גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנת הטלה: ביום העצמאות הזה לא נאכל רק בקר

ממדינה של קציצות הודו ושניצל עוף שנולדו כאן בתקופת הצנע, הפכה ישראל בעשורים האחרונים לצרכנית כבדה של בשר סטייקים ● לצדם נמצאים השנה, יותר מאי-פעם, נתחי טלה ● ויש גם מתכון

מנת כבש צואר לצריבה על אבן לבה במסעדת הבשרים המקדש בכפר סבא/ צילום אסף אמברם
מנת כבש צואר לצריבה על אבן לבה במסעדת הבשרים המקדש בכפר סבא/ צילום אסף אמברם

החודש שמתחיל קצת לפני פסח ונגמר אחרי יום העצמאות הוא עונת הזהב של האטליזים בישראל. נתחים אימתניים תלויים במקררים הגדולים ומחכים להיפרס. אליהם נוספו בשנתיים האחרונות, לרוב במקום בולט בעסק, ויטרינות יישון מפוארות של נתחי פרימיום מבקר. נתחי סינטה, אנטרקוט על עצם וגם פילה שמתיישנים במשך שבועות לעיני הלקוחות. מקרר יין לסטייקים, כשתג המחיר בהתאם.

לצדם נמצאים השנה, יותר מאי פעם, נתחי טלה שונים ומשונים. "בייקון כשר" של טלה מעושן, חלקי פנים - כבד, קוביות לשיפודים. ואיך הטעם? עדין הרבה יותר מזה שזכור למי שכבר נצרבה בו טראומת הריח העז של טלה. מיד נגיע לזה.

בחזרה ליום העצמאות. ממדינה של קציצות הודו ושניצל עוף שנולדו כאן בתקופת הצנע, הפכה בחציון השני של חייה ישראל, שחוגגת השבוע 71, לצרכנית כבדה של בשר וסטייקים.

תחילה היה סטייק העין הקפוא, שהיו מעלים לאחר כבוד על המנגלים בשנות ה-80. אחריו הגיעו הסינטה הטרייה ונתחי העצם של המסעדות המתמחות - דיקסי הוותיקה של חיים כהן למשל, שהוקמה לשם כך לפני 25 שנה, כשעוד היה אפשר לייבא בשר טרי ולא כשר מנברסקה. כך גם מיט בר התל-אביבית.

כיום כאמור כבר מתרככים ומתגבשים ברחבי הארץ ובתוך מקרר עם חלון בדולח נתחי בשר מבקר ואגיו לשימוש. אותו הסוג שממנו מייצרים ביפן את סטייק הקובה. הנתחים - שיכולים להגיע ל-300 שקל לקילוגרם לנתח מנוקה מעצם - יעלו על משטחי הברביקיו האימתניים שאפשר למצוא כבר בגינות של בתים פרטיים רבים בישראל.

סיניה טלה במסעדת אוזריה/ צילום אסף אמברם

עבר בלי בקר

כל זה חדש יחסית. באופן היסטורי, גם בלי קשר לתקופת הצנע ולולי הקיבוצים שהנחילו בארץ את החיבה לעוף, בישראל לא אכלו יותר מדי בקר, אלא בעיקר טלה - וגם זה באירועים מיוחדים.

עד לפני פחות מ-100 שנים, התזונה במזרח הים התיכון הייתה צמחונית ברובה, והתבססה על חיטה ופריקה (הנקראת גם פריקי, חיטה ירוקה קלויה) ולצדם גידולי קטניות: עדשים, חומוס ואפונה. רק בחגים ובחתונות הצטרף לשולחן בשר מרעה.

"גדיים ועזים בגליל, וכבשים וטלאים באזור שלנו של עמק הירדן", מספר יזהר סהר, הבעלים של מסעדת רוטנברג המוערכת שבגשר, לא רחוק מהכינרת. "אפילו תרנגולות לא היו כל-כך בנמצא. בשרים היוו בערך 10% מהרכב התזונה הכולל של התושבים כאן ובארץ ישראל בכלל, אולי 15% בקרב שכבת העשירים. מטפונה היה המתכון הפופולרי ביותר לבשר: טלה שלם, קבור באדמה עם גחלים במשך 6 שעות לפחות, שבתום הבישול מפרקים ומגישים על פריקה".

חלק גדול מתפריט המסעדה הקטנה - ממסעדות השף היחידות בישימון הקולינרי של צפון-מזרח הארץ - מוקדש לפרשנות עדכנית למנות היסטוריות מהאזור. "אנחנו עוסקים בשלוש השנים האחרונות במחקר קולינרי, ברדיוס של 40-30 קילומטר מהמסעדה. מה אכלו, מה גדל פה וגם כיום אמור לגדול פה וכן במתכונים". במסעדה יש כמה מנות טלה שמשתנות על בסיס עונתי ומתבססות על בשר מקומי. מקורו אגב בעדר שגדל בחבל הבשור.

בשנים האחרונות, מסעדות רבות בעולם דוגלות בשימוש "אף עד זנב" (Nose to Tail) בבשר - ניצול מלא של כל הנתחים ולא רק אלו המפורסמים. גם ב"רוטנברג" עושים כך, ולצד מנת נתח צלוי וקדרה של טלה מגישים מוס של פטה כבד, טרטר נא שהוא קובה נייה בביצוע עדכני ועוד (מתכון - בהמשך).

"הדבר היפה בטלוויזיציה של האוכל ובזה שכל היום משדרים תוכניות עם דגש על קולינריה, הוא שהן פותחות לאנשים את הראש. אנשים יושבים בבית, רואים את המנחים אוכלים דברים שהם לא דמיינו לאכול, ואז כשהם באים למסעדה, הרבה מהם מחליטים לנסות גם. כך היה עם אוכל נא: בשנים האחרונות טרטר בשר, שהיה קצת אקסטרימי עבור סועדים רבים עד לפני לא הרבה שנים, פתאום תפס תאוצה. אנשים מסתקרנים, רואים כי טוב, ואחרי זה גם קונים באטליזים למטבח הביתי. זה נכון לקרפצ'יו וטרטר וגם לנתחי טלה לא שגרתיים: אוכפים עם ובלי עצם, חלקי פנים ועוד".

טלה, כמו כוסברה

מעמק צפוני אחד - למשנהו. מראות אביב מוריקים של עמק יזרעאל נשקפים ממרומי הגבעות של נצרת בירת הגליל. בשוק כאן עוד אפשר למצוא את אחרוני העשבים הירוקים של העונה. בקרוב יגיעו קישואי הקיץ הראשונים והתאנים הראשונות, בדיוק בזמן לשבועות.

"האטליז המודרני" של ג'ריס מילאד לא מבייש את שמו (הגליל 19, נצרת). בית מרקחת לבשר, שמשלב בין נתחים ומנות מסורתיות לחיתוכים מיוחדים של בשר. בוויטרינה: שוק טלה מאחשי ממולא בעשבי תיבול; נקניקיות סלסיסו אל-עראבי של עגל טחון שמושרה ביין אדום וציפורן לצד טי בון טלה וכן פילה - מהמקומות היחידים שנמכר כך. "אבא שלי היה הראשון שמכר את הנתח הזה כאן ולא בחיתוך המסורתי לאוכף, שבו יש גם סינטה. ההיצע קטן ויש כמוהו אצלנו עשרות בודדות כל שבוע, שלרוב נמכרים בהזמנה מראש", הוא אומר.

בתל-אביב אפשר למצוא טלה במסעדה והאטליז חוות צוק, שם מעלים אותו על ראש שמחתם. ניתן למצוא כאן חלקי פנים מעולים של טלה, שמקורם בעדר של תומר צוק, הבעלים, שבעמק האלה - לצריכה בבית וכמנות במסעדה. חלקי הפנים של הטלה פופולריים גם בקרב מי שדבק במשטר תזונה פליאוליתי, שעליו כתבתי כאן בהרחבה בעבר.

באטליז "ידע הבשרים" שברמת אביב - לא רחוק משם, מציין רפי אהרונוביץ, "מר בשר" כפי שנודע במדיה החברתית, שדווקא לספייריבס טלה יש ביקוש. "על טלה יש שתי סטיגמות. ראשית, שהוא עז-טעם, ושני - שעתיר שומן. בשני המקרים זה לא לגמרי נכון, כי כיום רוב הזנים שבשוק מנפקים בשר פחות שמן והרבה יותר עדין בטעמו.

עם זאת, טלה או שאוהבים או שונאים. זה כמו כוסברה: אי אפשר להישאר אליו אדישים. ביום העצמאות ישראלים אוהבים צלעות - למרות כל החידושים, בשר הטלה הוא הנמכר ביותר עכשיו ולאורך השנה. יחידי הסגולה שיש להם גריל ענק בבית ולא עושים בחיק הטבע ברביקיו, מסובבים שוקי טלה שלמות על עמוד, כמו שווארמה אנכית. טרנד בקרב חוגים מסוימים", אומר מר בשר. יש הרבה אנשים בחוגים האלו? אני שואל אותו. "בארץ אין הרבה. אצלנו באטליז - יש הרבה", הוא עונה.

סיניה טלה במסעדת אוזריה/ צילום אילן ספירה

פלאי הבייקון הכשר

"בייקון טלה" היה לרגע המרכיב החם במסעדות ישראל, תחליף כשר לנתח החזיר המפורסם. "לא יודע אם טעים כמו בייקון, אבל בהחלט מזכיר, ויש ביקוש הולך וגובר לבשר איכותי כשר קצת שונה.טלה עונה גם על הרצון הזה", אומר אהרונוביץ'.

המקדש שבכפר סבא הפכה לאחרונה לכשרה ומתמחה בנישה הזו. "בעיניי, הטלה בישראל הוא ברמה בינלאומית. עם טעם שמזכיר בשר ציד ולא עובר מיליון עיבודים והתעסקויות. בדומה לבשר ציד שאפשר להשיג בחו"ל, של איילים וצבאים למשל - אנחנו מכינים איתו מנות נאות של קרפצ'יו וטרטר בתיבול עדין של זעתר טרי, שמן זית עם עשבי תיבול ובליווי קרוסטיני שום שחור למשל", אומר השף לירן בלו.

עוד מסעדות שמגישות מנות עם טלאים הן מיטמרקט, שם יש שיפודי שוק טלה, ובר האוזו היווני אוזריה של השפית המוערכת אביבית פריאל, שם היא יוצרת סינייה - תבשיל מקומי של טלה בפרשנות ועם טוויסט אישי. בקלארו ישנה מנת טלה משפחתית, שכוללת מגש עם נתח בבישול ארוך וזיגוג רימונים, שמגיע לצד צזיקי, מטבוחה ופיתות למרכז השולחן. ובל נשכח את הגירוס טלה ואת שיפודי הסופלקי של כבד טלה עם שמן זית, פטרוזיליה ובצל ירוק בגרקו היוונית. 

מתכון לקובה נייה עדכני (טרטר)

מרכיבים (ל-6-4 סועדים):
300 גרם אוכף טלה
1 כפית מחוקה מלח ים אטלנטי
קורט פלפל גרוס טרי
להגשה:
1/8 כוס שמן זית
2 כפיות גרגירי חרדל
16 צלפים גדולים - אם יודעים איך לחפש, מומלץ להחליף בזרעי כובע הנזיר שגדל בר ("בכל אי תנועה", אומר סהר)
1/2 כוס עלי פטרוזיליה
מיץ מלימון

הכנה: מתבלים את הנתח בידיים ומעסים היטב את המלח והפלפל אל תוך הבשר. קוצצים בעזרת סכין גדולה את הבשר דק דק, עד שמתקבלת מאסה במרקם אחיד וחלק יחסית - כמעט כמו בשר טחון.

הגשה: קוצצים את הפטרוזיליה דק ומערבבים עם מיץ הלימון ומעט שמן זית. יוצרים מהבשר 4 כדורים. מעבירים לצלחות אישיות ומשטחים. יוצקים מעל את שמן הזית ומפזרים צלפים וגרגירי חרדל. מגישים מיד.

עוד כתבות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה