גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אספן לא מסתפקת בגרמניה ובהולנד: "מסתכלים גם על שווקים נוספים באירופה"

יו"ר חברת הנדל"ן אספן גרופ, גיא פרג, מספר על הקושי לשחזר את התשואות של השנים האחרונות בשוק האירופי, מרגיש בנוח עם רמת המינוף ומכוון למדד ת"א 125 בשאיפה להגדיל את מחזורי המסחר ולהביא את הצמיחה לידי ביטוי בתמחור המניה

למרות העליות של השנים האחרונות, חלק מחברות הנדל"ן המקומיות שרוב פעילותן מתרכזת בחו"ל עדיין נסחרות בשווי הנמוך, לעיתים משמעותית, מההון העצמי שלהן. ברשימה זאת ניתן לציין בין השאר את ביג, סאמיט, אדגר ואספן גרופ. האחרונה נסחרת כיום בשווי של כ-410 מיליון שקל בעוד הונה העצמי עומד על כ-590 מיליון שקל. 

אספן, בשליטת יזם ההייטק רוני צארום, עוסקת ברכישה, השכרה וניהול נדל"ן מניב בישראל ובחו"ל, וכן בהשקעה בחוות סולאריות. לחברה נכסים מניבים בענפי התעשייה והלוגיסטיקה (34% מסך הנכסים), המשרדים וההייטק (50%) המסחר (13%) ורפואה ונופש (3%). תיק הנכסים שלה חלש בסוף 2018 על כ-370 אלף מ"ר, בשיעור תפוסה ממוצע של 96%, הנחלקים גיאוגרפית בין הולנד (51%), גרמניה (30%), ישראל (14%) ושווייץ (5%).

אספן עברה לאחרונה שינויים בהנהלה הבכירה, לאחר שבחודש ינואר השנה מונתה צופית הראל (45) למנכ"לית החברה במקום גיא אליאס, לאחר שכיהנה בשלוש השנים האחרונות כסמנכ"לית הכספים של החברה. יו"ר החברה ב-11 השנים האחרונות הוא גיא פרג (48), רו"ח בהשכלתו, האומר כי "כשקיבלנו את המפתחות לחברה ב-2005 היו לה נכסים בישראל בלבד, בהיקף של כ-400 מיליון שקל עם הכנסות של כ-30 מיליון שקל בשנה. היום אנחנו כבר עם היקף נכסים של כ-3.3 מיליארד שקל והכנסות של כ-260 מיליון שקל בשנה. חברה עם נכסים חזקים ותזרים יציב".

בעל השליטה באספן גרופ הוא כאמור רוני צארום (מחזיק 47% מהמניות), שעשה את הונו הגדול ממכירת הסטארט-אפ אקסלינק בשנת 2000, רגע לפני התפוצצות בועת מניות הדוט-קום, לידי ענקית הטכנולוגיה דאז קומברס, תמורת כ-550 מיליון דולר במניות. שווי חלקו של צארום במכירה הוערך ביותר מרבע מיליארד דולר.

מלבד צארום מחזיקים במניות אספן עוד שלושה גופים מוסדיים גדולים - מיטב דש, מנורה מבטחים והראל - שהם בעלי עניין בחברה. "אנחנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם המוסדיים וחלק מההשקעות שלנו באירופה נעשות ביחד עם גופים מוסדיים אחרים, כמו הלמן אלדובי ואלטשולר שחם, מה שנותן לנו הרבה יותר כוח ויוצר הזדמנויות נוספות", אומר פרג. "הקמנו באספן חברה בת שמתמקדת בניהול נכון של ניהול משרדים במאה ה-21, כמו שיעורי יוגה  וקבוצות ריצה לעובדים ולמעשה ייצור קהילה בבניין".

אתם לא היחידים שעושים זאת.
"נכון. אבל לקחנו את זה רמה אחת קדימה. אין ספק שהבניינים החדשים והמודרניים יותר עושים את זה, אבל אנחנו יודעים להיכנס לבניינים ישנים יותר ולשדרג את חוויית השהייה שם".

בשנים האחרונות הגדילה אספן את רמת המינוף שלה, כאשר ההון העצמי שלה עומד על כ-18% מהמאזן המאוחד, שהיקפו תפח לכ-3.2 מיליארד שקל. 

המינוף שלכם נחשב לגבוה יחסית. משבר יכול לתפוס אתכם במצב לא נעים.
"אנחנו מאמינים ובטוחים בדרך שלנו ואם רוצים להתקדם אז צריך להשתמש במינוף, אבל אנחנו עושים את זה בצורה מושכלת. תמיד שמרנו על כרית מזומנים מספיק גדולה. אפשר לראות את זה בתשואות האג"ח שלנו שהן נמוכות יחסית. אני מרגיש מאוד בנוח עם רמת המינוף שלנו. אף פעם לא הגענו קרוב לקצה וגם לא נגיע. תמיד אנחנו בשליטה מאוד טובה על מה שקורה בחברה".

לאחרונה זכתה מניית אספן גרופ  להמלצת קנייה מבית ההשקעות ווליו בייס, שהציב למניה מחיר יעד של 10.2 שקלים, הגבוה ב-51% ממחירה  בבורסה. "אנו מעריכים כי החברה תמשיך לצמוח בפעילות המניבה באירופה, שם יש לה בסיס איתן... אופי הפעילות הסולידי בתחום הנדל"ן המניב והמשך השאת הרווחים כפי שקרה בשנת 2018, יימשך להערכתנו ביתר שאת בשנתיים הקרובות, ומקרבים את המנייה להיכלל במדד ת"א 125".

לדברי פרג, "חלק מהבעיה זה גם הסחירות הנמוכה במניה. ידוע שהמוסדיים הגדולים מתנזרים מהשקעות בחברות הקטנות ולכן שמנו לנו למטרה להיכנס למדד ת"א 125. אנחנו בדרך לשם, הולכים ומתקרבים. ואז גם מוסדיים אחרים יוכלו להצטרף ולהשקיע ומחזורי המסחר במניה יגדלו".

כשאתם קונים נכס באירופה, כיצד הוא ממומן?
"בשנים האחרונות כשקנינו נכסים בהולנד עשינו את המימון באמצעות בנקים גרמניים שהם הכי אגרסיביים. היום הריבית שלנו לצורך קניית נכסים באירופה עומדת על 1.3%-1.5% ריבית קבועה לתקופה של 5-7 שנים באירו, שזה כמעט כמו לקבל כסף בחינם. כבר תקופה מאוד ארוכה הריבית באירופה מאוד מאוד נמוכה וזה כנראה יימשך בשנים הקרובות".

ואיזה תשואות אתם מצליחים להשיג בממוצע על הנכסים?
"אנחנו עושים עסקאות ברמה של 6%-8% תשואה. אז אם אתה מסתכל על המרווח מול הריבית רואים מיד שאפשר להשיג תשואה מאוד גבוהה על ההון".

את שנת 2018 סיימה אספן עם גידול של 33% בהכנסות לעומת 2017, לרמה של כ-260 מיליון שקל, התזרים הנקי מפעילות (FFO) גדל ב-40% לרמה של כ-90 מיליון שקל והרווח הנקי קפץ ב-66% והסתכם בכ-114 מיליון שקל. בשלוש השנים האחרונות רשמה מניית אספן גרופ עלייה מתונה יחסית של 35%.

"התשואות בגרמניה נפלו ל-3% במיקומים מרכזיים"

כמו חברות נדל"ן מניב אחרות הפועלות בחו"ל, גם אספן חשופה לשינוי פתאומי לרעה באזורי הפעילות שלה, לירידה בביקושים לשטחים להשכרה, להוזלה בדמי השכירות, לתחלופה גבוהה של שוכרים וכמובן לירידה בערך נכסיה. גם עלייה מהירה בשיעורי הריבית ושינויים בשערי המטבעות יכולים לפגוע כמובן בתוצאות של אספן.

הכלכלה באירופה בכלל ובגרמניה בפרט נמצאות בהאטה, ורמת האי ודאות שם ובעולם בכלל גבוהה יחסית. זה משפיע?
"בהחלט. אבל צריך להבין שיש הרבה מאוד כסף ומשקיעים בעולם שמעוניינים היום בעסקאות עם תשואה של 3% שיכולים לקבל זאת בשוק המשרדים בגרמניה. בגלל זה, אגב, עברנו להולנד. יש פער של 1%-2% בתשואות בהולנד מול גרמניה במיקומים מרכזיים. הולנד היא כלכלה של טריפל איי, עם שיעור אבטלה מאוד נמוך. היה שם משבר בשוק המשרדים ב-2011-2012 וקרו שם שתי תופעות מקבילות - הבנייה החדשה נעצרה והמדינה נתנה אישורים להסב בנייני מגורים למשרדים. ב-2013 זיהינו שם שינוי מגמה והתחלנו להשקיע. היום שיעור התפוסה במשרדים בהולנד הוא בשיאו. אנחנו מרגישים מאוד בנוח בהולנד וגרמניה אבל לא נחים ומסתכלים גם על שווקים נוספים באירופה".

בראשית השבוע דיווחה החברה על מכירת נכס בהולנד תמורת 50.6 מיליון אירו (כ-203 מיליון שקל). מדובר במרכז לוגיסטי שאספן רכשה ב-2012 בסכום של כ-25 מיליון אירו והרחיבה אותו, וכיום הוא מושכר לחברת האופנה הבינלאומית טימברלנד. החברה תרשום רווח (לפני מס והוצאות נלוות) של כ-25 מיליון שקל (כ-6.3 מיליון אירו), ויוותר בידה תזרים חופשי (לפני מס והוצאות נלוות) בסך של כ-100 מיליון שקל.

עם זאת, באספן מתכוונים להמשיך ולהעמיק את הפעילות בהולנד, למרות שפרג מסכים כי היום קשה הרבה יותר למצוא נכסים במערב אירופה בתשואות של 6%-7%, לאחר העליות במחירי הנכסים בשנים האחרונות. "היום נסגרות עסקאות בתשואות של כ-5% ואפילו 3% בגרמניה בתחום המשרדים במיקומים מרכזיים. יש לנו מטה בהולנד עם אנשים מקומיים שמנהל ומטפל בנכסים. זו מדינה קטנה יחסית עם כמה שחקנים מרכזיים גדולים ובגלל שהיינו פעילים מאוד במדינה בשנים האחרונות, מכירים אותנו ויש לנו מוניטין טוב. מגיעות אלינו הרבה עסקאות מכל מיני מקורות".

אז אתם יכולים עדיין למצוא עסקאות בתשואות גבוהות יחסית?
"כן. בהחלט. ובגלל שהריבית כל כך נמוכה אפשר לסגור עסקאות עם פוטנציאל השבחה ותשואה גבוה. אבל, אין ספק שיהיה קשה לשחזר את התוצאות והתשואות שלנו בשנים האחרונות. עדיין החברה נהנית מצמיחה מאוד יפה וזה לא בא לידי ביטוי בתמחור שלנו בשוק". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים