתחום המכירות. 

עוד כתבות

ד''ר ג'ורג'ה ליפ / צילום: באדיבות המצולמת

בכנופיות של לוס אנג'לס קוראים לה "ליטל מאמא": החוקרת שחושפת את מסלול ההידרדרות של בני נוער לפשע

ד"ר ג'ורג'ה ליפ, אנתרופולוגית שזכתה לאמון הכנופיות המסוכנות בלוס אנג'לס, פיתחה מודל שיקום קהילתי שעשוי להציל בני נוער מחיי אלימות ● בראיון לגלובס היא מספרת איך זכתה באמון מנהיגי הכנופיות, למרות בעלה השוטר, ומזהירה: "הן נוצרות מחוסר תקווה קטלני"

זום גלובלי / צילום: Reuters

שווייץ בדרך לברקזיט משלה? ההצבעה שעלולה לטלטל את היחסים עם אירופה

המונדיאל והנפקת SpaceX יוצאים לדרך • טראמפ חוגג יום הולדת 80 – ומצית סערה משפטית • ושווייץ בדרך למשאל עם היסטורי • שבוע אחד, 4 אירועים דרמטיים ● זום גלובלי

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים מערערת על חיובה בהחזר מאות מיליוני שקלים לקבלנים

רשות המסים חויבה להשיב למאות חברות בנייה מאות מיליוני שקלים בגין מס רכישה ששילמו במכרזי מחיר למשתכן ● השאלה העומדת בלב המחלוקת נוגעת לפסק הדין התקדימי שקיבל את עמדת חברת הבנייה אשדר, והיא: האם יזמים שזכו במכרזי "מחיר למשתכן" רכשו זכות בקרקע או נתנו שירותי בנייה

ליאור פרנקל בשיחה עם ד''ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch / צילום: פרטי

הוא היה נווט קרב, קיבל את צל"ש הרמטכ"ל, ייסד את פנגו - ואז הקים חברה בגיל 60

עם מי מדברים? ד"ר יורם רומם, מייסד חברת המכשור הרפואי HealthWatch ● על מה מדברים? האירוע הטראומתי שגרם לו להקים חברה בגיל 60, ההחלטה לפרוץ דווקא לשוק הסיני והמפגש שהפך את פנגו מסטארט–אפ שנסגר למוצר שכל ישראלי מכיר ● פופקורן

עובדות של הפועלים ביצעו מעילה. כמה קנס ישלם הבנק?

כמה עלה הכרטיס הכי יקר למשחק גמר המונדיאל? ● בנק ישראל חשף השבוע שהתערב בשוק המט"ח במאי. כמה דולרים הוא רכש? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

מוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: AP

טראמפ שוחח עם נתניהו והכריז: "ההסכם ייחתם בקרוב". גורמים באיראן: "הסבירות לאישור היא גבוהה"

טראמפ ונתניהו שוחחו על ההסכם ● גורמים איראנים אמרו למדינות האזור היום כי הושגה הסכמה "עקרונית" על מזכר ההבנות • טראמפ מודיע על ביטול התקיפות המתוכננות באיראן עקב "אישור הנקודות הסופיות בהסכם על ידי על הצדדים המעורבים" ● כוחות צה"ל  השלימו מבצע להשגת שליטה מבצעית במרחב צפון נחל הסלוקי בדרום לבנון • הלוחמים השמידו מאות תשתיות טרור וחיסלו, יחד עם חיל האוויר, כ-50 מחבלים ● עדכונים שוטפים

Sony 1000X The Collexion / צילום: יחצ

איכותיות, נוחות ויקרות: האוזניות החדשות של סוני

לציון חגיגות העשור לסדרת האוזניות שלה, ענקית הטכנולוגיה משיקה את 1000X The Collexion ● הבשורה נמצאת בשני סגמנטים: עיצוב שמחזק את נוחות השימוש, ואיכות סאונד - כולל ביטול רעשים

אלביט מערכות / צילום: Shutterstock

אלביט לעובדים: לבחור מכונית רק מרשימה "מערבית"

בעקבות תע"א וצה"ל: גם אלביט מוציאה את הסיניות מהליסינג ● חברת מכשירי תנועה החלה לשווק בישראל את גרסת הפלאג-אין של הקרוס-אובר דיפאל S05, ששווק עד כה בישראל בגרסה חשמלית בלבד ● השבוע בענף הרכב

אומודה 9 פלאג־אין / צילום:  יח''צ

הקרוסאובר שמציג כוח סוס מפלצתי בפחות מ-250 אלף שקל

אומודה 9 פלאג־אין, הקרוס־אובר הגדול של אומודה, מציג עיצוב חיצוני מלוטש אם כי לא לגמרי מקורי, לצד תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב ● הביצועים חזקים והטווח החשמלי מכובד, אבל בפלח ממתינים הרבה מתחרים קשוחים - חלקם מבית

פייסבוק / צילום: Shutterstock

משתמשים ברחבי העולם מדווחים על תקלה באינסטגרם ובפייסבוק

מדווחים כי הם לא מצליחים לקבל מידע חדש, לא מצליחים להתחבר לשירותים והפיד שלהם ריק ● דובר מטא: "אנו עובדים על זה"

נודי בחמאת סחוג ועגבניות / צילום: יעל יצחקי

הרבה יותר מג'חנון ומרק רגל: "דיוואן" נותנת במה למטבח תימני עדכני, מסקרן ועם טוויסט

המטבח התימני העדני רווי ההשפעות כמעט לא זוכה לייצוג במסעדנות המקומית הגבוהה. המקום החדש בפרדס חנה עושה כבוד למסורת

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

מהיכן מגיעים עשרות המיליארדים להנפקת הענק של SpaceX

ענקית החלל גייסה לפי שווי של טריליונים, למרות התשקיף שחשף הוצאות עתק והפסדים בשורה התחתונה ● מה המשמעות של השליטה האבסולוטית של מאסק, ואיך תשפיע הכניסה הצפויה של המניה למדדים המובילים על כספי הפנסיה של הציבור? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

אביב וולף.  מסיירת מטכ''ל – לסיירת חלב / צילום: Remilk

שווי של חצי מיליארד דולר, בלי פרות: האם רימילק בדרך לשנות את תעשיית החלב?

בתוך שנים ספורות תפסה רימילק את ההובלה בקטגוריית החלב־ללא־פרה עם נתח שוק משמעותי של 72% ● המנכ"ל אביב וולף מסביר איך הפכה חברת הפודטק מנס ציונה למעצמה, ואיך ההבטחה - שהתהוותה כשנבחרה לחביבת הגולשים בדירוג הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס ב־2022 - כבר מתממשת ● רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס תיחשף ביום רביעי הבא (17.06) בכנס TECH-IL 

צילומים: רווח הפקות-ויקיפדיה, בר-אל, טלי בוגדנובסקי

המתעשרים החדשים: התגמול שהופך שכירים למיליונרים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● אם בעבר תגמול באמצעות אופציות היה מזוהה בעיקר עם חברות טכנולוגיה, הרי שבשנים האחרונות עוד ועוד חברות מתחומי הנדל"ן, התעשייה והפיננסים מעניקות אותו לעובדיהן ● מנהל בשפיר הנדסה: "בדיוק קניתי בית, כך שזה סגר לי את הפינה. עכשיו אשתי רוצה רכב חדש, אז אמרתי לה 'חכי, אמור להיות לי עוד סיבוב בעוד חצי שנה'"

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

אנתרופיק משביתה את המודלים המתקדמים שלה - בעקבות הוראת ממשל טראמפ

בצעד חסר תקדים, ממשלת ארה"ב הורתה לאנתרופיק להגביל את הגישה לשני המודלים המתקדמים ביותר שלה עבור אזרחים זרים מטעמי ביטחון לאומי ● החברה בחרה להשבית את הגישה לכלל המשתמשים וטוענת כי לא קיבלה פירוט מלא לחששות שהובילו להחלטה

חומוס נאמן / צילום: אופק פטל

בפרבר מנומנם בשרון מצאנו מסעדה סודית, שהפכה למוקד עלייה לרגל

סדנאות שזירת פרחים לנשים בלבד, מדיטציית צלילים ייחודית, בית אמנות מכושף וחומוסייה שגם הקינוחים בה אגדיים ● יום קסום בהוד השרון

משחק קוג'ו / איור: Shutterstock

איפה באמת נולד משחק הכדורגל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: יש הרבה תביעות בעלות על המצאת הכדורגל, אבל פיפ"א מכירה רק באחת

ביל גייטס השקיע שנים בבניית תדמיתו. כעת היא נסדקת / עיבוד: ap, Jae C. Hong

יותר מ־20 קשרים מחוץ לנישואים: כך ניפץ ביל גייטס את תדמית האיש הנערץ בעולם

הסוודרים הפסטליים ריככו את הדימוי של ביל גייטס כמי שהוביל את מיקרוסופט כמונופול דורסני - ובסוף העשור שעבר הוא אף דורג כאדם הנערץ בעולם ● אך לאחר חשיפת קשריו עם עבריין המין ג'פרי אפשטיין גם המיליארדים והפילנתרופיה כבר לא מסייעים לו ● אפילו חברו וורן באפט ניתק מגע

הקמפיין של הפועלים / צילום: צילום מסך

כרטיסי האשראי "שפכו" את הסכומים הגדולים ביותר, אבל הבנקים התברגו ראשונים

הפרסומת הזכורה ביותר שייכת השבוע לדיסקונט, והפרסומת האהובה ביותר שייכת לפועלים, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, פליי קארד השקיעו 4.6 מיליון שקל, והמתחרה פליי אול - 4.4 מיליון שקל

מייסד ומייסד ומנכ''ל SpaceX אילון מאסק / צילום: ap, Patrick Pleul

איך הנפקת SpaceX תשפיע על החסכונות של הישראלים?

SpaceX של אילון מאסק צפויה להתחיל את יומה הראשון בבורסה בשווי של 1.8 טריליון דולר ● בינתיים, החברה תיכנס מיידית לנאסד"ק אבל תיאלץ לחכות לפני שתגיע ל-S&P 500 ● עם עוד 2 הנפקות ענק שבדרך, ההרכב של המדדים הגדולים בוול סטריט משתנה ● "כשהמניות הללו ייכנסו, הן יוחזקו בתיקי הפנסיות של כולם"