גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנג'ל נגד אנגל: שתי המאפיות הוותיקות יצאו לקרב סוער על השם

מאפיית אנג'ל הירושלמית דרשה מקונדיטוריית אנגל לחדול משימוש בשם אנגל והגישה בקשות לרישום מוצריה תחת שמה המסחרי המוכר ● אנגל מצידה הגישה בקשה להישאר בשמה המקורי ● רשות הפטנטים פסקה לזכות "אנג'ל": "הצליחה להחדיר לתודעת הצרכנים את המותג אנג'ל"

רכב מאפיית אנג'ל / צילום: באובאו
רכב מאפיית אנג'ל / צילום: באובאו

סכסוכים בין רשתות בנוגע לשימוש בלעדי של סימני מסחר ופטנטים אינם דבר נדיר. כך לאחרונה הסתיים סכסוך משפטי בין רשת חנויות הרהיטים "הביטאט" הישראלית לבין רשת הריהוט הבינלאומית Habitat Design Limited (HDL), בקביעה של בית-המשפט העליון כי לשתי החברות לא יתאפשר השימוש הבלעדי בסימן המסחרי "הביטאט". מקרה נוסף, שאומנם לא נגע ישירות לסימן מסחרי, עסק בסכסוך משפטי מעניין בין חברות מזון על קטשופ. מדובר בסכסוך בין קבוצת "אסם" לקבוצת "היינץ", שבסופו נקבע כי היינץ תוכל לקרוא למוצר שאותו היא משווקת בארץ - "קטשופ היינץ".

קרב נוסף על "קניין רוחני" התקיים בשנים האחרונות בלשכת "רשם הפטנטים" (רשות הפטנטים שייכת למשרד המשפטים) בין "מגדניית אנג'ל - שלמה א. אנג'ל", המוכרת לרבים בשם "מאפיית אנג'ל" לבין "קונדיטוריית אֵנגל י. מוצרי מאפה". הסכסוך הוכרע לאחרונה בניצחונה של מאפיית אנג'ל.

מאפיית אנג'ל הירושלמית, שהקים שלמה אנג'ל בשנות ה-20 טענה כי קונדיטוריית אֵנגל, משתמשת בשם דומה העולה לכדי הטעיה לסימנה המסחרי, ובכך מטעה את הציבור, וגורמת לו לרכוש את מוצריה (של אנגל) במחשבה מוטעית שהם רוכשים את מוצריה של מאפיית אנג'ל.

מנגד, טענה קונדיטוריית אֵנגל, שהקים יצחק אנגל בשנות ה-50, כי מאז הקמתה היא משווקת דברי מאפה באריזות הנושאות את הסימנים אנגל בעברית ובאנגלית Engel, וככל שקיימת טעות בקרב הציבור, זו נגרמה בשל כניסתה של מאפיית אנג'ל לרשתות השיווק, לאחר שנים רבות שבהן היא (אֵנגל), פעלה בזירה זו, ללא מתחרים.

הסכסוך הובא לדיון ברשות הפטנטים. בהחלטה שנתנה סגנית רשם הפטנטים, עו"ד ז'קלין ברכה, המשמשת מטעם הרשות כפוסקת בסוגיות בתחום הקניין רוחני, נקבע - כי "מהפעלת 'מבחני התחרות' על בקשות השתיים עולה כי ידה של 'מאפיית אנג'ל' (נמצאת) על העליונה; ולכן בחינת הבקשות שלה לרישום סימני מסחר תימשך", בעוד שבקשות 'קונדיטוריית אֵנגל' נדחו.

למרות הניצחון של מאפיית אנג'ל בקרב, נראה כי המלחמה בין יצרניות המאפים טרם הסתיימה. יש באפשרותה של אֵנגל לערער על החלטתה של עו"ד ברכה לבית-משפט מחוזי.

סכסוכים מתוקשרים בתחום הקניין הרוחני

על קוצו של גרש

תחילת הפרשה בשנת 2014, בעקבות תלונות שקיבלה מאפיית אנג'ל מצרכנים, בגין איכות ירודה לכאורה של מוצרי מאפה ארוזים, כשרים לפסח, ששווקו ברשתות השיווק. אנג'ל אשר כלל איננה מייצרת או משווקת מוצרים כשרים לפסח, הופתעה לגלות כי המוצרים שבגינם התלוננו הצרכנים, מיוצרים על-ידי הקונדיטוריה, המסמנת אותם בשם "אֵנגל".

הצרכנים אשר רגילים לזהות את המילה "אנג'ל", לא ייחסו חשיבות לניקוד השם או להיעדר הגרש בשם המותג, ולטענת אנג'ל, הוטעו לחשוב שהם רוכשים את המוצרים שלה. לטענת אנג'ל, הטעיה זו הובילה להגשת תובענה ייצוגית נגדה ביחס למוצרים ששיווקה בכלל קונדיטוריית אֵנגל.

בעקבות ההטעיה, פנתה אנג'ל במכתב אל הקונדיטוריה, ודרשה כי תחדל מהשימוש בשמה. במקביל, מיהרה להגיש המאפייה הוותיקה בתוך 5 חודשים, 3 בקשות לרישום סימני מסחר נוספים, שכללו את שמה המסחרי ("קונדיטוריית אנג'ל", "אנג'לי" ו"אנג'לנו"). אך הקונדיטוריה מצידה לא ויתרה, סירבה לחדול מהשימוש בשם "אֵנגל", והגישה מטעמה לרשם סימני המסחר, בקשה לרישום סימני מסחר, שכללה את השם אֵנגל ("אֵנגל - פשוט, אפיה של איכות").

לאור הבקשות המתחרות המונחות בפניה, וטענת כל אחת מהמאפיות כי זכותה לרשום את הסימנים גוברת על זכותה של רעותה, הורתה סגנית רשם סימני המסחר על קיום הליך של "בקשות מתחרות". הליך, שבמסגרתו יוכרע למי מהצדדים הזכות להמשיך את תהליך רישום סימני המסחר.

במהלך ההליך צורפו לבקשת הצדדים מספר בקשות נוספות לרישום סימני מסחר, כאשר מאפיית אנג'ל ביקשה לרשום מותגים של מוצרי לחם ומאפה שונים מבית אנג'ל ("אנג'ל מלא" ו"אנג'ל צרפתי"); וקונדיטוריות אֵנגל ביקשה לרשום כסימן מסחר את השם "אֵנגל".

ייצוגית נגד אנג'ל

סגנית הרשם, עו"ד ברכה, קיבלה את טענותיה של מאפיית אנג'ל, שיוצגה באמצעות עורכי-הדין נרדה בן-צבי ודניאל סקלר, ממשרד עוה"ד סולומון ליפשיץ. ברכה קבעה, כי אנג'ל "הצליחה להוכיח כי היקף ומשך השימוש שלה בסימניה נרחבים יותר, וכי היא הצליחה להחדיר לתודעת הצרכנים את המותג אנג'ל באופן שהציבור מייחס לה, לא רק את מוצריה שלה, אלא גם את מוצריה של הקונדיטוריה".

כדוגמה לכך הזכירה ברכה את דבר הגשת הבקשה לתובענה ייצוגית על-ידי צרכן שרכש מוצר של הקונדיטוריה, במחשבה שמדובר במוצר של אנג'ל. על אף שהטעות תוקנה באופן מיידי, טענו באי-כוחה של אנג'ל, כי טעות זו מעידה על עומק ההטעיה שנגרמת לצרכנים מהשמות הדומים.

מאפיית אנג'ל

בפסיקתה, דחתה סגנית רשם סימני המסחר את הטענה המקדמית של קונדיטוריית אֵנגל, שיוצגה על-ידי משרד עוה"ד בלום, גדור, פריימן, שלפיה הבקשות לרישום סימני המסחר אינן דומות עד כדי הטעיה; ולכן לא היה מקום לפתיחת הליך התחרות בין שתי החברות. בעקבות בקשות הצדדים (אנגל ואנג'ל) בחנה הרשמת את הדמיון בין השמות, לאור "המבחן המשולש" שנקבע בפסיקה. המבחן מורכב מבחינת "המראה והצליל", בחינת "הסחורות וחוג הלקוחות", ובחינת "יתר נסיבות העניין".

ברכה קבעה, כי "עולה בבירור כי קיים דמיון מטעה בין הסימנים, וכי לא די בהבדלים ביניהם כדי לאפשר לציבור להבחין בין מוצריה של המבקשת 1 (קונדיטוריית אֵנגל - מ' ש') לבין אלה של המבקשת 2 (מאפיית אנג'ל - מ' ש')"; ומשכך, נפתח בצדק הליך התחרות בין הצדדים".

סגנית הרשם הוסיפה, כי לפי "מבחן יתר נסיבות העניין", הבקשה לתובענה ייצוגית שהוגשה בטעות נגד אנג'ל, במקום נגד קונדיטוריית אֵנגל, מוכיחה את הבלבול של הציבור בין השתיים. מסקנה, שהובילה אותה לקבוע, כי "די בכך שקיימת הטעיה בשוק אשר לא נמצאו דרכים למנוע אותה, על מנת לדחות את הבקשה לרישום הסימנים במקביל".

עו"ד ברכה קבעה בנוסף - גם על-סמך ראיות כגון מחזורי מכירות - כי המוניטין של מאפיות אנג'ל "גדול לאין שיעור" מזה של הקונדיטוריה, ובכך העדיפה את המשך בדיקת בקשותיה לרישום הסימנים של אנג'ל. עם זאת, היא קבעה, כי לא הוכח שבחירת "אֵנגל" בסימן המסחר שלה נעשתה ממניעים פסולים. כי בשים לב לכך שנטען כי השימוש בסימן "אֵנגל" החל לפני כמעט 70 שנה, לא ניתן לקבוע אם היה כבר אז, במועד זה, למאפיית אנג'ל מוניטין רב.

עוד נימקה ברכה את החלטתה בכך שכניסת אנג'ל לתחום הקונדיטוריה בשנת 1984, והעובדה שהחלה להפעיל רשת חנויות ובתי-קפה תחת המותג "אנג'ל", הובילו למכירה ישירה לצרכן, שיצרה קרבה בין הצרכנים לאנג'ל (מכירה שלא התקיימה בין הקונדיטוריה לצרכנים), והיא זו שהביאה לקליטת המותג אנג'ל בתודעה הצרכנית, עד למצב שהצרכנים מזהים את המוצרים של הקונדיטוריה (אנגל) עם אנג'ל.

ברכה זקפה לחובת קונדיטוריית אֵנגל את העובדה שלמרות טענתה כי השתמשה במשך עשרות שנים בסימני המסחר שאותם היא מבקשת לרשום כעת, אנגל לא מצאה לנכון לרשום אותם עד עתה. לדברי ברכה, "הצורך" ברישום אֵנגל, הוא תולדה של מכתב התראה שקיבלה ממאפיית אנג'ל, שביקשה ממנה להימנע מלעשות שימוש בשם מסחרי מטעה.

עו"ד דוד בלום לשעבר ממשרד בלום, גדור, פריימן (כיום ממשרד ד"ר אייל ברסלר ושות') מסר בתגובה: "אנו לומדים את ההחלטה ושוקלים האם לערער על ההחלטה לביהמ"ש המחוזי".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן