גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ממשיך בנסיונות לבלום את וואווי: צפוי להוציא צו שיוביל להחרמתה

לפי סוכנות הידיעות "רויטרס", טראמפ צפוי לחתום השבוע על צו שיאסור על חברות אמריקאיות להשתמש בציוד טלקום אותו ייצרו חברות שמהוות סיכון ביטחוני לאומי

הנשיא דונלד טראמפ/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הנשיא דונלד טראמפ/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

ארה"ב והנשיא דונלד טראמפ ממשיכים במאמצים לבלום את חברת הענק הסינית וואווי: לפי סוכנות הידיעות "רויטרס", טראמפ צפוי לחתום השבוע על צו שיאסור על חברות אמריקאיות להשתמש בציוד טלקום אותו ייצרו חברות שמהוות סיכון ביטחוני לאומי.

לפי "רויטרס", מקורות מסרו להם כי למרות שלא יצוינו בצו שמות של מדינות או חברות באופן מפורש, הצו צפוי להביא למניעת האפשרות לבצע עסקאות עם חברת וואווי. עוד פורסם כי טראמפ שוקל להוציא צו כזה במשך יותר משנה, אך בכל פעם הוצאתו נדחתה מחדש. גם הפעם, קיים סיכוי שהוצאתו תידחה שוב. הבית הלבן ומחלקת המסחר סירבו להגיב לדיווח ב"רויטרס".

הצו עושה שימוש בחוק "הכוחות הכלכליים במצב חירום בינלאומי" (International Emergency Economic Powers Act), שמעניק לנשיא ארה"ב סמכות לפקח על המסחר במצב חירום לאומי שמאיים על ארה"ב, ויביא לכך שמחלקת המסחר של ארה"ב ורשויות ממשלתיות נוספות יצטרכו לייצר תוכנית אכיפה לחוק. לפי הפייננשל טיימס, תהליך הבדיקה שייווצר יאפשר למזכיר מחלקת המסחר של ארה"ב לבחון כל עסקה שמערבת חברה שמהווה איום בטחוני למדינה, ו-וואווי תיחשב לחברה כזו. 

בארה"ב טוענים כבר תקופה ארוכה כי הציוד של וואווי יכול לסייע לסין לרגל אחרי ארה"ב. בוואווי הכחישו שוב ושוב את ההאשמות הללו. ארה"ב אף מקיימת מאמצים דיפלומטיים מתמשכים בניסיון לשכנע מדינות נוספות לא להשתמש בציוד של וואווי עבור קישוריות הדור החמישי. אוסטרליה ויפן חסמו את השימוש בציוד וואווי בעקבות מאמצי ארה"ב, אך מסתמן שבריטניה וגרמניה לא ישתפו פעולה. ארה"ב אף הזהירה לאחרונה שלא תמשיך לשתף במודיעין עם בעלות בריתה שישתמשו בציוד של החברה הסינית.

בארה"ב כבר ננקטו שורה של צעדים נגד החברה. בין היתר, באוגוסט אסר טראמפ על הממשל האמריקאי להשתמש בציוד של וואווי וספקית סינית נוספת, ZTE. בינואר, תובעים אמריקאים האשימו שתי יחידות של וואווי במדינת וושינגטון בכך שניסו לגנוב סודות מסחריים של חברת טי-מובייל האמריקאית. גם אוניברסיטאות מובילות בארה"ב הפסיקו להשתמש בציוד החברה מתוך חשש שהדבר ימנע מהן מימון ממשלתי.

בנוסף, סמנכ"לית הכספים של וואווי, מנג וואנז'ו נעצרה בקנדה לפני מספר חודשים באשמה של הונאת בנקים אמריקאים והפרת הסנקציות על איראן, לבקשת ארה"ב שדורשת את הסגרתה. היא שוהה במעצר בית בקנדה בזמן שמתנהל המשפט נגדה.

באפריל הצביעה רשות התקשורת הפדרלית (FCC) בעד קידום של הצעה שתאסור את השימוש בכספים מקרן ממשלתית בגובה 9 מיליארד דולר על מנת לרכוש ציוד או שירותים מחברות שמהוות איום ביטחוני על רשתות התקשורת של ארה"ב. יו"ר ה-FCC, אג'יט פאי, אמר בשבוע שעבר כי הוא ממתין שמחלקת הסחר תפרט כיצד יש להגדיר את רשימת החברות שיוחרמו תחת ההצעה. הסוגיה דחופה מאחר שספקי טלפונים בארה"ב מעוניינים להשיק קישוריות 5G ומחפשים שותפים לשם כך. החברות הגדולות אמנם הפסיקו לשתף פעולה עם וואווי, אך ספקיות קטנות באיזורים הכפריים של ארה"ב ממשיכות להסתמך על הציוד של וואווי ו-ZTE מכיוון שהוא זול יותר, לפי "רויטרס".

המאבק של ארה"ב בוואווי מתנהל על רקע מתח גובר בין סין וארה"ב, שמנהלות ביניהן מלחמת סחר. השבוע הצהירה החברה הסינית קונלון שהחזיקה בחברת גריינדר מקליפורניה שמפעילה אפליקציית היכרויות פופולרית לקהילה הגאה, שתמכור את גריינדר בעקבות בקשה של הוועדה להשקעות זרות של ארה"ב. גם הפעם, הנימוק הוא חשש מפגיעה בביטחון הלאומי, מאחר שבוועדה חוששים מהמידע האישי שהחברה אוספת על המשתמשים ועשויה להעביר לסין. 

עוד כתבות

האם רגולציית הסייבר לרכב תחסום יבוא דגמים מסוימים? / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך הדרמטי של הממשלה: התקנה שעשויה לעצור את יבוא הרכב מסין

יבוא רכבים לישראל יחוייב השנה באישורי סייבר, לפי תקנות משרד התחבורה ● ב-2025, ישראל הובילה ביבוא רכבים סיניים מופחתי זיהום ודורגה 14 בעולם ביצוא מוחלט ● וגם: עודפים מוזלים של "אפס ק"מ" גם בחודש פברואר ● השבוע בענף הרכב

עו''ד שגית אפק ויו''ר ועדת הכנסת, ח''כ אופיר כץ, בדיון על פיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חוק ההסדרים נותר ללא בשורה אמיתית: אילו רפורמות נשארו בפנים, והמאבקים שטרם הוכרעו

במשך 15 שעות דנו חברי ועדת הכספים של הכנסת בחוק ההסדרים, שלבסוף נותר רזה למדי ● מרפורמת החלב, דרך המיסוי הנוסף על הבנקים ועד הסעיף שהיה בקונצנזוס - אך לא עבר ● הרפורמות שנותרו בחוץ, אלו שנשארו והמשמעויות הקריטיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הרפורמה לריווח מדרגות המס לא פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה תגדיל את שכר הנטו לעובדים המרוויחים מעל 16 אלף שקל, ומוצע כי היא תיכנס לתוקף כבר מתחילת השנה הנוכחית ● ההקלה במדרגות המס צפויה להקטין את הכנסות המדינה ב-4.5 מיליארד שקל בשנת 2026 וב-5 מיליארד שקל בשנים שלאחר מכן

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

המחיר הכבד של התחרות עם אנבידיה: הסיבות לנפילת מניית AMD

מניית AMD צנחה אתמול לאחר פרסום הדוחות: התוצאות אומנם הרשימו, אך התחזית שידרה האטה זמנית ותחושה שפריצת הדרך הגדולה עדיין רחוקה ● התקווה הגדולה של החברה נמצאת בעיקר בהמשך השנה, כאשר היא תנסה לצאת ממכירת השבב הבודד וליצור פתרונות שלמים ● בדרך לשם, היא תצטרך להיזהר מתלות גדולה מדי ב-OpenAI

הקאמבק של הקרנות אקטיביות

הקאמבק של הקרנות האקטיביות: רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר זה עשור

אחרי שנה שבה עקפו לראשונה זה שלוש שנים את הקרנות הפסיביות בהיקפי הגיוס, הקרנות המנוהלות רשמו בינואר את החודש הטוב ביותר שלהן זה לפחות עשור ● מה עומד מאחורי המהפך בתעשייה הצומחת, לאן זורמים הכספים, והאם המגמה צפויה להימשך בשנה הקרובה?

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

בצלאל זיני / צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בצלאל זיני, אחיו של ראש השב"כ, מואשם בהברחות לעזה במאות אלפי שקלים

הפרקליטות מייחסת לבצלאל זיני, שהיה אחראי על הכנסת כלים הנדסיים לעזה, עבירות של סיוע לאויב במלחמה, פעולה ברכוש למטרות טרור ולקיחת שוחד, אחרי שהבריח סיגריות לרצועה בשלושה סבבים ● "הנאשמים היו מודעים לאפשרות שהסחורות יגיעו לידי חמאס ויסייעו לו לשמר שרידות כלכלית ואחיזה שלטונית"

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה צפויה לאשר: שדה תעופה בינלאומי יוקם בציקלג שבנגב

לאחר שנים של מחלוקות, הממשלה צפויה לאשר ביום ראשון את הקמת שדה התעופה הבינלאומי המשלים הראשון בישראל ● ההכרעה התקבלה בדיון שקיים ראש הממשלה עם שרת התחבורה ובכירים נוספים, חרף הסתייגויות מקצועיות וביקורת בענף התעופה

מניות התוכנה יורדות אל מול האיום החדש / אילוסטרציה: Shutterstock

מנכ"ל אנבידיה מנסה להרגיע, אבל בשוק בטוחים: "החפיר של המניות הללו נפרץ"

הכלי החדש שעליו הכריזה חברת אנתרופיק הצית סערה מושלמת בוול סטריט ובת"א, שמחקה מאות מיליארדי דולרים משווי חברות התוכנה ● המשקיעים, שחוששים כי עוזרי בינה מלאכותית יחליפו מיומנויות של עשרות שנים, מתחילים לתמחר מחדש את ענקיות התוכנה כ"נכס רעיל"

חייל חשד א–שעבי באירוע לציון הניצחון על דאע''ש בבגדד / צילום: Reuters, Ahmed Saad

תקציב של 3.4 מיליארד דולר ו"חיילי רפאים": נתיב הכסף האחרון של איראן

טהרן מהדקת אחיזה בעיראק כצינור מימון לפעילות הטרור ● באמצעות משרות פיקטיביות ושליטה על משרדי ממשלה, ארגון פרו־איראני מקומי בונה אימפריה כלכלית על חשבון האזרחים

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הדיווח שהגדיל את הונו של צדיק בינו בחצי מיליארד שקל בתוך יום

בעקבות דיווח על כוונת פיבי של צדיק בינו להתמזג עם הבנק הבינלאומי שבשליטתה, זינקה מניית חברת ההחזקות בכ־17% וצמצמה את הדיסקאונט העמוק בו נסחרה ביחס לשווי החזקותיה בבנק ● אי.בי.אי: "השוק חיכה למהלך הזה. בינו מעוניין לסגור את הדיסקאונט ו'להתקרב לצלחת'"

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות ● שוק העבודה במספרים, מדור חדש

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

מל''ט הרמס תוצרת אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

זמן טיסה ארוך פי 5 לרחפנים: הכירו את הפיתוח הישראלי החדש

סטארט־אפ ישראלי נבחר בידי אלביט לפיתוח מנועים היברידיים לרחפנים ● ארה"ב ובחריין תרגלו יירוט כטב"מים במפרץ ● קטאר מצטיידת במכ"מים מתוצרת צרפת ● ואוקראינה עוברת לכטב"מים מבוססי מצלמות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

גיוס הענק בוואסט דאטה: המשקיעים והעובדים צפויים לקבל מאות מיליוני דולרים

חברת ניהול אחסון הנתונים הישראלית צפויה להכריז על שווי של כ־30 מיליארד דולר, אך לפי מקורות בשוק, עיקר העסקה הוא סקנדרי, לפי שווי אפקטיבי של כ־25-27 מיליארד דולר ● המשמעות: עובדים ומשקיעים צפויים ליהנות ממאות מיליוני דולרים

הדמיית הפרויקט של חג'ג' בשדה דב. יאושר ברישוי עצמי / הדמיה: FIRST

עשרה היתרים כבר ניתנו במסלול רישוי עצמי: "מקצר 3 שנים לפחות מהתהליך"

מתחילת השנה ניתן להגיש היתרים במסלול הרישוי העצמי גם עבור בניינים גבוהים. לשניים כאלו, ברובע שדה דב, כבר הוגשו בקשות להיתר ● עד היום אושרו רק היתרים בודדים, והבניין הגבוה ביותר בן 4 קומות ● היזמים מרוצים: "סכומים אדירים שנחסכים"

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים