גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין גיבורים טובים? האכזבה מהפינאלה של "משחקי הכס" והלקח לפוליטיקה האמריקאית

האכזבה מן הפינאלה של "משחקי הכס" היא כמעט כללית – אבל אולי אין צורך למהר: למדנו שאין גיבורים טובים, ואלה המאמינים שנולדו לשלוט הם תמיד מסוכנים, אפילו כשהם מבטיחים לשחרר את העם. פוליטיקאיות אמריקאיות רצו פעם להיות כמו דאינריז טארגאריין. הן שינו את דעתן, בחריקת שיניים

המלכה דאינריז / צילום: באדיבות יס
המלכה דאינריז / צילום: באדיבות יס

על העמוד הראשון של "אל-אחבאר", שופר חיזבאללה בלבנון, מופיע הבוקר צילום ענק, שכמו יצא מן הפרק האחרון של "משחקי הכס": כיפת הזהב של מסגד עומר בוקעת מכתפיה של אישה פלסטינית, שכפות ידיה מורמות במחוות תפילה (הכותרת: ״ריאד מממנת את מכירת פלסטין״.)

ספק אם יחצ״ני השייח׳ נסראללה חשבו על המלכה דאינריז טארגאריין, במעמד נאום הניצחון שלה באוזני קומנדו הסריסים, לאחר שהשמידה את עיר הבירה של ווסטרוז. אחרון דרקוניה נראה פורש את כנפיו מאחוריה בדיוק מושלם, המעורר את הרושם שכנפיו בוקעות מכתפיה.

משחקי הכס הסתיימו בתחילת השבוע בקול ענות חלושה, משום ראיה שהצלחות טלוויזיה לעולם אינן צריכות לגלוש אל העונה השמינית. הן מאבדות את התנופה ואת המקוריות, נעשות מאולצות והופכות לפרודיה על עצמן. על זה הייתה בשבועות האחרונים הסכמה כמעט כללית.

אף על פי כן, האכזבה מן העונה השמינית העניקה לנו הזדמנות לגבות עדויות על מצב הדעת של חלקים לא מבוטלים מאמריקה. 19 מיליון צפו בשידור החי של הפרק האחרון. מיליונים, אולי עשרות מיליונים, יצפו בו בימים הבאים. פוסט-מורטם בלתי פוסק מתנהל בכל כלי התקשורת.

מה קרה לפנטזיה?

ב"ניו יורק טיימס", בעל טור שמרני כבד ראש, הנוטף בדרך כלל אבחנות פילוסופיות מעמיקות על פוליטיקה, על רוח ועל דת, ניתח באריכות את האנטי-קליימקס של הסדרה. הוא הגיע למסקנה, שטעותם של מריציה הייתה לזנוח את שורשיה. היא נולדה, גדלה והגיעה אל פרקה כפנטזיה. היא הייתה בת-דמות של "שר הטבעות". אבל בזיקנתה המאוחרת היא ניסתה להפוך לדרמה פוליטית.

אקורד הסיום שלה היה פשוט רציונלי מדי. האוליגרכים נאספים, כדי להחליט מה דמות תהיה למשטר לאחר שהושלמה המהפכה וחזר השלום. אחד מהם אפילו מציע דמוקרטיה, מה שמביא את עמיתיו לפרץ רם של צחוק. הם מגיעים לבסוף להסכמה, שהשלטון לא יעבור עוד בירושה, אף כי יוסיף להיות מרוכז בידי מעטים, והעומד בראשו יעמוד בראשו עד סוף חייו.

אחר כך הם מתפזרים לכל ארבע (או שבע) רוחות השמיים. הם מתפשרים טריטוריאלית, מכבדים זה את זה בדברי נימוסים, ואינם מנסים שום מחטף של הרגע האחרון. מה זה צריך להיות? הלוא כל אחד מהם הוא רב ניסיון בבגידות ובהריגות. פתאום הם נעשו אנשי כבוד? הייתכן שבמשך שבע עונות הם פשוט העמידו פנים שהם מנוולים?

סדרה שבה נסיכה צעירה יוצאת ללא פגע ממאכולת אש, כאשר שלושה דרקונים קטנטנים מזדנבים מאחוריה; סדרה שבה נסיך צעיר הופך לעורב עם שלוש עיניים (או משהו כזה); סדרה שבה מכשפה בשירות אלוהי האש מקימה לתחייה לוחם שנרצח בידי פקודיו; סדרה כזאת מסתיימת בלחיצות ידיים? מה זה כאן, מועדון ג׳נטלמנים וגבירות?

שוויון של תעתועי גורל

ועם זאת, מבקרי העונה השמינית אולי נחפזו קצת יותר מדי לשים אותה ללעג. המיתולוגיה הזו זקוקה לפרספקטיבה רחבה יותר מזו המזומנת לנו יומיים-שלושה לאחר סיום הקרנתה. אין זה מן הנמנע כי כאשר יינתן לנו רוחב הראייה הנחוץ, נכיר בעוצמת המסר העיקרי, אם מסר הוא, אם עיקרי: אין גיבורים טובים, והשלטון משחית.

כללית, הסדרה הזו גמלה אותנו מנאמנות לגיבורים. הקלות שבה ראשים נפרדו מן הכתפיים שנשאו אותם פטרה אותנו מן הצורך להאמין בהצלחתם הבלתי נמנעת של משתתפים כלשהם במשחקי הכס. תעתועי הגורל נועדו לכול, במידה שווה של שרירות לב ושל רשעות.

זו הייתה נוסחה קצת מסוכנת, מפני שסדרה בת שמונה עונות אינה יכולה לסמוך תמיד על אפקט ההפתעה הכרוך בהקנטה בלתי פוסקת של החושים. קוראי סאגה, או הצופים בה, זקוקים לגמול כלשהו על נאמנותם. הטיפוס במעלה ההר אינו יכול להסתיים תמיד בהתגלגלות חוזרת במדרון.

הנה כי כן בת המלך המשוגע, אחותו של הטוען המוטרף לכתר, משכנעת אותנו במשך שבע עונות שהיא ראויה לשבת על הכס, מפני שהיא מנסה באמת ובתמים להיטיב עם ההמונים, והיא רוצה לגאול אותם ממשעבדיהם. אנחנו מלווים אותה במסע כמעט אינסופי אל מימוש ייעודה. אנחנו מוחים את דמעותיה, מחבקים את נאמניה, חורקים שיניים למראה אויביה, נושמים לרווחה למראה ניצחונותיה.

ומה כל זה מנחיל לנו? הוד מלכותה, דאינריז טארגאריין, מטילה פצצה גרעינית על עיר שפתחה את שעריה. פושעת מלחמה. באפיזודה אחת היא הורגת יותר בני אדם ממה שנהרגו בכל האפיזודות הקודמות גם יחד.

הסנאטורית התאכזבה

אל יהיה הדבר קל בעיניכם. בארה״ב מתנהלים עכשיו משחקי כס דרמטיים לא פחות. עשרים ושלושה דמוקרטים טוענים לנשיאות. האיש שהם גמרו אומר להוריד מן הכס אינו סתם יריב פוליטי. הוא מייצג בעיניהם את הרוע עצמו; נוכחותו היא איום על נפשה של הציוויליזציה; הוא הוא מלך הלילה.

שתיים מן הטוענים התחלקו בימים האחרונים באכזבתן מן הפינאלה של "משחקי הכס". המאוכזבת הגדולה ביותר היא הסנאטורית אליזבת׳ וורן ממדינת מסצ׳וסטס. היא מציגה מצע רדיקלי, ובניגוד כמעט לכל עמיתיה אינה משתמטת מדיון קונקרטי בהעדפות מדיניות.

ערב העונה השמינית, וורן כתבה רשימה במגזין הרשת thecut.com, שבה נתנה סימנים פוליטיים ואידיאולוגיים ב"משחקי הכס". ״דאינריז טארגאריין הייתה הדמות החביבה עליי מן הרגע שבו עברה דרך אש... היא מאמינה בתוקף בזכותה למשול, אבל היא מתעבת את מה ששלטון ייצג בעולם שבו גדלה. היא אינה רוצה להיות בעלת עבדים או רודנית... היא אומרת לנאמנה סר ג׳ורה: ׳העבדות היא ממשית. אני יכולה לשים לה קץ. אני אמנם אשים לה קץ. ואני אשים קץ לאלה המאפשרים אותה״.

הסנאטורית וורן, שנואת נפשו המובהקת של הנשיא טראמפ, ראתה ב"משחקי הכס" את סיפור העימות בין רוחה הנדיבה של דאינריז, הלהוטה לתקן את העולם, לזדונה של סרסיי לאניסטר, המנסה לשעבד את ווסטרוז ממרום מצודתה האדומה בקינגז לנדינג.

״לפנינו חמישה פרקים לפני שנגלה אם ההמונים מסוגלים באמת להשתחרר מאזיקיהם, להרוס את המכבש [שדרס אותם], ולהתקומם כאיש אחד כדי לנצח״, חתמה הסנאטורית את רשימתה בסוף מארס.

ובכן, היא נחלה אכזבה מרה. ״אני כה עצובה על התנהגות דאינריז״, היא כתבה ערב הקרנתו של הפרק האחרון. ״אני מנסה להבין מי יישב על כס הברזל, אבל ברור לכל הרוחות שזו לא תהיה דאינריז״.

מיליון וחצי רוצים פיצוי

טוענת אחרת לכס הנשיאות, הסנאטורית קרסטן גיליבראנד ממדינת ניו יורק, הכריזה בעקבות גילוי פרצופה האמיתי של דאינריז: ״אני כה מחוממת. היא הייתה זו שהבטיחה כי יינתן מוצא-פה לבעלי ההכנסות הנמוכות ביותר, לחלשים ביותר. מדוע היה על הכותבים להפוך אותה למלכה משוגעת?״

האכזבה מפעפעת. על הרשת נחתמת והולכת עצומת המונים לרשת הטלוויזיה HBO לחזור ולהפיק את העונה השמינית עם עלילה חלופית. בזמן כתיבת הרשימה הזו הגיע מספר החותמים כמעט ל-1,442,000. המטרה היא מיליון וחצי.

תשכחו מזה. לא תהיה עונה שמינית שנייה. אלא אם כן יפרצו הפגנות רחוב, טירות יותקפו ודרקונים פולטי אש יתעופפו מעל תחנות טלוויזיה. בהיעדרם ניאלץ להסתפק בבחירות המקדימות לנשיאות, ולהתעניין בשאלה מה יעוללו דאינריז ומלך הלילה זה לזה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר