גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הריאל קורס, האינפלציה נוסקת והרחוב האיראני סוער עם חזרת הסנקציות: "חוזרים להיות מדינת סעד"

הריאל קורס, האינפלציה נוסקת, וב-2019 צפויה צמיחה שלילית של כ-6% ● התחדשות העיצומים האמריקאיים על איראן ופרישתה של איראן עצמה מחלקים מהסכם הגרעין מגבירות את הייאוש בקרב האזרחים על רקע הידרדרות המצב הכלכלי ● אזרח איראני ל"גלובס": "כמעט כל מי שאני מכיר רוצה רק לקום וללכת"

שוק בטהרן / צילום: רויטרס, Nazanin Tabatabaee Yazdi
שוק בטהרן / צילום: רויטרס, Nazanin Tabatabaee Yazdi

"התחושה בציבור היא שאנחנו חוזרים לשנים 2011-2012 ולעיצומים שהפכו את איראן למדינת סעד, ואת אזרחיה לקשיי יום". כך אומר ל"גלובס" מ', אזרח איראני תושב טהרן, שהצלחתי ליצור עמו קשר דרך מכרים משותפים באירופה.

מ' הוא סוחר במקצועו, שעיקר נפח העבודה שלו היה ליצוא, אבל בשנתיים האחרונות הוא נאלץ להסתפק בשוק המקומי. בשיחה סיפר מ' כי מחזור המכירות שלו נפל בקרוב ל-90% וכי בחודשים האחרונים הוא צובר הפסדים, שכן הביקוש למוצרים שלו נפל, ולציבור אין כסף, למעט להוצאות על מוצרים חיוניים.

איך שורדים, שאלתי אותו. "כמעט כל איראני יודע שחייבים לחסוך בתקופות טובות כדי שיהיה מה לאכול בזמנים הקשים, וזה הסוד. אבל גם החסכונות מוגבלים, ואם המצב יימשך, גם הרזרבות האלה ייגמרו, ואז לא ברור מה נעשה".

מה אתם מצפים שיקרה? "התקוות לא רבות. אם להיות ריאליים, המשטר הזה חזק מדי, וההתנגדות אליו מדוכאת באלימות - בן דודי נעצר בהפגנות בקיץ ועד היום אין לנו מושג מה עלה בגורלו. יש בינינו כאלה שרואים בנשיא טראמפ מושיע ומייחלים שימשיך להפעיל לחץ ולאיים בהתערבות צבאית עד להפלת המשטר. אני יותר ריאלי ומעריך שטראמפ לא רוצה מלחמה, ולכן מתישהו ייפתח מו"מ - אם הנשיא חסן רוהאני יצליח לשכנע את האייטולות ואז אולי יירד קצת הלחץ.

"אף אחד באיראן לא באמת מבין למה היה צריך להילחם עם כל העולם על נושא הגרעין ולהביא עלינו את העיצומים. הרוב באיראן היום מבינים גם שההתערבות של איראן בסוריה ובמקומות אחרים עולה הרבה כסף שבא על חשבון האזרחים. אבל הדבר העצוב הוא שלא נראה שבקרוב יתרחש שינוי ממשי".

עד כדי כך הפסימיות? "כן", אומר מ'. "כי גם כשהיו המחאות החריפות ביותר, למשל בקיץ עם הבצורת שהביאה להתייבשות המדינה, ובחורף עם השיטפונות שהראו שהממשלה לא יודעת לטפל במשברים, ועם הפגנות המורים, הנהגים וכל היתר - כל אלה לא הביאו לשום שינוי ממשי. הממשלה מטפלת בכל הדברים האלה באופן שטחי ורק שולחת עוד צבא לעצור מפגינים".

יש לך מסר להעביר לעולם? "למה זה יעזור", אומר מ'. "טראמפ רק רוצה להגן על הנפט של סעודיה ועל ישראל, האירופים חלשים ומפולגים ואנחנו לא באמת מעניינים אותם, נשיא רוסיה פוטין מנצל את החולשה של איראן. הייאוש כאן מתגבר, וכמעט כל מי שאני מכיר רוצה רק לקום וללכת, עם כל המשפחה".

המישור הכלכלי: חולשת הריאל התגברה

כלכלת איראן לא נותרת אדישה להתפתחויות. קריסת הריאל, שסובל כבר תקופה ארוכה מחולשה מתמדת, הואצה, ובסוף השבוע נסק שער החליפין ל-150 אלף ריאל לדולר אחד, לא רחוק מהשיא של 200 אלף ריאל לפני חצי שנה.

זאת לעומת השער הרשמי של 42 אלף ריאל, ומחיר שוק של 110 אלף לפני תחילת המשבר הנוכחי. בסך הכול איבד הריאל ב-12 החודשים האחרונים יותר משני שלישים מערכו, לפחות במסחר הלא רשמי. אין אפשרות להשיג את הדולר במחיר הרשמי, למעט לחברות יבוא של מוצרים חיוניים, ולחברות הנפט ומוצריו.

תפוקת הנפט של איראן

החרפת המשבר תואמת את ההתחדשות הכמעט מלאה של העיצומים על יצוא הנפט האיראני, לאחר שארה"ב ביטלה את הפטור המיוחד לרכישת נפט שהעניקה לשמונה מדינות בנובמבר. כיום רק עיראק יכולה לרכוש נפט מאיראן, וגם להודו ניתנו הקלות מסוימות הנוגעות לרכישת נפט בעסקאות חליפין ולא תמורת מזומן. כך ירד יצוא הנפט, מקור ההכנסה העיקרי לאוצר האיראני, מ-2.6 מיליון חביות ליום באפריל 2018 לכ-800 אלף חביות בחודש שעבר.

השפעת העיצומים ניכרת גם בנתוני המאקרו. לפי תחזית אחרונה של קרן המטבע העולמית, ב-2019 צפויה באיראן צמיחה שלילית בשיעור של לא פחות מ-6%. המשמעות של התכווצות הכלכלה היא אבטלה מתרחבת והולכת.

לדברי ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי, השלטונות באיראן מצאו פתרון מקורי לכך - הם פשוט לא מפטרים את העובדים על אף ההפסדים הכבדים של המפעלים ושל החברות הממשלתיות. במקום זאת הם מפחיתים את השכר עד כדי הלנת שכר למשך חודשים רבים. שיעור האבטלה הרשמי באיראן עומד על כ-12%, אך בפועל הוא מגיע ליותר מ-20%.

האינפלציה באיראן מגיעה, על פי הנתונים הרשמיים, לכ-35%, אך לפי הערכות של גופים בינלאומיים האינפלציה האמיתית באיראן עומדת על כ-40% לעומת אינפלציה חד-ספרתית שנרשמה במדינה לפני שנתיים, בעקבות השיפור הכלכלי שהושג בעקבות ההטבות שניתנו במסגרת הסכם הגרעין. לפי מכוני מחקר אחדים בארה"ב, האינפלציה הריאלית באיראן חוצה את רף 100%.

השוק הפרטי מגיב לשחיקת המטבע בין השאר בגידול משמעותי של מסחר במטבעות קריפטו. לפי נתונים של אתרי כלכלה עולמיים. בחודש אפריל נרשם גידול של 50% במסחר בביטקוין ובמטבעות דומים באיראן, והמסחר הזה מאפשר בין השאר ליצואני מתכות ומוצרים אחרים מאיראן להתגבר על החרם המוניטרי ועל חרם היצוא שהטילה ארה"ב.

רכבת ההרים של הצמיחה האיראנית

המישור הממשלתי: שורת צעדים פופוליסטיים

ומה עושה הממשלה? לקראת הרמדאן ואולי כדי לצייר תמונה של "עסקים כרגיל" הוחלט להעלות את רמת השכר הממוצע של השכירים בלא פחות מ-20% ובשיעור דומה את הקצבה לגמלאים. הצעדים הללו נקבעו בלחץ הפרלמנט הפופוליסטי, שאף פיטר את שר הכלכלה בשל מה שהוגדר חוסר יכולת להתמודד עם המצב.

מנגד ניסתה הממשלה להעלות את מחיר הדלק, אך הפרלמנט דחה את הכוונה הזו.

לפי נתוני הממשלה, יתרות המט"ח של איראן עדיין ברמה סבירה וכך גם החוב הלאומי, אך ההשפעות על המגזר הפרטי ניכרות. כך למשל נרשמה ירידה חדה ברכישת מותרות, בנסיעות של איראנים לחו"ל וגם בתיירות הפנים. גם במכירות של מוצרי חשמל נרשמה ירידה, וגם שוק הנדל"ן משקף סטגנציה מוחלטת, מצב שמאפיין שחיקה של מעמד הביניים.

האם כל זה יוביל להתגברות המחאות כפי שאירע בדצמבר? באופן מפתיע זה לא נראה כך. ד"ר צימט מסביר כי מעמד הביניים לא מצטרף להפגנות או למחאות כי הוא עסוק מדי בהישרדות יומיומית וכי הוא לא רואה בהן תוחלת, בעיקר לאור היעדר הישגים מגלי המחאה הקודמים ובשל הדרך הברוטאלית שבה מגיב השלטון להפגנות כאלה.

המישור המדיני: טראמפ לא מעוניין בעימות

במישור המדיני מעריכים באיראן, כי למרות משלוח אוניות הצי השישי, טראמפ לא באמת מעוניין בעימות צבאי והוא הביע זאת בהצעתו לקיום שיחת טלפון ישירה בין טהרן לבין הבית הלבן. ההערכה היא כי נכון לעכשיו טראמפ משסה באיראנים את היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון ואת מזכיר המדינה, אך הוא ירסן אותם ברגע האמת.

במקביל איראן נחושה למצוא בעלות ברית אחרות, ביודעה שמול ארה"ב העצומה אין לה סיכוי ללא תמיכה בינלאומית משמעותית. משקל הנגד לארה"ב הוא רוסיה, שהפגינה בכמה מקומות אחרים ובעיקר במזרח אירופה את נחישותה במאבקים מול ממשלים שנתמכו על ידי ארה"ב.

בין שתי המדינות נחתמו בחודשים האחרונים כמה וכמה הסכמי סחר, לרבות בתחום הגרעין, אם כי רוסיה נזהרת שלא להפר את העיצומים האמריקאיים באופן ישיר, והחלק של מכירות הנשק בהסכמים האלה קטן יחסית. זה זמן שאיראן מבקשת מרוסיה גם סוג של שיתוף פעולה צבאי, והדבר בא לידי ביטוי בהכרזה מסוף השבוע על תמרון ימי משותף של הצי האיראני והצי הרוסי במפרץ הפרסי.

בהודעה הודגש כי אין מדובר בספינות הקרב של משמרות המהפכה, אשר הוכרזו לאחרונה על ידי ארה"ב כארגון טרור, אלא בצי האיראני ה"רגיל". עם זאת, אין להמעיט בחשיבות המהלך, המהווה תקיעת אצבע רוסית בעין האמריקאית, בשל מיקום התמרון בשטח הנחשב אזור חסות אמריקאי, על סף דלתן של מדינות המפרץ שותפותיה של וושינגטון. 

עוד כתבות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%