גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפורום למניעת תאונות עבודה: "ללא הכשרה מוסדרת וחוקית, כל אדם עם ארגז כלים יכול להרכיב ולפרק עגורן"

תאונת העבודה שהתרחשה אתמול ביבנה, בה נהרגו ארבעה עובדים בעת פירוק עגורן, הציפה עוד כשל באתרי הבנייה: אין רגולציה כוללת על הפעלת עגורנים בישראל • כך שבעוד שתקנות רבות קובעות כיצד להפעיל עגורנים, כיום אין שום דרישה בהסמכה כדי לבנות ולפרק אותם

חלקו האחורי של העגורן נפל. התאונה באתר הבנייה ביבנה / צילום: ג'וזף
חלקו האחורי של העגורן נפל. התאונה באתר הבנייה ביבנה / צילום: ג'וזף

בעקבות מותם של ארבעה עובדים באתר בנייה של חברת רמי שבירו ביבנה, עיכבה אתמול (א') המשטרה לחקירה בעלי תפקידים בחברת הבנייה ובחברות שעסקו בפירוק העגורן, ממנו נפלו למותם העובדים. עד כה הותר לפרסום כי שמות ההרוגים הם גיל חזאזי מחדרה, יונתן סבג מאור-יהודה ובן דקלו מפרדס-חנה. שמו של הרוג נוסף טרם פורסם.

כחלק מהחקירה נשלחו שני עובדים מחברת הבנייה ועוד שני עובדים מחברת רמא שהפעילה את העגורן למעצר בית. במקביל פורק העגורן לקראת שליחתו למומחים שיבחנו כיצד התנתק ממנו מקטע וצנח מגובה רבה, דבר שהוביל לתאונה הקשה. האתר נסגר לעבודה למשך 30 יום.

לנוכח העובדה שהתאונה התרחשה בזמן פירוקו המתוכנן של העגורן, טענו גורמים בענף הבניין כי התחום כולו פרוץ. "תאונה זו שוב הדגישה את הצורך הדחוף לקבוע תקנות והכשרות ספציפיות לבוני עגורני צריח. המצב החקיקתי הקיים היום למעשה יוצר פרצה במובן זה שכל אדם שיש לו ארגז כלים יכול להרכיב עגורן צריח. אין שום דרישה והכשרה חוקית לבניית עגורנים", אמר ל"גלובס" היום עו"ד ישראל אסל, המשמש כיועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה. יודגש כי דבריו לא כוונו לבעלי התפקידים בזירת התאונה ביבנה, אלא כטענה כללית.

הכרעת דין שניתנה לפני כשנה בבית משפט השלום בתל-אביב, אף מבהירה כי הנורות האדומות מהבהבות מזה זמן רב. ב-2010 נהרג מפעיל עגורן בשם אלכסנדר מויסייצ'יקוב (39) עת צנח מתא המפעיל של העגורן עליו עבד ברמת השרון. זה קרה כשרצפת הזכוכית השקופה עליה עמד בתא, נשברה וצנחה למטה איתו.

בעקבות האסון הוגשו ארבעה כתבי אישום, בעבירה של גרימת מוות ברשלנות, נגד גורמים שהיו מעורבים בעבודה המתבצעת באתר הבנייה ובתקינות ובטיחות העגורן. בשל מחדלים בחקירה עליהם הצביע בית המשפט, אף אחד מהנאשמים לא הורשע, לרבות מנהל העבודה באתר. חלק מהנאשמים אף נעלמו לאחר הגשת כתב האישום.

בהכרעת הדין שניתנה במרץ 2018, בחר השופט שאול אבינור לבקר את התחום הפרוץ של תחום העגורנים כשכתב כי "בשולי הכרעת דין זו לא למותר לשוב ואף להדגיש את החסר החקיקתי שנחשף בפרשה זו, בכל הקשור להסדרת ההכשרה והפיקוח על הקמתם של עגורני צריח באתרי בנייה. חסר שהינו חמור במיוחד נוכח העובדה ששלב ההקמה הוא שלב קריטי לבטיחות פעולת העגורן באתר הבנייה וממילא לבטיחות המפעיל, העובדים באתר, ואף עוברי אורח".

השופט אבינור הוסיף כי "חייהם של מפעילי עגורנים תלויים, פשוט כמשמעו, בהקמה מקצועית של עגורנים. הקמה נכונה ומדויקת של עגורן היא קריטית לא רק לבטיחות המפעיל אלא גם לבטיחות העגורן באתר, ולמניעת התמוטטותו, על כל הסכנות החמורות הכרוכות בכך, גם ליתר העובדים באתר וכן לעוברי אורח. בהקשר זה יש להדגיש כי כיום, באתרי עבודה רבים, עגורני צריח הם מבני ענק, המתנשאים לגבהים של עשרות רבות של מטרים ואף למעלה מכך. הסכנות החמורות הנובעות מהקמה לא נכונה של עגורנים כאלה, לרבות חלילה בהתמוטטות, הן ברורות מאליהן"

השופט אבינור הורה על העברת העתק הכרעת הדין ליועצת המשפטית של משרד העבודה והרווחה ולראש מינהל הבטיחות במשרד. "שני גורמים אלה מתבקשים לבחון את סוגיית הסדרת ההכשרה והפיקוח על הקמתם של עגורני צריח, בין בדרך של תיקון תקנות העגורנים ובין בדרך אחרת" קבע.

"למרבה הצער משרד העבודה כלל לא התייחס לפסק הדין ולא עשה דבר וחצי דבר כדי לשנות את המצב. לכן אין להתפלא ששוב אירעה תאונה כל כך קשה משום שהכתובת הייתה על הקיר", אמר עו"ד אסל ל"גלובס". 

ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי "לאתר ביבנה ניתן צו הפסקת עבודה שתוקפו לעד חמישה ימים במסגרת סמכותנו בחוק. פנינו למשטרה להפעיל סמכותה ולסגור את האתר ל-30 יום. יחד עם רפורמות נוספות שהובלנו השנה ויכנסו לתוקפן בימים הקרובים כמו: מינוי עוזרי בטיחות בכל אתר בנייה, ושינוי תקן הפיגומים לתקן חזק ואיכותי יותר, ועדכון תקנות הבטיחות בעבודה (עגורני צריח), שנמצאות בימים אלו על שולחננו, הכנסנו דרישות להסמכת והכשרת חברות ובעלי מקצוע בתחום עגורני צריח. מדובר בעבודה מקצועית ומורכבת שמצריכה השוואות אל מול מדינות מערביות נוספות, הערכה כלכלית לגבי עלות האסדרה החדשה במימושה בישראל ועוד.

יחד עם זאת, בכוונתנו להניח על שולחנה של ועדת העבודה בכנסת את טיוטת התקנות שלגביה נבקש תמיכתה, כבר במהלך השנה הנוכחית".

השר חיים כץ: ננסח תוכנית חדשה לבטיחות בענף הבנייה

שר העבודה והרווחה חיים כץ פועל לנסח תוכנית בטיחות חדשה לענף הבניין, כך נודע ל"גלובס". על היוזמה החדשה הודיע היום כץ במהלך פגישת בזק שקיים עם כמה מראשי התאחדות בוני הארץ ובכירים במשרדו. המפגש התקיים בעקבות התאונה הקשה שהתרחשה אתמול באתר הבנייה ביבנה, ולקחו בה חלק נשיא ההתאחדות ראול סרוגו, סמנכ"ל ההתאחדות יצחק גורביץ', וראש מטה הבטיחות של ההתאחדות ח"כ לשעבר אייל בן ראובן. כן השתתפו בפגישה הממונה על זרוע העבודה מוטי אלישע, ומפקח העבודה הראשי במשרד אריה שמילוביץ'.

במהלך הפגישה הסביר כץ כי למשרדו יש אפשרות להפוך את התוכנית שהוא יוזם לתקנות מחייבות, בהליך מהיר יחסית. אחת המשמעויות מכך היא שגורמי האכיפה יוכלו להטיל קנסות על קבלנים שפועלים בניגוד לתקנות, מעבר למצב הקיים כיום. לנוכח היוזמה החדשה של כץ, ביקש סרוגו כי הקבלנים ייקחו חלק בניסוח התוכנית החדשה, לאור העובדה שהיא תשפיע ישירות על עבודתם.

במקביל, ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) הגישה היום (ב') הצעת חוק לישום התחייבויות הממשלה להגברת הבטיחות בתחום העגורנים. בדברי ההסבר להצעה נכתב כי בחלוף חצי שנה ממועד שליחת מכתב ההתחייבות משרי הממשלה ליו"ר ההסתדרות בעניין צעדים להגברת הבטיחות בענף הבנייה, חלק הארי של סעיפיו טרם יושם או יושם באופן חלקי בלבד, ובכלל זה הפרק העוסק בהתחייבויות הממשלה להגברת הבטיחות בתחום העגורנים.

בין היתר, הצעת החוק כוללת הקמת מאגר ממוחשב שיכלול את שמות העגורנאים המוסמכים בעלי רישיון תקף, יכלול תמונות פנים ויהיה נגיש למנהלי עבודה מטלפונים ניידים; הדפסת רישיונות נהיגה קשים לזיוף; הטלת חובה על משרד העבודה להסדיר את נושא תקינות ותחזוקת המנופים; והרחבת מספר בודקי המנופים המוסמכים בישראל.

יחימוביץ: "אין בהצעת חוק זו משום פתרון כולל לאתגר קריטי זה, ואין היא מתיימרת לכך. היא נוטלת בפשטות את הסעיפים שסוכמו בין כל הנוגעים בדבר הנוגעים לסוגיית העגורנים, במטרה לאכוף על הממשלה באופן מיידי למלא את התחייבויותיה שלה, ולהביא סוף לשגרה המצמררת והכאובה של זילות בחיי אדם. בהמשך המושב בכוונתי להגיש הצעות חוק נוספות שיעגנו את שאר הסעיפים במכתב ההתחייבות, ובכלל זה בנושאי הפיגומים, רשתות המגן, השתלמויות בטיחות, אחריות היזמים לליקויי בטיחות באתריהם, ועוד. גם בכך אין די, ויודגש כי עד שלא ינקטו סנקציות כספיות ופליליות נגד הקודקודים עצמם - יזמים וקבלנים - אין כל סכוי, למרבה הצער, להביא לכך שינקטו בצעדי הבטיחות המתבקשים".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה