גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

די לסחטנות: עובדי הבורסה הם לא אלה שזקוקים לגיבוי ההסתדרות

מנכ"ל הבורסה בתל אביב נתקל בשיטה הישראלית, שבתמציתה היא בריונות: מה שלא הולך בכוח, יילך יותר בכוח ● ועד עשוק לא מייצג עובדים שעלות שכרם מגיעה ל-50 אלף שקל בחודש ● סכסוך העבודה בבורסה נמשך כבר תשעה חודשים, בלי שאיש בהסתדרות מסוגל לקום ולאמר לעובדים: עד כאן, הגזמתם ● דעה

איתי בן זאב  / צילום: Gettyimages ישראל
איתי בן זאב / צילום: Gettyimages ישראל

1.

העיכוב בפתיחת המסחר הבוקר (ג') בבורסה בת"א והשביתה האיטלקית של עובדי הבורסה בעקבות הסכסוך המתמשך עם הנהלת הבורסה בראשות איתי בן זאב - איננה משרתת את העבודה המאורגנת ואת התומכים בה. נהפוך הוא: היא מוציאה לעבודה המאורגנת שם רע, וחבל שההסתדרות ומי שעומד בראשה כיום, ארנון בן דוד, לא מצליחים להסביר זאת לוועד המיליטנטי והדי מפונק של עובדי הבורסה.

זכות השביתה היא זכות דמוקרטית, אין ספק בכך, אבל אימוץ זכות השביתה ללא כל ערעור, בשם הדמוקרטיה, הוא מטעה. יש גם דמוקרטיה של כלל הציבור שזכאי לקבל שירותים ציבוריים, בין היתר שירותי מסחר בניירות ערך, והוא לא קיבל אותם היום בפתיחת המסחר רק בגלל שגרעין של עובדים ששכרם גבוה בכל קנה מידה, מנסים לסחוט עוד ועוד הטבות.

נניח לרגע לסיבות לסכסוך רב החודשים בבורסה, נניח לרגע לדיון מי צודק בסכסוך (ויש בהחלט מקרים שבהן ההנהלות לא צודקות) - זה ממש לא רלוונטי. העובדה שקבוצה של עובדים מחליטה להוריד את השאלטר בבורסה, היא בלבול ביחסי עבודה ומהפך של היוצרות. במקרים רבים של התארגנות עובדים, מי שמוביל את הקו המיליטנטי, שלא לאמר אנרכיסטי, הם עובדים ספורים שגוררים את כל העובדים למאבק שלא כולם רוצים בו ויוצרים בכוונה כאוס ואווירה של בלאגן בתוך הארגון, בדרך כלל לתועלתם האישית.

בסקטור הציבורי יש ועדים ויש עובדים שחושבים שהעסק הוא שלהם, ולמרבה ההפתעה או הצער, בדרך כלל מדובר בעובדים שמרוויחים היטב. עובדי הבורסה הם לא באמת העובדים החלשים במשק, הם לא אלו שצריכים תמיכה, הם לא אלו שצריכים גב מההסתדרות, הם אלו שמחפשים רק עוד ועוד הטבות, בלי לדעת לשים את הגבולות. עובדים אינם יכולים להתלונן על מעסיקים ומנהלים "חזיריים", כשהם בעצמם מחזיקים את הארגון בגרונו ורוצים לסחוט ממנו עוד ועוד. הרי עובדי הבורסה לא מסכנים - בסך הכל כ-250 עובדים, שעלות שכרם הממוצעת מגיעה לכ-50 אלף שקל בחודש.

2.

זה, מסתבר, לא הספיק לעובדים. בזמנו תיארתי את המאבק בבורסה, את המספרים המדהימים של העובדים. הנה תמצית מהנתונים: העובדים טוענים שהעברת הבעלות לא נעשתה בשיתוף פעולה איתם, שהמכירה למשקיעים הזרים הניבה רווחי הון גדולים לחברי הבורסה - בנקים ובתי השקעות - ולכן הם גם רוצים נתח מהחגיגה, למרות שכבר קיבלו נתח כזה בדמות מניות.

יש להם שפע של דרישות חדשות: הם רוצים רשת ביטחון לעשר שנים ממועד ההנפקה שתתבטא, בין היתר, בהתחייבות של הרוכשים להבטחת ביטחונם התעסוקתי של עובדי הבורסה מפני פיטורים קולקטיביים; הם רוצים את התחייבות הרוכשים לגבי המשך קיומם של כל ההסכמים וההסדרים הקיבוציים, כמו הבטחה למניעת פגיעה בשכרם - איך בדיוק אפשר להפר הסכמים קיבוציים קודמים שנחתמו במאי 2017 ולמה לחתום על הסכם חדש?

והכי חשוב, כמובן, הם רוצים מענק לעובדי הבורסה בגין מכירת המניות, ולא סתם מענק, הם רוצים מענק בשיעור של 5 משכורות לעובד. המשמעות הכספית היא אדירה: קרוב לרבע מיליון שקל עלות מענק לכל עובד ובסך הכול קרוב ל-50 מיליון שקל. וזה כמובן לא כולל את המענק שחולק להם במניות בעקבות ההסכמה לשינויים המבניים בבורסה והפרטתה.

3.

מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב, תיכנן להנפיק אותה עוד בשלהי 2018. חלפה כמעט חצי שנה, ובן זאב מתכנן להוציא אותה לפועל בקרוב, למרות הסכסוך.

אני מניח שבן זאב ינפיק את הבורסה, כי זה מהלך המשך הכרחי לתהליך המבורך שהיא עברה - הוצאתה מידי הבנקים, מכירתה למשקיעים זרים ושיתוף הציבור בבעלות עליה. בתווך נתקל בשיטה הישראלית, שבתמציתה היא בריונות, מה שלא הולך בכוח, יילך יותר בכוח.

זה התחיל בדוח ביקורת על התנהלות חלק מעובדי הבורסה, גם חברי ועד. כזכור, הדוח של פירמת רואי החשבון זיו-האפט שהועבר לחברי ועדת הביקורת של הבורסה חשף ליקויים חמורים בהתנהלות העובדים. לפי ממצאי הבדיקה, בקליפת אגוז, העובדים ביצעו שינויים ידניים במערכת הנוכחות בצורה שחישוב שכרם יהיה לפי התעריף הגבוה. בנוסף, נמצאו ליקויים כלליים ברישומים ובבקרות, כך שבחלק מהמקרים שעות התחלת העבודה אינן תואמות לשעות התחלת המשמרות.

בין העובדים היו שני חברי ועד מיליטנטים במיוחד, עם שכר גבוה במיוחד ובהמשך צומצמה היקף פעילותם כמפעילי מחשב, מה שהחריף את המאבק. הנהלת הבורסה השעתה בתחילת השבוע שלושה חברי ועד בעקבות שימוש במאגרי המידע של הבורסה לצורך מאבקם - מה שנתפס על-ידי הוועד כעילה לשביתה האיטלקית היום. זה עוד תופעה מוזרה ביחסי עבודה: חברי ועד רואים עצמם חסינים מפני כל הליך ניהולי - יש כאלה שמתאמצים מאוד לקבל מקום בוועד, ולו רק בשביל החסינות הזו.

4.

בשיטה הישראלית ועד מיליטנטי מבקש את גב ההסתדרות לסכסוך עבודה, וההסתדרות מאשרת לו כמעט באופן אוטומטי, כי גם ההסתדרות חיה על דמי החבר של העובדים. הפינג פונג הזה נועד בשביל דבר אחד ויחיד: בשביל פשרות שנולדות מחוסר ברירה - מחשש לשביתות איטלקיות והשבתת המסחר. זה הולך כך: נדרוש כך וכך, הרי בסוף נקבל משהו, כי אנחנו פה שולטים בעסק, אז להנהלה לא תהיה ברירה "לפצות" אותנו.

בזמנו קראתי לאבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות לשעבר, לעצור את הסחטנות של עובדי הבורסה. ראשו של ניסנקורן היה כבר כנראה עמוק בתוך הפוליטיקה הארצית וסכסוך העבודה בבורסה נמשך כבר תשעה חודשים, בלי שאיש בהסתדרות מסוגל לקום ולומר לעובדי הבורסה: עד כאן, הגזמתם. אתם מייצגים ועד עובדים שבע, שהחליט להציב דרישות שאין להן שובע; ועד עובדים שמתאר בתקשורת את מערכת היחסים בבורסה כאילו הוא ועד עשוק, ועד שההנהלה מהלכת עליו אימים, ועד שההנהלה מתנכלת לו.

ועד עשוק לא מייצג עובדים שעלות שכרם מגיעה ל-50 אלף שקל בחודש. הציבור לא קונה את זה, וגם ארנון בן דוד, יו"ר ההסתדרות שירש את ניסנקורן בתפקיד, לא יכול לקנות את זה.

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

אנבידיה וסקטור הטכנולוגיה מניעים את החוזים בניו יורק; מגמה מעורבת באירופה

מגמה מעורבת באירופה; החוזים בניו יורק עולים בהובלת הנאסד"ק ● אנבידיה מזנקת ברקע הדוחות ודוחפת את השבבים, למרות דיווח על מכסים חדשים בארה"ב ● סיילספורס טסה במסחר המוקדם עקב רווח מהשקעתה באנתרופיק; אוקטה מנתרת ב-20% ● הביטקוין מעל 80 אלף דולר; הנפט נסחר ביציבות עם נטייה לעליות

גלעד ריקלין, מנכ''ל קבוצת אגד / צילום: שחר יורמן

אגד נכנסת לשותפות עם ענקית התחבורה הסינית

ענקית התחבורה הסינית CRRC, שנכללה ב"רשימות שחורות" בארה"ב, מרחיבה את פעילותה בישראל באמצעות מיזם משותף עם אגד ואוטו חן ליבוא ושיווק אוטובוסים

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

אנבידיה ב"רבעון הטוב בהיסטוריה של שוק ההון" - אז למה הרווחיות יורדת?

אנבידיה לא רק עקפה את התחזיות, אלא הציגה קצב הכנסות שנתי של 550 מיליארד דולר ותחזית לצמיחה חריגה, הנשענת על גל השקעות חסר תקדים של ענקיות הענן וחברות ה"ניאו-קלאוד" בבינה מלאכותית

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

עובר בשלום, בינתיים: כ-98 אלף נוסעים צפויים לעבור היום בנתב"ג

אחרי הכאוס בשבוע שעבר והתחזיות ליותר מ-100 אלף נוסעים ביום, הפעילות בנתב"ג נמשכת היום בשקט יחסי ● ביממה האחרונה אף נרשם שיפור בזמני ההמראות והנחיתות

איור: גיל ג'יבלי

גירעונות עתק והשקעות AI: מה דוחף את תשואות האג"ח בארה"ב לשיא?

התמתנות האינפלציה והיחלשות שוק העבודה בארה"ב, מורידות את ההסתברות להעלאת ריבית שם בספטמבר ● עם זאת, המשקיעים עדיין חוששים ומתמחרים את הסיכון באג"ח הארוכות ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

דוחות חלשים לשופרסל עם ירידה בהכנסות, ברווח ובחנויות הזהות

שופרסל מציגה ברבעון השני שחיקה במרבית הפרמטרים המרכזיים, עם ירידה בהכנסות וברווח הנקי, שצנח במעל 30% ● המכירות בחנויות זהות ירדו ב-8.5% ברבעון ● המניה נופלת במסחר בתל אביב

איליה סוצקבר / צילום: Reuters, AMIR COHEN

השקעה מאנבידיה ומועד השקה משוער: פרטים חדשים על המיזם של איליה סוצקבר

כשלוש שנים לאחר שעזב את OpenAI, איליה סוצקבר מתקרב להשקת המוצר של SSI, הסטארט־אפ שלו ● החברה, שכבר גייסה 7 מיליארד דולר, מיועדת לפתור את מגבלת הזיכרון של מודלים קיימים ולאפשר להם להתאים את עצמם אישית למשתמש בזמן אמת

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: Shutterstock

מכרז חדש לקרקע ברמת גן: העירייה מוכרת 800 מ"ר במתחם הבורסה

עיריית רמת גן פרסמה מכרז למכירת מגרש במתחם הבורסה, במחיר מינימום של 32 מיליון שקל ● החברה להגנת הטבע עתרה לבג"ץ נגד תוכנית אזור הנופש המטרופוליני בשפלה: "הבעלות הפרטית על הקרקע עלולה למנוע מימוש השטחים הפתוחים לציבור" • וגם: האחים דוניץ ודן נדל"ן חתמו על מזכר הבנות לעסקת מיזוג ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

"אור ירוק" להסדר: בית המשפט מינה מנהל הסדר לפאפאיה גיימינג והקפיא את ההליכים נגדה

בית המשפט המחוזי בת"א מינה את עו"ד גיל אורן ממשרד יגאל ארנון, למנהל ההסדר של פאפאיה גיימינג והעניק לה עיכוב הליכים זמני, המצטרף להחלטת בית המשפט בדלאוור ● השופטת הבהירה כי גיבוש ההסדר יחייב מודל משולב הכולל תרומת בעלים ואיתור משקיע, על רקע חוב של 718 מיליון דולר שעל ההחלטה לגביו בכוונת החברה לערער

ניר כהן, מנכ''ל הראל ביטוח בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: טל שחר

שיחות המשקיעים: כך חגגו בהראל את ההישג במדד המותגים של גלובס

לצד רווח נקי של כ-1.02 מיליארד שקל ברבעון השני, מנכ"ל הראל, ניר כהן בחר לחתום את שיחת המשקיעים בהישג אחר ● כהן התגאה בכך שהראל היא חברת הביטוח והפיננסים היחידה שנכנסה למדד המותגים של גלובס ● "זה לא רק עניין של היכרות, אלא באיזו מידה הלקוח סומך ומעריך את המותג - מדובר במנוף עסקי קדימה"

גיל טופז, מנכ''ל משותף אלטשולר שחם אשראי / צילום: רמי זרנגר

"אני לא מזלזל בירידות מחירים של אחוזים בודדים, אבל זה לא 20%"

גיל טופז, מנכ"ל משותף של אלטשולר שחם אשראי, המעניק מימון לקבלנים שנתקעו עם דירות לא מכורות, לא מוטרד מביטולי עסקאות: "אלה ספקולנטים שמהווים לא יותר מ־15% מהשוק"

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

"חרם דה-פקטו" על ישראל: הצעד ששוקל ראש ממשלת בריטניה החדש

ראש ממשלת בריטניה צפוי להכריז על איסור יבוא מההתנחלויות ועל סנקציות אישיות נגד בכירים במפעל ההתנחלויות, בעוד גורמים בלייבור חוששים מפגיעה רחבה ביצוא הישראלי וביחסים הכלכליים בין המדינות

עו''ד נמרוד ספיר, מנכ''ל איגוד בתי ההשקעות / צילום: רז רוגובסקי

"ישראבלוף": הדרישה לחתוך את הקופון של הבנקים בפנסיה

איגוד בתי ההשקעות פנה לרשות שוק ההון ולפיקוח על הבנקים בדרישה לבחון מחדש את עמלות ההפצה הפנסיוניות ● באיגוד טוענים: בזמן שדמי הניהול צללו, העמלה הבנקאית תקועה כבר שני עשורים בשיעור של 0.25% ומונעת ייעוץ אובייקטיבי בקרנות ברירת המחדל ● המנכ"ל נמרוד ספיר: "הגיעה העת לעדכן את מודל ועדת בכר"

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

רוצה שליטה מלאה: המהלך של הממונה על התקציבים שמעורר דאגה

מהרן פרוזנפר פועל להקים "מיני אגף", הכולל שלושה רכזים חדשים, שיוביל להחלשת המעמד העצמאי של הסגנים באגף התקציבים

צילום: Shutterstock

שווייץ תשקיע למעלה ממיליארד פרנק לרכישת מערכות הגנה אווירית

התקיפות של ישראל וארה"ב לא הצליחו לעצור את תנופת הייצור הביטחוני באיראן, שלטענתה אף שילשה את הקצב ● במקביל טייוואן פותחת את הארנק מול האיום הסיני, ושוויץ חוששת להישאר בלי הגנה אווירית בעולם שבו הביקוש למערכות דיפנס רק הולך וגדל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי חברת טבע / צילום: סיון פרג'

העיתון של ארדואן הודיע: פתחנו בחקירה נגד טבע

רשות התחרות בטורקיה פתחה בחקירה נגד חברת התרופות טבע בחשד שנקטה מהלכים להגבלת התחרות בשוק התרופות הגנריות, בין היתר באמצעות שימוש אסטרטגי בהליכי פטנטים והצגת מידע מטעה לכאורה לרשויות הבריאות ● החברה: "מדובר בהליך הנוגע לתרופת הקופקסון מהעבר, ונשתף פעולה עם הרשויות"

ליפ בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל חשפה: 250 סגני נשיא עזבו או פוטרו השנה

סמנכ"ל הכספים של אינטל, דיוויד זינסנר, חשף בוועידת הטכנולוגיה של דויטשה בנק את מהלכי ההבראה העמוקים של המנכ"ל ליפ-בו טאן ● מספר שכבות הנהלת הביניים נחתך בחצי, וצומצמו כ-250 סגני נשיא כדי להילחם בבירוקרטיה ולהאיץ פיתוח מוצרים ● זינסנר מעריך: המעבר לסוכני AI יגדיל פי 6 את הביקוש למעבדי הליבה (CPU) של החברה

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: Associated Press, Artyom Geodakyan

רוסיה מאיימת: אנחנו יכולים לתקוף מטרות בריטיות

לאחר שבריטניה אישרה את העברת טכנולוגיית טילי השיוט ארוכי הטווח שלה לאוקראינה, רוסיה מחריפה את הטון ומאיימת על יעדים בריטיים בתוך אוקראינה ומחוצה לה

ידיעת שפות מגינה מפני התדרדרות קוגניטיבית במוח / צילום: Shutterstock, ahmetmapush

האם נכון לפרסם מידע רפואי על אדם שאינו יכול לתת הסכמה?

הדוקו על ההתמודדות של משפחת מיקי ברקוביץ' עם הדמנציה שלו העלה למודעות את המחלה, אך גם העלה שאלה עקרונית: מי מוסמך להחליט מה ייחשף על אדם שכבר אינו יכול להביע את רצונו? ● החוק מסדיר את קבלת ההחלטות בענייניו, כולל באמצעות ייפוי כוח מתמשך, אך מותיר מקום לשאלות מורכבות גם סביב פרטיותו

תחנת הרכבת יצחק נבון, ירושלים / צילום: ארן הרשלג

בעקבות דיווח על עשן: נוסעים פונו בשעה זו מתחנת הרכבת בירושלים

עדכון: הנוסעים חזרו לתחנה לאחר שמקור העשן לא אותר על ידי צוותי הכבאות שפעלו במקום