גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך אפשר לזהות את הגוגל הבאה

הנפילה של שתי המנפיקות הטריות Uber ו-Lyft לאחר הנפקתן מעלה את הדילמה לגבי איכות ואטרקטיביות ההשקעה בהנפקות של חברות "צמיחה" ● על ניגוד האינטרסים המובנה בין המשקיעים הפרטיים (המוקדמים) למשקיעי שוק ההון (המאוחרים) והקריטריונים המומלצים לבחינת חברות החלום

מייסדי גוגל, סרגיי ברין (מימין) ולארי פייג' / צילום: רויטרס / Rick Wilking
מייסדי גוגל, סרגיי ברין (מימין) ולארי פייג' / צילום: רויטרס / Rick Wilking

בחודש האחרון הונפקו שתיים מענקיות הנסיעות המשותפות UBER  ו-Lyft , עם שווי מצטבר של מעל 100 מיליארד דולר ובינתיים המשקיעים מופסדים 10%-30%. בעקבות האכזבה, בשווקים חזרו לעסוק בדילמה הנצחית לגבי איכות ואטרקטיביות ההשקעה בהנפקות של חברות "צמיחה" מבית היוצר של "עמק הסיליקון" ודומיהן.

משקיעים שרכשו את גוגל בשנת 2004 יכולים לסמן לעצמם בוננזה ענקית בתיק ההשקעות, עם תשואה של יותר מפי 25 על ההשקעה. במספרים דומים ואפילו גבוהים יותר יכולים להתהדר גם המשקיעים של אמזון , פייסבוק , נטפליקס  ועוד. מנגד, בשוק ההון גם לא חסרות דוגמאות לחברות צמיחה עם הבטחה גדולה שהונפקו במאות מיליוני דולרים ופשטו רגל לאחר שנה, כמו שירות המשלוחים WebVan או חברות כמו eToys ו-Pets.com.

האינטרסים לא תמיד מתחברים

המתודולוגיות של "סיליקון וואלי" ללא ספק הצליחו לייצר מפלצות ענק עם צמיחה בלתי נתפסת. אימוץ עקרונות וחיפוש מתמיד אחרי פרמטרים כמו Product Market Fit, Speed Growth (מהירות צמיחה) ו-Network effect לטובת הגנה מפני תחרות - עשו את העבודה. מנגד לא פעם נטען כי הוזנחו שם פרמטרים שנחשבים בסיסיים יותר בשוק ההון, כמו יחסי כיסוי שונים, מכפילי רווח/הון/ EBITDA ועוד.

אבל מה קורה בעצם כשאותן חברות פרטיות מונפקות בשוק ההון, האם לא קיים פה ניגוד אינטרסים מובנה בין שני סוגים של משקיעים? בין אותם משקיעים הפועלים בשוק ההון לאותם משקיעים פרטיים שהשקיעו בחברה בשלבים ראשוניים יותר?

גם משקיעי שוק ההון ייהנו מאקזיט?

לדוגמה, אחת השאלות המרכזיות של משקיעים בחברות פרטיות היא שאלת אסטרטגיית האקזיט - כיצד מי שהשקיע בחברה פרטית בעצם פודה את שווי ההשקעה שלו בעתיד. האמת שאין הרבה אפשרויות, או הנפקה או רכישה על ידי חברה אחרת. אבל אם הנפקה היא בעצם האקזיט של המשקיעים הראשוניים בחברה, האם יישאר "בשר" גם למשקיעים בשוק ההון? או שהם פועלים כדי להעצים את השווי ולמצוא את ה"פראייר" שעליו ניתן יהיה לעשות את הקופה?

אחת החברות המסקרנות המתאימות לדילמה הנ"ל היא WeWork, חברת החללים המשותפים שמציעה השכרת משרד עם התחייבות קצרה של לא יותר מחודש ימים והטמעות בתוך קהילה תומכת. Wework אמנם עדיין לא סחירה, אבל בקרוב מאוד היא תהיה כזו ואתם תצטרכו להחליט האם להכניס אותה לפורטפוליו או להמתין למחיר זול יותר. משקיעים רבים מתקשים להבין כיצד ייתכן שחברה שהפסידה בשנה שעברה כ-1.9 מיליארד דולר ומעולם לא היתה רווחית שווה בעצם מעל 40 מיליארד דולר.

התשובה של היזמים היא כמובן צמיחה. החברה מצליחה להכפיל את ההכנסות שלה מידי שנה מה שאומר שהיא מגדילה את היצע המתחמים שלה כמעט פי 2 ולכן עליה להגדיל את ההשקעה וזמן אכלוס, מה שמוביל להפסד. למרות זאת לטענת החברה היא תוכל לעבור לרווח בתוך 12 חודשים, אולי פחות, אם תבלום את הצמיחה. אחרים יגידו שיש מאחורי החברה משקיעים פרטיים עם הון עצום שפועלים כדי לנפח את השווי ובסופו של דבר ינסו למכור אותה לאותם פראיירים בשוק ההון.

צריך להנפיק מוקדם יותר

בשנים האחרונות נטען כי חברות רבות נשארות פרטיות זמן רב יותר בגלל ההון העצום שהצטבר באותן קרנות השקעה ומממן את הצמיחה האדירה של החברה, ללא צורך בהנפקה ציבורית. יהיו כאלה שיחשבו שזה אפילו לרעתן. בשבוע שעבר ישבתי עם מנכ"ל ומייסד של אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות בעולם (אקזיט ענק), שהתהדר בכך שהחברה שלו הונפקה בשלבים ראשונים והפכה להיות רווחית תוך מספר שנים ולמרות זאת הציגה צמיחה אדירה במשך יותר מ-15 שנה - גם רווחית וגם צומחת.

מבחינתו, והאמת וגם מבחינתי, שוק ההון יכול לעזור בתהליך ההתבגרות עבור חברות צמיחה או סטארטאפים בשלבים מתקדמים. המשקיעים בשוק הציבורי אולי מוכנים לעצום את העיניים ולחלום לתקופה קצרה מאוד. לאחר מכן מגיע הדוח הכספי ומעיר את כולם משנת הדוב.

בעוד שבחברות פרטיות מתרכזים בעיקר בצמיחה, בשוק ההון מתרכזים בעיקר ברווחיות, או לפחות ביכולות של החברה להציג רווחיות בעתיד.

קחו לדוגמה את חברת וויקס. החברה נוסדה בשנת 2006 אבל הונפקה בשנת 2013. השוק נהג בה בחשדנות משך שנתיים, בעיקר בגלל שאינה מייצרת רווחים והמעבר משימוש בחינם לשימוש בתשלום עבור חבילת פרמיום אינו פשוט כל כך. מאז החברה עלתה על מסלול של צמיחה, עם גידול מתמיד במספר לקוחות משלמים והגדלת סל השירותים. החברה כמעט רווחית ומתהדרת בשווי של 7 מיליארד דולר והכי חשוב - היא שווה פי 7 על ההנפקה. אגב גם היא איבדה יותר מ-40% מההנפקה, אבל חזרה לעלות בתוך פחות משנה.

כשאין רווחיות והחלום מתפוגג

כשאתה לא רווחי, אתה הולך על חבל דק מאוד - קחו לדוגמה את חברת סנאפ שהונפקה לפי שווי של 25 מיליארד, למרות הפסדים שנתיים של יותר מחצי מיליארד דולר. בלימה בגידול מספר המשתמשים היומיים וירידה שלהם, פוגגה מיד את החלום של המשקיעים לראות את החברה עוברת לרווחיות, וזו איבדה מעל 50% משוויה.

דוגמה נוספת היא יצרנית הרכב החשמלי והאוטונומי טסלה - החברה מונפקת מזה שנים והצליחה לייצר ערך אדיר למשקיעים בעקבות מכירת חלום ומוצר איכותי. בנוסף היא נהנתה ממנכ"ל מוכר ואהוד, אבל הרווחים היו מחוץ לתחום.

בטור שפרסמתי באוקטובר 2018 ("תחזיות אפוקליפטיות: ה-SEC לבדו לא יספיק להציל את טסלה") טענתי כי חוסר הרווחיות של טסלה יקשה עליה לעמוד בתחרות מצד יצרניות רכב אחרות. היום כולם מבינים כי התחרות על הרכב החשמלי והאוטונומי תהיה קשה מאוד עבור טסלה, ובכלל לא בטוח שיש לה את היכולות או המזומנים הדרושים.

מכפיל רווח אסטרונומי הוא לא סיבה לכישלון - קחו את חברת אמזון, שמשך שנים התהדרה במכפיל רווח גבוה מ-500 או אפסי, הרבה בעקבות השקעות אדירות בפלטפורמת הענן שלה שבינתיים הפכה לגדולה ביותר בארה"ב.

גם פייסבוק הונפקה במכפיל רווח גבוה של 100, התרסקה ביותר מ-40% מההנפקה אבל חזרה לצמוח בשיעורים בלתי נתפסים ויצרה ערך אדיר למשקיעים. יהיו כאלה שיגידו שאם לא היתה הופכת להיות ציבורית, לא היתה הופכת להיות אותה מפלצת מזומנים, וספק אם היתה רוכשת את אינסטגרם ו-וואטסאפ שנחשבות היום לעתיד של פייסבוק.

אז להרוויח מאות אחוזים על חברות צמיחה שהונפקו בשוק ההון - זה אפשרי, אבל רצוי אולי להקפיד על כמה עקרונות בסיסיים:

- חברות שנתח השוק שלהן עדיין קטן מאוד ביחס לפוטנציאל השוק.

- חברות שפוטנציאל גידול המחיר וסל המוצרים שלהן גבוה משמעותית.

- חברות שמציגות גידול ברווחיות התפעולית של לפחות 40% בשנה.

- חברות עם הנהלות שלא מוותרות על מציאת Product market fit חדשים בכל מחיר.

- חברות שהתחרות בהן לא גדולה במיוחד ואם היא כן, שהמתחרות לא עמוסות במזומנים.

- חברות בשווי של מאות מיליונים או מיליארדים בודדים.

- חברות רווחיות עם מודל רווח מובנה, שההשקעה רק תשמש להגדלת המכירות.

- חברות שהשימוש בהן אינו טרנד חולף.

- חברות שיש בהן מחזיקים מוסדיים כבר מההתחלה.

אולי עדיף ורצוי להימנע מקניית אותן חברות ב-IPO - זה אמנם ייגמר לעיתים בפספוס, אבל זו גם דרך טובה לצמצם את קניית שווי ההייפ המלאכותי, שצונח פעמים רבות זמן קצר לאחר ההנפקה. 

הייתי אומר לכם לחפש חברות שישנו את העולם, שיהפכו את הסקטור ליעיל יותר, שיש להם גידול טבעי וכו'.... אבל האמת היא שרובן יספרו לכם את זה, לכן אל תתעלמו מהמספרים ותידבקו לחלום. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?