גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עכברושים הסתובבו לנו מעל הראש"; שגרירי מדינת ישראל מתגוררים בנכסים שאינם ראויים למגורים

השגריר בניגריה סיפר שהוא "ישן על מזרן" והבגדים שלו "תלויים על מוטות ברזל" ● בבית השגריר בבודפשט התגלו כבר ב-2005 סדקים שהביאו לשקיעת הבניין ● בבית השגריר בחוף השנהב מתפוררים חלקים מהתקרה

שגרירות ישראל בניגריה / צילום: מתוך דוח מבקר המדינה
שגרירות ישראל בניגריה / צילום: מתוך דוח מבקר המדינה

חלק משגרירי ישראל ואנשי הצוות שלהם מתגוררים בנכסים שלא ראויים למגורים. כך קובע מבקר המדינה, יוסף שפירא. משרד החוץ הוא הגוף הישראלי שמחזיק ברוב הנכסים בחו"ל. למשרד יש 103 נציגויות בחו"ל ו-147 נכסים נוספים, בהם 100 דירות של ראשי נציגויות, 21 דירות צירים וסגל, ו-26 דירות שרד בבעלות המדינה ובשכירות.

המראה והייצוגיות של הנציגויות בחו"ל ובתי השרד של שליחי המשרד הם חלק חשוב מהעבודה הדיפלומטית, שכוללת גם אירוח וקיום אירועים. מחלקת נכסים בחו"ל במשרד החוץ אחראית על שיפוץ, תחזוקה וניהול נכסים בחו"ל. המבקר מצא כי ב-2018 נכסים רבים היו במצב רעוע. למרות התרעות העובדים, לא מתבצעות עבודות מיידיות לתיקון ליקויים שחלקם אף בטיחותיים.

"מצב התחזוקה בנציגויות קשה, עד כדי כך שקיים ספק אם דירות חסרות תחזוקה ראויות למגורים, ובחלק מהמקרים התחזוקה הלקויה אף פוגעת ביכולתם של עובדי הנציגויות למלא את תפקידם כראוי", מציין המבקר.

בדוח צוין כי בין השנים 2013-2018 הגיעו 31 נכסים למצב של "תחזוקת שבר", שדרש תיקון תקלות באופן פתאומי. ב-10 מהם בוצע שיפוץ כללי, ב-10 מהם שיפוץ חלקי, וב-11 לא בוצע שיפוץ כלל. עוד נמצא כי בחלק מנציגויות, עובדים פנו למטה משרד החוץ והתריעו על המצב.

שגרירות ישראל בניגריה/ צילום: מתוך דוח מבקר המדינה

בשל תלונות שהגיעו מעובדי בית השגריר באבוג'ה שבניגריה, שכללו רטיבויות בבית השגריר, בעיות איטום בגג, והזנחה של מגורי המאבטחים, ביקר נציג מטה המשרד בנכס וכתב: "המצב הנוכחי בלתי נסבל, בלתי סביר, לא מכובד ואפילו מביש, לא ייצוגי והחמור מכך לא בטיחותי". גם השגריר עצמו כתב למשרד החוץ כי "אי מתן חשיבות מספק לתשתיות השגרירות ובית השגריר משפיע מהותית על תפקוד השגריר ועל חייו האישיים. חברתי לחיים הגיעה לביקור וחזרה מזועזעת. היא לא חוזרת לכאן יותר, שלא לציין את העכברושים שהסתובבו לנו מעל הראש, והשבוע שלקח לה להיפטר מהכינים". המבקר מציין כי למרות המצב, ועד סיום הביקורת, לא בוצע כל שיפוץ בבית השגריר בניגריה.

בתשובתו טען משרד חוץ כי המצב בבית השגריר באבוג'ה "אכן גרוע מאוד", אך מדובר בבית ישן שהפתרון הוא בניית בית חדש, והנושא מצוי בתוכנית העבודה של המשרד.

גם בחוף השנהב מדינת ישראל היא הבעלים של בית השגריר, שדיווח על מצב רעוע בנכס. ביוני 2016 הוחלט שהבית יפונה והשגריר יתגורר בדירה חלופית בשכירות. כל הניסיונות להשכיר את הנכס העלו חרס בגלל מצבו, שכולל התפוררות חלק מהתקרה.

השגריר בברזיליה שבברזיל, פנה בשנת 2015 למשרד החוץ בבקשה לשפץ את בית השגריר, שבו שהוא מתגורר עם משפחתו. השגריר כתב שהבית מוזנח, שיש בעיות בתשתית החשמל, שאין בו רהיטים ושמזה כחצי שנה הוא "ישן על מזרן" והבגדים שלו "תלויים על מוטות ברזל". הוא הוסיף, כי אם לא יתבצע שיפוץ כלשהו, "הבית לא יהיה ראוי למגורים בקרוב". משרד החוץ דחה את בקשת השגריר והשיב לו: "בשלב זה איננו יכולים לאשר דבר. אין כסף ואנחנו עוסקים אך ורק בתחזוקת שבר".

בבית השגריר בבודפשט התגלו כבר בשנת 2005 סדקים שהביאו לבסוף למצב של שקיעת בניין. רק ב-2018 טיפל משרד החוץ בבעיית הסדקים - 13 שנה לאחר שהופיעו.

משרד החוץ לא נותן מענה לצורכי התחזוקה

מבקר המדינה מציין כי משרד החוץ אינו מסוגל לתת מענה ממשי לצרכים דחופים ולספק את כל צורכי התחזוקה, וכתוצאה מכך במשך הזמן יוסיף ויידרדר מצבם של נכסים נוספים . המשך התנהלות זו עלול להוביל להקצאת תקציב גדול יותר מהתקציב הדרוש היום כדי להחזיר את הנכסים למצב תחזוקה ושימוש תקינים.

עוד נמצא כי יצירות אומנות מקוריות רבות הנמצאות במבנים בחו"ל ניזוקו במהלך השנים מפגעי הזמן, מתחזוקה לא נאותה ומתצוגה מרושלת והזנחה. נמצא גם פער בין מספר יצירות האמנות הקיים בפועל לבין מספר היצירות שהופיע בסקר שבחן את מספרן בשנת 2011. במשרד החוץ לא החליטו לנקוט בפעולה כלשהי, ואף לא פעלו לשיקום או לשחזור היצירות, שערכן הכולל מוערך במיליוני שקלים.

עוד מציין המבקר כי מערכת "עינב", מערכת ממוחשבת לניהול נכסים ותחזוקה, מוטמעת בנציגויות ישראל בחו"ל ובמטה משרד החוץ. "חלק מהנציגויות לא ניהלו כנדרש את הרישום במערכת, ועל כן חסר מידע על נכסים ותחזוקתן, ונפגעה יכולתו של משרד החוץ לתכנן פעולות תחזוקה ולתקצב אותן".

מבקר המדינה ממליץ למשרד החוץ לאמץ דרך לחישוב עלויות תחזוקה השוטפת של הנכסים בחו"ל שתאפשר גיבוש מסגרת תכנונית ותקציבית ראויה בשיתוף אגף התקציבים במשרד האוצר. על הנהלת המשרד לבחון דרכי פעולה לשיפור מערך התחזוקה של נכסי המדינה בחו"ל ולפעול למצב של תחזוקה מונעת. על המשרד להכין תוכנית טיפול כוללת לשימור, לתחזוקה ולתחלופה של יצירות האמנות שבהחזקתו. על הנהלת המשרד לדאוג שבנציגויות יוזן כל המידע על הנכסים במערכת עינב ויעודכן באופן שוטף ולפעול לאיתור יצירות האמנות החסרות.

עוד כתבות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות