גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

“עבדתי בשתי משרות בארץ כדי שאוכל ללמוד בלונדון"

נועם שמואל, המנהל האמנותי החדש של המדיטק, יכול היה לביים בווסט אנד, אבל חזר לארץ, ואפילו שהוא מביים גם למבוגרים, הוא מעדיף את עולם הילדים: "הסיפוק הכי גדול זה לראות אותם מהופנטים, בלי שאף אחד מהם בסלולרי" ● ראיון

נועם שמואל  / צילום: שלומי יוסף
נועם שמואל / צילום: שלומי יוסף

בגיל 15 נועם שמואל עזב את בית הוריו באשדוד ועבר לגור לבד בגבעתיים, על מנת להיות קרוב לתלמה ילין, בית הספר לאמנויות שאליו התקבל. הוריו, עובד במפעל טקסטיל ועובדת בנק, התלבטו האם לאפשר לו להפוך לעצמאי בגיל כל-כך צעיר, אבל ראו את בנם כורע תחת נטל הנסיעות. הם חיפשו בשבילו דירה עם עוד תלמיד שבא מרחוק, חתמו על ערבויות, וכשכל הילדים בשכבה שלו ניהלו חיים חסרי אחריות של בני נוער, עם יציאות בלילה ואהבות ראשונות - שמואל למד בבוקר, עשה קניות, ניקה, בישל ועבד. הוא מילצר בקפולסקי, עבד כמנהל הפקה, כעוזר במאי וכתאורן בבית צבי, וכתב פרויקטים תיאטרליים למשרד הפרסום של איריס ברנע, שבנה עומר למד איתו. כל מה שיכול היה לעזור להורים לממן את הלימודים במגמת התיאטרון ואת המחיה במרכז הארץ.

המחזה "מכת בכורות" שכתב עם עמית ברעם ועסק בהתמודדות החברה הישראלית עם השכול, במבט סאטירי על הפאתוס שאופף אותו, היה עבודת הגמר שלו שעלתה לבמה בכיכובו של יהודה לוי. "אז הבנתי שאני רוצה להיות במאי", הוא אומר, וכמה בני 18 אתם מכירים שיודעים לסמן מטרה מדויקת שאליה הם מתכוונים להגיע בקריירה. שמואל לא רק ידע לסמן אותה אז, אלא היה בעל נחישות וחוסן פנימי שיכול לבקע חומות ולהתגבר על כל קושי כדי להגיע אליה. "אהבתי להיות שחקן, אבל הבנתי שיש משהו שאני אוהב יותר. היכולת לדמיין משהו בעיני רוחי ולגרום לו לקרות, הרבה יותר חזקה".

הוא יכול היה לבחור בין שירות בתיאטרון צה"ל או גל"צ, ושובץ ככתב במחלקת התרבות של התחנה הצבאית, תחת מולי שפירא - "שלימד אותי המון ועד היום אנחנו בקשר והוא בא לראות הצגות שלי. אבל מצאתי את עצמי מדווח על תרבות וזה חידד את התשוקה שלי לחזור ליצור. בחודשים שבהם הייתי אזרח עובד צה"ל, עבדתי בשלוש הפקות בתלמה ילין כדי לבדוק אם זה מה שאני באמת רוצה לעשות. הבנתי שיש לי את האינסטינקטים הנכונים והתחושות לבימוי, אבל אני חייב ללמוד את המקצוע, בעיקר בפן הבינאישי".

מה אתה יודע לומר היום שהיה חסר לך?
"הייתה לי הפקה עם תפקידים קטנים לשחקנים, וחלקם היו מאוד מתוסכלים. היה לי חשוב שיהיו שמחים ומאושרים במה שהם עושים וצריך לדעת איך לעשות את זה, כי אני מאמין שזה ניכר על הבמה.

"אף אחד לא חקר את זה אמפירית, אבל הכוכבים צריכים להסתדר בו-זמנית באופן מסוים כדי שהצגה תצא טובה. זה תלוי בכל-כך הרבה גורמים. יכול להיות שהתהליך מעולה וההצגה תצא מחורבנת. ב'איינשטיין הילד שלא הפסיק לשאול' שביימתי במדיטק ועלתה בפסח, השחקנים באו מאושרים לחזרות, הביאו שניצלים ועוגות שאפו במיוחד תוך מחשבה להנעים את הזמן בעבודה. האם זה בא לידי ביטוי על הבמה? אני רוצה להאמין שכן".

כדי ללכת עד הסוף עם האני מאמין שלו, וגם כדי להתאוורר קצת, שמואל סימן את ה"דרמה סנטר בלונדון" כיעד ללימודים. הסיכוי שלו להגיע לשם היה קלוש. רק חמישה סטודנטים מרחבי העולם מצליחים להתקבל לשם כל שנה, האנגלית שלו לא הייתה משהו וגם סכומי הכסף האדירים שעולים הלימודים והשהות בבירה הבריטית היו בגדר פנטזיה. אבל האתגרים הלא פשוטים האלה רק הגבירו את המוטיבציה שלו להגיע לשם.

"עבדתי בשתי משרות בארץ, ההורים הוציאו את כל החסכונות", הוא מספר. "ארבעה חודשים לפני הבחינות הגעתי ללונדון כדי לרכוש שפה. קראתי שיקספיר בקול רם לעצמי, התחלתי להכיר את הסביבה, והתקבלתי. בסופי השבוע ובחופשות לא הפסקתי לעבוד, ורק בשנה ג' הצלחתי להשיג סיוע מסוים. סיימתי בהצטיינות, מה שפתח לי דלת לווסט אנד, אבל מאוד התגעגעתי לארץ. בשנה השלישית עשיתי שם התמחות, ככה שטעמתי ממנו קצת, אבל את הסטאז’ התעקשתי לעשות בישראל".

השתגעת לגמרי? ויתרת על לונדון.
"כאן המשפחה שלי וקשה לי להיות רחוק מהם ומהבית".

ככה זורקים הזדמנות שכל במאי תיאטרון בעולם חולם עליה?
"אם ארצה לחזור לשם, הדלתות ייפתחו, ומתישהו זה יקרה. אם יש עיר שנעבור אליה באירופה ובכלל, זאת לונדון. אין לי ספק שאעשה את זה בהמשך הדרך".

העוזר של עמרי ניצן

שמואל חזר לארץ, עשה סטאז' באופרה ובסיומו יצר קשר עם הדרמטורגית של הקאמרי והפך ללקטור של התיאטרון. עמרי ניצן, המנהל האמנותי דאז, גם הוא בוגר ה"דרמה סנטר", קיבל אותו בזרועות פתוחות, מינה אותו לעוזר הבמאי שלו ב"יתוש בראש", ואּפשר לו להעלות את ההצגה "גדר" שכתב כעבודת גמר. מורי בית הספר הגיעו במיוחד מלונדון כדי לצפות בה ונתנו לו 100 עגול.

במהלך ארבע וחצי השנים הבאות, הפך ליד ימינו של ניצן ולשותף בניהול האמנותי, ביים את "משחקים בחצר האחורית", שהפכה ללהיט, ואת "ע' 17", היה מיוזמי הפסטיבל הבינלאומי הראשון לתיאטרון, ועשה כמה הפקות בבית צבי ובבית ליסין, "ואז החלטתי לצאת לעצמאות וביימתי את הצגת הילדים הראשונה שלי בתיאטרון הקיבוץ", הוא מספר, "תמיד הרגשתי שהתפקיד שלי הוא לתקשר עם צעירים ונוער.

"אני אוהב לשלב טכנולוגיה בהצגות שלי. ב'רומיאו ויוליה' חשבתי על הצעירים שגדלים לתוך העולם הדיגיטלי ושילבתי בה 18 מסכי וידיאו, וזאת הייתה ההצגה הראשונה בעולם שהשתמשה באוזניות אלחוטיות. הייתה למשל סצנה במועדון עם מוזיקה מאוד חזקה, והצופים יכלו לבחור אם לראות את הדמויות מדברות ביניהן בלי לשמוע אותן ולהבין מתוך הסצנה מה קורה בה, או להאזין לשיחות שלהם באמצעות האוזניות. בשנים האחרונות אני קצת מתבגר והשטיקים האלה קצת מאחוריי. ב'רודף העפיפונים' שביימתי לא מזמן לגשר, זו הצגה נטו - במה, שחקנים והגברה".

מה מושך אותך בעולם הילדים?
"הילדים הם הקהל הכי קשה ואתה מרגיש טוב-טוב אם פספסת איתם, והסיפוק הכי גדול זה לראות אותם מהופנטים, בלי שאף אחד מהם בסלולרי. ביימתי את 'ילדי בית העץ' ו'הנקה ופיט' למדיטק, 'הניצחון הסופי' לאורנה פורת ו'ציפור הנפש', כשמדי פעם אני עושה הפקות למבוגרים כמו 'חוות החיות' בגשר ו'רודף העפיפונים', שזאת ההצגה הטובה ביותר שביימתי.

"ואז קיבלתי טלפון ממישהו שסיפר לי שנפתח מכרז לניהול אמנותי במדיטק. עבדתי שם לא מעט עם רוני פינקוביץ', המנהל הקודם, שלימד אותי איך להרגיע עם הפירוטכניקה ולעצב את ההצגות שלי בצבעים יותר פסטליים. דני וייס, המנכ"ל, התלבט אם בכלל להמשיך את פעילותו, ואחרי שנה בלי ניהול אמנותי, נכנסתי לתפקיד והייתי צריך להתניע את התיאטרון מאפס ולהרים ארבע הפקות בארבעה חודשים, שלא האמנתי שאעמוד בזה כשדני ביקש אותן, כדי להתניע את הפעילות".

"מצאתי את האיזון"

המדיטק הצליח להרים שלוש הצלחות רצופות: "הלב" - סיפורו של מרקו, שמכרה כבר מעל מאה הצגות, "פרפר נחמד" ו"איינשטיין הילד שלא הפסיק לשאול" - הצגות איכותיות, לא מתחנפות, שמתייחסות בכבוד לקהל שלהן. מיד אחרי השיחה שלנו, שמואל נסע לפסטיבל הצגות הילדים בחיפה, שם עלה לראשונה "אורח בא לדב" בבימוי רותי תמיר וגבריאל הדר, שתוצג בקרוב במדיטק, ו"חנן הגנן" על-פי רינת הופר שמיועדת לנדוד בין גנים וספריות. "כשאני מביים, אני רק 30% במשרד, אבל בשאר הזמן אני מבלה שם את רוב הזמן שלי".

לא מתסכל להתעסק עם ניירת במקום עם עשייה אמנותית?
"אני מסופק מאוד. מצאתי את האיזון בין העבודה, הבימוי וזמן המשפחה. הייתה לי שנה קשה - עברנו דירה, נולד לנו הילד הראשון ונכנסתי לתפקיד במדיטק, ככה שדפקתי נפקדות ברגעים מאוד משמעותיים של הילד, ויחד עם כל זה היה בימוי 'רודף העפיפונים' ו'ילדים חורגים לאלוהים' במרכז 'נא לגעת' עם כבדי שמיעה ונכים".

תיצמד לכיסא כמו מנהלים אחרים בתיאטראות?
"אני בעד חילופי קריירות, זה טוב למנהל ולתיאטרון, אבל אני לא יכול לתחום מעכשיו את הקדנציה במדיטק, כי התהליך שהתחלנו לוקח זמן. לא אהיה שם לנצח".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי