גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגיל 92 נעמי פולני לא מתרגשת מפרס ישראל: "אומרים תודה. אבל חבל שאין בו יותר מהקלה ל-3 חודשים"

גם כשהיא מתקרבת לגיל 92, נעמי פולני, כלת פרס ישראל על תרומתה לתיאטרון ולמחול, לא יכולה לנוח על זרי הדפנה ● החסכונות התכלו, וכדי להתקיים היא עורכת מוזיקה ברדיו ומנסה "לצוד פרנסות"

נעמי פולני / צילום: ראובן קסטרו וואלה news
נעמי פולני / צילום: ראובן קסטרו וואלה news

כששר החינוך נפתלי בנט התקשר להודיע לה על זכייתה בפרס ישראל לתיאטרון לשנת 2019, נעמי פולני התרגשה יותר מגובה הסכום שיוענק לה - 75 אלף שקל - מאשר מהכבוד ומההערכה הכרוכים בקבלת הפרס הראשון במעלה במדינת ישראל.

בגיל 91 וחצי ("יפתי, 92 בעוד שלושה חודשים, באוגוסט"), כשקשישים כמוה נהנים מפרק הגמלאות, פולני עובדת בכל מה שהיא יכולה כדי להתקיים בקושי, או כמו שהיא מכנה זאת, בכל בוקר היא יוצאת ל"ציד פרנסות". הבריאות כבר לא כמו שהייתה פעם, אחרי שנים של עישון מאסיבי, אבל הצלילות והחדות עדיין שם, ואיתן העברית המדויקת וההכרה שכדי לשרוד עוד כמה שנים בעולם הזה, היא מוכרחה להרוויח כסף. כי קצבת הזקנה מהביטוח הלאומי, פחות מ-2,000 שקל בחודש, בקושי מספיקה כדי לשלם חשבונות שוטפים.

היא אומרת שהיא עסוקה עד מעל הראש כשאני מנסה לקבוע איתה מועד לפגישה לפני טקס הענקת הפרס. פתאום כולם רוצים נתח ממנה, מתקשרים, מתעניינים, נזכרים בתרומתה העצומה לתרבות ולאמנות הישראלית כחברת להקת הצ’יזבטרון, הזכורה כמי ששרה את "הי הג'יפ" עם שייקה אופיר, בימאית הלהקות הצבאיות המיתולוגיות, בהן להקת הנח"ל בימיה הגדולים, מייסדת ובימאית "התרנגולים", "החמציצים" ו"תיאטרון פשוש", שחקנית תיאטרון וקולנוע ועורכת מוזיקלית ברדיו. פולני נהנית מתשומת הלב במידה, בלי להגזים ובלי לתת לזוטות להשתלט על העיקר - ההכרח לגמור את החודש.

הצלחתי לחלץ ממנה שיחת טלפון בת כשעה מביתה שבמושבה כנרת, ב-8:30 בבוקר בדיוק. מיד היא תפסה פיקוד, נזפה בי על איכות הקו, הבהירה שאין לה כוונה להיות "קולו של הדור" וניהלה מו"מ קשוח על הצילום. מזל שהבטיחה למיף, העוזרת שלה, שתהיה חביבה אליי, כי אין לה סבלנות לנודניקים.

"הגבתי בדרך ארץ", היא משחזרת את הרגע שבו קיבלה את ההודעה מהשר. "הופתעתי, כי זה לא היה בתוכנית בכלל, רחוק מהמחשבה ומסדר היום. הקול שלו היה יציב ושקול, ואמרתי לו תודה רבה והוספתי מידה כנגד מידה, שטוב שהוא המדווח, כי למרות שאני לא בהשקפת העולם הפוליטית שלו, הוא מהיחידים שאומרים את מילתם ומתכוונים אליה, ולכן נוח לי לשוחח איתו".

12 שנים חלפו מאז החלה היוזמה הציבורית להעניק לך את פרס ישראל עד שזה קרה.
"הערך האמיתי של הפרס בשבילי הוא סכום הכסף, שהוא משמח, וזהו. ההערכה ראויה ונקייה ומלאת כוונה, ומפצים בהוקרה. אבל בל נשכח שזה המקצוע שלנו, מקצוע שבו שומעים אותנו, זה לא כמו חייט או סנדלר. מבחינתי, זאת לא חגיגה, ההפך. בימים כאלה טרופים, כשמכל כיוון יש עצב וקושי, בימים האלה שיש בהם שקר, מוות ורמיסה, קשה לגייס שמחה".

את מתכוונת למצב במדינה.
"בואי לא ניכנס לזה, אמרתי מספיק".

קיבלת הרבה אותות ופרסים במהלך השנים, ופרס ישראל הוא המכובד שבהם, אבל סכום הכסף שמחולק לזוכים בו מגוחך.
"פרס זה פרס ואומרים תודה. חבל שאין בו יותר מהקלה לשלושה חודשים בלבד".

לפחות לא תשלמי עליו מס.
"הרהרתי בזה. באמת לא צריך לשלם שום דבר? יופי".

מצבה הכלכלי הקשה של פולני, גרושתו של הזמר והשחקן ליאור ייני ואם שניים מילדיו, פורסם לראשונה ב-2013. בפוסט בפייסבוק פנו מכריה, רוני ערן ואריאל אריאב, לקהל הרחב וקראו להתגייס לעזרתה ולהשתמש בשירותיה, ולשר החינוך ולשרת התרבות דאז, שי פירון ולימור לבנת, לסייע לה לחיות בכבוד, כיוון שהיא הגיעה לפת לחם.

אנשים טובים הושיטו לה יד, ביניהם אנשי תחנת הרדיו האזורי 103FM, שמעסיקה אותה כעורכת מוזיקלית ברצועת "שבת עברית", העבודה הקבועה היחידה שיש לה - והיא משקיעה בה את כל כולה. "אייל פאר (מנכ"ל התחנה הקודם, ל’ ר’) הרים אליי טלפון ואמר לי, ‘שמעתי שאת לא מועסקת, ואני מציע לך עבודת עריכה’, והמנכ"ל עכשיו, אור צלקובניק, ממשיך בזה. אני מרגישה שהם רצו לתת לי חסד, פרנסה קצת, ויכול להיות שהם שבעי רצון".

איך את עורכת את השירים?
"אני עושה בין השירים משחק חברתי", היא צוחקת כמו ילדה, "כאילו היו בני אדם, מי מתאים למי. אני מוצאת נושא מילולי - לילה, דרכים, משפחה - ואני מלקטת שירים שמתקשרים לנושא, כאלה שיש לי אליהם יחס, חיבה. לא אקח משהו משעמם או שנמאס, דברים שכתובים לא טוב.

"אני מלקטת את המילים בעזרת המחשב ואז מתכננת 50 דקות של שידור פחות או יותר, ומעבירה לעורך יואב חנני הנהדר, שתענוג לעבוד איתו. שלושה ימים אני עושה את המלאכה, בין לבין חוטפת טלפון, עושה דברים כפי הצורך, ומסדרת אותם בסדר הנכון, מאגדת וקושרת אותם".

מה זה אומר "לצוד פרנסות"?
"כשאין פנסיה והרופאים העניקו לנו עוד כמה וכמה שנים לחיות, צריך לצאת לציד. אני שומעת על איזה טרף בסביבה ואני עטה עליו".

מה את צדה?
"קוראים לי לפעמים לספר סיפורים לפני קבוצות, הפכתי בגלל הגיל שלי להיות מ’זקני הדור’. זה והעבודה ברדיו, ומחר יש לי קבוצה שרוצה שאעיר הערות למה שהם עושים, הצגה או משהו, אינני יודעת. ניסיתי להשתמט, אבל לא עלה בידי".

על הערות בימוי כאלה גובים תשלום.
"לא, לא. ללא תשלום".

למה?
"כי אנשים נעזרים וצריך להושיט להם יד. אי אפשר לשקול הכול בזהב".

וזהב אין לה, וגם פנסיה לא. "פנסיה, כשהעובד שם סכום והמעביד מוסיף על זה פעמיים. אין לי פנסיה כי הייתי תמיד עצמאית. עשיתי חיסכון, אבל הוא נגמר. הפנסיה עובדת בשבילך. כשהחיסכון אוזל הוא איננו עוד, ובגילי זאת בעיה. הכסף מכרסם את עצמו. מי שמרוויח מספיק כסף, יכול לשים בצד מנה, שרואים אותה בעין בלתי מזוינת. זה העניין, גודל המנה".

המנה שאת הצלחת לחסוך הייתה קטנה מדי.
"עשיתי מה שהיכולת שלי אפשרה לי. שילמתי לילדים ללימודים, שמתי בצד לחיסכון בשבילי ואכלתי הכול. השקעתי לא מעט בפרויקטים שלי - חזרות, תזמורת, מבצעים. ב’התרנגולים חוזרים’ הבאתי את פשנל שהשקיע והפיק, ב’חמציצים’ השקעתי הכול, נתתי משרות".

הצלחת להרוויח?
"כשהייתה מלחמה, אז היה פחות ביקוש, קרו כל מיני דברים, מישהו מהצוות פתאום רצה להופיע לבד, אתה תלוי בהרבה גורמים".

בדיעבד, היית מתנהלת אחרת, דואגת יותר לעצמך?
"אני שלמה עם כל מה שעשיתי ולא מצטערת על שום דבר. ביימתי תוכניות שלמות של ביצועים, שירים, חיברתי סקצ’ים, אבל זה אף פעם לא היה משולם כראוי".

לא ידעת לדרוש את מה שמגיע לך.
"זה גם עניין של הגינות, מה מחיר הכרטיס. את ‘התרנגולים’ היו באות לראות משפחות שלמות, אז צריך היה להתחשב בהן. הייתי בשלווה עם עצמי".

היום לא מתחשבים באף אחד. עומר אדם, למשל, גובה יותר מ־290 אלף שקל להופעה ביום העצמאות, ויש לו ארבע כאלה בערב.
"כאן את מדברת על הקהל. הוא מעריץ, זה עושה לו חגיגה מסוימת, יש לקראת מה לחכות. הקהל נושא על כפיים את המבצעים ושוכח, או אפילו לא יודע, מי כתב את הדבר. המבצעים הם הנשכרים הראשיים והם מקבלים תעוזה תוך כדי העבודה, והשכר שהם מציעים גבוה יותר ממקצועות אחרים".

את מתכוונת, דורשים.
"לא, לא, מציעים. מי שלא רוצה - לא חייב לקחת. אנשים מרגישים ככה לא לבד, כל אחד חש בתוך עמו, קהל סגדן. על הסגידה הזאת נבנים אמנים".

גם ל"התרנגולים" סגדו ככה.
"לא הייתה סגידה. ל’התרנגולים’ באו ערב רב של בני אדם וגם השכר לא היה גדול, התחשבנו, כאמור".

היית מסוגלת לביים מופע גדול עם האמנים של היום?
"יש כאלה ששרים ועושים את זה טוב. הם יודעים ומבינים מה הם שרים, עושים את הדבר ואוהבים אותו בתבונה, רוצים להשתפר, לעשות את זה טעים. שמות? לא כדאי. אגב, בעיניי תמיד עדיף חבורה ולא סולן. בחבורה זה הרבה יותר עשיר, בלי קונצים".

את מתכוונת לשואו על הבמה.
"הרבה אורות וצבעים, עד שאתה לא רואה דבר, וכל הזמן בעוצמה גדולה. זה לא אפקטיבי, כי כל רגע מקסימלי, הכול פורטיסימו, אין מנעד".

זה מה שהקהל רוצה.
"זה מה שחינכו אותו לאהוב. הם ידעו ליהנות מאינטימי אם יתנו להם".

את מתביישת במצב הכלכלי שאליו הגעת?
"לא. יש לי שורה של חברים, שאם אפנה אליהם בעת מצוקה, ובטח שאפנה אליהם עוד, הם ייענו. אני מקנאה בעצמי על החברים הנפלאים האלה".

מה תגידי בטקס?
"לא צריך להגיד, ברוך השם. כל אחד צריך להגיד דבר מה? זה לא טקס מדליקי המשואות. אין צורך לדבר".

מה אפשר לאחל לך?
"יש לי בעיה אחרי 60 שנים של עישון סיגריות, שלא נאה להיכנס אליה, ואני מאחלת לעצמי שהמגבלה הרפואית לא תכשיל אותי, כי לעיתים היא מתבטאת בחולשה".

ואת לא אוהבת להיות חלשה.
"מי אוהב את זה? הדיבור בסדר. כשאני יושבת אני מרגישה נפלא". 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35