גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן NFX של גיגי לוי וייס גייסה 275 מיליון דולר לקרן שנייה

לדברי לוי וייס, מאחורי הניהול יוצא הדופן של הקרן עומדת תפיסת עולם של המייסדים הנוגעת לשינויי שהם מזהים בתרבות היזמית בעמק הסיליקון: "במקום מדידה לפי מה הבאת לעולם ומה ייצרת ואיך זה השפיע על החיים של אנשים, אתה נמדד לפי כמה כסף זה שווה כרגע"

גיגי לוי וייס / צילום: NFX
גיגי לוי וייס / צילום: NFX

NFX, קרן ההון סיכון של היזם והמשקיע גיגי לוי וייס, גייסה קרן שנייה בגובה 275 מיליון דולר. NFX היא קרן להשקעה בחברות בשלבים המוקדמים הממוקמת בקליפורניה ובישראל. הקרן ממוקדת במיזמים בשלבי הסיד, ולעיתים משקיעה גם בסבבי פרה-סיד או A, ומשקיעה בחברות שהמודל שלהן מבוסס על "אפקט הרשת" (הסבר בהמשך).

לוי וייס הקים את הקרן יחד עם ג'יימס קורייר ופיט פלינט, שניהם יזמים ומשקיעים מוכרים ומנוסים מעמק הסיליקון. לשלושתם יחד רקורד של הקמה וניהול של עשר חברות, שהגיעו לאקזיטים בשווי כולל של עשרה מיליארד דולר. הדבר מאפשר לשלושה לנהל את הקרן במודל יחודי במסגרתו הם לא לוקחים משכורות. "אנחנו חושבים שזה מייצר התאמה מאוד מעניינת ביננו ובין המשקיעים של הקרן, וגם ביננו לבין המייסדים. כי הצורך שלנו שהם יצליחו הוא גבוה כמו הצורך שלהם להצליח", אומר לוי וייס בשיחה עם "גלובס".

לוי וייס מספר כי אחת הסיבות בגללן התחיל את הקרן, היא כדי לעזור למיזמים ישראלים ליצור קשרים בארצות הברית, ובייחוד בעמק הסיליקון. "לאורך השנים ביצעת הרבה השקעות כאנג'ל, וגיליתי שהחברות שלי, מה שהכי חסר להן זה הקשר לעמק. אני יחסית מחובר לעמק, וגם יושב בועדת הלקוחות המייעצת של פייסבוק, וגיליתי שזה היה אחד הדברים שיכולתי לעזור בהם יחסית הרבה לחברות שלי", הוא אומר. "החברות שאנחנו משקיעים בהן מקבלות גשר לעמק שהוא הרבה מעבר למה שאני רואה שקרנות אחרות יכולות לתת. היזמים יעבדו בהתחלה מהמשרדים שלנו בעמק אם יחליטו לעבור לפה, ונעזור להם לגייס עובדים ולחבר אותם לספקים הכי טובים".

NFX התחילה את דרכה ב-2015 בתור האצה לסטארט-אפים שהשקיעה 120 אלף דוללר בכל חברה שהשתתפה בתכנית. גיוס הקרן הראשונה בגובה 150 מיליון דולר הושלם בנובמבר 2017, והשקיעה ב-25 חברות, עם גובה השקעה ממוצע של שני מיליון דולר בחברת סיד. לדברי לוי וייס, הקרן הנוכחית היא אחת מקרנות הסיד הגדולות ביותר בעמק הסיליקון. הדבר נועד לאפשר השקעה במספר רב יותר של חברות וגם בסכומים גדולים מבעבר. מאז הקמת NFX לוי וייס הפסיק להשקיע כאנג'ל עצמאי. מרבית משקיעי הקרן הם קרנות ציבוריות ואוניברסיטאות מארצות הברית ומעט קרנות של קרנות. בנוסף, לקרן משקיע מוסדי אחד מישראל. לדברי לוי וייס, כלל המשקיעים בקרן הראשונה השתתפו והגדילו את השקעתם בקרן השנייה, ואף הצטרפו שלושה משקיעים חדשים.

הקרן משקיעה בחברות שמתבססות על "אפקט הרשת", כלומר התועלת של המשתמשים עולה מכך שיש יותר ויותר משתמשים במוצר או בשירות. דוגמאות בולטות הן פייסבוק וווטסאפ אותה רכשה, אך גם אתרי יד שנייה כמו קרייגסליסט והסטארט-אפ של עדי טרטקו הישראלית, האוז. כך, אם לא היו כמעט משתמשים בווטסאפ, לא היה עם מי לתקשר. אפקט רשת נותן יתרון לחברות האלו, כי הוא מונע מעבר לשירותים מתחרים, שעדיין מספר המשתמשים בהם נמוך. "הסיבה שאנחנו ממוקדים באפקט הרשת היא שכיזם, יכול להיות שאני בונה מוצר מדהים, מעתיקים אותי בשנייה ואני גמור. מלבד פטנטים, יש ארבעה דברים שמגינים על החברות: הראשון זה מותג, כמו אפל, שאפילו אם מישהו אחר ייצר משהו יותר טוב מחר - אין לו מותג חזק כמו שלה; השני זה גודל, למשל אמזון שדרכה אני מקבל מוצרים במחיר הכי טוב כי רק היא עובדת בכזה סקייל; השלישי זה הטמעה, שברגע שהמוצר מוטמע אצלך קשה מאוד להוציא אותו מהמערכת", אומר לוי וייס.

"אבל שלושת הדברים האלה לא רלוונטיים עבור סטארט-אפ, כי אי אפשר להתחיל כמותג חזק או בסדרי גודל רחבים, ואני לא מכיר הרבה לקוחות שיסכימו להטמיע מוצר של חברה צעירה באופן הזה. לכן אנחנו מגיעים להגנה הרביעית שהיא הרשת - היא הכי רלוונטית לעולם האינטרנט ובגלל שהאפקט הזה גדל מאוד מהר הוא רלוונטי גם לסטארט-אפים".

משום שהשותפים בקרן לא לוקחים משכורות, הקרן מסוגלת להשקיע את כספה באפיקים אחרים: ב-NFX עובד צוות של 11 מתכנתים שמפתח תוכנות אוטומציה לשימוש הקרן, ותוכנות לשימוש חינמי עבור מייסדים. "אנחנו מאמינים שבסוף תכנה ודאטה יעשו את השינוי הכי גדול, וזה מצחיק שהתחום שהכי תומך בתוכנה שמשנה את העולם - תחום ה-VC - הוא התחום שהכי פחות עבר שיבוש של תוכנה ועובד אותו הדבר במשך שנים", אומר לוי וייס. "הדבר הכי מיוחד שאנחנו עושים זה צוות התכנה שלנו שבונה שני סוגים של כלים: הראשונים הם פנימיים לקרן, שעוזרים לנו לבנות זרימה של עסקאות ולתעדף עסקאות, כי אנחנו רואים הרבה אלפים של חברות בשנה".

"הסוג השני הוא כלים שנועדו לעשות למייסדים את החיים קלים. הכלים הללו הם חינמיים ופותחים לכולם והם נועדו לייעל את העבודה של המייסידם מול משקיעים". עד היום NFX פיתחה שני כלים אחד נקרא סיגנל, והוא מעין רשת חברתית שנועדה לסייע למייסדים למצוא ולהתחבר למשקיעים הנכונים עבורם באמצעות התאמה בין מאפיינים כמו תחום ושלב. כלי שני נקרא ​The Company Brief​ והוא נועד לסייע ליזמים ליצור קשר עם משקיעים עם תקציר מובנה ולעקוב אחרי כל שלב בתקשורת שלהם כולל קבלת התקציר, הורדה ופתיחה שלו.

"הדברים האלה נותנים לנו תשתית טכנולוגית שאנחנו מאמינים שבסופו של דבר תיתן לנו יתרון תחרותי גדול. אנחנו כבר היום רואים שהכלים הפנימיים שלנו כבר עושים אותנו יעילים יותר ממה שהיינו בעבר באופן מהותי, ודבר שני אנחנו רואים שהכלים שהוצאנו ליזמים כבר משפרים את העבודה בתעשייה, ואנחנו מקבלים דרכם פניות ואפשרות לעסקאות. בנוסף, אנחנו מקבלים מזה מידע סטטיסטי ולא מידע ספציפי, אבל אנחנו מבינים מזה טרנדים למשל. אנו מאמינים שעם הזמן, ככל שהכלים ישתפרו, היתרון מהם ילך ויגדל".

לדברי לוי וייס, מאחורי הניהול יוצא הדופן של הקרן עומדת תפיסת עולם של המייסדים הנוגעת לשינויי שהם מזהים בתרבות היזמית בעמק הסיליקון. "בשנים האחרונות, כמו שאצלנו מתלוננים על תרבות האקזיט, בעמק יש תחושה שתרבות הכסף טיפסה מעל הדחף לשנות את העולם", הוא אומר. "זה משפיע על איך כולם מסתכלים על כל דבר, איך ההצלחה של חברה נמדדת. במקום מדידה לפי מה הבאת לעולם ומה ייצרת ואיך זה השפיע על החיים של אנשים, אתה נמדד לפי כמה כסף זה שווה כרגע - בגלל שכסף הוא דבר מדיד כמותית. המרדף הזה אחרי מי יוניקורן ומי לא גורם לרדיפה אחרי עסקאות בשווי גבוה רק כדי להגיע למיליארד הזה. זה בא על חשבון הדחף של מייסדים ומשקיעים ליצור".

"אנחנו לא קרן אימפקט, אלא קרן רגילה לכל דבר, והמשקיעים שלנו מסתכלים על החזרים, ולכן גם אנחנו. אבל בדרך, אנחנו רוצים להסתכל על כמה אנשים משתמשים במוצר ואיזה השפעה יש לו על חיים שלהם. זה מתוך אמונה אמיתית שאם למוצר יש השפעה על החיים של אנשים - הכסף כבר יגיע".

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי