גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית השלום של טראמפ יוצאת לדרך: "את הכסף שמשקיעים בכדורי רובים אפשר להשקיע בתשתיות"

בסוף יוני יתקיים בבחריין סמינר על החלק הכלכלי ב"תוכנית המאה" של הממשל האמריקאי - התוכנית לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני ● החלק הכלכלי, שיעסוק בין השאר בעידוד השקעות בגדה המערבית ובעזה, עשוי להתפרסם כבר הלילה ולהקשות על המו"מ הקואליציוני של נתניהו

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: רויטרס

תוכנית השלום של טראמפ יוצאת לדרך. לקראת סמינר כלכלי-אזורי שייערך בסוף חודש יוני בבחריין, עומד הבית הלבן לשחרר חלקים מן התוכנית הכלכלית - כך פרסם הלילה (א') העיתונאי ג'ק טאפר מרשת CNN. התוכנית הכלכלית תהיה מיועדת לעידוד השקעות בגדה המערבית, בעזה ובאזור כולו.

התוכנית הכלכלית היא חלק מתוכנית השלום של הממשל האמריקאי, שיועציו של הנשיא דונלד טראמפ מכנים כ"תוכנית המאה", לפתרון הסכסוך בין ישראל לפלסטינים. התוכנית, שעליה מדברים כבר קרוב לשנתיים, מכילה שני חלקים: פוליטי וכלכלי. הסמינר הכלכלי, בהשתתפות נציגי מדינות ערב, אמור להיערך בתאריכים 25-26 ביוני בעיר הבירה מנאמה ואמורים להשתתף בו שרי אוצר ומנהיגים עסקיים. 

ב-CNN רמזו כי התוכנית הכלכלית עשויה להתפרסם עוד הערב. אם היא אכן תתפרסם בימים הקרובים, התוכנית עשויה להשפיע על מלאכת הרכבת הקואליציה, שנכנסת לשבוע האחרון במשא-ומתן. באיחוד מפלגות הימין חוששים מכל סממן של שיפור חייהם של הפלסטינים באמצעות הקמת מדינה פלסטינית. שאיפתם הראשונית, בתחילת המשא-ומתן, הייתה להקים ממשלה שבקווי היסוד שלה יודגש בצורה מוחלטת שהממשלה ה-35 עומדת לספח לפחות חלק מגושי ההתיישבות. כעת, הדבר נראה קלוש. נתניהו לא יעז לסכן את מערכת היחסים המעולה שלו עם הבית הלבן באמצעות הכללת הצהרות מתריסות במסמכים רשמיים. בנוסף לסיפוח, בימין כולו, לרבות בתוך חלקים מרכזיים בליכוד, דורשים לבטל את תוכנית ההתנתקות באזורי צפון השומרון ולהחזיר את היישובים שהוסרו בהתנתקות ליישובים מלאים. הצעות חוק בנושא כבר הונחו על בפני ועדת שרים לחקיקה.

החלק הפוליטי של התוכנית אמור להתפרסם בשלבים מאוחרים יותר, אולי אף חודשים לאחר פרסום החלק הכלכלי.

התוכנית הכלכלית תכיל השקעה בתשתיות

ג'ארד קושנר, שהכין את התוכנית, אמר היום לרשת CNN כי "אנשים ממשיכים לאפשר לקונפליקט שהתרחש בין הסבים שלהם להרוס את העתיד של ילדיהם. התוכנית תציב דרך ריאלית, משמחת וברת-ביצוע להתקדם באופן שלא קיים כיום".

לפי הפרסום, התוכנית הכלכלית תכיל היבטים בתחומי התשתיות, תעשייה, השקעות בהון אנושי, ורפורמות ממשל "כדי להוביל לכך שזה יהיה אזור רווי השקעות ככל הניתן". קושנר ציין בדבריו כי הוא בנה את המודל הכלכלי על בסיס תוכניות שעבדו בעבר ביפן, בסינגפור, בפולין ובקוריאה הדרומית.

ג'ראד קושנר / צילום: רויטרס

במסגרת הסמינר בבחריין, יעשה ניסיון לעקוף את הוויכוחים הפוליטיים ולהימנע מלהכריע בשאלות הכבדות כמו האם הפלסטינים יזכו למדינה משלהם, מהו מעמד ירושלים, צעדי הביטחון שנוקטת ישראל, ומעמד הפליטים. לשם כך יוזמנו לכנס שרי אוצר ולא שרי חוץ, ואליהם יצורפו משלחות של אנשי עסקים.

גורם ממשל אמר לרשת CNN כי "אנחנו מכירים בכך שהתוכנית הכלכלית צריכה ללכת יד ביד עם תוכנית פוליטית, אבל זו תהיה אפשרות ראשונית לפרט צעדים כלכליים. זו תהיה הזדמנות להראות לפלסטינים, לירדנים, לישראלים וללבנונים שהמנכ"לים של חברות גדולות אכפתיים לגביהם ורוצים להשקיע באזור".

הכינוי 'סמינר' או 'סדנאות', שהוצמד לאירוע על ידי קושנר, במקום 'ועידה' או 'פסגה', גם הוא תוצר של שיחות עם אנשי עסקים ומשתתפים, כולל מן הרשות הפלסטינית. "המפגש ידגים את הפוטנציאל של האזור כולו", אמר גורם ממשל. "אם יש שלום, זה ישפיע לא רק על עזה והרשות הפלסטינית אלא גם על ירדן, לבנון ומצרים. הכלכלות יהפכו למשולבות".

"תחשבו כמה כסף מושקע כיום בכדורי רובה. אפשר להקדיש את הסכום לתשתית ולהון אנושי, תחשבו כמה טוב זה יכול להיות", הוא אמר.

"סדנאות שיאפשרו את הסכם השלום"

את הודעת הבית הלבן אודות הוועידה בבחריין ליוותה כמעט במקביל הודעה מטעם השלטונות בנסיכות מהמפרץ. לוועידה יקראו "שלום ושגשוג" ואליה כבר הוזמנו מדינות האזור, לרבות ישראל, ירדן, מצרים ומדינות המפרץ וכמובן נציגי הרשות הפלסטינית. כן הוזמנו נציגי מדינות העוסקות בפיתוח בהשקעות ובמענקים ברשות הפלסטינית ובהן יפן, נורבגיה ומדינות אחרות.

"ממלכת בחריין, בשיתוף פעולה עם ארה"ב תארח את אירוע הסדנאות הכלכליות 'משלום לשגשוג' בעיר מנאמה ב-25 ו-26 ביוני, 2019", נאמר בלשון ההודעה. "הסדנאות יהוו הזדמנות קריטית לכנס את הממשלות והחברה האזרחית ומנהיגים עסקיים כדי לחלוק רעיונות, לדון באסטרטגיות ולרכז תמיכה לפיתוח כלכלי והשקעות ויזמות שיאפשרו את הסכם השלום". עוד נאמר בלשון ההודעה כי באירוע יתקיימו דיונים בנוגע "לחזון בר יישום למען שגשוג וצמיחה של העם הפלסטיני והאזור כולו, לרבות קידום שלטון כלכלי, פיתוח הון אנושי ומתן אפשרות לסקטור העסקי-פרטי לצמוח".

שר האוצר האמריקאי סטיב מנוצי'ן אמר בלשון ההודעה: "אני מצפה שהדיונים החשובים הללו, בנוגע לחזון שיציע לפלסטינים הזדמנויות חדשות להגשים את הפוטנציאל המלא שלהם. הסדנאות יחברו בין מנהיגים מכל המזרח התיכון ויקדמו צמיחה כלכלית והזדמנויות לעמים באזור".

כוונת הוועידה היא להדגיש את התועלת הכלכלית והחברתית הרבה שתתקבל מההליכה עם "תוכנית המאה", והצד הכלכלי, הגזר הוא זה המוצג בראש כדי להבהיר לפלסטינים, שמראש הודיעו על אי-קבלת התוכנית, שיפסידו רבות מהמשך ההתנגדות. הכלכלה והפיתוח בראש, זו הסיסמה, עזבו את הסכסוכים הישנים שרק הביאו דם וסבל.

ב"גלובס" חשפנו לפני כחצי שנה כי האמריקאים הציעו לפלסטינים תוכנית ראשונית להשקעה בהיקף של 5 מיליארד דולר, בתמורה להסכמה עקרונית לפתוח בשיחות על בסיס תוכנית טראמפ. בהמשך עלה הסכום ל-10 מיליארד אך עימו גם היקף התוכנית שכלל את ירדן, מצרים ומדינות המפרץ. הכוונה המרכזית היא לייצר מרחב כלכלי שינצל את הממון מהמפרץ, הטכנולוגיה והיזמות הישראלית, תגליות הגז בים התיכון והצרכים וכוח העבודה של המדינות האחרות.

מדוע בחריין? בחריין היא ממלכה השוכנת על אי במפרץ בין סעודיה, שאליה היא מחוברת בגשר, לקטאר. כלכלתה יציבה הן בשל עתודות הנפט והגז והן בשל היותה מרכז כלכלי מסחרי ובנקאי של האזור כולו. היא מצויה בקשר טוב עם רוב מדינות ערב, ונחשבת מתקדמת יחסית עם בחירות לפרלמנט, אף שלמלך חמד אל ח'ליפה סמכויות עליונות. הוא אפשר לנשים להיבחר לבית התחתון בפרלמנט וכשאלה לא נבחרו בחר בעצמו עשר נשים לבית העליון, שאותו הוא ממנה. אחת מהן היא הודא עזרא נונו, יהודיה שב-2008 מונתה לתפקיד השגרירה בארה"ב.

לפי פרסומים שונים לבחריין קשרים טובים עם ישראל, מקצתם ככל הנראה בטחוניים בתחום הסייבר. משלחת מבחריין ביקרה בישראל בהלוויתו של שמעון פרס ב-2016 ושנה אחר כך הכריז המלך אל ח'ליפה כי אין מניעה מאזרחי ארצו לבקר בישראל וכי אין לדידו כל חרם מסחרי או אחר עליה. המלך היה הראשון ממנהיגי מדינות ערב שהביע את אי-התנגדותו להעברת שגרירות ארה"ב לירושלים.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קופצת? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

שדרות / צילום: Shutterstock

האזור שבו כמעט ולא נשמעות אזעקות במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתונים שנאספו מאז פתיחת המערכה, בעוטף עזה נשמר שקט יחסי עם מספר בודד של אזעקות, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

אילוסטרציה: Shutterstock

בצל ההסלמה: ירידות באירופה ובחוזים בוול סטריט; מחירי הנפט והזהב מזנקים

המשקיעים בעולם בורחים מסיכון ומחפשים נכסי חוף מבטחים ● מחירי הנפט זינקו בפתיחת המסחר ב-13% לפני שנרגעו מעט ● הזהב נסחר במעל 5,300 דולר ● הדולר מתחזק מול המטבעות בעולם ● מניות חברות התעופה מובילות את הירידות באסיה

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה