גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקזיט של מגדלת האצות מהערבה: נמכרה לסולאביה הצרפתית לפי שווי של עד 100 מיליון דולר

במסגרת העסקה, קיבוץ קטורה יחזיק בידיו 20% מחברת אלגטק והפעילות צפויה להישאר בישראל, לפחות בטווח הקרוב ● אלגטק מייצרת מוצרים לתעשיית הרפואה והקוסמטיקה ● 70 עובדי החברה יקבלו כל אחד בונוס של לפחות 20 אלף שקל בעקבות העסקה ● המנכ"ל: "הערבה תהפוך למרכז ביוטכנולוגיה ימית"

חגי שטדלר, מנכ"ל אלגטק / צילום: בני דויטש
חגי שטדלר, מנכ"ל אלגטק / צילום: בני דויטש

חברת אלגטק (Algatechnologies) מקיבוץ קטורה, המגדלת מיקרו-אצות בשיטות חקלאיות מתקדמות ומפיקה מהן רכיבים לתעשיית הקוסמטיקה והרפואה, חתמה על הסכם להימכר לקבוצת סולאביה הצרפתית (Solabia).

במסגרת העסקה, סולאביה רוכשת 80% מהון החברה, בעוד קיבוץ קטורה, שבה הוקמה אלגטק, ייוותר עם 20% מהחברה (הקיבוץ לא ימכור מניות בעסקה). המשקיעים גרובפוינט ו-JCA, שהחזיקו ב-80% מהמניות של אלגטק, הם שמוכרים את המניות שלהם לסולאביה. שווי החברה לפי העסקה מוערך ב-100-80 מיליון דולר.

סולאביה היא חברה מובילה עולמית בייצור רכיבים טבעיים לתחום הקוסמטיקה ובריאות העור. באחרונה קיבלה קבוצת סולאביה השקעה מקרן TA Associates האמריקאית, שביצעה בעבר כמה השקעות בישראל במאות מיליוני דולרים, וככל הידוע, בכל המקרים מכרה את החברות ברווח לאחר שנים ספרות. בעקבות העסקה TA הופכת לבעלת השליטה בשרשור באלגטק.

אלגטק מסרה כי בעקבות העסקה היא תהפוך למוקד פעילות הרכיבים לתחום המזון ותוספי המזון של קבוצת סולאביה, שתתמקד בעצמה בתחום הקוסמטיקה והרכיבים לתחום הרפואה והתעשייה. על רקע זה צפויה להיכנס פעילות נוספת לאלגטק הישראלית, ייתכן אף מעבר לתחום האצות. מערך השיווק של אלגטק ישווק חלק ממוצרי המזון ותוספי המזון של סולאביה.

"בונוס גבוה משל עובדי סודהסטרים"

בחברת אלגטק מועסקים כיום 70 עובדים, ובעקבות העסקה יקבלו כל עובדי החברה בונוס של לפחות 20 אלף שקל. "זה בונוס גבוה יותר ממה שקיבלו עובדי סודהסטרים. אנחנו נותנים אותו לכל עובד, כולל אנשי הניקיון", מתגאה מנכ"ל החברה, חגי שטדלר.

אלגטק הוקמה ב-1998 על ידי קיבוץ קטורה על בסיס הטכנולוגיה של פרופ' סמי בוסיבא מאוניברסיטת בן גוריון. החברה מגדלת אצות בסביבת גידול מבוקרת, המושפעת לטובה מן השמש הרבה ומן האוויר הנקי של אזור הערבה. הטכנולוגיה הייחודית של החברה מאפשרת גידול של האצות תוך מיקסום הרכיבים הרצויים באצה וטכנולוגיות נוספות מאפשרות להפיק את הרכיבים הללו מן האצה באופן יעיל ותוך שימור הערכים שלהן.

אלגטק נחשבת לסיפור הצלחה של הערבה. היא הגיעה לרווחיות בעקבות השקעה לא גבוהה, והיום רושמת הכנסות (בהיקף שלא פורסם) ל-30 מדינות. בחלק מן המקרים מוצריה נמכרים ישירות לצרכן ובחלקם לחברות מזון, תוספי מזון וקוסמטיקה. מפעל החברה הוא בהיקף של 80 דונם, ובו 600 קילומטר של "פוטו-ביוריאקטורים", סביבות סגורות שבתוכן מתרחש גידול האצות, באופן שעדיין הוא חשוף לשמש.

גרעין השליטה באלגטק (60%) נמכר לראשונה לפני 6 שנים לקרן ההשקעות הבריטית Grovepoint לפי שווי שהוערך אז ב-50 מיליון דולר. שאר המניות נותרו אז בידי קיבוץ קטורה וקרן JCA Cheritable Foundation (קרן הברון הירש).

המוצר המוביל של החברה הוא אסטקסנטין - נוגד חמצון חזק, שעליו מתבססות רוב הכנסות החברה. נוגדי חמצון נחשבים לבעלי יכולות אנטי אייג'ינג, ופעילותו של הרכיב (לאו דווקא מתוצרת אלגטק) נתמכת במאות מחקרים.

בשנה האחרונה השיקה החברה, בתמיכת רשות החדשנות ומרכז השקעות, מוצר נוסף - פוקוסנטין - המיועד לתחום המטבוליזם (מניעת השמנה, סוכרת, מחלות לב) ובריאות הכבד. גם במקרה הזה מדובר בתוסף מזון.

לחברת צנרת של מוצרים חדשים שמקורם במיקרו אצות הגדלות בשיטה הייחודית שלה, שבכוונתה להשיק בשנים הקרובות. בתקופה הקרובה מתוכננת השקעה של 20 מיליון דולר בהרחבת יכולות הייצור של החברה ובהאצת פעילות המו"פ.

לדברי שטדלר: "הצוות המדהים של אלגטק כותב כל יום דפים חדשים בספר של המיקרו אצות, ומותח את הקצה של יכולות היצירה והחדשנות בתחום שנמצא עדיין בראשיתו. העולם מחפש תחליפי רכיבים משמעותיים מן הטבע, בעקבות הידלדלות הדגה בים. המיקרו אצות יתפסו מקום מרכזי בתעשיות השונות במאה ה-21, ולאלגטק מהערבה הישראלית יהיה חלק מרכזי בכך".

ג'רארד ז'וסה, מנכ"ל קבוצת סולאביה, אמר כי "יכולות המו"פ החלוציות של אלגטק, מתקני הייצור המרשימים, היצע המוצרים הרחב ובסיס הלקוחות המבוסס שלה מקנים לסולאביה הזדמנות לחזק את מעמדה בתעשיית המיקרו אצות, ובעיקר בשוקי התזונה ותוספי המזון. בהמשך לרכישה שביצענו ב-2016 של חברת Algues & Mer ,העוסקת גם היא בתחום, היכולות של אלגטק יאפשרו לנו לחזק ולהעמיק את מיצובנו בשוק המזון ותוספי התזונה".

בראדלי פריד, מייסד-שותף ב-Grovepoint אמר: "כשהשקענו באלגטק לפני שש שנים, זיהינו הזדמנויות צמיחה בשוק המיקרו אצות וראינו בחברה פוטנציאל גדול להובלת התחום. הצוות של אלגטק הצליח לממש את היכולות של המיקרו אצות.

עו"ד פיטר שוגרמן מיגאל ארנון ושות' ייעץ לאלגטק, עו"ד אסף נחום מהרצוג פוקס נאמן שימש כיועץ משפטי לסולאביה. בבריטניה, Mishcon de Reyea ייעצו לאלגטק ו-Latham & Watkins ייעצו לסולאביה.

מנכ"ל אלגטק: "הערבה תהפוך למרכז ביוטכנולוגיה ימית"

העוברים ליד קיבוץ קטורה בערבה, 51 קילומטר צפונית לאילת, יוכלו לראות מראה מוזר: שורות שורות של מעין צינורות ירוקים ואדומים, שהם למעשה החלק העיקרי של המפעל של אלגטק. חקלאות, תעשייה או ביוטק? קשה לומר בדיוק, אך הדבר המשמעותי הוא שבתוך הצינורות האלו מופקים מאצות חומרים המשווקים בכל העולם, בעיקר בארה"ב ובאסיה. "זה סוג של פלא שבאמצע המדבר הצלחנו לייצר חברה שעם יד על הלב, היא מודל לחיקוי עולמי", אומר חגי שטדלר, מנכ"ל החברה.

"היום כולם יודעים שאצות הן בעלות תפקיד חשוב בתזונת העתיד, אבל צריך לגדל אותן בצורה איכותית, זולה וידידותית. בתחום האצות אנחנו כותבים את הספר. אנשים עובדים אצלנו בחום של הקיץ ובקור של החורף, ועושים את זה כי הם מאמינים בחשיבות של מה שעושים".

העובדים הם אנשי תעשייה, שגרים בסביבת קטורה, מאילת ועד קיבוץ יעל. בנוסף למי שמתחזק את הצינורות, ישנם אנשי מו"פ של החברה אשר מזהים רכיבים פעילים באצות הדרושים לשוק ומוצאים את הדרך הטובה ביותר לגדל ולהפיק אותם.

"עם 70 עובדים המועסקים אצלנו ישירות ועוד שירותים שאנחנו צורכים מבחוץ, אלגטק נחשבת למוקד תעסוקה חשוב, באזור שזכה בתחרות המפוקפקת על התואר 'הכי פריפריה בישראל'. כבר כמה זמן אנחנו רוצים לגייס עובדים נוספים, אבל הייתה מצוקה של דיור. כעת הקיבוצים קיבלו תמיכה ממשלתית לבניית יחידות דיור באזור ואנחנו מתכוונים להרחיב את כמות העובדים".

מי המשוגע לדבר שהחליט למתוח צינורות עם אצות לאורך קילומטרים בערבה ואף הוציא את זה לפועל?
"החברה נולדה מרעיון של פרופ' סמי בוסיבא מאוניברסיטת בן גוריון, שלמעשה עובד בקמפוס שדה בוקר של האוניברסיטה, והוא הבין שהערבה נותנת את התנאים הטובים ביותר לגידול מוצר כזה. הוא יזם את החברה יחד עם קרן הברון הירש (JCA), קרן פילנתרופית להשקעות בפריפריה. אני לא יודע בדיוק כיצד נוצר הקשר עם קטורה, אבל הקיבוץ הוא בעצם "המשוגע לדבר", שהביא את החברה למצב שבו קרן גרובפוינט נכנסה ומאז החברה הפכה לרווחית ועושה חיל.

"שום דבר פה לא פשוט, אנחנו חברה בינלאומית שעובדת מול תחרות מכל העולם. אנחנו חייבים להיות חדשנים בכל שרשרת הייצור והערך, כי אם אין לנו תחרותיות ברכיב אחד, אז אין לנו כלום".

שטדלר מציין כי הערבה יכולה להיות מרכז עולמי מוביל לביוטכנולוגיה ימית. "אצות, דגים, אלמוגים שגם להם יש ערכים בריאותיים רבים".

מרכז מוביל לביוטכנולוגיה ימית במדבר?
"כן, הגידול הוא במערכות סגורות, אך כאן יש השמש, יש הניקיון והאנשים החכמים והמחויבים. אי אפשר לבסס את הכלכלה שלנו רק על הייטק. מנגד, בחקלאות של פלפלים ועגבניות אין לנו באמת יתרון. צריך להכניס בכל מקום תעשיות חדשניות שיש להן יתרון תחרותי בינלאומי". האוניברסיטה, שטדלר, רשות החדשנות וגורמים אחרים בערבה, כבר החלו לגלגל את הרעיון להקים חממה טכנולוגית באזור.  

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה