גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האביב הגיע לקרנות הנאמנות: גייסו באפריל 1.7 מיליארד שקל, בהובלת הראל, פסגות ומור

בארבעת החודשים הראשונים של 2019 צמחו היקפי הנכסים המנוהלים בקרנות הנאמנות בכ-20.4 מיליארד שקל, רובם מהתשואות ● גורם בשוק קרנות הנאמנות: "מדובר באחת מפתיחות השנה הטובות שידע שוק ההון בשנים האחרונות"

קרנות נאמנות / צלם: פוטוס טו גו
קרנות נאמנות / צלם: פוטוס טו גו

בסוף אפריל 2019 ניהלו קרנות הנאמנות הישראליות סך מצרפי של 327.2 מיליארד שקל. סכום זה מהווה עלייה של כ-6.7% ביחס לסך הנכסים שנוהל בגופים אלה בסוף 2018, והוא צמח בעיקר הודות לתשואות המאוד חיוביות שנרשמות מתחילת השנה בשוקי ההון בארץ ובעולם.

בארבעת החודשים הראשונים של השנה צמחו היקפי הנכסים המנוהלים בקרנות הנאמנות בכ-20.4 מיליארד שקל, רובם מהתשואות, וחלקם, כ-2.7 מיליארד שקל, הודות להפקדות חיוביות ברמה מצרפית.

"שמחה רבה, אביב הגיע לתעשיית הקרנות", אמר לנו גורם בשוק קרנות הנאמנות, שהוסיף כי "בסיכום השליש הראשון של שנת 2019 ניתן להגיד שמדובר באחת מפתיחות השנה הטובות שידע שוק ההון בשנים האחרונות". הוא מתכוון לכך שבחודש אפריל נמשכה המגמה החיובית החזקה במניות ובשוקי האג"ח, כפי שלדבריו גם "ניתן לראות בתשואות קרנות הנאמנות".

בין השאר, מדובר בכך שמדדי המניות בישראל רשמו עליות חדות עם עלייה של 10% במדד ת"א-125 , עליה של כ-15% במדד הבנקים  ומניות הנדל"ן נהנו מעליות של כ-20% שנתמכו על ידי השפעת ירידת תשואות האג"ח הארוכות. גם בארה"ב מורגשת עד כה השנה מגמה חיובית במיוחד, כשמדדי המניות רשמו גם הם עליות חדות של כ-20% מתחילת השנה, כאשר גם באירופה נרשמו עליות של 15% בממוצע.

"משקיעי קרנות הנאמנות מסכמים חודש ושליש שנה ראשון מוצלחים במיוחד כאשר כל הקטגוריות המרכזיות בקרנות הנאמנות רשמו תשואות חיוביות מרשימות בחודש אפריל", סיפר אותו גורם, שפירט כי "הקרנות המצטיינות החודש היו הקרנות המנייתיות. זאת הודות לכך שקרנות מניות ישראל וקרנות מניות חו"ל עלו בכ-3.5% בממוצע. כמו כן, העליות החדות בשוקי המניות תרמו מאוד גם לביצועי קרנות אג"ח כללי המשלבות מניות (90/10, 80/20), שרשמו עליות של כ-1% בממוצע". על כך הוא הוסיף כי "הקטגוריה שבלטה מאוד בתשואה חציונית הייתה קטגוריה 70/30 שרשמה תשואה חציונית חודשית גבוהה של 1.3%, עם 5.3% מתחילת שנה".

לצד כל אלה הוא ציין כי "גם הלקוחות הסולידיים השנה ובחודש שחלף, זוכים ליהנות השנה מהעליות, כאשר קרנות אג"ח מדינה רושמות תשואות גבוהות של 2.5% מתחילת השנה". מגמה זו ניבטת אלינו גם מנתונים שפרסם מורן צביק, מנהל קשרי יועצים בקרנות הנאמנות של בית ההשקעות מיטב דש, שציין כי "קרנות הנאמנות השיגו בחודש אפריל תשואה חיובית משוקללת של 1.6% בממוצע, תשואה דומה מאוד לזו של קופות הגמל הכלליות". לדבריו, מתחילת השנה מדובר בתשואה ממוצעת של 6.25% לשוק קרנות הנאמנות.

צביק מצא בנוסף ש"קרנות המתמחות במניות בישראל רשמו מתחילת השנה תשואה חיובית ממוצעת של כ-12.05%", כאשר "הקרנות שבלטו לטובה בתשואות מתחילת השנה הן קרנות מניות נדל"ן וקרנות מניות ת"א יתר שעלו ב-18.9% וב-13.9% בהתאמה. לעומת זאת, הקרנות שפיגרו בתשואה בקבוצה זו היו קרנות ת"א 125 עם תשואה חיובית ממוצעת של 10.2%", הוא פירט.

עוד הוא הוסיף כי "קרנות המתמחות במניות בחו"ל רשמו מתחילת השנה תשואה חיובית הנאמדת ב-14.3%", כאשר "הקרנות שבלטו לחיוב הן קרנות מניות אירופה מוגנת מט"ח שעלו בממוצע מתחילת השנה ב-16.6%, וקרנות ארה"ב מוגנת מט"ח שהשיגו למשקיעים תשואה חיובית של כ-15.9%. לעומת זאת, הקרנות שבלטו לרעה - קרנות אסיה עם תשואה חיובית נמוכה של כ-2.15% בלבד", כתב. עוד הוא מסר כי "קרנות אג"ח כללי רשמו מתחילת השנה תשואה חיובית של 3.95%", בעוד ש"קרנות הנאמנות הקונצרניות ללא מניות עלו מתחילת השנה בכ-3.35%. בממוצע, וקרנות אג"ח קונצרני ברמת סיכון גבוהה רשמו תשואה חיובית גבוהה יותר של 5.15%". לצד זאת, צביק פירט, "מתחילת השנה קרנות אג"ח מדינה רשמו תשואה חיובית הנאמדת ב-2.55%".

הגיוסים והפדיונות בשוק קרנות הנאמנות באפריל

עם הרווחים חוזרים הגיוסים בשוק הקרנות

כאמור, נראה כי הגאות בשווקים, שנמשכה עד לרגע שהלחימה העזה בדרום החלה להעיב על שוקי המניות והחוב המקומיים, 2019 מסתמנת כשנה חיובית מאוד לקרנות הנאמנות, כשאכן נראה כי האביב בא לבקר, בתקווה שהירי לא יבריחו. בעוד שבשנת 2018 נפדו מהקרנות כמעט 18 מיליארד שקל, בצל הירידות והתנודתיות החדות שנרשמו בתחילת אותה שנה ובעיקר בסופה, הרי שמתחילת השנה הנוכחית נרשמו גיוסים בסדר גודל של כ-2.6 מיליארד שקל, וזאת בעיקר הודות לגיוסים מצרפיים של כ-1.7 מיליארד שקל באפריל בלבד.

"הסכומים שנפדו ב-2018 לרוב לא הושקעו באפיקים אחרים, דוגמת נדל"ן, אלא הם יושבים ומחכים כמזומן בחשבונות הבנק", אמר גורם בשוק הקרנות, שהעריך ומקווה כי "העליות האחרונות גורמות כבר למשקיעים לחזור לשוק ההון ולהשקעה בקרנות הנאמנות, אמנם בקצב איטי ובהדרגה, אולם המגמה החיובית ברורה". עם זאת, הוא אמר כי "מרבית המשקיעים שיצאו מהשוק במהלך שנה שעברה עדיין נמצאים בחוץ", כאשר הסנטימנט בשוק ההון ובקרנות עלול להשתנות לרעה לאור המצב הביטחוני המסובך.

בכל אופן, ככל שיימשכו הגיוסים בקרנות אפשר שזה יוביל להמשך מגמה חיובית בשוק המניות והאג"ח המקומי, בשל ביקוש לניירות ערך בהתאם לקטגוריות המגייסות. ניסיון העבר מלמד כי גיוסים בקרנות אג"ח גורמים לא אחת להתעוררות גל של הנפקות אג"ח מצד חברות.

כך או אחרת, עד כה 2019 מסתמנת כשייכת לחברת הקרנות של הראל פיננסים, שבניהול טל קדם. קרנות הנאמנות ה"רגילות" של הראל, שמנוהלות על ידי ירון דייגי, וקרנות הסל שהיו עד 2018 תעודות סל, ושמנוהלות על ידי אורי שור, גייסו באפריל 700 מיליון שקל, כך שמתחילת השנה הן גייסו 2.7 מיליארד שקל. גיוסים אלה ממצבים את הראל כמובילת הגיוסים בשוק הקרנות - בשקלול הגיוסים בקרנות המסורתיות, בקרנות המחקות, בקרנות הכספיות ובקרנות הסל, הן בחודש האחרון והן מתחילת השנה.

מגמה חיובית בהראל; גם פסגות ומור מככבים

בקבוצת הראל פיננסים מתגאים, ובצדק, בכך שבשנתיים האחרונות, חודשים אחדים לאחר שמונתה רוב ההנהלה הנוכחית בבית ההשקעות ובקרנות הנאמנות שלו, ולמעשה מאז אפריל 2017, הצליחה החברה להציג שיפור בדירוגי הקרנות בקרב הבנקים, דבר אשר הוביל למגמה חיובית ורצף גיוסים בקרנות הנאמנות. כיום מנהל הראל פיננסים קרנות בהיקף כולל של כ-38.2 מיליארד שקל, לעומת סך של כ-29.8 מיליארד שקל שנוהל על ידו בסוף אפריל 2017 (כולל תעודות הסל).

מלבד הראל בולט לחיוב עוד אחד מהגופים הגדולים בשוק באופן היסטורי: פסגות, שהקרנות שלו מנוהלות על ידי אייל גורן, ושגייס באפריל 650 מיליון שקל, כך שמתחילת השנה הוא גייס כמעט 2 מיליארד שקל. פסגות אוחז במקום השני בדירוג המגייסים הן בחישוב לחודש אפריל והן מתחילת השנה. במקום השלישי בשני הדירוגים, החודשי והמצטבר מתחילת השנה, מככב אחרי הראל ופסגות בית ההשקעות מור, שגייס מתחילת השנה יותר מ-1.3 מיליארד שקל.

עוד גופים שבולטים לחיוב בצמרת המגייסים בחודש אפריל (בסדר יורד): מור בית השקעות, ילין לפידות, מגדל שוקי הון, פורסט, קסם של אקסלנס ואלטשולר שחם. מהצד השני רק שלושה גופים פדו באפריל סכום תלת ספרתי במיליוני שקלים - אלומות, מודלים ואי.בי.אי.

מתחילת השנה בולטים במגייסים גם מגדל שוקי הון, ילין לפידות ופורסט, שגייסו מאות רבות של מיליוני שקלים, כל אחד. אגב, יש גם שני גופים שפדו מתחילת השנה יותר ממיליארד שקל: אנליסט ואי.בי.אי.

לסיום, נציין כי הנתונים הפעם אינם כוללים את נתוני תמיר פישמן ואושן, שמנוהל בהוסטינג אצל מודלים, שלא הגיעו לרשותנו במועד. 

עוד כתבות

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל ההתאוששות של אינטל עוד רחוקה

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית, ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למניה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה, והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

ג'ילי סטאריי E-MI / צילום: יח''צ

83 ק"מ לליטר? ההבטחה של הקרוס-אובר הסיני החדש

לפלח הצפוף והפופולרי של רכבי קרוס־אובר עם הנעת פלאג־אין מצטרף מתמודד מבית ג'ילי - ג'ילי סטאריי E-MI ● יש לו ממדים מרשימים, תא נוסעים מרווח ומאובזר, מערכת הנעה מעודנת ומחיר תחרותי. האם נולד כאן להיט חדש?

הומנואידים. סין משקיעה בהם הרבה משאבים / צילום: Shutterstock

בלי ששמנו לב, זירת הרובוטים דמויי אדם עשתה קפיצת מדרגה

השבוע התריע מנכ"ל גוגל DeepMind בוועידת דאבוס כי סין רחוקה רק כחצי שנה מהישגי המעבדות המערביות המובילות בגזרת ה–AI ● באילו תחומים סין כבר עוקפת את היתר, ולמה זה כל כך מפחיד את המערב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט - מחיר הכסף זינק לשיא חדש; אינטל צללה בכ-17%

נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● הזהב רושם היום עלייה של 1% ונע סביב מחיר של 4,932 דולר ● מחיר הכסף חצה לראשונה את רף ה-100 דולר לאונקיה ● אינטל צללה לאחר שפרסמה תחזית נמוכה מהצפי

שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), יואב דודקביץ (ידיעות אחרונות)

היועמש"ית מתנגדת להצעת לוין: "פגיעה קשה בציבור"

שר המשפטים יריב לוין מציע לשנות את תקנון הממשלה כך שלא תידרש חוות-דעת משפטית לקידום החלטות והצעות חוק – לרבות חוקים עם משמעות תקציבית ● היועמ"שית גלי בהרב-מיארה: "פגיעה חמורה בשלטון החוק, החלפת משילות בפריצות מסגרות התקציב"

רוני אינסאז / צילום: כפיר זיו

התחזה למוסלמי, גויס למשמרות המהפכה ונתפס. היום יש לו אימפריה עם 70 סניפים בישראל

רוני אינסאז' גדל בטהרן, גויס למשמרות המהפכה כשהתחזה למוסלמי, ועזר ליהודי איראן מבפנים ● אלא שאז הוא נתפס - וברח לישראל ● חנות הנעליים שפתח עם אחיו בתחנה המרכזית בתל אביב הפכה לרשת SCOOP, עם 70 סניפים בפריסה ארצית ועוד ארבעה בדרך ● כל זה כשהוא מוכר זוג בעשרות שקלים בודדים ● ראיון

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

שבוע המסחר ננעל בעליות: ארית בלטה, ומה עשתה רמי לוי נדל"ן

המסחר בת"א ננעל בעליות ובשיאים חדשים: מדד ת"א 39 עלה בכ-0.3%, ת"א 90 קפץ בכ-1.2% ות"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות הגיבו בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בירידות קלות ● המסחר באירופה במגמה מעורבת: הקאק יורד בכ-0.3%, הדאקס מוסיף לערכו כ-0.1% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-13% במסחר המוקדם

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

מתוך הקו הצהוב: כך ישראל פוגעת בחמאס בלי להשתמש בחיילים

בתוך הקו הצהוב ובאופן מסודר: כך תומכת ישראל במיליציה של חוסאם אל-אסטל ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● חטיבה 7 השלימה השמדת תוואי תת-קרקעי באורך של כ-4 ק"מ בדרום רצועת עזה ● חמאס בהצהרה רשמית: משלחת של הנהגת חמאס נפגשה עם ראש המודיעין הטורקי ע"מ לדון בתחילת הפעילות של הוועדה לניהול רצועת עזה לפתיחת מעבר רפיח ● עדכונים שוטפים

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל. אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה–Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו, הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

ביקוש גבוה ברשתות. מבחר פוסטים של אספני דמויות ''חברים'' / צילום: צילומי מסך מפייסבוק

מי הם ה"קידולטס", ולמה הם מסתערים על הבובות של "חברים" במקדונלד'ס

מבוגרים וצעירים בגילאים שונים עסוקים כרגע בדבר אחד: השלמת סדרת הדמויות של כוכבי הסדרה "חברים", שמוענקות במתנה עם ארוחה במקדונלד'ס - ומוכנים גם להשקיע בכך מאות שקלים ● מומחים מסבירים מאיפה מגיע הטרנד, ולמה הוא תפס כל־כך

KLM / צילום: Shutterstock

מחשש להסלמה: חברות התעופה שמבטלות טיסות עד יום ראשון

על רקע המתיחות הביטחונית, חברות התעופה אייר פראנס ו-KLM הודיעו הערב על ביטול הטיסות לישראל במהלך סוף השבוע הקרוב ● מדובר בביטול של טיסות בודדות, אך הוא עלול להתרחב אם אי-היציבות במזרח התיכון תימשך

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

מטוס JF-17 שפותח על ידי פקיסטן וסין / צילום: Reuters

לידיעת טראמפ: סעודיה קונה נשק ממדינה מפתיעה

לאחר חילופי שלטון, צ'ילה רוכשת אמצעי לחימה מחברה־בת של אלביט ● ערב הסעודית משלימה הכשרת צוותי THAAD אך בוחנת במקביל מטוסי קרב מתוצרת סין ופקיסטן ● ואזרבייג'ן חושפת מערכות הגנה אווירית מבוססות לייזר ומיקרו־גל לפגיעה בכטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משקאות חורף מתובלים בפטריות בפילוסופ / צילום: נועם שלף

המבורגר מהמשובחים שבאו אל פינו: המסעדה הוותיקה חוזרת בגרסת דיינר

בית קפה שמארח הופעות, מוזיאון לאופנועים נדירים, מסלול פראי ומרחיב נפש ומסעדה ותיקה בגרסה עדכנית • ביקור בגושרים ובדפנה

דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאיים במכס של 100% על קנדה אם תחתום על הסכם סחר עם סין

הנשיא מחריף את המתיחות עם קנדה, מכנה את ראש הממשלה קרני "מושל" ומאיים במכסים של 100% במידה ואוטווה תחתום על הסכם עם הסינים ● האיום של טראמפ מגיע שבוע לאחר שהציג עמדה מפויסת ואמר כי על קנדה להגיע לעסקה עם סין

בודקים את המיתוס. ניצול המוח / איור: הנרי צ'רלטון בסטיאן, ויקיפדיה

אנחנו משתמשים בכל חלקי המוח שלנו - אז למה יש שמועות שלא?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: לא 10% ולא 20% - האדם משתמש ב-100% מהמוח, ויש לזה הסבר אבולוציוני

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI