גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הנפילות אתמול: האם מניות הטכנולוגיה הן בועה

עונת הדוחות האחרונה הייתה הדגימה ניתוק מסוים בין שערי המניות לתוצאות העסקיות של החברות - פער שעורר ספקות בקרב המשקיעים ● שווי השוק של נאסד"ק הוא 36% משוויו של S&P 500, אך הרווחים מהווים רק 29%, מה שמרמז על מכפילים יקרים יותר ● מצד שני, הפער הזה רחוק שנות אור מזה של לפני 20 שנה: 44% עבור שווי שוק - 7% בלבד עבור הרווחים

ענקיות האינטרנט גוגל ופייסבוק / צילום:Shutterstock  א.ס.א.פ קרייטיב
ענקיות האינטרנט גוגל ופייסבוק / צילום:Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

נראה כי ההסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין היא הקש האחרון ששכנע את המשקיעים הגלובליים, בעיקר הקמעוניים, לממש את הרווחים הנאים שרשמו מתחילת השנה, ותוך כדי כך להתרחק לזמן מה מזירת הקרב של שתי המעצמות. אחרי הכול, הבחירה להתבצר באג"ח ממשלת ארה"ב או בכל אפיק דפנסיבי אחר "עד יעבור הזעם", נתפסת בעיני רבים כאסטרטגיה סבירה ואפילו אהובה.

המוסדיים, שלרוב התברכו בעצבים חזקים יותר, מאמינים כי הטלטלה התורנית תחלוף, ובוחנים האם קיימת הצדקה לנצל את הירידות האחרונות לצורכי השקעה. בדומה לדפוסי העבר, גם הפעם מניות הטכנולוגיה מככבות בראש רשימת המועמדות לקאמבק - הרי שלטוב או לרע, טכנולוגיה מגיבה בעוצמות גדולות יותר לכל שינוי מגמה.

ישנן דרכים שונות ומשונות להשקיע בטכנולוגיה, ואחת מהן היא דרך המדדים. עולם המדדים פורס בפני המשקיע שלל של אפשרויות, שרק הולכות ומשתכללות עם כל חדירה נוספת של טכנולוגיה לחיינו. על המדף הפיננסי ניתן למצוא היום מדדים סקטוריאליים רחבים, שנגזרו ממדדי בנצ'מרק כמו S&P טכנולוגיה, או ממדדי "נישה" צרים יותר, "הקרביים" של התעשייה: רובוטיקה, סייבר, בינה מלאכותית, אינטרנט של דברים או תחומים חמים נוספים.

מקובל גם לראות בנאסד"ק 100 הוותיק (הושק ב-1985) מכשיר לגיטימי שדרכו ניתן להיחשף למניות הטכנולוגיה. למדד הטיה טכנולוגית חזקה, והיא זו שמקנה לו "מנדט טכנולוגי", אך חשוב לזכור כי הוא כולל גם ענפים נוספים. 28 מדינות השיקו מכשירים פיננסיים שונים שקשורים למדד. יותר מ-80 מיליארד דולר מנוהלים במסגרת קרנות סל וכטריליון דולר מנוהלים בשוק הנגזרים.

הרכב מדד נאסד"ק 100

סימנים ראשונים של ענף דפנסיבי  

נאסד"ק 100 כשמו כן הוא - אמור לייצג 100 חברות, אמריקאיות או בינלאומיות, שרשומות למסחר בבורסת נאסד"ק. בפועל, המדד כולל היום 103 מניות, שעדיין מייצגות 100 מנפיקים (לאלפאבית, למשל, שתי סדרות). אגב, ארבע חברות מגיעות מסין: Baidu, JD.com, Ctrip , NetEase.

חישוב המדד מבוסס על שווי שוק. הוא משקף חברות ממגוון רחב של תעשיות, ביניהן חומרה, תוכנה, טלקום, מסחר קמעוני/סיטוני וביוטכנולוגיה. המדד לא כולל את מניות הפיננסים. הרכבו נבחן אחת לשנה, בדצמבר.

זה מכבר נחשבות מניות הטכנולוגיה ל"חביבות" קהל המשקיעים - הקמעוניים, המוסדיים וקרנות הגידור. ניתן לזקוף את האהדה כלפיהן לזכות הפעילות העסקית המרשימה, אך זה כנראה רק חלק מהסיפור. התרגלנו לחשוב שענף הטכנולוגיה מזוהה חזק עם ענפים מחזוריים (רגישים למחזור העסקים). לראיה, במשך שנים צמחו מכירות הענף בקצב מהיר יותר בכ-5% עד 10% בהשוואה לכלל השוק.

מניות הטכנולוגיה הגדולות אז והיום

קביעה זו התרופפה לאחרונה, והתפיסה העדכנית גורסת כי למניות הטכנולוגיה ניתן לייחס גם לא מעט מאפיינים דפנסיביים. ראשית, פעילותן נשענת על מהפכה טכנולוגית מתמשכת - וזהו שינוי כלכלי מבני שצפוי להיות חסין מפני מהמורות המיתון וטלטלות פיננסיות שונות, כיאה לענף דפנסיבי. נוסף על כך, חלקן הגדול של ענקיות הטכנולוגיה אוגרות מזומנים, מחלקות דיבידנד, מבצעות מיזוגים, רוכשות חברות ורוכשות גם את המניות של עצמן. באופן כללי הן מתפקדות כישויות עסקיות בשלות הרבה יותר מאשר חברות "החלום" של שנות ה-2000.

לעתים נראה כי המיתוג החיובי קצת מתנתק מיסודות הכלכליים, ולא פעם נשאלת השאלה הנצחית: האם הגרסה "המשופרת" היא בלוף, ולמעשה מדובר בבועה טכנולוגית חדשה-ישנה נוסח דוט.קום?

המחירים נפרדים מהתוצאות העסקיות

עונת הדוחות האחרונה הייתה הדגמה מצוינת לניתוק מסוים בין השערים לבין התוצאות העסקיות. הפער הזה עורר ספקות. מחד, שיעור ההפתעות לטובה בעונת הדוחות האחרונה היה נמוך מהרגיל - אינטל ואלפבית חטפו מהלומה, ויצרניות השבבים לא הצליחו להרגיע את המבקרים. מנגד, נאסד"ק 100 המשיך בנסיקה, עד שציוצים של טראמפ קטעו את הטיפוס.

שווי השוק היחסי של נאסד"ק 100, נכון למאי 2019, עומד על כ-36% ביחס ל-S&P 500, והוא מתקרב לרמות של שנת 1999. מנגד, ניתן לטעון כי החברות היום מייצרות פי ארבעה רווחים לעומת מה שהיה 20 שנה אחורה.

ברור שלא הכול הולך חלק: פייסבוק מתמודדת עם רגולטורים, גוגל נלחמת על רווחי פרסום ומלחמת הסחר עם סין מקשה על אפל ועל יצואניות אחרות. רווחי הענף התכווצו ברבעון הראשון, ומסתמן כי מדובר ברבעון הגרוע ביותר מאז 2009. הצמיחה נחלשת, משום שמוצרים כמו סמארטפונים נכנסים לשלב הבשלות, ויצרניות הרכיבים, כמו שבבים, מתמודדות עם היחלשות הביקושים.

תמונת הרווחים בריאה יותר

המשקיעים שהחליטו להזרים לנאסד"ק 100 כ-2 טריליון דולר מאז חג המולד, האמינו כנראה כי מדובר בקשיים זמניים, וחברות שיעמדו במבחן הזמן יעשו זאת בזכות הרווחיות, הגמישות והחדשנות שמאפיינת אותן.

רק שלוש חברות זכו להכיר את ערך הטריליון דולר בשוויין: מיקרוסופט, אפל ואמזון, ושלושתן מככבות במדד עם משקל כולל של כ-30%. בשנה שעברה הרוויחו חברות נאסד"ק 100 460 מיליארד דולר, גידול של 900% לעומת השיא של בועת ההייטק. עליית שווי המניות הייתה איטית הרבה יותר - רק 69% ביחס למרץ 2000.

למיקרוסופט אולי לקח שני עשורים לחזור לשווי שוק המניות שלה אחרי המשבר. התעשייה עצמה מעולם לא הפסיקה לעוף. פיתוח הסמארטפונים וטכנולוגיית הענן לא רק אפשרו תקומה לתחייה של חברות כמו אפל ומיקרוסופט, אלא גם הולידו כוכבות חדשות כמו פייסבוק ואלפאבית.

כמה מילים על התמחור. שווי השוק של נאסד"ק עומד כאמור על 36% בהשוואה ל-S&P 500, והרווחים מהווים רק 29%, מה שמרמז על מכפילים יקרים יותר. עם זאת, הפער הנוכחי רחוק שנות אור מזה של לפני 20 שנה: 44% עבור שווי שוק - 7% בלבד עבור הרווחים.

10 המניות הגדולות בנאסד"ק 100

אם נשווה את חמש המניות הגדולות היום (אפל, אמזון, מיקרוסופט, אלפאבית  ופייסבוק) לאלו של ימי בועת דוט.קום (מיקרוסופט , סיסקו , אינטל, אורקל , לוסנט) ולאלו של בועת ניפטי 50 של שנות ה-70 בארה"ב (יבמ, איסטמן קודאק, סירס, ג'נרל אלקטריק, זירוקס), נגלה כי רמת המכפילים לא קרובה לרמות העבר, אם כי גם לא זולה. הרווחיות כפולה מזו של תקופת הדוט.קום ושווי השוק (שיעור מתוך S&P 500) זהה בערך בהשוואה לדוט.קום, ונמוך יותר בהשוואה לניפטי 50.

לא תמצאו תמימות דעים בוול סטריט - חלק מהאנליסטים סבורים כי התמחור הנוכחי לא מוצדק וחלק סבורים כי המחצית השנייה תהיה טובה יותר מהראשונה, כמובן בהנחת שקט בזירת הסחר והתאוששות בכלכלת סין.

תיקוני שוק או "הוצאת אוויר חם" בעגת הסוחרים בהחלט אפשריים, ואולי אפילו בריאים, משום שהם מחדדים את תקיפות הקשר בין הפעילות הריאלית לתמחורה. נראה שלא ניתן לשלול גם תרחיש של ירידות חזקות יותר, בין אם מסיבות גיאופוליטיות, בין אם כתוצאה מגורמים פנימיים. נראה כי בוול סטריט יסכימו רק על דבר אחד - מניות הטכנולוגיה יכולות לעלות או לרדת; התעשייה עצמה בלתי ניתנת לעצירה. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים, מקבוצת אקסלנס. לקבוצת אקסלנס יש עניין בנכסים פיננסיים המוזכרים בסקירה זו. המידע האמור הוא לצורך מידע בלבד ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך, המתחשב בצרכיו של כל אדם

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם