גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סחבת, בג"צים וקניית זמן: נתניהו רוצה חסינות כמו פעם. המשרוקית של גלובס בדקה מי עשה זאת לפניו

הדרישה של תומכי רה"מ להחזיר את החסינות למצבה לפני 2005 מעוררת מחלוקת עזה ● אבל על מה המהומה? לכאורה מדובר בשינוי טכני ● המשרוקית של גלובס חוזרת בזמן לפרשות שהובילו לנוסח הקיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"אנחנו נחזיר את חוק החסינות למה שהיה עד 2005", הצהיר לא מזמן ח"כ בצלאל סמוטריץ' (איחוד מפלגות הימין). חקיקה שתחזיר לחיים פרוצדורות שהיו נהוגות במשך יובל שנים לא נשמעת כעילה למלחמה, ובכל זאת, בשבועות האחרונים התוכנית של סמוטריץ' מעוררת תגובות קשות: "אתה תיצור עיר מקלט לעבריינים", הטיח בו רוני בר-און, כיום מראיין ברדיו 103FM ובעבר שר האוצר וחבר הכנסת שקידם את חקיקת הנוסח הנוכחי של חוק החסינות. "ממש לא", ענה סמוטריץ', "זה עבד מצוין עד 2005".

את ההבדל היסודי בין שני הנוסחים היטיב להסביר ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), שמקדם הצעה דומה: "בחוק הקיים חבר הכנסת צריך לבקש את החסינות" - ואילו בהסדר הקודם שזוהר וסמוטריץ' מבקשים לחוקק מחדש, "היועץ המשפטי צריך להגיע אלינו לכנסת ולדרוש להסיר אותה".

לכאורה, על מה המהומה? מדוע נאמני ראש הממשלה מקדישים מאמצים כאלה לתיקון טכני, ולמה המתנגדים רואים בו פתח מסוכן לשחיתות? במקום להסתכן בספקולציות, ננסה להציג כמה עובדות - מה היו הסדרי החסינות לפני 2005 ואחריה, וכיצד התנהגו אז והיום חברי כנסת שנאשמו בפלילים.

ההבדל במעמדם של ח"כים שהוחלט להגיש נגדם כתב אישום לפני 2005 ואחריה 1

ההבדל במעמדם של ח"כים שהוחלט להגיש נגדם כתב אישום לפני 2005 ואחריה 2

העולם של היום: לא אוחזים בקרנות המזבח

עד 2005, כל חבר כנסת נהנה אוטומטית מ"חסינות דיונית", כלומר חסינות מהליכים פליליים נגדו כל זמן שהוא מכהן בתפקיד. אם התגבש נגדו כתב האישום, היועץ המשפטי לממשלה היה פונה לוועדת הכנסת בבקשה להסרת החסינות, ואם הוועדה אישרה זאת, היה צורך גם בהצבעה במליאה.

ב-2005 תוקן החוק: מאז, ברירת המחדל היא שאין חסינות. היועמ"ש מודיע מראש כי בכוונתו להגיש כתב אישום, ורק אם חבר הכנסת מבקש ביוזמתו לקבל חסינות, מתקיים דיון בוועדת הכנסת, ואם היא מאשרת זאת - נדרש גם אישור במליאה. ועדת הכנסת לא יכולה להיעתר לבקשה באופן שרירותי: החוק קובע ארבע עילות שחבר הכנסת יכול להציג כדי לשכנע שמגיעה לו חסינות.

מאז 2005 ועד היום לא הוענקה חסינות דיונית לאף אחד מתשעה חברי הכנסת המכהנים שנגדם ביקש היועמ"ש להגיש כתבי אישום. הסיבה הישירה היא שכולם, מלבד אחד, ויתרו מראש על הגשת בקשה. מעמרי שרון (שביצע עבירות בקמפיין הבחירות של אביו) ב-2005 ועד אורן חזן ב-2017 (שתקף בכירים בעיריית אריאל) - כולם בחרו מראש להגן על חפותם בבית המשפט. יוצא הדופן היחיד הוא איש בל"ד סעיד נפאע, שהואשם ב"מגע עם סוכן זר" בסוריה. נפאע דרש דיון בוועדת הכנסת וטען שם כי העמדתו לדין נגועה באפליה ותפגע בייצוג בוחריו, אבל הוועדה סירבה להעניק לו חסינות.

כמעט איש בין התשעה לא התפטר בשל ההליכים. באסל גטאס (שהבריח טלפונים לאסירים) פרש מהכנסת כחלק מהסדר הטיעון במשפטו, מה שייתר את ניסיונות הדחתו באמצעות "חוק ההדחה". צחי הנגבי הוא היחיד שאחרי ארבע שנות משפט זוכה מכל האישומים המקוריים נגדו (במינויים פוליטיים), אם כי הורשע בעדות שקר.

העולם של אתמול: כל הטריקים והשטיקים

העובדה שמאז 2005 לא הוענקה חסינות הביאה את זאב אלקין (ליכוד), תומך נוסף בחזרה לשיטה הקודמת, לקבוע: "החסינות נשארה אות מתה". מה היה לפני כן, כשהסרת חסינות חייבה בקשה מפורשת של היועמ"ש?

ממשרד המשפטים נמסר לנו כי אין בידם רישום של כל המקרים האלה. אנחנו מצאנו כ-15 פרשות, רובן מהעשור שקדם לתיקון החוק. המסקנה האמפירית הפשוטה: זה לא עבד חלק. היו חברי כנסת שביקשו מוועדת הכנסת להסיר את חסינותם, ובהם אריה דרעי (בפרשת השוחד), אביגדור ליברמן (תקיפת ילד) וסאלח טריף (על סיוע לפלסטיני בקבלת אזרחות תמורת שוחד). אבל רבים נאחזו בחסינות, התמקחו עם היועמ"ש, שכנעו לפעמים את הכנסת, נסחבו בבג"ץ. קשה למצוא מקרים שבהם ההליך המשפטי הושהה עד לפרישה מהכנסת, אבל העיכובים קנו זמן.

מגוון דרכי ההסתבכות היה כמגוון הפרשות. רפאל פנחסי, למשל, זכור היום בתור השר שבג"ץ חייב לפטר בשל כתב אישום נגדו (על עבירות בקמפיין ש"ס), אבל היועמ"ש יוסף חריש הצליח ב-1993 לשכנע את הכנסת, חרף מחאתו, להסיר את חסינותו. הכנסת נעתרה, אך פנחסי עתר לבג"ץ בטענה כי הדיון לא היה הוגן - וזכה. הכנסת קיימה הצבעה חוזרת, סירבה להסיר את החסינות, ופנחסי, שאומנם התפטר מהממשלה, השלים את כהונתו בכנסת כשהוא פטור מהליכים פליליים. רק כשנבחר לכנסת הבאה - אחרי שהיועמ"ש החדש מיכאל בן יאיר שוב ביקש מהכנסת להסיר את החסינות, ואחרי עתירה לבג"ץ שנדחתה - ויתר פנחסי על החסינות, עמד למשפט והורשע.

הייתה גם נעמי בלומנטל. קצת אחרי בחירות 2003 ביקש היועמ"ש דאז מני מזוז להגיש נגד חברת הכנסת מהליכוד כתב אישום על שוחד בחירות בפריימריז. במאי שכנעה בלומנטל את ועדת הכנסת לשמור על חסינותה. עתירה נגד ההחלטה הוגשה לבג"ץ; השופטים תבעו מהוועדה נימוקים. אבל כעבור זמן קצר הסתבכה בלומנטל בתיאום עדויות בחקירה, ומזוז ביקש להגיש נגדה כתב אישום שני. אחרי חצי שנת עיכובים, הכנסת אישרה את הסרת החסינות.

הצבעות כפולות: הקש ששבר את גב הגמל

נפתולי החסינות היו סבוכים במיוחד בפרשת ההצבעות הכפולות. ב-2003 ביקש מזוז להגיש כתב אישום נגד חברי הכנסת יחיאל חזן ומיכאל גורלובסקי (שניהם מהליכוד), שלחצו לכאורה על כפתורי שכניהם בהצבעה על תקציב 2004. ועדת הכנסת סירבה להסיר את חסינותם, אבל בג"ץ פסל את ההחלטה. בדיון חוזר, חזן ויתר על החסינות. גורלובסקי התעקש, והוועדה שוב תמכה בו. עתירה נוספת לבג"ץ נמשכה חודשים ושנים. כתב האישום נגד גורלובסקי הוגש לבסוף ב-2006, כשכבר לא היה חבר כנסת. הוא הורשע ב-2007, כשנה אחרי חברו חזן.

הסאגה המביכה של גורלובסקי וחזן זכתה לביקורת ציבורית ומשפטית חריפה ועמדה ברקע היוזמה לשינוי חוק החסינות. באחד הדיונים שקיימה הכנסת בתיקון הזה הסביר בר-און, שהיה שותף לניסוחו: "באו אלינו ואמרו: למה חבר הכנסת יהיה שונה מכלל האזרחים? אם הוא עשה איזו עבירה, כל האזרחים מקבלים כתב אישום מיד - וחבר הכנסת נהנה מחסינות? אנחנו באים ואומרים: לא". ואומנם, מאז שאושר התיקון לא חזרו מקרים שבהם חברי כנסת נאחזו בהצלחה בחסינות כדי לעכב את אימת הדין.

עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00