גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהאסון הגדול במקסיקו למציאות רבודה: הכירו את הטכנולוגיה הישראלית שתמנע דליפות נפט

דליפת הנפט הגדולה במקסיקו לפני כעשור הובילה את חברת בריטיש פטרוליום לחפש טכנולוגיות שיסייעו לה למנוע אסון נוסף ● כך הגיעה החברה לפילדביט הישראלית, שפיתחה טכנולוגיית מציאות רבודה שמיועדת לשמש את הטכנאים בשטח בעזרת משקפיים חכמים

אביתר מירון, אלכס רפפורט ושי סולומון /צילום : פילדביט
אביתר מירון, אלכס רפפורט ושי סולומון /צילום : פילדביט

דליפת הנפט במפרץ מקסיקו ב-2010 גרמה לאסון סביבתי חמור: היא פגעה בלווייתנים, דולפינים ועופות ימיים, וכן בתעשיות הדיג והתיירות באזור. האסון התרחש בעקבות פיצוץ קטלני באסדת קידוח הנפט "Deepwater Horizon", שהייתה אז בניהול בריטיש פטרוליום (BP), תאגיד הנפט השלישי בגודלו בעולם שרושם הכנסה שנתית של 300 מיליארד דולר. בעקבות האסון, התאגיד שילם 20 מיליארד דולר לממשל האמריקאי ולחמש מדינות בארה"ב.

לאחר האסון, BP החלה לחפש פתרונות טכנולוגיים על מנת לשפר את הטיפול שלה בתקלות ובתחזוקה של בארות נפט. בנוסף, ההשקעה בטכנולוגיה מסוג זה משחקת חלק חשוב בקשרי המשקיעים של התאגיד, המעוניינים לראות כי היא פועלת בכדי להימנע מאסונות דומים בעתיד. לכן, בדוח השנתי האחרון של BP לשנת 2018, הוקדש עמוד שלם לשימוש החברה במשקפי מציאות רבודה ובפלטפורמת מובייל לצורך שיפור עבודת הטכנאים בחברה.

"טכנולוגיות חדשות עוזרות להפוך את הפעילות שלנו למודרניות ולשפר את הבטיחות, הביצועים והיעילות שלנו. אנחנו בוחנים מגוון רחב של טכנולוגיות, וכעת אנו משתמשים במכשירי מציאות רבודה בפעילותנו", נכתב בדוח. "טכנאים יכולים להשתמש במשקפיים כדי להעביר וידיאו למומחים בזמן אמת, והם יכולים להעביר הוראות ויזואליות בחזרה לטכנאים - כל זאת מאפשר להם לשמור על ידיים פנויות. אנחנו משתמשים גם בפלטפורמת המובייל כדי לאתר תקלות, לבצע בדיקות בטיחות, ולספק הדרכה מרחוק". החברה שמספקת את הטכנולוגיה הזאת, המיושמת ב-13 אלף בארות של BP, היא הסטארט-אפ הישראלי פילדביט (Fieldbit), שהוקמה ב-2014.

פילדביט פיתחה תוכנת מציאות רבודה שנועדה לשמש טכנאים בעת תיקון תקלות בשטח באמצעות משקפיים חכמים, טאבלטים וטלפונים ניידים. הפלטפורמה בנויה משני חלקים: הראשון - איתו החלה החברה את דרכה - הוא חיבור בין טכנאי ומומחה לצורך קבלת הנחיות ויזואליות לתיקון של תקלות בזמן אמת, והשני הוא פלטפורמה לשימור ידע.

שימוש של  המשקפיים ע"י טכנאית של BP בבאר נפט/צילום: BP

המוצר של פילדביט מיועד לשימוש במתקנים קריטיים אשר נדרשת מומחיות עבור עבודת התחזוקה והתיקונים שלהם - הן בשל מורכבותם והן בשל הסכנה והעלויות הגבוהות הכרוכות בטעויות. פילדביט  על ידי מנכ"ל החברה אביתר מירון; שי סולומון, המכהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות; ואלכס רפפורט, סמנכ"ל השיווק. החברה גייסה 7 מיליון דולר, מתוכם מיליון דולר מהמדען הראשי, והיתר מקרן Skolkovo Ventures הרוסית, אלדד וייס שמכהן כיו"ר החברה, הקרן המשפחתית הישראלית Atooro Fund, ומשקיעים פרטיים, ביניהם יגאל אהובי. בשיחה עם "גלובס" מספר מירון שבימים אלה מגייסת פילדביט סבב נוסף, בו היא מקווה לגייס 7 מיליון דולר. ההון ישמש את החברה להרחבת מערך השיווק והמכירות של החברה ולהמשיך את פיתוח הפלטפורמה שלה.

"BP פנו אלינו לפני למעלה משנה כי היה להם צורך אמיתי. הייתה פריצה בתעשיית הגז והנפט בארה"ב בשנים האחרונות, עם פיתוח היכולת לשאוב נפט מסלעים - שהפכה את הפקת הנפט לזולה מאשר בעבר. זה הפך את ארה"ב מיבואנית גדולה של נפט ליצואנית גדולה, ושינה אצלנו במזרח התיכון את כל הפוליטיקה", אומר מירון.

איך השינוי בתעשיית הנפט השפיע על פעילותכם?

"חברות האנרגיה הבינו שכדי להגדיל את הכנסותיהן הן צריכות לשאוב יותר נפט ולכן להגדיל את מספר הבארות. עם זאת, יש צורך להגדיל את מספר הטכנאים שצריכים לתחזק את הבארות ומדובר בעלויות גבוהות. לכן, חברות הנפט מחפשות דרכים להגדיל את מספר הבארות אבל לא את מספר הטכנאים. תקלה בבאר נפט היא עניין של חיים ומוות, ול-BP יש היסטוריה עם נושא הבטיחות, ולכן הם בחרו בנו".

BP זכורה בשל האסון במפרץ מקסיקו, וזוהי רק דוגמה לנזקים האפשריים של כריית נפט. בזמן שהצורך לעבור לאנרגיה ירוקה הוא ברור מתמיד, אתם בוחרים לעבוד דווקא עם חברות נפט?

"המוצר שלנו לא מיועד רק לעולם האנרגיה, והוא יכול לשמש גם למתקנים של אנרגיה ירוקה, כמו תחנות רוח. כרגע יש עדיין בארות נפט בעולם, אבל היתרון שלנו הוא שאנחנו מאפשרים לעשות את זה עם פחות תאונות וביותר יעילות. זה מאוד משמעותי בעולם הזה, כשהמומחים הכי גדולים עוזבים את הארגונים והידע עוזב איתם".

שוק הנפט והאנרגיה, שבו החלה החברה לעבוד עם BP בכל בארותיה בצפון אמריקה, אינו התחום היחיד שבו פועלת החברה. מירון מספר כי החברה עובדת גם עם לקוחות בשוק הדפוס וייצור המכונות, בהם התוכנה שלה משמשת לתיקון תקלות, לתחזוקה ולבקרת איכות. החברה לא חושפת את שמות לקוחותיה בתחום זה.

"לאחרונה הרחבנו את המערכת גם לתחומים של שימור וניהול ידע. הבנו שהלקוח צריך את המציאות הרבודה גם כדי לשמר ידע שנמצא בראש של המומחים. תחום של שירותים בשטח נשלט על ידי מבוגרים, ו-30% אחוז מכוח האדם המומחה בארגונים האלה הולך לעזוב בתוך שלוש שנים, כי הם יוצאים לגמלאות. למומחים נדרש זמן הכשרה מאוד ארוך, וכשהם עוזבים - הידע הולך איתם".

למה להחליף את המומחים במערכת שימור ידע ולא בכוח אדם צעיר?

"הצעירים לא מקבלים הכשרה באותה הצורה שהכשירו אנשים לפני 15-10 שנים. היום הגישה היא שאין מומחים והידע נמצא בארגון".

איך עובדת המערכת?

"הלקוח מכניס לתוך המערכת של פילדביט את הידע של המומחה, בכל מיני דרכים. דרך אחת היא הקלטה של פתרון בעיות בין מומחה לטכנאי - מדובר בהקלטה של כל קריאת שירות, החל מהקלטה של מציאות רבודה שמתבצעת בפלטפורמה שלנו, ועד הודעות טקסט. דרך נוספת היא להכניס בצורה יזומה לתוך המערכת תקלות וטיפולים ספציפיים שהם מעוניינים לשמר. לבסוף, ניתן להזין את כל הנתונים של מכשירי ה-IoT (ה"אינטרנט של הדברים") באתרים בזמן אמת".

פילדביט היא המיזם השלישי של מירון, יזם ותיק שהקים בשנות ה-80 וה-90 את החברות חשבשבת, Wizcon, ו-PC Soft International. "שני המיזמים הראשונים שלי כללו הטמעה של טכנולוגיות חדשניות בשווקים מסורתיים, ודרך זה נחשפתי להרבה צרכים של שוק הייצור המסורתי. בשנים 2014-2013, כשהגיעו המשקפיים החכמים של גוגל, הבנתי שיש כאן טכנולוגיה פורצת דרך לשוק המסורתי", מספר מירון. "טכנולוגיה כזו קיימת כבר הרבה מאוד שנים, אבל רק אז הגיעה החומרה שמאפשרת שימוש במציאות רבודה בשוק העסקי".

"ההשקעות שמתבצעות בתחומי המשקפיים החכמים על ידי מיקרוסופט וחברות אחרות פונות היום יותר ויותר לארגונים עסקיים גדולים - ולא לשוק הצרכני. עם זאת, המשקפיים שקיימות היום הן מסורבלות ויש להן בעיות עם זמן סוללה, ולכן הן עדיין לא נכנסו לשוק באופן רחב. רוב הלקוחות שלנו מתחילים לעבוד בעיקר עם המכשירים שכבר יש להם כמו טלפונים וטאבלטים, ובהמשך משלבים משקפיים", אומר מירון. 

עוד כתבות

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

רפי ליפא  וגל עמית, יועצי ההנפקות שפעלו עם פועלים אי.בי.אי בעבר / צילום: תמר מצפי

150 מיליון שקל ליועצים, קשיים לשתי החברות שהביאו מארה"ב

לפני שני עשורים הביאו רפי ליפא וגל עמית את חברת הנדל"ן האמריקאית דה לסר לגיוס חוב ראשון בת"א ● בעקבותיה הגיעה דה זראסאי, שקרסה אשתקד ● השבוע עבר הלחץ לאג"ח של חלוצת ההנפקות הזרות, שתשואות האג"ח שלה זינקו מחשש שתתקשה לעמוד בהתחייבויותיה ● כסף בסיכון

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

אתרי קניות באינטרנט. יוכפפו לחוק הישראלי? / צילום: Shutterstock

מאחורי הצעת החוק החדשה: אתרי קניות באינטרנט יוכפפו לחוק הישראלי?

הצעת חוק המקודמת בימים אלה שמה לה למטרה לקבוע את התנאים שבהם יחול הדין הישראלי בעת התקשרות עסקית בין חברה מחו"ל ללקוח ישראלי ● בקרב המומחים הדעות חלוקות: מצד אחד החוק יעשה סדר ויגביר ודאות, אולם מנגד הוא עלול להרתיע חברות מעסקים עם ישראלים

גיל גבע, יו''ר קבוצת תדהר / צילום: עופר חג'יוב

תדהר בדרך להנפקה במאי בשווי מתוכנן של 7-8 מיליארד שקל

ההנפקה של חברת הנדל"ן צפויה להיות אחת הגדולות בבורסה בשנים האחרונות ● ההנפקה תיעשה עפ"י הדוחות השנתיים של תדהר ל-2025, והסכום שיגויס יהיה כ-20% מהשווי שיושג, כלומר בין 1.4 ל-1.6 מיליארד שקל ● עם זאת, לבעלי החברה ברור כי המתיחות מול איראן והתרחישים השונים עשויים לשנות את התוכנית

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר העצום של מנכ"ל נייס נחשף

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● נובה, אלביט ונייס בפער ארביטרז' חיובי ● אתמול בוול סטריט - אנבידיה הובילה את נאסד"ק לירידות, מניות התוכנה עלו ● בבלקרוק אומרים כי זו תקופה מצוינת להשקעה לשם השגת הכנסה קבועה ● ואיזו מניית טכנולוגיה ישראלית זוכה להמלצת קנייה מ־UBS ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

רה''מ בנימין נתניהו ורה''מ הודו נרנדרה מודי בתערוכת חדשנות / צילום: מעיין טואף -לע''מ

מקורות רשמיים: ישראל מקדמת יבוא כלי רכב מהודו

ישראל מכוונת לתעשיית הרכב ההודית: בממשלה מקדמים יבוא רכב ואף פתיחת הדלת לתקינה הודית, סוגיה שנדונה גם בביקורו של ראש הממשלה נרנדרה מודי ● במקביל צ'רי מתרחבת באירופה באמצעות יבואן ישראלי ● וגם: מגמת הורדת מחירי המחירון של דגמים חדשים לא עוצרת ● השבוע בענף הרכב

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

מתוך קמפיין בנק לאומי

לאומי עורר זעם ברשת - אבל במדד אחד זה השתלם לו

הפרסומת החדשה של בנק לאומי נמצאת כבר בשבוע הראשון לעלייתה לאוויר במקום הראשון בזכירות והשני באהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע החמישי שייכת לבנק הפועלים