גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריאל קורס, האינפלציה נוסקת והרחוב האיראני סוער עם חזרת הסנקציות: "חוזרים להיות מדינת סעד"

הריאל קורס, האינפלציה נוסקת, וב-2019 צפויה צמיחה שלילית של כ-6% ● התחדשות העיצומים האמריקאיים על איראן ופרישתה של איראן עצמה מחלקים מהסכם הגרעין מגבירות את הייאוש בקרב האזרחים על רקע הידרדרות המצב הכלכלי ● אזרח איראני ל"גלובס": "כמעט כל מי שאני מכיר רוצה רק לקום וללכת"

שוק בטהרן / צילום: רויטרס, Nazanin Tabatabaee Yazdi
שוק בטהרן / צילום: רויטרס, Nazanin Tabatabaee Yazdi

"התחושה בציבור היא שאנחנו חוזרים לשנים 2011-2012 ולעיצומים שהפכו את איראן למדינת סעד, ואת אזרחיה לקשיי יום". כך אומר ל"גלובס" מ', אזרח איראני תושב טהרן, שהצלחתי ליצור עמו קשר דרך מכרים משותפים באירופה.

מ' הוא סוחר במקצועו, שעיקר נפח העבודה שלו היה ליצוא, אבל בשנתיים האחרונות הוא נאלץ להסתפק בשוק המקומי. בשיחה סיפר מ' כי מחזור המכירות שלו נפל בקרוב ל-90% וכי בחודשים האחרונים הוא צובר הפסדים, שכן הביקוש למוצרים שלו נפל, ולציבור אין כסף, למעט להוצאות על מוצרים חיוניים.

איך שורדים, שאלתי אותו. "כמעט כל איראני יודע שחייבים לחסוך בתקופות טובות כדי שיהיה מה לאכול בזמנים הקשים, וזה הסוד. אבל גם החסכונות מוגבלים, ואם המצב יימשך, גם הרזרבות האלה ייגמרו, ואז לא ברור מה נעשה".

מה אתם מצפים שיקרה? "התקוות לא רבות. אם להיות ריאליים, המשטר הזה חזק מדי, וההתנגדות אליו מדוכאת באלימות - בן דודי נעצר בהפגנות בקיץ ועד היום אין לנו מושג מה עלה בגורלו. יש בינינו כאלה שרואים בנשיא טראמפ מושיע ומייחלים שימשיך להפעיל לחץ ולאיים בהתערבות צבאית עד להפלת המשטר. אני יותר ריאלי ומעריך שטראמפ לא רוצה מלחמה, ולכן מתישהו ייפתח מו"מ - אם הנשיא חסן רוהאני יצליח לשכנע את האייטולות ואז אולי יירד קצת הלחץ.

"אף אחד באיראן לא באמת מבין למה היה צריך להילחם עם כל העולם על נושא הגרעין ולהביא עלינו את העיצומים. הרוב באיראן היום מבינים גם שההתערבות של איראן בסוריה ובמקומות אחרים עולה הרבה כסף שבא על חשבון האזרחים. אבל הדבר העצוב הוא שלא נראה שבקרוב יתרחש שינוי ממשי".

עד כדי כך הפסימיות? "כן", אומר מ'. "כי גם כשהיו המחאות החריפות ביותר, למשל בקיץ עם הבצורת שהביאה להתייבשות המדינה, ובחורף עם השיטפונות שהראו שהממשלה לא יודעת לטפל במשברים, ועם הפגנות המורים, הנהגים וכל היתר - כל אלה לא הביאו לשום שינוי ממשי. הממשלה מטפלת בכל הדברים האלה באופן שטחי ורק שולחת עוד צבא לעצור מפגינים".

יש לך מסר להעביר לעולם? "למה זה יעזור", אומר מ'. "טראמפ רק רוצה להגן על הנפט של סעודיה ועל ישראל, האירופים חלשים ומפולגים ואנחנו לא באמת מעניינים אותם, נשיא רוסיה פוטין מנצל את החולשה של איראן. הייאוש כאן מתגבר, וכמעט כל מי שאני מכיר רוצה רק לקום וללכת, עם כל המשפחה".

המישור הכלכלי: חולשת הריאל התגברה

כלכלת איראן לא נותרת אדישה להתפתחויות. קריסת הריאל, שסובל כבר תקופה ארוכה מחולשה מתמדת, הואצה, ובסוף השבוע נסק שער החליפין ל-150 אלף ריאל לדולר אחד, לא רחוק מהשיא של 200 אלף ריאל לפני חצי שנה.

זאת לעומת השער הרשמי של 42 אלף ריאל, ומחיר שוק של 110 אלף לפני תחילת המשבר הנוכחי. בסך הכול איבד הריאל ב-12 החודשים האחרונים יותר משני שלישים מערכו, לפחות במסחר הלא רשמי. אין אפשרות להשיג את הדולר במחיר הרשמי, למעט לחברות יבוא של מוצרים חיוניים, ולחברות הנפט ומוצריו.

תפוקת הנפט של איראן

החרפת המשבר תואמת את ההתחדשות הכמעט מלאה של העיצומים על יצוא הנפט האיראני, לאחר שארה"ב ביטלה את הפטור המיוחד לרכישת נפט שהעניקה לשמונה מדינות בנובמבר. כיום רק עיראק יכולה לרכוש נפט מאיראן, וגם להודו ניתנו הקלות מסוימות הנוגעות לרכישת נפט בעסקאות חליפין ולא תמורת מזומן. כך ירד יצוא הנפט, מקור ההכנסה העיקרי לאוצר האיראני, מ-2.6 מיליון חביות ליום באפריל 2018 לכ-800 אלף חביות בחודש שעבר.

השפעת העיצומים ניכרת גם בנתוני המאקרו. לפי תחזית אחרונה של קרן המטבע העולמית, ב-2019 צפויה באיראן צמיחה שלילית בשיעור של לא פחות מ-6%. המשמעות של התכווצות הכלכלה היא אבטלה מתרחבת והולכת.

לדברי ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, השלטונות באיראן מצאו פתרון מקורי לכך - הם פשוט לא מפטרים את העובדים על אף ההפסדים הכבדים של המפעלים ושל החברות הממשלתיות. במקום זאת הם מפחיתים את השכר עד כדי הלנת שכר למשך חודשים רבים. שיעור האבטלה הרשמי באיראן עומד על כ-12%, אך בפועל הוא מגיע ליותר מ-20%.

האינפלציה באיראן מגיעה, על פי הנתונים הרשמיים, לכ-35%, אך לפי הערכות של גופים בינלאומיים האינפלציה האמיתית באיראן עומדת על כ-40% לעומת אינפלציה חד-ספרתית שנרשמה במדינה לפני שנתיים, בעקבות השיפור הכלכלי שהושג בעקבות ההטבות שניתנו במסגרת הסכם הגרעין. לפי מכוני מחקר אחדים בארה"ב, האינפלציה הריאלית באיראן חוצה את רף 100%.

השוק הפרטי מגיב לשחיקת המטבע בין השאר בגידול משמעותי של מסחר במטבעות קריפטו. לפי נתונים של אתרי כלכלה עולמיים. בחודש אפריל נרשם גידול של 50% במסחר בביטקוין ובמטבעות דומים באיראן, והמסחר הזה מאפשר בין השאר ליצואני מתכות ומוצרים אחרים מאיראן להתגבר על החרם המוניטרי ועל חרם היצוא שהטילה ארה"ב.

רכבת ההרים של הצמיחה האיראנית

המישור הממשלתי: שורת צעדים פופוליסטיים

ומה עושה הממשלה? לקראת הרמדאן ואולי כדי לצייר תמונה של "עסקים כרגיל" הוחלט להעלות את רמת השכר הממוצע של השכירים בלא פחות מ-20% ובשיעור דומה את הקצבה לגמלאים. הצעדים הללו נקבעו בלחץ הפרלמנט הפופוליסטי, שאף פיטר את שר הכלכלה בשל מה שהוגדר חוסר יכולת להתמודד עם המצב.

מנגד ניסתה הממשלה להעלות את מחיר הדלק, אך הפרלמנט דחה את הכוונה הזו.

לפי נתוני הממשלה, יתרות המט"ח של איראן עדיין ברמה סבירה וכך גם החוב הלאומי, אך ההשפעות על המגזר הפרטי ניכרות. כך למשל נרשמה ירידה חדה ברכישת מותרות, בנסיעות של איראנים לחו"ל וגם בתיירות הפנים. גם במכירות של מוצרי חשמל נרשמה ירידה, וגם שוק הנדל"ן משקף סטגנציה מוחלטת, מצב שמאפיין שחיקה של מעמד הביניים.

האם כל זה יוביל להתגברות המחאות כפי שאירע בדצמבר? באופן מפתיע זה לא נראה כך. ד"ר צימט מסביר כי מעמד הביניים לא מצטרף להפגנות או למחאות כי הוא עסוק מדי בהישרדות יומיומית וכי הוא לא רואה בהן תוחלת, בעיקר לאור היעדר הישגים מגלי המחאה הקודמים ובשל הדרך הברוטאלית שבה מגיב השלטון להפגנות כאלה.

המישור המדיני: טראמפ לא מעוניין בעימות

במישור המדיני מעריכים באיראן, כי למרות משלוח אוניות הצי השישי, טראמפ לא באמת מעוניין בעימות צבאי והוא הביע זאת בהצעתו לקיום שיחת טלפון ישירה בין טהרן לבין הבית הלבן. ההערכה היא כי נכון לעכשיו טראמפ משסה באיראנים את היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון ואת מזכיר המדינה, אך הוא ירסן אותם ברגע האמת.

במקביל איראן נחושה למצוא בעלות ברית אחרות, ביודעה שמול ארה"ב העצומה אין לה סיכוי ללא תמיכה בינלאומית משמעותית. משקל הנגד לארה"ב הוא רוסיה, שהפגינה בכמה מקומות אחרים ובעיקר במזרח אירופה את נחישותה במאבקים מול ממשלים שנתמכו על ידי ארה"ב.

בין שתי המדינות נחתמו בחודשים האחרונים כמה וכמה הסכמי סחר, לרבות בתחום הגרעין, אם כי רוסיה נזהרת שלא להפר את העיצומים האמריקאיים באופן ישיר, והחלק של מכירות הנשק בהסכמים האלה קטן יחסית. זה זמן שאיראן מבקשת מרוסיה גם סוג של שיתוף פעולה צבאי, והדבר בא לידי ביטוי בהכרזה מסוף השבוע על תמרון ימי משותף של הצי האיראני והצי הרוסי במפרץ הפרסי.

בהודעה הודגש כי אין מדובר בספינות הקרב של משמרות המהפכה, אשר הוכרזו לאחרונה על ידי ארה"ב כארגון טרור, אלא בצי האיראני ה"רגיל". עם זאת, אין להמעיט בחשיבות המהלך, המהווה תקיעת אצבע רוסית בעין האמריקאית, בשל מיקום התמרון בשטח הנחשב אזור חסות אמריקאי, על סף דלתן של מדינות המפרץ שותפותיה של וושינגטון. 

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות