גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושים עם 480 מיליון דולר ולמה הכסף הקטארי שהוזרם לעזה יקנה שקט לתקופה קצרה בלבד

הכסף הקטארי שהוזרם לרצועת עזה יקנה שקט ביטחוני לתקופה מסוימת, אבל לא הרבה מעבר - רובו הגדול יופנה לשוטף ולסגירת הבור שנוצר ● אבל השאלה המרכזית היא לא לגבי הכסף שנכנס מתרומות, אלא על חוסר היכולת להסדיר את המנגנון הביורוקרטי שיאפשר יצוא סחורות מהרצועה לחו"ל ולגדה

חלוקת מרק בעזה/ צילום: רויטרס, Mohammed Salem
חלוקת מרק בעזה/ צילום: רויטרס, Mohammed Salem

הכרזתה של קטאר כי תעניק לפלסטינים 480 מיליון דולר הייתה מפתיעה. ראשית, בגלל הסכום. עד כה קטאר התחייבה לתת מימון לסולר בתחנת הכוח ברצועה, למשכורות פקידי הממשל ברצועה ולנזקקים שם - לכל אלו ביחד 90 מיליון דולר. הפירוט לסכום החדש והגבוה פי חמישה נותר מעומעם. 300 מיליון דולר מתוכו הם לרשות הפלסטינית - סכום שסוגר די במדויק את הבור התקציבי שנוצר, כשהרשות סירבה לקחת את כספי המסים שישראל גובה עבורה בשל חוק הקיזוז. המשמעות הכלכלית היא מתן חמצן של עוד חודשיים לפיתרון המשבר עם ישראל. למה ישמש יתר הסכום? זה עוד לא ברור.

לאן הולך הכסף הקטארי

בכל אופן, כבר ידוע כי ישנם מגעים בין בכירים בשני הצדדים שנועדו להסדיר את משבר הקיזוז - שר האוצר משה כחלון נפגש השבוע עם חוסיין א-שייח’ מבכירי הרשות, הידוע בקשריו הטובים בישראל.

ההפתעה הנוספת קשורה למקום ממנו מגיע הכסף. זו הפעם הראשונה שקטאר משקיעה ישירות ברשות הפלסטינית, שהנהגתה מקורבת הרבה יותר לסעודיה - יריבתה של קטאר בעולם הערבי. עד היום קטאר העבירה כספים לגדה, בעיקר לפרויקטים של רווחה אך לא לתקציב הרשות. יתר הכסף הועבר באמצעות המזוודות המפורסמות ישירות לאנשי חמאס ברצועה.

אבו מאזן שהופתע מאוד מהסכמת ישראל להכנסת הכסף הקטארי לרצועה - מהלך שפגע בעיצומים שהוא נקט נגד חמאס - הבין שגם הוא יכול להרוויח מכניסת הקטארים. בעיקר לאחר שבקשותיו לסיוע דחוף ממדינות המפרץ האחרות לא ממש נענו. אבל מהלך כזה לא יכול היה להתרקם ללא מעורבות ואישור, הן של ירושלים והן של וושינגטון.

לישראל הרווח ממהלך כזה הוא ראשית מניעת קריסתה הכלכלית של הרשות בשל משבר הקיזוז, והכנסת קטאר למימון פרויקטים ומיזמים כלכליים של הרשות. בנוסף, הכסף הקטארי דוחה את העימות ברצועה ומביא לשקט לא רק בטווח הקצר אלא כתמריץ לחמאס להימנע מהסלמה כדי לקבל את המשך הסיוע. חמאס פיתח למעשה מעין תלות במענקים הללו, ואלה נעצרים כל עוד הרקטות נורות. ההישג הישראלי הוא גם תדמיתי: לא עוד תשלום פרוטקשן לחמאס, אלא סיוע כללי לפלסטינים, בעזה ובגדה.

גם הרווח של האמריקאים ברור - הם מבקשים לייצב את האזור ומקבלים את קטאר כגורם העשוי לסייע בהיבטים הכלכליים של תוכנית המאה, שאמורה להתפרסם ביוני. לקטאר החשיבות היא ביציאה מהבידוד שכפו עליה סעודיה ומצרים בעימות ביניהן, בשל תמיכת קטאר בארגונים איסלמים אופוזיציוניים, הן מול מדינות ערב והן מול ארצות הברית. וכל מנהיג בעולם יודע שהדרך אל ליבה של וושינגטון עוברת בירושלים.

אז לאן ינותב הכסף? כאמור, לפי גורם כלכלי ברשות הפלסטינית, 300 מיליון דולר יכנסו ל"שוטף" - קרי לתקציב הרשות שבינתיים סובל מגירעון משבר חוק הקיזוז. 180 המיליונים הנותרים אמורים לממן פרויקטים לרווחה ותשתיות, כמו גם להמשך המימון של משכורות הפקידים ברצועה, ותשלומים למשפחות נזקקות. לפי גורם ביטחוני, ישראל התנתה את המהלך בבקרה על הפרויקטים שיבחרו, וככל הנראה הכסף ישמש למימון חלקים מהסכם ההסדרה המתגבש והולך.

 

המאבק ליצוא מזון מעובד מהרצועה

לפחות במוצהר, המדיניות הישראלית באשר לרצועת עזה היא למנוע את הקריסה הכלכלית לכדי לאסון הומניטרי, מתוך מחשבה על סבבי הלחימה הבאים. כך מאפשרת ישראל הכנסת סחורות לרצועה, אך במגבלות לא מעטות. את ההגבלות האלה, או לפחות את רובן, ניתן להבין בשל הנימוקים הביטחוניים בעיקר. אבל בסוגיית הוצאת הסחורות מהרצועה, לא ברור מדוע ישראל אינה מאפשרת או מעודדת את המהלך ההפוך. הרווח הרי מיידי - ככל שהמפעלים והיצרנים ברצועה ימכרו יותר, הם יעסיקו יותר ורמת האבטלה תרד. הרווחים עוברים לידיים פרטיות ולא לחמאס, והכלכלה העזתית מקבלת דחיפת מזומנים. אבל משום מה ענף יצוא עזתי שפרח לפי שלטון חמאס, לא מקבל את האישורים הנדרשים לחידושו.


מדובר ביצוא של מזון מעובד, שרובו הגדול נמכר בעבר לסוחרים פלסטינים מהגדה, ומיעוטו לירדן ומדינות אחרות. חלק קטן הגיע גם לישראל. ישראל מאפשרת יצוא טקסטיל, ריהוט ותוצרת חקלאית, אך לא מזון מעובד.

בג"ץ דן אתמול בעתירה של בעלי מפעל למזון מעובד מעזה, בשם סראיו אל-ואדיה, שהוגשה נגד שר הביטחון ונגד מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בדרישה לאפשר למכור את מוצריו לגדה המערבית ולחו"ל, בהם חטיפי צ’יפס, ופלים וביסקוויטים. את העתירה הגיש בשם בעלי המפעל ארגון "גישה", שביקש להפוך אותה לעקרונית ולקבוע כי על ישראל לאפשר יצוא לחו"ל ושיווק בגדה המערבית של כלל המוצרים מתוצרת הרצועה, ושתפרסם את ההנחיות להסדרת הוצאתם.

טרם הטלת הסגר הישראלי על רצועת עזה ב-2007, כ-85% מהסחורה היוצאת מהרצועה נמכרה בגדה המערבית ובישראל. מוצרי ענף המזון המעובד, שנחשב למרכזי בכלכלת הרצועה, היוו 33% מכלל הסחורה ששווקה מעזה בגדה. כ-80% מתוצרתו של מפעל אל-ואדיה נמכרה לפני הסגר בגדה ובישראל. לאחר מבצע צוק איתן ב-2014, כחלק מההבנה ששיפור בכלכלת הרצועה חיוני ומהווה אינטרס ישראלי, החלה ישראל לאפשר תנועה של סחורה מעזה לשוקי הגדה ומאוחר יותר גם לישראל, מוגבלת בכמויות ובסוגים. אך ההקלה הזו פסחה משום מה על מזון מעובד. בקשות שהגישו יצרנים ובעלי עסקים מהענף להוצאת הסחורה לשם מכירתה בגדה, לא נענו על ידי ישראל. גם ניסיונותיהם להוציא את הסחורה למכירה בחו"ל, באמצעות נוהל שלכאורה מאפשר יצוא כל סחורה מהרצועה לחו"ל - כשלו.

בעיות ביורוקרטיות או התחמקות מכוונת?

בתגובה לעתירה טענה המדינה כי מדובר בבעיות ביורוקרטיות, וכי הבקשות האמורות לעבור דרך ועדה אזרחית משותפת לרשות הפלסטינית ולישראל - כלל לא הגיעו לבחינה. ב"גישה" טוענים כי מתאם הפעולות בשטחים דווקא אישר שיש תהליך לאישור הבקשות שאכן הגיעו, אך אין לו סיכוי להתקיים. משרד הביטחון אף קבע בתגובה לעתירה, כי אין איסור עקרוני על הוצאת מוצרי המזון לגדה ולחו"ל, ועם זה עדיין לא הוקם מנגנון פיקוח שיאפשר את הדבר. מנגנון כזה אמור לפעול על פי דרישות משרד הבריאות, ומיועד לבדוק אם הסחורה עומדת בתקן ובדרישות הישראליות ממזון מעובד, למקרה שחלק מהסחורה יגיע לישראל ישירות או דרך סוחרים בגדה. בכל מקרה, מתשובת המדינה לא ברור מדוע מתעכב הקמת המנגנון.

שופטי בג"ץ העדיפו שלא להתערב, אך הורו למדינה לבדוק ביסודיות את הבקשות המופנות ליצוא כזה.
ב"גישה", ארגון העוסק בסיוע לפלסטינים בנושאי אישורי כניסה לישראל וכן נושאי תעסוקה וכלכלה, אומרים על אף שישראל טוענת שהיא מכירה בחשיבות פיתוח הכלכלה ברצועת עזה - בפועל היא מערימה קשיים ומכשילה את מאמציהם הניכרים של אנשי התעשייה להרחיב את עסקיהם מעבר לשוק שבו למעלה מ-50% אבטלה.

גורם ביטחוני ישראלי הפיל את רוב האשמה על הוועדה האזרחית ואנשי הרשות הפלסטינית, שלדבריו הם אלו שמעכבים, אם במכוון או אולי בשל ביורוקרטיה, את הפניות אל מתאם פעולות הממשלה בשטחים. ההאשמה הזו נכונה, אם בכלל, בחלקה בלבד - שכן מדובר בבקשות שהועברו לפני זמן רב, וגם בבקשות שהועברו אין טיפול של ממש. הנימוק של הצורך במנגנון פיקוח אמיתי נאמר ברמה ההצהרתית, אך למרות הדיבורים על הקמתו לפני שנה ושנתיים דבר לא נעשה.

כאמור, הסיפור מוזר בהתחשב שסיוע כזה למפעלים ברצועה הוא אינטרס ישראלי מובהק. אך עד כה לא התקבלה תשובה מתקבלת על הדעת מהאחראים לסוגיה.

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"