גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד שומר סף עומד להיחלש? מינוי מבקר המדינה על הפרק, והקואליציה שוקלת לקצץ בסמכויותיו

אף אחד לא יודע מי יהיה מבקר המדינה הבא, אבל הקואליציה שתוקם בימים הקרובים תנסה כנראה לקצץ את סמכויותיו ● למה ראש הממשלה התחרט על המינוי של יוסף שפירא, איזו יוזמת חוק מנסה לקדם בצלאל סמוטריץ', והאם המבקר הבא חייב להיות שופט בדימוס

רה"מ בנימין נתניהו ומבקר המדינה יוסף שפירא / צילום: גיל יוחנן
רה"מ בנימין נתניהו ומבקר המדינה יוסף שפירא / צילום: גיל יוחנן

120 חברי כנסת, חדשים וותיקים, יודיעו ביום שני הקרוב (20/5) ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, מיהו המועמד שלהם לתפקיד מבקר המדינה הבא. כל עשרה חברי כנסת יוכלו להתאגד ולהציע מועמד שיחליף את השופט בדימוס יוסף שפירא, שיסיים את תפקידו כמבקר המדינה בראשית חודש יולי 2019.

הבחירות יתקיימו במליאת הכנסת ב-3 יוני, בהצבעה חשאית, מה שעשוי להקשות על מפלגת השלטון, הליכוד, להשתלט על תהליך הבחירה. ההערכות הן שהשרים גדעון סער, גלעד ארדן, ישראל כ"ץ - ואולי גם שרים אחרים - יעדיפו שלא לתמוך במבקר שיהיה "נוח" לראש הממשלה בנימין נתניהו.

הממשלה ה-35 אמורה לקום, אחרי חתימה על ההסכמים הקואליציוניים וחלוקת התיקים, עד ליום 29 במאי, כך שלליכוד לא יהיה "שוט" נגד חברי הקואליציה שחלקם כבר יהפכו לשרים עד סוף החודש.

בחירת מבקר המדינה תהיה למעשה המבחן הפוליטי הראשון של ראש הממשלה בכנסת ה-21. נתניהו מנהל בשנים האחרונות מאבק בשורה של "שומרי סף". הוא תקף במגוון הזדמנויות את המשטרה ואת הפקידות הבכירה במשרדי הממשלה. נתניהו ניהל בנוסף גם קרבות מתוקשרים נגד היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטי המדינה ובמקרים מסוים הוא הצטרף גם למתקפות נגד שופטי בג"ץ.

נתניהו היה זה שדחף וקידם את מינוי שפירא לתפקיד מבקר המדינה, אבל מאז הוא לא היסס לתקוף אותו. כאשר שפירא פרסם את דוח מעונות ראש הממשלה, כמה שבועות לפני מערכת הבחירות ב-2015, נתניהו זעם.

הדוח שפורסם בשנת 2015 הוביל בסופו של דבר להגשת כתב אישום נגד אשת ראש הממשלה, שרה נתניהו. התהליך המשפטי עדיין לא הגיע בתיק לא הגיע להכרעה, למרות חלוף השנים.

בכל מה שנוגע לאישומים נגד שרה נתניהו, המבקר יוסף שפירא מילא תפקיד חשוב. דווקא אנשי מערכת המשפט, בהם פרקליטי המדינה, גררו רגליים בפרשה הזאת.

נתניהו תקף את המבקר, אוף רקורד, גם סביב פרסום דוח הביקורת על צוק איתן. לקראת פרסום הדוח בראשית 2017 נתניהו עסק במתן 'מכת מנע' למבקר שפירא. נתניהו אמר אז לחברי הליכוד, שהוא, ראש הממשלה, מגבה את מערכת הביטחון, בניגוד למבקר.

נטול שיניים?

מינוי המבקר החדש מציף מחדש את השאלה לגבי הסמכויות של מי שימלא את התפקיד. מבקריו של המבקר טענו בעבר כי הוא נטול שיניים ואין לו יכולת אכיפה. לדעתו של המבקר היוצא, שפירא, ראוי לחזק את המעמד של המבקר ולהקנות לו סמכויות אכיפה. עם זאת, נראה שהחברים בקואליציה שעדיין לא קמה ינסו דווקא לקצץ את הסמכויות.

נתניהו ומקורביו לא היססו לתקוף אישית את המבקר וגם את האנשים בסביבתו הקרובה. אחד הנפגעים הוא תא"ל במיל' יוסי ביינהורן, מחבר הדו"ח מטעם מבקר המדינה, ראש החטיבה הביטחונית במשרד המבקר. ביינהורן תיאר כפקיד שלא מבין בסוגיות אסטרטגיות וכמי שמנהל קשר פוליטי עם נפתלי בנט ועם מפלגת הבית היהודי. השיטה הזו מאפיינת בשנים האחרונות את ההתנהלות של בית ראש הממשלה ברחוב בלפור - לעסוק בחיבורים בין עובדי ציבור, בכירים או זוטרים, עם דמויות פוליטיות.

אחרי ניצחון חמישי בבחירות ולקראת הרגע המכונן שבו נתניהו יוכתר כראש הממשלה בעל הכהונה הממושכת ביותר בהיסטוריה של המדינה, יותר מאשר דוד בן-גוריון, הוא מחפש מבקר נוח, אולי כזה שלא כיהן בעבר כשופט ואפילו מבקר שאין לו הכשרה משפטית. נתניהו היה מעדיף שהמבקר הבא לא יתנגש בו בצורה חזיתית.

כבר בכנסת היוצאת, הגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ' הצעת חוק לקצץ בסמכויות של מבקר המדינה. שפירא, המבקר היוצא, ראה את ההצעה הזו בחומרה, והיה מוכן להיאבק ולדבר בגנות אותה ההצעה, אשר בתמצית הציעה שמבקר המדינה לא יוכל לעסוק בביקורת שוטפת, כלומר לבקר כל עוד הגוף נשוא הביקורת ממשיך לבצע את הפעולה השלטונית.

באותה הצעת החוק נכתב: "המבקר לא יתערב בתהליכי קבלת ההחלטות של גוף מבוקר תוך כדי התהוותם, ולא ייתן הוראות לגוף מבוקר לעשות או להימנע מלעשות פעולה כלשהי". בהצעה נכלל גם סעיף שישלול מן המבקר את הזכות להמליץ על אופן תיקון הליקויים.

בכנסת ה-21, סמוטריץ', עשוי להיות שר המשפטים ומי שיהיה יו"ר ועדת השרים לענייני חקיקה. אם התרחיש הזה יתממש, סמוטריץ' יוכל לוודא מקרוב שאף אחד לא מפיל את הצעות החוק שלו. במהלך מערכת הבחירות הוא הצהיר כי הוא מעוניין להוביל שינויים בחוק מבקר המדינה, לרבות פתיחת האפשרות למינוי מבקרים שאינם שופטים בדימוס.

במסגרת אירועי קמפיין הבחירות לכנסת אמר סמוטריץ': "בקדנציה האחרונה ניסיתי להסדיר את סמכויותיו של מבקר המדינה. עמדתי על ההבחנה הבין ביקורת לבקרה. אני מבקש לחזק את מוסד ביקורת המדינה. אנחנו נדרוש שמבקר המדינה הבא לא יהיה שופט. זו טעות טרגית ומכאן מתחילה הבעיה. שופט זה אדם שרגיל לדבר ב'כן לא שחור לבן'".

שופט? לא בהכרח

עורכי הדין שחר בן מאיר ויצחק אבירם, שפעילים בזירה הציבורית, פנו לפני מספר ימים ליועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, בבקשה שיאכוף את הנוהג שנוצר ב-30 השנים האחרונות לפיו כל מבקרי המדינה כיהנו כשופטים בבית המשפט העליון או המחוזי. חוק יסוד: מבקר המדינה קובע כי מבקר המדינה יכול שיהיה "כל אזרחי ישראלי, שהוא תושב ישראל. תנאי כשירות נוספים ייקבעו בחוק", נאמר בחוק היסוד.

בן מאיר ואבירם אומרים שמהסעיף הנ"ל, "ברור שמדובר בתנאי כשירות מינימליים ומקדמיים ואין בהם למצות את התנאים המהותיים להצגת מועמד לתפקיד מבקר המדינה". לדבריהם, נוצר מנהג חוקתי מחייב לפיו לתפקיד מבקר המדינה מתמנים רק שופטי עליון או מחוזי, וכך נהגו בכל השנים מאז מינוי מבקר המדינה הרביעי בשנת 1987. "זו פרקטיקה של למעלה מ-30 שנה", הם ציינו.

היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, השיב לעוה"ד בן מאיר ואבירם כי לפי הבנתו לא נוצר תקדים חוקתי מחייב. לשם דוגמה, הוא מביא את הליך המינוי של מבקר המדינה בשנת 2012, אז הוצע לתפקיד, שלמה קלדרון, נשיא הכבוד של לשכת המבקרים הפנימיים. קלדרון לא נבחר בסופו של דבר, אך שמו הוצג בכנסת.

"אין חולק כי ניסיון שיפוטי ודאי מסייע למבקר המדינה במילוי תפקידו בכלל ובפרט בבחינת חוקיות פעולות הגופים המבוקרים וטוהר המידות שלהם. אולם דומה כי הטענה שמדובר בתנאי כשירות הכרחי, המהווה חלק מעקרונות היסוד של השיטה, היא טענה מרחיקת לכת", כתב ינון בתשובה.

בן מאיר אמר היום ל"גלובס" כי הוא שוקל לפנות בנושא הזה לבג"ץ, במיוחד לאור החשיבות של מילוי התפקיד הקריטי הזה על ידי שופט, אדם בעל חשיבה עצמאית ולא מי שיהיה בקשרים פוליטיים אישיים עם ראש הממשלה. 

חמישה ימים לפני: אין אף מועמד רשמי

חברי הכנסת מסרבים לומר, נכון להיום, במי הם יתמכו לתפקיד מבקר המדינה, למרות שההחלטה אמורה להתקבל תוך פחות משבוע. בליכוד שקלו לתמוך ביעקב בורובסקי, עו"ד, ניצב משטרה בדימוס ומי שכיהן כיועץ בכיר במשרד מבקר המדינה. בפברואר 2015 נשכר ב ורובסקי כיועץ על ידי נתניהו, בעקבות פרסום דוח מבקר המדינה בנוגע להתנהלות במעונות ראש הממשלה, ויצא להגנתו של נתניהו.

הקירבה הזו מעלה את החשש שמבקר המדינה יהיה מינוי אישי של נתניהו ולא מבקר מדינה. בליכוד מסרבים כרגע להתייחס למועמדות של בורובסקי. נתניהו שאף למנותו למספר תפקידים בעבר, כגון יו"ר רשות השידור (גוף שאינו קיים יותר), אך המהלך סוכל על ידי היועץ המשפטי לממשלה דאז, יהודה וינשטיין.

בימים האחרונים פורסם ב"ידיעות אחרונות" שמו של רו"ח ראובן שיף, לשעבר ראש לשכת רו"ח, כמועמד המועדף על הליכוד. שיף הוא שותף מנהל וממייסדי הפירמה RSM שיף הזנפרץ ושות'. הוא מכהן כחבר דירקטוריון ויו"ר ועדת ביקורת במנורה מבטחים פנסיה וגמל ובעבר היה יו"ר דירקטוריון של מרכנתיל שוקי הון ויו"ר ועדת השקעות של אריה חברה לביטוח.

שם נוסף שפורסם השבוע הוא של השופט בדימוס יוסף אלון, מי שהיה נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע. נתניהו עשוי לפנות גם לרו"ח איריס שטרק, מי שרק לפני כחצי שנה נבחרה ליו"ר לשכת רואי החשבון. עוד שמות מעניינים שנזרקים הם שמותיהם של שופטי עליון בדימוס כמו נשיאת העליון מרים נאור, השופט העליון בדימוס אליקים רובינשטיין ונציב תלונות הציבור על השופטים, השופט העליון בדימוס אורי שהם.

במרצ ניסו לקדם אתהשופט העליון בדימוס סלים ג'ובראן, מי ששימש כמשנה לנשיאת בית המשפט העליון ויו"ר ועדת הבחירות בכנסת ה-20, אולם ג'ובראן החליט לוותר מאחר שהעריך שהסיכוי שלו לזכות בתפקיד אינו גבוה.

לפני מספר ימים פורסם בחדשות 12 שכחול לבן תגיש את שמה של פרופ' יפעת ביטון לתפקיד, אך אין ודאות שהמהלך יבשיל. ח"כ יאיר לפיד הצהיר כי הסיעה, שלה 35 ח"כים, תחשוף את המועמד שלה רק ביום הבחירה.

איך בוחרים את המבקר?

מבקר המדינה נבחר בהצבעה חשאית, מאחורי פרגוד, במליאת הכנסת. כל קבוצה של עשרה חברי כנסת יכולה להמליץ על מועמד ולצרף לכך את הסכמתו לכהן בתפקיד.

המועד האחרון להגשת השמות הוא יום שני הקרוב (20/5). הליך הבחירה עשוי לכלול מספר סבבי הצבעה. אם יהיו יותר משני מתמודדים, המועמד שיקבל יותר מ-61 קולות יזכה בתפקיד. אם אין רוב של 61, נערך סיבוב שני בין שני המועמדים שקיבלו את מספר הקולות הגבוה ביותר בסבב הראשון. גם בהצבעה השנייה, אחד המועמדים צריך לזכות ברוב. אם שני מועמדים קיבלו מספר קולות זהה, ייערך סיבוב שלישי. אם לכנסת יוצג מועמד אחד בלבד, המליאה תצביע בעדו או נגדו - באופן חשאי. אם התוצאה תהיה תיקו, ייערך סבב נוסף.

המבקר יוסף שפירא, נבחר בסיבוב הצבעה שלישי, במאי 2012, ברוב של 68 ח"כים. שפירא גבר על השופט העליון בדימוס אליעזר ריבלין ועל נשיא לשכת המבקרים הפנימיים שלמה קלדרון. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי