גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הכוכבות: עליבאבא וטנסנט במרוץ רכישות צמוד

ענקיות הטכנולוגיה עליבאבא וטנסנט נמצאות במרוץ רכישות צמוד, בניסיון למצב את עצמן כמובילות בתחום המקוון גם בשנים הבאות ● מה הן כבר רכשו, והיכן הן מתכוונות להיות חמש שנים מהיום?

ג'ק מא, מייסד ומנכ"ל עליבאבא / צילום: רויטרס
ג'ק מא, מייסד ומנכ"ל עליבאבא / צילום: רויטרס

ענקית המסחר המקוון הסינית עליבאבא  (סימול: BABA) וענקית המדיה והגיימינג טנסנט (סימול: TCHEY) פועלות במלוא המרץ כדי לנצל את כוח הקנייה של הצרכן בסין, והן עושות זאת לא רק בצורה אורגנית - אלא גם באמצעות רכישות. לשם המחשה, עליבאבא ביצעה למעלה מ-55 עסקאות שונות במהלך 12 החודשים שחלפו, במגוון רחב של תחומי פעילות - החל מחברות לוגיסטיקה ושינוע, וכלה בחברות מדיה דיגיטלית וברשתות שיווק מזון. היקף ההשקעה של עליבאבא עמד על קרוב ל-24 מיליארד, זינוק של 24% ביחס לתקופה המקבילה בשנה הקודמת.

טנסנט, ענקית המדיה הסינית ובעלת האפליקציה הפופולרית "ווי צ'ט", לא שקטה על השמרים וביצעה כ-65 עסקאות, בהשקעה כוללת בהיקף של 21 מיליארד דולר במהלך 12 החודשים שחלפו.

תשואת מניות עליבאבא וטנסנט

עליבאבא מול טנסנט במספרים

אז מה הן קונות, ולמה?

עליבאבא עושה את המיטב כדי למנף את פעילות מסחר האונליין עם פעילות האופליין שבבעלותה. לדוגמה, בחברה מבינים היטב שהשקעות פיזיות בתחום הלוגיסטיקה והשינוע יאפשרו לה לשפר את איכות השירות והמחיר ללקוחות האונליין שלה, וזאת על-ידי קיצור זמן הגעת החבילה ודילוג מעל לצדדים שלישיים. זו הייתה הסיבה העיקרית לכך שבמהלך 12 החודשים שחלפו ביצעה עליבאבא שתי השקעות בתחום השינוע - השקעה ראשונה בהיקף של כ-1.3 מיליארד דולר בחברת השילוח זי.טי.או אקספרס (סימול: ZTO), והשקעה שנייה בהיקף של כ-700 מיליון דולר בחברת אס.טי.או אקספרס (סימול: 002468).

שתי השקעות אלו מתווספות לחטיבת הלוגיסטיקה הקיימת של עליבאבא - חטיבת קיניאו. זו ייצרה הכנסות בהיקף של 653 מיליון דולר ברבעון הרביעי של 2018, עלייה של 15% ביחס לשורת ההכנסות בשנה הקודמת.

אם תזת ההשקעה בעליבאבא מבוססת על שילוב בין מסחר מקוון לבין מסחר אופליין, הרי שתזת ההשקעה בטנסנט מבוססת במידה רבה על ניצול תנועת משתמשים (User traffic) גבוהה במיוחד, במטרה למכור שטחי פרסום למפרסמים ותוכן ללקוחות הקצה.

טנסנט שולטת ביד רמה במישור זה, באמצעות שילוב בין תחום הגיימינג, תחום הרשתות החברתיות ותחום הבידור והמדיה. כיום טנסנט זוקפת לזכותה 1.1 מיליארד משתמשים חודשיים פעילים. זהו מספר המשתמשים הפעילים החודשי הגבוה ביותר עבור חברה תאגידית בסין, וכמעט כפול ממספר המשתמשים החודשיים הפעילים של חברת עליבאבא.

גל העסקאות שבהן הייתה מעורבת עליבאבא מזניק את שורת ההכנסות של החברה. כך, למשל, חטיבת המסחר של עליבאבא רשמה זינוק של כ-40% "בלבד" בשורת ההכנסות במהלך הרבעון האחרון של 2018, בהשוואה להכנסות מחטיבת מחשוב הענן ומחטיבת החדשנות, שזינקו בקצב של למעלה מ-80% ביחס לתקופה המקבילה בשנה הקודמת.

עם זאת, התרומה בשורת ההכנסות טרם באה לידי ביטוי בשורה התחתונה - שורת הרווח. לשם המחשה, חטיבת המסחר של עליבאבא רשמה רווח תזרימי של 6.7 מיליארד דולר במהלך הרבעון האחרון של 2018, בניגוד לחטיבות המדיה הדיגיטלית ומחשוב הענן של החברה, שעדיין רושמות הפסד תזרימי של 878 מיליון דולר ושל 40 מיליון דולר, בהתאמה.

אותה מגמה ניכרת גם בדוחות הכספיים של טנסנט. במהלך 2018 רשמה חטיבת ה"יזמות" של טנסנט זינוק של 80% בשורת ההכנסות, וזאת בעקבות צמיחה מרשימה בפעילות מחשוב הענן ובפעילות הפינטק של הקבוצה, אך גם הן טרם רשמו רווח.

הנפקת חטיבות שצמחו תחת הקבוצה

גם במקרה של טנסנט וגם במקרה של עליבאבא קיים זרז להצפת ערך לבעלי המניות בהמשך השנה הנוכחית. בשני המקרים מדובר בהנפקה ראשונית של חטיבות שצמחו עם השנים תחת קורת הגג של החברות האימהות, אך הגיעו לממדים מרשימים המצדיקים הפרדה של החטיבה מחברות אלו.

במקרה של עליבאבא, מדובר בחברת אנט פייננשל, הפועלת בתחום סליקת תשלומים מקוונים. עבור הצרכן הסיני, אנט מוכרת כבעלים של אפליקציית התשלומים הפופולרית עליפיי, הצומחת בשיעור דו-ספרתי גבוה זה שנים. לשם ההשוואה, הערכות מצביעות על כך שהיקף התשלומים שסולקת אנט במהלך שנה עומד על היקף כפול מזה של פייפל (סימול: PYPL), מקבילתה במערב.

עליבאבא רמזה על הנפקה קרובה של אנט פיננשל. במסגרת פרסום הדוחות השנתיים הודיעה הנהלת עליבאבא כי תרכוש 33% מהון המניות של אנט. רכישת ההחזקה תבוצע כתחליף להסכם קיים - שלפיו עליבאבא זכאית ל-37.5% מהרווח לפני מס של אנט - ומשכך תבוצע ללא תשלום מזומן מצדה של עליבאבא.

שינוי מבנה ההחזקה, ממבנה של שותפות בחלוקת רווחים למבנה של החזקה, מרמז על אפשרות להנפקה של אנט במהלך השנה הקרובה, דבר שעשוי להציף ערך לבעלי המניות של עליבאבא בהמשך.

גם טנסנט ביצעה לאחרונה אירוע חברה מהותי. בדצמבר 2018 הפרידה ענקית המדיה את חטיבת המוזיקה שבבעלותה, שכיום נסחרת תחת הסימבול TME, לפי שווי שוק של כ-30 מיליארד דולר, והיא צפויה לבצע מספר פיצולים נוספים במהלך השנה הקרובה.

לסיכום, עליבאבא וטנסנט מצויות במרוץ בלתי נלאה בעקבות הטכנולוגיות של המחר. השילוב בין הגידול במספר המשתמשים לזינוק בהוצאה פר משתמש מיתרגם לצמיחה דו-ספרתית מרשימה בשורת ההכנסות של שתי ענקיות הטכנולוגיה, שהציבו להן כיעד לחבר בין שני עולמות התוכן - עולם התוכן באונליין ועולם התוכן באופליין - כמקפצה לכיסו של הצרכן בסין. 

הכותב הוא אנליסט ני"ע זרים במערך הייעוץ בהשקעות בבנק לאומי. לכותב הסקירה אין עניין אישי בנושא הנדון לעיל. הנתונים והמידע המובאים לעיל אינם מהווים ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

החברות המובילות בענף המסחר המקוון

JD.COM (סימול: JD) - אחת החברות המובילות בסין לממכר סחורות ושירותים אונליין, ומתחרה צמודה של עליבאבא. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 45 מיליארד דולר, ומעסיקה 178 אלף עובדים ברחבי העולם. בשנה שחלפה (12/18) רשמה החברה הכנסות ותזרים מזומנים מפעילות של כ-70 מיליארד דולר ושל 3.1 מיליארד דולר, בהתאמה. במהלך השנים 2013 ו-2014 רשמה החברה עלייה של למעלה מ-65% בשורת ההכנסות, אך קצב זה הואט לצמיחה של 27% במהלך השנה שחלפה. לחברה אין מדיניות חלוקת דיבידנד.

Tencent (סימול: TCEHY) - הרשת החברתית וחברת המדיה והגיימינג המובילה בסין, הן במונחי מספר משתמשים והן במונחי שווי שוק. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 463 מיליארד דולר ומעסיקה 54,300 עובדים ברחבי העולם. בשנה שחלפה (12/18) רשמה החברה הכנסות בהיקף של 47.3 מיליארד דולר, המשקף זינוק של 34% ביחס לשורת ההכנסות בשנה הקודמת. תזרים המזומנים מפעילות במהלך השנה שחלפה עמד על 16.1 מיליארד דולר. חברת Tencent היא מהחברות בעלות דירוג החוב הגבוה ביותר בסין, עם חוב נטו בהיקף של 1.7$ מיליארד בלבד, ודירוג ממוצע של A+ ע"י סוכנות הדירוג S&P.

Alibaba Group Holding (סימול: BABA) - חברת המסחר המקוון המובילה בסין, הן במונחי מספר משתמשים והן במונחי שווי שוק. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 480 מיליארד דולר ומעסיקה 101,500 עובדים ברחבי העולם. ב-12 החודשים האחרונים רשמה החברה הכנסות בהיקף של 52.2 מיליארד דולר, המשקף זינוק של 55% ביחס לשורת ההכנסות בשנה הקודמת.

תזרים המזומנים מפעילות במהלך השנה שחלפה עמד על 22.1 מיליארד דולר. המאזן הפיננסי של חברת עליבאבא הוא יציב במיוחד, עם חוב בהיקף של 19 מיליארד דולר כנגד מזומן ושווה מזומן בהיקף של 49 מיליארד דולר. זוהי אחת הסיבות לכך שעליבאבא היא מהחברות בעלות דירוג החוב הגבוה ביותר בסין, עם דירוג ממוצע של A+ מסוכנות הדירוג S&P.

עוד כתבות

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי