גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הסחר בין סין וארה"ב תוכרע במלחמת הפופולריות

בחודשים האחרונים דובר רבות בפתיחת הסכמי הסחר בין ארה"ב לסין ובניסיונות לחזות את ההשפעות על המסחר הבינלאומי בכלל, וכנגזרת מכך את ההשפעה על השווקים הפיננסיים ● הפעם נתייחס לנתון שמאפשר להעריך כיצד תסתיים מלחמת הסחר, ומה המניעים של כל צד בנוגע למועד הסיום הצפוי של השיחות - באופן מוסכם או באופן חד-צדדי

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Carlos-Barria
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Carlos-Barria

"שש שנים תזרע שדך ושש שנים תזמור כרמך ואספת את תבואתה. ובשנה השביעית, שבת שבתון יהיה לארץ - שבת לה'. שדך לא תזרע וכרמך לא תזמור". בפרשת השבת הקרובה - פרשת בהר - מספרים בין היתר על מצוות השמיטה. בין היתר, מתוך מחשבה ארוכת-טווח ושימור הפוריות של הקרקע לאורך זמן, התורה מצווה לעבוד את הקרקע שש שנים, ובשנה השביעית לאפשר לקרקע להתאושש משש שנים של עבודת האדמה.

ממש כפי שקרקע נשחקת לאחר שנים שעודרים אותה וזורעים בה וחופרים בה, כך גם מדינות. לאחר שנים רבות של הסכם סחר בין ארה"ב לסין, שהיה מפלה באופן גס לטובת הסינים, האמריקאים נשחקו - ובהובלת הנשיא טראמפ הכריזו על מעין שמיטה, וארגון מחדש של הקרקע שעליה מושתת הסכם הסחר בין שתי המדינות.

דונטה פישטה קונטרה ונטו

הכותרות בעולם הכלכלי המדברות על "מלחמת סחר" בין ארה"ב לסין מדברות בפועל על סוגיה של הסכמי סחר בין שתי המדינות. מדובר בפעילות הכלכלית המתנהלת בין שתי המדינות, ובמה כל אחת מרוויחה מפעילות הסחר הזו.

כך למשל, בזעיר אנפין, כאשר פועל שכיר מגיע לעבודה, הוא מעניק את זמנו ואת מקצועיותו למקום העבודה, ובתמורה מקבל שכר; השאלה מי מרוויח יותר מההסדר הזה היא שאלה של היקף תגמול השכר ביחס לחשיבות של העובד למקום העבודה. במרבית המקרים, לעובד חשוב יותר לשמור על מקום העבודה מאשר למקום העבודה לשמור על העובד.

במקרה של סחר בין מדינות, השאלה היא מה היקף הסחר ביניהן - כמה כל מדינה מייצאת לרעותה וכמה היא מייבאת ממנה. סעיף היצוא תורם ליצירת מקומות עבודה במדינה המייצאת, וכן תורם לכניסת מטבע זר למדינה. יבוא, מהצד השני של המשוואה, אמור להוזיל מחירים במדינה המייבאת, ולהעלות את רמת החיים של האזרחים - למשל ביגוד זול יותר כשהוא מיוצר בסין, על פני ייצורו בישראל. לחלופין, יבוא יכול להיות של מוצרים מסוג שאינו מיוצר בכלל באותה מדינה, כמו ישראל לדוגמה, שמייבאת מטוסים, מערכות ביטחוניות וכיו"ב.

היצוא והיבוא נמדדים בשווי הכספי של התמורה. בסחר שבין סין לארה"ב, במהלך שנת 2018 ארה"ב ייצאה לסין סחורה וטובין בהיקף כספי של כ-120 מיליארד דולר, ומנגד ייבאה מסין מוצרים וטובין בהיקף כספי של כ-540 מיליארד דולר. המשמעות היא, שביחסי המסחר שבין סין לארה"ב, סין נהנית מעודף של כ-420 מיליארד דולר.

ההכנסה הכוללת של חקלאים בעלי אדמות חקלאיות

מתוך סך ההיקף האמריקאי של 120 מיליארד דולר לסין, 10% מיוחסים ליצוא של סויה, נתון לא מבוטל, ולכך אתייחס בהמשך. בהסכמים בינלאומיים, בשונה מההתנהלות התזזיתית ולא תמיד קוהרנטית בשווקים הפיננסיים, יש חשיבה לטווח ארוך, והבנה שהמחירים בטווח הקצר הם שוליים ביחס להשפעה ארוכת-הטווח על הכלכלות של כל אחת מהמדינות.

בשלב זה, הן ארה"ב והן סין מנהלות משא ומתן קשוח, תוך הבנה שאמנם מדובר במאבק ענקים, אבל בעוד שהפסקת הסחר לחלוטין בין ארה"ב לסין תהווה מכה קלה בכנף עבור האמריקאים, עבור הסינים זו יכולה להיות מכה כואבת מאוד.

כדי להבין את כוחה של ארה"ב ביחס לסין, שערו בנפשכם תרחיש שבו יש מעבר גבולות חופשי בין ארה"ב לסין. במלוא הזהירות המתבקשת, אני מעריך שכנראה מיליארד סינים ינסו לנצל את חלון ההזדמנויות ולהגר לארה"ב, בעוד שהגירה מהכיוון האמריקאי לסין סבירה פחות - וזו לבדה אמירה שמדגימה את כוחן של הכלכלה ושל החירות האמריקאית.

מלחים אירופאים נוהגים לומר "דונטה פישטה קונטרה ונטו", והמשמעות היא שלא כדאי לעשות את צרכיך נגד הרוח, משום שהרוח חזקה יותר. אני לא יודע איך המשפט נאמר במנדרינית, אבל אין לי ספק שמשפט בעל משמעות דומה נאמר גם על-ידי מלחים סינים, וייתכן שגם על-ידי חלק מבכירי מפלגת העם הסינית, בהתייחס לשיחות הסחר עם ארה"ב.

מדד הפופולריות של טראמפ מאז השבעתו כנשיא

מכוונים לבחירות של נובמבר 2020

כדי לאמוד את הצפי להתקדמות המגעים בשיחות הסחר שבין ארה"ב לסין, צריך להבין את המניעים של שני הצדדים המובילים את המהלכים בשתי המדינות. במקרה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, המטרה ברורה - להיבחר שוב בנובמבר 2020. מבחינת הסינים, המטרה היא למשוך את הזמן ולהרע את מצבו של טראמפ בעיני האמריקאים, כדי לייצר נקודות לחץ לקראת אותן הבחירות, או לחלופין - לקבל נשיא אמריקאי נוח יותר מבחינתם אחרי נובמבר 2020.

בעוד שארה"ב היא מדינה דמוקרטית, בסין הציבור לא מכריע ביחס לשלטון, ולכן אין טעם אמיתי לבחון את הלך הרוח בציבור הסיני, אלא רק בזה האמריקאי. בארה"ב, באופן תדיר, מתבצעים סקרי פופולריות ביחס לנשיא המכהן, והם מפולחים לפי שיעור הנשאלים שמרוצים מתפקוד הנשיא, אל שיעור הנשאלים שאינם מרוצים.

נשיאים הנהנים משיעור תמיכה גבוה במהלך כהונתם הראשונה נוטים לזכות בכהונה נוספת. בהקשר של הנשיא טראמפ, הסקרים החלו להתפרסם במועד השבעתו בינואר 2017. כשנה לאחר כהונתו, עמד מדד שביעות הרצון מהנשיא טראמפ בשפל של כ-36%. לאחר העימות הפומבי מול סין בנוגע לפתיחת הסכמי הסחר, החלה לעלות הפופולריות של הנשיא בהדרגה, והיא עומדת כיום על יותר מ-42%.

שאלונים המתמקדים באזרחים שתמכו בטראמפ בבחירות 2019 מצביעים על תמיכה במהלכים האקטיביים שלו בנוגע לפתיחת הסכמי הסחר בשיעור שמתקרב ל-90%. אחר הנתון הזה גם הסינים עוקבים, ולא בכדי התבטא אמר טראמפ לאחרונה שלאחר שהוא ייבחר שוב, ההסכם שיוצע לסינים יהיה הרבה יותר דרקוני ממה שמוצע להם עכשיו.

התגובה של הסינים לא איחרה להגיע, והם החלו למקד את מאמציהם מול מה שנתפס כתומכים הטבעיים של טראמפ. אחד המהלכים האחרונים של סין היה להכביד את המכסים על יבוא של תוצרת חקלאית מארה"ב, בדגש על סויה, שהיקף היצוא האמריקאי שלה עומד על כ-12 מיליארד דולר בשנה. כתוצאה מהמהלך הסיני, ההכנסות של כלל בעלי בעלי הקרקעות החקלאיות בארה"ב ירדו לרמה של כ-36 מיליארד דולר נכון לסוף הרבעון הראשון של 2019, לעומת רמה של כ-48 מיליארד דולר בסוף שנת 2018 - ירידה של 25% בהכנסות ברבעון.

במונחים של כלל כלכלת ארה"ב, 12 מיליארד דולר זה סכום שניתן להתמודד איתו, אבל כרגע החקלאים נושכים שפתיים, והלובי החקלאי עדיין ממתין על הקווים, ובוחן את התקדמות המגעים בין סין לארה"ב. בהקשר זה אציין כי הלובי החקלאי אינו רק החקלאים עצמם, אלא גם משפחת קוך - התורמים הגדולים ביותר של המפלגה הרפובליקנית, שמפסידים הון עתק מאז החלה מלחמת הסחר.

על פופולריות ושווקים פיננסיים

מעקב אחר מדד הפופולריות של טראמפ יכול להעניק לנו מידע צופה פני עתיד ביחס לשיחות הסחר בין ארה"ב לסין: אם התמיכה בנשיא תעלה ככל שמאבק הסחר יימשך, הסינים יתקפלו, כדי לא לקחת את הסיכון שטראמפ ייבחר שוב בנובמבר 2020. אם התמיכה בנשיא טראמפ תרד, ידחוף הדבר את הנשיא להגמיש עמדות. אם התמיכה תיוותר ללא שינוי משמעותי, שני הצדדים צפויים למשוך זמן, עד שהשפעת מלחמת הסחר על דעת הציבור האמריקאי תהיה ברורה יותר.

התרחיש האחרון הוא הרע ביותר לשווקים הפיננסיים בטווח הזמן שעד הגעה להסכם סחר חדש. במהלכים כלכליים לא תמיד יש תשובות ברורות של שחור ולבן, אבל לא פעם יש פריטי מידע שיכולים להגדיל את הוודאות ביחס לתוצאה. במקרה הנדון - באין חזון ייפרע עם ובהעדר פופולריות ייפרע הסכם סחר. 

עוד כתבות

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

עוד 700 שקל לדירה עם ממ"ד, בתל אביב - דחוף

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

אורמת מזנקת בהכנסות, אבל לא מתרגמת לרווח

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים, וצופה חציית רף 1.1 מיליארד דולר בהכנסות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה ע"י ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ שעשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה בביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

הרווח הנקי של מזרחי טפחות בשנת 2025: 5.6 מיליארד שקל

ברבעון הרביעי של 2025, הרווח הנקי של הבנק הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל - צמיחה של 7.5% ברווח הנקי ● הבנק יחלק מחצית מהרווח הנקי שרשם ברבעון לבעלי המניות – סכום של 702 מיליון שקל

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

ג'נסן הואנג בראיון לאחר פרסום דוחות אנבידיה: "השווקים טעו"

שעות ספורות לאחר שאנבידיה היכתה פעם נוספת את תחזיות השוק ופרסמה דוחות כספיים מצוינים וצפי מכירות אופטימי, מנכ"ל החברה, ג'נסן הואנג, שוחח עם אנליסטים והתראיין לרשת CNBC ● על החששות מהיווצרות בועה בשוק שבבי ה-AI, והבטחתו כי הביקוש רק יגבר ככל שהכלים יהיו חכמים יותר

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו ואף יחליפו את מס ההכנסה

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירידות חדות בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב, בהובלת מניות הביטוח והקלינטק

מדד ת"א 35 יורד בכ-1%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.9% ● מניית מזרחי טפחות נופלת לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נופלת גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל מהשבוע הבא ● "KLM תמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות ותבחן מחדש את ההחלטה בהתאם לנסיבות" ● בשלב זה אייר פראנס, השייכת לאותה קבוצת תעופה, ממשיכה לפעול כרגיל

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

מיקנעם לקליפורניה: המספרים המדהימים של אנבידיה בישראל נחשפים

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%