גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ואז טראמפ קרא לתומכיו החמושים לצאת להבטיח את המשך נשיאותו": תרחיש הבלהות של בחירות 2020

מה יקרה אם דונלד טראמפ יפסיד “בהפרש קטן מאוד”, יטען שהבחירות זויפו, יקרא ל"תומכיו הקשוחים" במשטרה ובצבא לבוא לעזרתו, ויסרב לפנות את הבית הלבן? יו"רית בית הנבחרים, ננסי פלוסי, מפחדת ● פרשנות

דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס Carlos-Barria
דונלד טראמפ/ צילום: רויטרס Carlos-Barria

פעם אחר פעם, ארץ אחר ארץ, מחוז בחירה אחר מחוז בחירה, בחירות מסתיימות בתיקו, או כמעט בתיקו. פוליטיקאים תובעים מנדטים ומתברכים ב"ניצחונות מוחצים" כמעט ללא יסוד.

זאת אומרת, מישהו מוכרח לנצח, וכדי שמישהו ינצח, מישהו אחר צריך להיות מוכן להודות בתבוסה. אם אינני טועה, התרבות הפוליטית האמריקאית היא שהנחילה לשאר העולם, או לרובו, את ההרגל המכובד של הודאה בתבוסה: המובס מטלפן אל המביס, ואקט ההודאה הופך את הניצחון לעובדה.

זה הפך למשתנה כה חיוני במשוואה הפוליטית, עד שבהיעדר הודאה, המנצח יכול רק לטעון לניצחון, לא להכריז אותו. במוצאי הבחירות המזעזעות לנשיאות בארה"ב בשנת 2000, המועמד הדמוקרטי אל גור הודה בתבוסה, על יסוד תחזית הטלוויזיה במדינת פלורידה. ג׳ורג׳ דאבליו בוש הוכרז ברשתות "הנשיא המיועד" (President-Elect). לא יצאו אלא דקות אחדות, והרשתות חזרו בהן מתחזיות פלורידה. גור טלפן אל בוש כדי להודיע לו שהוא חוזר בו מן ההודאה. עברו חמישה שבועות לפני שהבחירות הוכרעו.

רק 537 קולות מתוך כמעט 6 מיליון הפרידו בין בוש לגור בפלורידה. בזירה הארצית בוש בכלל הפסיד, בהפרש של יותר מחצי מיליון קולות, אבל לארה"ב יש שיטת בחירות ארכאית, המאפשרת למפסידים לנצח. קצת יותר מ-100 מיליון אמריקאים הצביעו באותו היום. היה אפשר לחסוך את המאמץ, ולהטיל מטבע. סטטיסטית, לא היה כל הבדל. ניצחון סוחף ומנדט לא היו שם, אף כי בוש ואנשיו נהגו כמנצחים סוחפים.

הוא לא הציע עלה זית

חלפו 16 שנה, ודונלד טראמפ נבחר לנשיא, אף כי הפסיד במניין הקולות הכללי ביותר מ-3 מיליון קולות. בחירתו באה לו בזכות ניצחונות דחוקים בשלוש מדינות מפתח, שהעניקו לו רוב ברור בחבר האלקטורים. הוא לא חדל מאז לתבוע מנדט על יסוד ניצחונו "המוחץ". הוא לא הציע עלה זית, הוא לא עשה שום מהלך שממנו נבעה הכרה בבעייתיות של ניצחונו. "בעייתיות" אינה מוסבת כאן על החשדות שהוא נהנה מסיוע רוסי. היא נוגעת רק לעובדה שהוא נהנה מתמיכת מיעוט.

אין שום דבר לא-לגיטימי בעצם ניצחונו. הוא זכה כדין וכדת. אבל הנוסחה המאפשרת למפסיד לנצח מזמינה צרות. מה יקרה אם נשיאים ייבחרו לאחר שיפסידו בהפרש של 5 מיליון קולות? 7 מיליון? 10 מיליון? איזה הפרש יעמיד בספק את עצם הלגיטימיות של הניצחון?

ההפסד במניין הקולות הכללי עצבן את טראמפ. הוא חזר וטען כי מיליוני קולות בבחירות האלה היו שייכים לאנשים שלא הייתה להם זכות הצבעה. הוא אפילו מינה ועדת חקירה, שהתמוטטה במהירות מסחררת מפני שלא הוצגו בפניה שמץ של יסוד או בדל של ראיה. המפה הדמוגרפית לא השתנתה מאז 2016. ייתכן בהחלט שטראמפ ינצח ב-2020 בחבר האלקטורים - ויפסיד במניין הכללי אפילו בהפרש גדול מזה של 2016.

האפשרות הזו מטרידה שורה של מדינות, המציעות "אמנה" שתעקוף את חבר האלקטורים. על פיה, כל מדינה תעניק את כל קולותיה האלקטורליים למועמד המנצח במניין הכללי, גם אם הוא, או היא, יפסידו במדינה הזו.

אגב, משהו מעין זה קרה לפני כמעט 40 שנה במלטה הזעירה. מפלגת העבודה קיבלה רוב בפרלמנט, אף כי הפסידה במניין הקולות הכללי. האופוזיציה המנצחת-המפסידה החרימה את הפרלמנט. הושגה לבסוף פשרה, שהבטיחה רוב אוטומטי למפלגה המובילה, גם אם ההצבעה הישירה במחוזות הבחירה העמידה אותה במיעוט. ואף אומנם, שש שנים אחר כך חזרה התוצאה. לאופוזיציה ניתנו עוד ארבעה מושבים, והיא הרכיבה ממשלה. האם ארה"ב תלמד ממלטה? מותר לפקפק בזה.

"לא תהיה העברה בדרכי שלום"

האפשרות של משבר חוקתי לאחר הבחירות הבאות קיבלה בסוף השבוע שעבר ביטוי דרמטי. הדמוקרטית החשובה ביותר באמריקה, יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי, אמרה ל’ניו יורק טיימס’ כי היא חוששת שטראמפ יסרב להודות בתבוסה בנובמבר 2020 אם הפרש ניצחונו של המועמד הדמוקרטי (לא ציון מגדרי) יהיה קטן מאוד.

היא מבססת את התרחיש הזה על טענותיו החוזרות של טראמפ שהדמוקרטים מזייפים בחירות. עורך דינו לשעבר של הנשיא, מייקל כהן, שהפך לעד מדינה נגדו, הזהיר בשימוע בקונגרס לפני חודשיים ויותר, "על יסוד ניסיוני בעבודה בשביל מר טראמפ, אני חושש שאם הוא יפסיד בבחירות ב-2020, לעולם לא תהיה העברה בדרכי שלום של השלטון".

אלה דיבורים הגובלים בטירוף. אבל טראמפ, הנוהג להגיב על מערכונים בתוכניות סאטירה, נמנע במפגיע מלהגיב, או להכחיש. באמצע מארס הוא הכריז, בראיון לאתר הרשת הימני Breitbart: "אני יכול להגיד לכם שנתונה לי תמיכת המשטרה, תמיכת הצבא... יש לי האנשים הקשוחים, אבל הם לא מגלים את קשיחותם - עד שהם מגיעים לנקודה מסוימת, ואז זה יהיה רע מאוד, רע מאוד".

לא נשמעו דברים כאלה בתולדות ארה"ב. נודפים מהם ניחוחות של קיסרי רומא העתיקה, או של דיקטטורים צבאיים מודרניים. הייתכן שנשיא ארה"ב מתכוון לקרוא לתומכיו הקשוחים והחמושים להבטיח את המשך נשיאותו, אם, כדברי פלוסי, הוא יפסיד בהפרש קטנטן? הדעת נותנת שהוא לא יעז. אבל הדעת נתנה הרבה דברים שהופרכו פעם אחר פעם בשלוש השנים האחרונות.

פלוסי מייעצת לכוחותיה לעשות כמיטב יכולתם להבטיח שההפרש לא יהיה זעיר. איך? היא מייעצת להם לחפש את המרכז, ולא למשוך את המפלגה אל קוטב שמאלי רדיקלי. אבל חלקם אינם נענים, ומושכים. פתאום דברים שהנחנו כמובנים מאליהם חדלים להיות מובנים מאליהם, כולל עתידה של הדמוקרטיה החשובה ביותר בעולם. 

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35