גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנהלת הבורסה: האיחור בפתיחה - "עיצומים של המפעילים"; ועד העובדים: "הודעה שקרית"

ועד עובדי הבורסה טוען כי האיחור הדרמטי בפתיחת המסחר היום נובע "אך ורק מהחלטתו של המנכ"ל להפחית את מספר המפעילים במשמרות ערב ולילה משניים לאחד בלבד" ● ההנהלה: "היום לפנות בוקר לא אויש חדר המפעילים, ולא ניתן היה להעלות את מערכות המסחר והסליקה"

הבורסה בתל-אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל-אביב / צילום: איל יצהר

לראשונה זה 11 שנים החל היום המסחר בבורסה באיחור ניכר, בצל העימות החריף בין הנהלת הבורסה, בראשות המנכ"ל איתי בן זאב, לבין ועד העובדים. לטענת ההנהלה, האיחור הדרמטי בשעת הפתיחה, ובעקבות זאת קיצור יום המסחר, התרחש "בשל עיצומים שנוקטים המפעילים", וזאת לאחר שההנהלה השעתה שני חברי ועד שנמנים עם ששת המפעילים בבורסה. למול זאת, מטעם ועד עובדי הבורסה נמסר, כי "מדובר בהודעה שקרית. העיכוב אינו נובע מעיצומים שנוקטים העובדים, אלא אך ורק מהחלטתו של המנכ"ל להפחית את מספר המפעילים במשמרות ערב ולילה - משני מפעילים לאחד בלבד".

מבדיקה שערכנו מול הבורסה עולה, כי הפעם האחרונה שבה יום המסחר לא התנהל כסדרו הייתה ב-2008. אגב, השבתה מלאה אחרונה של המסחר בבורסה, ליום שלם, התרחשה ב-1990.

המסחר החל היום רק בשעה 13:15, וזאת מאחר שכל ההליכים שנעשים בימים כתקנם לקראת המסחר החל משעה 05:00 בבוקר, לא נעשו עד לשעה 07:30, וזאת, ככל הידוע, בשל היעדרות תורן בחדר המחשבים - מסיבות שההנהלה והוועד חלוקים עליהן. עם זאת, האיחור בפתיחת המסחר בפועל היה ארוך יותר, משום שהאיחור האמור סיבך מהלכים נדרשים, כגון תהליכי סליקה מול גורמים חיצוניים לבורסה.

ממצאים חריפים בדוח על העובדים

העימותים בבורסה בין ההנהלה לוועד הפכו לאישיים לפני כתשעה חודשים, בעקבות דוח ביקורת כללי על כלל עובדי הבורסה, שבה התגלו ממצאים חריפים לטענת ההנהלה, בנוגע להתנהלות שניים משלושה חברי ועד שמכהנים כמפעילים במחלקת המחשב של הבורסה.

על פי ממצאי אותה ביקורת, השניים קיבלו ומקבלים במשך הרבה שנים תגמול מוגדל עבור שעת ועד שהם עושים, ללא הגבלה על שעות הוועד שלהם, שנתונות להחלטתם, וזאת מאחר שעובדי משמרות הלילה מקבלים שכר לפי שעת העובדה האחרונה שלהם באותו יום - דבר שאותו, לטענת ההנהלה, הם ניצלו לצורך קבלת תגמול מוגדל לפי שעות עבודה ליליות גם עבור עבודתם כחברי ועד.

בעקבות זאת, שינתה ההנהלה את ההתנהלות בקרב המפעילים, והפחיתה את מספר מפעילי הלילה משניים לאחד, דבר שהקשה עליהם, לטענת ההנהלה, לפעול כבעבר, כמפעיל שני במשמרת לילה. העובדים טענו שמדובר בלקיחת סיכון, ובפגיעה במוכנות של הבורסה הנובעת מתלות בתורן אחד, וקראו לחזרה לעבודה עם יותר ממפעיל אחד בלילה.

בשבוע שעבר הוועד אף שלח מכתב ברוח זו לרשות ניירות ערך, שמפקחת על הבורסה, שמוען לכלל חברי הבורסה. לתפיסת ההנהלה, השימוש שעשו העובדים במאגר המידע של חברי הבורסה, ששייך לבורסה לצורכי עבודה שגרתית, הוא שימוש אסור, ולכן הם השעו את שלושת חברי הוועד.

לדברי העובדים, מאחר שהתורן המיועד לתורנות הלילה האחרונה הושעה אתמול, ומאחר שהמנכ"ל אסר על עבודת שני מפעילים (אחד כונן), נוצר מצב שלא ניתן היה להפעיל את מערכי המחשב בלילה, ודבר זה הוא שמנע את פתיחת המסחר הבוקר. בסביבת הוועד טוענים כי לא הכריזו עיצומים, ושיתר המפעילים לא יכלו להגיע למשמרת הלילה, מה גם שבגלל החלטת המנכ"ל אין כונן שמחויב היה להגיע למשמרת "מהרגע להרגע".

עם זאת, לאחר היוודע ההשעיה של חברי הוועד, כינסו אתמול ועד עובדי הבורסה וההסתדרות אסיפת עובדים, שפגעה ברוב ההתנהלות הרגילה של הבורסה, גם אם לא כללה פגיעה במסחר. עם ההודעה על האסיפה אתמול מסרו חברי הוועד בבורסה, בין היתר, כי "הם שומרים לעצמם את הזכות לנקוט אמצעים נוספים שעומדים לרשותם על פי החוק, אם המנכ"ל יחריף את צעדיו".

"חדר המפעילים לא אויש"

כך או כך, הנהלת הבורסה ציינה היום, כי "בשל עיצומי מפעילי המחשב בבורסה, המסחר הבוקר לא ייפתח על פי לוח הזמנים הרגיל", תוך שפירטו, כי "כחלק מהעיצומים בהם נוקטים המפעילים, לא אויש חדר המפעילים מספר פעמים במהלך השבועות האחרונים. יצוין כי שניים מחברי ועד העובדים הינם מפעילי מחשב. היום לפנות בוקר, לא אויש חדר המפעילים, ולכן לא ניתן היה להעלות את מערכות המסחר והסליקה, וכל עיבודי הלילה לא הסתיימו בזמן לפני התחלת המסחר". מטעם הנהלת הבורסה נמסר עוד, כי "המסחר ייפתח רק לאחר העלאת מערכות המסחר והסליקה".

מנגד, מטעם הוועד נמסר, כי "מדובר בהודעה שקרית. העיכוב אינו נובע מעיצומים שנוקטים העובדים אלא אך ורק מהחלטתו של המנכ"ל להפחית את מספר המפעילים במשמרות ערב ולילה - משני מפעילים לאחד בלבד. ועד העובדים התריע בפני הרשות לניירות ערך שצעד זה יוביל לפגיעה בשירות ובמסחר, שכן אם המפעיל נעדר מהעבודה אין לו גיבוי".

עוד אמרו כי "במקום להקשיב לחברי הוועד ולנציגי ההסתדרות, בחר המנכ"ל להשעות אותם מעבודתם רק משום שהתריעו על החלטותיו. וכך קרה שאתמול, בעקבות השעייתו של חבר הוועד שמכהן כמפעיל, לא הגיע המפעיל למשמרת הלילה שאליה שובץ. העיכוב שחל בפתיחת המסחר הבוקר נובע אך ורק מהעובדה שלא היה גיבוי של מפעיל נוסף למשמרת הלילה. צר לנו שהמנכ"ל מקבל החלטות שגויות ומנסה להפיל את מחדליו על ועד העובדים".

בכל מקרה, העימות הנוכחי, שכולל פגיעה במסחר בבורסה היחידה בישראל לניירות ערך, מהווה שיא בשרשרת עימותים בין הצדדים.

לעובדי הבורסה ולהנהלה שני סכסוכי עבודה: האחרון נוגע לבונוס בגין 2017, שטרם סוכם בין הצדדים, והוא הוכרז רק לאחרונה. לצד סכסוך זה יש סכסוך עבודה ותיק ומשמעותי יותר, שנוגע לרצון העובדים לקבל מטריית הגנה תעסוקתית ותנאים מיטיבים אגב הנפקת הבורסה, וזאת נוסף על כך שקיבלו בעבר 6% ממניות הבורסה, בתמורה להסכמתם להפיכת הבורסה לחברה למטרות רווח ולמכירת מניותיה לקרנות השקעה.

הסכסוך השני בין הבורסה לעובדים מנע את הנפקת מניות הבורסה למסחר בבורסה עצמה עוד במהלך הרבעון הרביעי אשתקד, כשכוונה זו עדיין מוקפאת, בהמתנה להכרעת בית הדין. אגב, הנהלת הבורסה טוענת כי הסכסוך האמור שנדון בביה"ד אינו לגיטימי.

בסביבת העובדים אומרים, כי לא התבקשו להביא מחליף, וכי אם היו קוראים לחבר הוועד המושעה הוא היה מגיע, אך לא נעשתה פנייה בנושא. כלומר, בוועד רומזים כי עיכוב פתיחת המסחר קרה בגלל צעדי ההנהלה. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון