גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אביב בשוק הביטקוין: המטבע טיפס לשיא של 8 חודשים למרות הצרות של בורסות הקריפטו

אירועי השבוע החולף לא הפריעו לשער הביטקוין להמשיך לעלות עד מעל ל-7,300 דולר ● בורסת הקריפטו הגדולה בעולם, Binance, הצהירה שלקוחותיה לא ייפגעו מהפריצה, שבה האקרים גנבו ממנה יותר מ-40 מיליון דולר בביטקוין ● בורסת Bitfinex, שמנסה להיחלץ מחוב כבד, מצפה לגייס השבוע מיליארד דולר במכירת האסימון הדיגיטלי LEO למשקיעים ● בקונגרס האמריקאי הועלתה הצעה להוציא את מטבעות הקריפטו אל מחוץ לחוק ● סיכום השבוע של שוק הקריפטו

ביטקוין / קרדיט: שאטרסטוק
ביטקוין / קרדיט: שאטרסטוק

השבוע האחרון בשוק המטבעות הדיגיטליים התאפיין במגמה חיובית, עם התחזקות בולטת של המטבע המוביל בשוק, הביטקוין. אחרי רצף עליות שערים בשלושת החודשים החולפים וזינוק של יותר מ-80% מתחילת השנה, טיפס מחיר היום לפנות בוקר (א'), לראשונה מאז 5 בספטמבר 2018, מעל לרמה של 7,300 דולר. בשעות שלאחר מכן ירד מעט הביטקוין לרמה של 7,150 דולר - עדיין מחיר שיא של שמונה חודשים.

המחיר הנוכחי של הביטקוין (BTC ), לאחר שעלה ביממה האחרונה ביותר מ-8% והשלים זינוק של 23% בשבוע החולף, משקף למטבע שווי שוק של יותר מ-126 מיליארד דולר - כ-59% מהשווי הכולל של שוק הקריפטו, המונה כ-2,170 מטבעות דיגיטליים.

במקום השני בשווי השוק שלו, בפער גדול מהביטקוין, ניצב את'ר (ETH ), המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, ששערו עלה לפנות בוקר לשיא חצי-שנתי של כ-200 דולר, גם הוא לאחר זינוק שבועי של 18%.

עורך הדין יהונתן קלינגר, המכהן כיועץ המשפטי של איגוד הביטקוין הישראלי, צייץ הבוקר בטוויטר: "שער הביטקוין תנודתי ומבוסס כרגע בעיקר על ספקולציות. אל תשקיעו רק בגלל שקראתם כתבה על עליות או ירידות בשער; אל תשקיעו יותר ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד; אל תשקיעו במה שאתם לא מבינים בו".

סימני האביב של הביטקוין העסיקו לא מעט את המשתתפים הרבים שביקרו בשבוע שעבר בניו יורק לרגל שבוע הבלוקצ'יין השנתי, וגם את מי שיגיעו בשבוע הקרוב לכנס Consensus השנתי, שייערך גם הוא בניו יורק ונחשב לאירוע משמעותי עבור תעשיית הבלוקצ'יין ושוק הקריפטו.

מי שפחות התלהב מהתחזקות הביטקוין הוא חבר הקונגרס האמריקאי בראד שרמן מהמפלגה הדמוקרטית. ביום חמישי העלה שרמן בקונגרס הצעה להוציא את המטבעות הקריפטוגרפיים אל מחוץ לחוק בארה"ב. "היתרון היחיד שיש למטבע הקריפטו על הדולר הוא בסיוע להחלשתם של ארה"ב ושל שלטון החוק", אמר שרמן. הוא ציין גם כי ארגוני טרור כמו חמאס משתמשים במטבעות הקריפטו כדי לגייס תרומות לפעילותם.

בתגובה להצעתו של שרמן, כתב בסוף השבוע מתי גרינשפן, אנליסט בכיר של חברת ההשקעות eToro, כי "זה לא סוד שרוב המימון לקמפיין של שרמן הגיע ממי שעשויים להפסיד הכי הרבה אם תנועת הקריפטו תצליח". לדבריו, "הסיבה שהביטקוין נוצר היתה לייצר אלטרנטיבה לכסף ריבוני, הנשלט על ידי ממשלות ובנקים. עם זאת, זהו רק יתרון אמיתי אם הממשלות והבנקים אינם עושים עבודה טובה בקידום כלכלה חופשית והוגנת".

מי רוצה "לגלגל לאחור" את הבלוקצ'יין?

נראה כי הסוחרים בשוק המטבעות הדיגיטליים לא התרגשו במיוחד השבוע מהדיווח על הפריצה לבורסת הקריפטו הגדולה בעולם. ביום רביעי בלילה, כפי שפורסם באתר "גלובס", דיווחה בורסת Binance, שנוסדה בסין ופועלת כיום מיפן, כי האקרים פרצו לארנק "חם" שלה וגנבו ממנו 7,000 ביטקוין, בשווי של יותר מ-40 מיליון דולר. זוהי הפריצה הגדולה ביותר לבורסת קריפטו מאז הפריצה לבורסת קוינצ'ק היפנית בינואר 2018, שבה נגנבו מטבעות דיגיטליים בשווי של כחצי מיליארד דולר.

בארנק החם שנפרץ, הוחזקו 2% מכלל החזקות הביטקוין של בייננס. ארנקים "חמים" מחוברים לרשת, ולכן הם מטרה קלה יותר לפריצה לעומת ארנקים "קרים" להחזקת מטבעות קריפטו. בעקבות הפריצה הודיע ביום חמישי מנכ"ל בייננס, צ'אנגפנג זאו, הידוע בכינוי CZ, כי הבורסה תשתמש ברזרבות הביטקוין שלה כדי לוודא שאיש מלקוחותיה לא ייפגע. CZ אף העלה בציוץ טוויטר רעיון לבצע "גלגול לאחור" (rollback) של הבלוקצ'יין של ביטקוין כדי להשיב את המצב לקדמותו לפני הפריצה. ואולם, בעקבות התגובות השליליות מצד פעילים רבים בשוק, הרואים באפשרות כזאת פגיעה באופיו המבוזר של הביטקוין, מיהר מנכ"ל בייננס לסגת מהרעיון.

"הביטקוין מתיישר עם עונות השנה"

אירוע נוסף שעניין את שוק הקריפטו בשבוע החולף, היה ההכרזה של בורסת הקריפטו Bitfinex על כוונתה לגייס מיליארד דולר בהנפקת האסימון הדיגיטלי LEO. בסוף השבוע הודיעה ביטפינקס כי החליטה לבטל את ההנפקה הציבורית ולהסתפק במקומה במכירה פרטית של האסימונים למשקיעים כשירים, שאותה היא מצפה להשלים בשבוע הקרוב.

מכירת אסימוני LEO למשקיעים נועדה לכסות על חובותיה של ביטפינקס, לאחר פרשה סבוכה שעליה דווח לראשונה בסוף אפריל. במסגרת הפרשה, שעליה כתבנו גם ב"גלובס" בסוף החודש שעבר, נפתחה נגד ביטפינקס חקירה על ידי משרד התובע הכללי של ניו יורק. לטענת החוקרים, 850 מיליון דולר מכספי הבורסה אבדו, לאחר שהועברו לחברת Crypto Capital לצורך המרתם ממטבעות דיגיטליים לדולרים. ביטפינקס נחשדת כי לצורך כיסוי הגירעון, השתמשה ב-700 מיליון דולר מכספי העתודות המיועדים לגיבוי המטבע הדיגיטלי צמוד-הדולר Tether - מטבע "יציב" (stablecoin), שבאמצעותו מתנהל כיום יותר מ-70% מנפח המסחר העולמי בביטקוין. החברות המפעילות את ביטפינקס ו-Tether מוחזקות שתיהן על ידי חברת iFinex מהונג קונג.

מה שעשוי בעתיד לשפוך אור על הפרשה, הוא כתב אישום שהוגש בתחילת החודש בניו יורק בגין ניהול לכאורה של בנק מחתרתי עבור בורסות קריפטו על ידי שני נאשמים - רביד יוסף, ישראלית בת 36 מתל אביב, ורג'י פאולר, לשעבר מבעלי קבוצת הפוטבול מינסוטה ויקינגס. על פי משרד המשפטים האמריקאי, השניים ניהלו לכאורה בנק צללים, שפעל ללא רישיון בהעברת תשלומים של מאות מיליוני דולרים בעבור כמה בורסות קריפטו. ככל הנראה, מדובר גם בכספים שהועברו מביטפינקס לקריפטו קפיטל.

ביחס להנפקת אסימון LEO על ידי ביטפינקס בשבוע שעבר, כתב אנליסט הקריפטו יניב פלדמן בסקירתו השבועית: "עושה רושם שהשוק קיבל את כל האירוע די בקלות. אחרי שנפל ב-8% בסוף אפריל אחרי הודעת התובע הכללי של ניו יורק על החקירה, השוק התאושש במהירות ואף עלות לרמות גבוהות יותר מאשר לפני ההודעה".

לדברי פלדמן, "נראה כי הביטקוין מתיישר עם עונות השנה. מתחילת אפריל ראינו עלייה במחיר הביטקוין, לצד שרשרת אירועים שמצביעה על שינוי הסנטימנט בשוק. כמו באביב, עדיין יכול לרדת גשם, אבל כנראה שהשלג כבר מאחורינו. תגובת השוק לאירועים האחרונים הקשורים לביטפינקס ולבייננס היא הוכחה נוספת לכך שהחורף נגמר. השוק לא התעלם מהאירועים, אבל למד לתמחר אותם בערך נקוב מהר למדי, במקום להגיב בפחד, אי-ודאות וספק (FUD), כפי שהתרגלנו לראות בשנים קודמות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

איראן תרגלה אש חיה במצר הורמוז; בצעד חריג: הנתיב ייסגר

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; חמינאי: הטילים שלנו? לא עניינה של ארה"ב ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

הסנקציה החדשה של ארדואן: חוסם פטור ממכס על סחורות לישראל דרך אירופה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר