גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממתי סיקור אוהד בתקשורת נחשב לשוחד?

ח"כ מיקי זוהר, יוזם חוק החסינות, מתעקש שסיקור אוהד מעולם לא נחשב לשוחד. הנה האמת, בפעם השישית ● המשרוקית של גלובס

ח"כ מיקי זוהר / צילום: דוברות הכנסת
ח"כ מיקי זוהר / צילום: דוברות הכנסת

לפעמים שגיאה שתוקנה ונחשפה ברבים חוזרת לסורה. למחרת היא כבר מידרדרת במדרון וצצה מחדש באולפני הרדיו כאילו לא קרה דבר. לפני כמה ימים התראיין ח"כ מיקי זוהר בכאן ב' ונשאל איך נולדה במוחו ההצעה להעניק חסינות מוגברת לראש ממשלה ולחברי כנסת. זה קרה, הסביר זוהר, "מהרגע שראיתי מה שמנסים לייחס לראש הממשלה, (דבר) שמעולם לא היה במדינת ישראל - שיחסי תקשורת-פוליטיקה נחשבים כשוחד. לא כסף ולא מזוודות של דולרים".

בהמשך הוא הפנה קריאה נרגשת ליועמ"ש אביחי מנדלבליט: "יואיל בטובו היועמ"ש ויסביר לי מדוע הומצא רף חדש של עבירות שוחד, תקשורת-פוליטיקה, ממתי זה קרה במדינת ישראל?".

ובכן, כמה וכמה כלי תקשורת כבר ענו על כך בחודשים האחרונים. מי שעורר אותם לחפש תשובה היה ראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו, בהצהרה שנשא בשידור חי בערבו של 7 בינואר. בין השאר הוא קבל: "קובעים בפעם הראשונה בהיסטוריה שסיקור חיובי הוא שוחד". מיד לאחר מכן השיק קמפיין באינסטגרם תחת הסיסמה "שוחד בלי כסף זה כמו...".

כבר למחרת פרסמו שני כלי תקשורת תיקונים להכרזה הזאת: גם באתר וואלה וגם בעיתון "הארץ" ידעו לספר על ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, שבימים אלה עומד למשפט בשורה של אישומים - ובהם גם לקיחת שוחד בצורה של הטיית סיקור. שמעוני, לפי כתב האישום שהגישה פרקליטות המדינה, קידם את עסקי הנדל"ן של איש עסקים בשם יואל דוידי, ובתמורה סיפק דוידי לו ולאחיו 366 אלף שקל במסווה של עמלות תיווך. אבל בפרק "מתת" בכתב האישום - המפרט את מהות השוחד שלקח שמעוני מדוידי - מופיעים גם שני סוגי "מתת" שלא ניתנו בכסף: סעיף 32 קובע, ש"במסגרת יחסי התן וקח" רכש דוידי ב-2014 את הבעלות במקומון קול אשקלון ו"דאג לסיקור תומך ואוהד" לשמעוני. סעיף 33 מתאר סיוע תדמיתי הפוך: דוידי רכש בסוף 2015 את אתר האינטרנט "אשקלון 10", שהרבה לבקר את שמעוני, ומיד "השבית את פעילות האתר".

מאז ינואר התפרסמו לפחות עוד שלוש בדיקות עובדתיות של הטענה שזוהר העלה: ב-1 בפברואר באתר העין השביעית; ב-28 בפברואר ב"דה מרקר"; וב-1 במרץ בכתבה של חדשות 12, שגם עלתה לאתר mako. כולן כאחת הזכירו את שמעוני, כולן הגיעו לאותה מסקנה - המסקנה שנחזור עליה כאן, בפעם השישית.

בשורה התחתונה: דבריו של זוהר לא נכונים. יש בישראל מקרה נוסף שבו יחסי תקשורת ופוליטיקה נחשבים לשוחד - המקרה של ראש עיריית אשקלון איתמר שמעוני, שנאשם בלקיחת שוחד בצורת סיקור אוהד והשתקת סיקור ביקורתי. 

לאחר פרסום הבדיקה ביקש מיקי זוהר למסור את התגובה הבאה: "ניכר, ואף באופן מפתיע, כי צוות 'המשרוקית' חוטא לתפקידו כמי שלוקח על עצמו לוודא את דייקנותה ואמיתותה של כל אמירה ואמירה:

"צוות 'המשרוקית' הבהיר בצדק כי בכתב האישום נגד איתמר שמעוני היו גם העברות כספים במזומן בסך 366 אלף שקל, וברור היטב שעל העברת כספי המזומן הללו מתבסס כתב האישום כולו, ואילו עניין אתר האינטרנט שנרכש לטובת שמעוני מהווה חלק שולי בכתב האישום, ובהמשך אף אפרט לכם כיצד הוא נולד.

"כתב האישום נגד איתמר שמעוני הוגש בפברואר 2017. הפלא ופלא כי חקירות נתניהו בעניין תיק 2000 נולדו כבר בינואר 2017. ברור הוא שתיק נתניהו-מוזס נידון אצל גורמי האכיפה חודשים ארוכים קודם לכן בהתלבטות רבה האם לפתוח בחקירה בענייני תקשורת-פוליטיקה. מיותר לציין כי לחץ התקשורת והשמאל בישראל גרמו בסופו של דבר להחלטה לפתוח בחקירה נגד ראש הממשלה (תיק 2000).

"אני סבור כי ניתן להסיק בבירור כי סעיף אתר האינטרנט בתיקי שמעוני נולד על-מנת לגבות את החלטת גופי האכיפה לחקור יחסי פוליטיקה-תקשורת ללא מרכיב כספי פרופר, ולו בשל הרצון להניח זרע באדמה שעוד ינבט בעתיד ויהפוך לעץ מורעל ממנו יקטפו את פירות ההכפשה והשנאה כנגד ראש הממשלה.

"הוגנות בסיסית מצד 'המשרוקית' ושאר כלי התקשורת העוינים את ראש הממשלה תדרוש מהם הבהרה: האם לדעתם היה מוגש נגד שמעוני כתב אישום בעניין אתר האינטרנט בלבד ללא אותו מתן שוחד לכאורה בסך של 366 אלף שח בכסף מזומן?

"פה המקום להבהיר כי תיקי שמעוני טרם הוכרעו ועדיין מתבררים בבית המשפט, ספק גדול אם עניין אתר האינטרנט המדובר יישאר בכתב האישום, והאם בגינו בית משפט סביר כלל יסכים להרשיע לגביו.

"לסיכום: ראש הממשלה הוא האדם הראשון בגינו הומצא רף חדש של עבירות שוחד בגין יחסי תקשורת-פוליטיקה, זה הומצא כבר בתיק 2000 הרבה לפני פרשת איתמר שמעוני ומומש על-ידי גורמי האכיפה ביתר שאת ושלא בצדק בתיק 4000". 

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עדיין בראשיתם. נתניהו מכחיש את החשדות נגדו, הוא טרם הורשע בכל עבירה, ועומדת לו חזקת החפות. משפטם של איתמר שמעוני ויואל דוידי עדיין מתנהל, והם בחזקת חפים מפשע, אלא אם יורשעו.

 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות