גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רצים לחרמון: ברוכים הבאים למרוץ הוורטיקלי הראשון בישראל

ריצות הרים תופסות תאוצה בשנים האחרונות, כחלק ממגמה עולמית של מעבר מריצה אורבנית לריצות בטבע ● בארץ הדוגמה לכך היא מרוץ "אתגר החרמון" שיתקיים בשבוע הבא ● בין המתמודדים יהיה גם עדנאן אסעד, שרץ עטוף בשני דגלים, הישראלי והדרוזי

עדנאן אסעד / צילום: תומר פדר
עדנאן אסעד / צילום: תומר פדר

"אתגר החרמון" הוא המרוץ הוורטיקלי הראשון בארץ שמתקיים ב"עיניים של המדינה", שילוב קשוח של ריצה עם טיפוס מצטבר, ובעיקר שיפועים וזוויות חדות שיובילו את המשתתפים בכמה מקצים, בריצה או בהליכה נורדית, בתחרות או בפעילות עממית, ישירות או בעקיפין, מהרכבל התחתון לרכבל העליון.

עופר פדן מחברת מרתון ישראל, מפיקת האירוע, מספר שבניגוד לשנתיים הקודמות, אז כלל האתגר שני מקצים בלבד, אחד עממי של 2.7 ק"מ בהליכה נורדית, ואותו מרחק גם במקצה של ריצה תחרותית - לאלה יתווספו השנה גם מקצה של 7 ק"מ הכולל 700 מ’ טיפוס מצטבר, ועוד חידוש מאתגר ומשמעותי: מקצה של 10 ק"מ, שיוכר על-ידי איגוד האתלטיקה כאליפות ישראל בריצת הרים.

"ריצות הרים זה תחום שתופס תאוצה בשנים האחרונות", אומר פדן, "ויש מגמה עולמית של מעבר מריצה במקומות אורבניים לריצות בטבע. רוב האנשים באים בשביל הכיף, החוויה והנוף המיוחד ופחות לתחרות, כי האירוע מאפשר בפעם הראשונה לרוץ במסלול הזה שהוא שטח צבאי שדורש אישורים מיוחדים. המעבר לטבע מוציא אליו עשרות אלפים של רצים והולכים. השאיפה היא שהאירוע יהפוך לבינלאומי.

"המקצה ל-10 ק"מ כולל טיפוס מצטבר של אלף מטר, ומבחינת שיפועים ומרחק הוא עומד בסטנדרט הבינלאומי. זה אחד המקצים הקשים בתחרויות שהיו בישראל וזה מושך את מיטב רצי השטח בארץ. אנחנו מנסים ליצור כמה אתגרים הרריים שיצאו במקביל בכמה מדינות בעולם, כמו בדולומיטים באיטליה או באלפים בשוויץ, וכך נוכל לשווק אותו בעולם. המדינה הקטנה שלנו התברכה בהרבה מקומות אטרקטיביים: גליל הררי, מדבר וחופים, שמעניינים גם את השוק הבינלאומי. יש תיירות של ספורטאים שמגיעים לריצות בטבע, ואירועים כאלה מאיצים את החוויה".

אתגר החרמון  / צילום: תומר פדר

בין שני דגלים

אחד המשתתפים באתגר הקשה מכולם הוא עדנאן אסעד (36) מהכפר הדרוזי בית ג'אן. אסעד הוא דוגמה לדמות שחייה מרכיבים פאזל של ישראליות נחרצת. הוא בוגר חטיבת גולני, עבד בתחום הביטחון וכעת עובד בשירות המדינה. כשהוא רץ, הוא עוטף את עצמו בשני דגלים - בדגל העדה הדרוזית על חמשת צבעיו ובדגל ישראל, גם בימים שלאחר הסערה הגדולה לגבי חוק הלאום.

למה שני דגלים?

"זו תחושת פטריוטיות שקיימת בי כיליד המדינה ומהחינוך שקיבלנו בבית ומהאידיאולוגיה שאנחנו חיים לפיה. הערכים של הדרוזים הם שבכל מקום שבו אנחנו חיים, עלינו לשמור על האדמה, על המדינה ועל הכבוד שלנו. הנאמנות של העם הדרוזי היא להגנה על המולדת שהוא חי בה, ולכן אני פטריוט של המדינה וגאה בה מכל הבחינות".

אסעד הוא טיפוס ספורטיבי והשנה הוא הולך על המשימה הקשה מכולן - עשרה קילומטרים. אבל לריצה הגיע מאוחר יחסית, כשהשתתף ב-2015 במרוץ "בשביל הבנים" לזכר הנופלים בני העדה הדרוזית. מבחינתו, זו הייתה "שריקת ההתחלה של משחק חדש. זה נתן לי נקודת מוצא שממנה התחלתי במסע".

אחרי כמה מרוצים קטנים שבהם פגש בבני כפרו, הם הקימו את קבוצת רצי בית ג'אן שמונה היום כ-40 רצים, רובם מרתוניסטים ואחרים שהם בדרך לשם. "יש בקבוצה אנשים עם מקצועות שונים ובטווח גילאים רחב: עצמאיים, עובדי ציבור או מדינה וכאלה שמשרתים בכוחות הביטחון. המטרות שלנו הן לא רק להביא גביעים, אלא למשוך ילדים, בני נוער וצעירים לספורט למען הבריאות ולייצוג הקבוצה, הכפר והמדינה".

אתגר החרמון  / צילום: תומר פדר

להיות דוגמה? מודל לחיקוי?

"בדיוק. אנחנו כבר מודל, ושואפים להקים בקרוב את הדור הבא של הקבוצה ולהטמיע את הספורט בכפר. השתתפנו במרוצים בחו"ל וייצגנו את המדינה בגאווה".

אסעד השתתף במרוץ מאז אתגר החרמון הראשון, אז רץ את המקצה הקצר של 2.7 ק"מ. "ראיתי בטיפוס החרמון אתגר, וכדי להרגיש את החוויה, הייתי חייב לעשות אותה דרך הרגליים. זה היה מרוץ קשה מאוד עם טיפוס בעלייה מטורפת. כשהייתי בצבא, טיפסתי במעלה גולני בחרמון והרגשתי את אותה שייכות של מי שכבש את החרמון, אז ידעתי שזה לא בלתי אפשרי. ככל שעליתי וראיתי מאחוריי את גודל היופי והפנורמה מאחוריי, היה לי עוד אדרנלין לראות את זה מגבוה יותר. גם הדגלים נתנו לי כוח ודחפו אותי קדימה שאגיע לפסגה - תחושה שהתעצמה ככל שטיפסתי. היה לי חשוב לעשות את החיבור הזה ולהראות לעולם במקום הכי גבוה במדינה, שהדרוזים הם חלק בלתי נפרד ממנה".

זו הצהרת כוונות, במיוחד בימים אלה?

"בהחלט - כוונות טובות. הדרוזים הם ישראלים לכל דבר ומכל הבחינות - בצבא, בעבודה, בלי הפרדה. אנחנו עם אחד, ולא רק נלחמים כתף אל כתף אלא עובדים ולומדים ורצים ביחד, אנחנו אחים.

 

עיצב נורדי / הליכה נורדית בחרמון

אחד המקצים שמושך סקרנות ותשומת לב במרוץ אתגר החרמון הוא מקצה ההליכה הנורדית, למרחק של 2.7 ק"מ. תחום ההליכה הנורדית מתפתח אף הוא בארץ, ואיציק לוי, הנחשב למומחה בתחום, מספר שלאתגר הראשון הזמין אותו עופר פדן ממרתון ישראל יחד עם קבוצה של מדריכים וצועדים, ומאז חברו דרכיהם.

"האזור הזה חתם עבורי את מלחמת יום הכיפורים, אז נלחמתי עם חטיבת גולני ברמה ובחרמון ועבורי זה היה לחזור ולהתמודד עם המאמץ בכיף ולא תחת איום וסכנה", הוא מספר. "האנשים שצעדו איתי נהנו מהאתגר ומהמאמץ, אבל גם מהנוף, האוויר הצלול והחוויה הייחודית".

לוי גילה את התחום בהרי האלפים בשווייץ, כשהצטרף כמדריך ספורט לקייטנה של חולי סיסטיק פיברוזיס. רק כשהקים עסק בתחום האאוטדור נזכר בשווייצרים, חקר והחליט שזה הדבר עבורו. בתום הכשרה זכה לתואר מאסטר טריינר בתחום ומאז הוא מקיים סדנאות, חוגים, קורסים ומפגשים.

לפני שמונה שנים הקים את בית הספר הישראלי להליכה נורדית, היחיד בארץ שמכשיר מדריכי הליכה בסטנדרט אירופי והבוגרים מקבלים תעודת הסמכה מבריטניה. "אני מקדם את התחום ומנסה לחשוף אותו לכלל הצועדים כספורט לאורח חיים בריא. היתרון של ההליכה הנורדית, בהשוואה לריצה, רכיבה או הליכה רגילה - שזהו הספורט היחידי משלושתם שעוסק ישירות בזמן ההליכה במרכיב הכוח בפלג הגוף העליון ופועל במצב של מיני-חדר כושר תוך כדי הליכה יומיומית.
הגוף משמש כמו משקולת ובהתאם לדרך השימוש במקלות, הלחץ המופעל, עוצמת הדחיפה ועוד, ממקסמים את התוצאות מהמשקולת".

איציק לוי / צילום: אורית נלסון

לצועדים יש לו כמה טיפים חשובים:

כשמטפסים, חשוב למדוד את זווית השיפוע ולקצר את המקלות, כדי להשקיע את הכוח בדחיפת הידיים במעלה המדרון התלול ולמנוע בזבוז כוח. כשיורדים במדרון תלול עם אבנים ודרדרת, יש להאריך את המקלות בהתאם לזווית הירידה, כדי לשמור על הגוף זקוף ככל האפשר וכדי שמרכז הכובד לא ינוע קדימה ויגרום לנפילה. ולא פחות חשוב: להיות הגיוניים ביחס לגוף ולא להתעלל בו, בלי ייסורים. צריך לזכור גם ליהנות.

מרוץ אתגר החרמון יתקיים ביום שישי 24.5. לפרטים והרשמה: https://marathonisrael.co.il

אורלי גנוסר

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים