גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותחן מענית

את מי פספסה מחאת עורכי הדין הבכירים נגד חוק החסינות

טיפול המדינה בתיקי נתניהו מוכיח כי אין אצלנו באמת שוויון מלא בפני החוק

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"
ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן, "הארץ"

1. המילים שנזרקו לחלל האוויר בכנס המחאה של בכירי עורכי הדין מהשוק הפרטי שנערך השבוע במשרד עוה"ד גולדפרב-זליגמן, היו קשות ובוטות: "שלטון החוק נמצא על פי תהום", הצהיר עו"ד צבי בר-נתן, "נכנסנו לקרב על הבית", הזהיר עו"ד אלי זהר, "ה-D9 שמאיים על ביהמ"ש העליון הניע את המנועים, ואנחנו כאן כדי להבהיר שאם צריך - נשכב לפניו", אמר עו"ד גיורא ארדינסט.

ובכל זאת, מי שהגיע לאירוע לא יכול היה שלא לחוש בדיסוננס ששרר בחדר. בכך שמשהו גרם לאמירות הכה-נוקבות להחליק די בקלות במורד הגרון. אולי היו אלה החליפות המחויטות ונוף המגדלים הנוצץ שנשקף מהחלון, אולי אשכולות הענבים מלאי העסיס ופלחי האננס שהונחו כתקרובת על השולחן. ואולי השאלה הבלתי נמנעת, את מי בעצם מייצגים עורכי הדין הבכירים מלבד את עצמם?

על כל פנים, ממרומי קומה 36 במגדל אלקטרה בתל-אביב, גם בשיא המחאה, המציאות הישראלית נראתה בסה"כ יפה ומפויסת - שקיעה ורודה בין הגגות, אספלט כחול מלמטה, עיני עורכות דין נוגות, נוגות, אומרות לביבי: למה באת?

לו הייתי יועץ התקשורת של עורכי הדין מובילי המחאה, שהיא חשובה וראויה בעיניי, הייתי מייעץ להם: רדו לשדרה, שחררו מעט את העניבה ונסו לסחוף אחריכם גם הרבה יותר נשים (רק כ-10% מהנוכחים בהתכנסות היו נשים), עורכי דין מהפריפריה, עורכי דין ערבים, דרוזים, חובשי כיפה. כי מערכת המשפט שקמתם להגן עליה שייכת לכל עשרות אלפי עורכי הדין בארץ, ומחאה רחבה כזו תהיה יותר אפקטיבית ומשכנעת.

מחאת עורכי הדין השבוע הזכירה לי את המפגש הראשון שלי עם עורך הדין המושעה מהלשכה עקב הסתבכותו בפלילים, ברק כהן. היו אלה ימי המחאה החברתית של קיץ 2011. בבוקר יום ראשון, 17 ביולי, שלושה ימים אחרי שדפני ליף תקעה יתדות בשדרות רוטשילד בתל-אביב, קפץ כהן ממשרדו הפרטי שממוקם בדיזנגוף סנטר למתחם האוהלים כדי לראות על מה המהומה. מאותו בוקר הוא לא זז מהמקום.

"החלטתי לזנוח ב'צו 8 אזרחי' את המשרד, ולמעט מקרים שנקבעו מראש, אני מחויב רק למחאה וחובש פה שני כובעים: כובע של אזרח שתומך במחאה, וכובע של עורך דין וסנגור, שתורם את יכולותיו המקצועיות למען המחאה", אמר לי אז כהן בראיון ל"גלובס".

ניסיתי לברר עם כהן על מה בדיוק המחאה, והוא ענה: "המסר המזוקק של המחאה פה - גם אם הוא נראה לעתים מבולבל - הוא של מלחמה כוללת על זכויות היסוד של האדם בישראל והעלאתן לדרגה העליונה בראש הפירמידה. זה המסר של המחאה. זוהי מהפכה חוקתית אך לא באולמות בתי המשפט, אלא של הציבור".

כהן הוסיף ואמר שהוא מצפה שהמשטר בישראל יעמיד את זכויות היסוד בראש הפירמידה. "אני מצפה גם שהשדרה האינטלקטואלית בישראל, והמשפטנים הבכירים בפרט, יעזבו את המזגנים, ייצאו מהאוניברסיטאות ומהמשרדים המפוארים ויצטרפו למחאה. אני קורא להם לעשות זאת. זו חובת המשפטנים לקחת חלק בתהליך... הפתרון הוא בהגבלת כוחו של המחוקק ומתן כוח עדיף לזכויות היסוד. חובתו של בית המשפט בכל משטר דמוקרטי - וזו גם הפעילות המרכזית שלו - להגן על זכויות היסוד של האדם מול השלטון".

ברק כהן מוביל מאז מחאה כוללת והוא הלך למקומות שהם לעתים בוטים ובעייתיים. בעיקר כשבחר לערב ילדים במחאה שלו נגד ראשי המערכת הבנקאית באופן שהוא בעיניי לא לגיטימי. המדינה פתחה נגד כהן בהליכים פליליים, אבל לשבחו צריך לומר שהשבוע, שמונה שנים אחרי אותו ראיון, נבואתו של כהן התגשמה. סוף סוף הצטרפו עורכי דין בכירים ורבים לתהליך המחאתי שהתחיל בקיץ המהביל והמרגש ההוא של שנת 2011. גם אבי חימי וציון אמיר, שני המתמודדים על ראשות לשכת עוה"ד, אותה לשכה שהקיאה את ברק כהן מקירבה, צירפו את קולם לאותה מחאה.

2. אחד מעקרונות היסוד של מערכת המשפט שלנו הוא שכולם שווים בפני החוק ואנחנו נוטים לחשוב שאכן בישראל כולם שווים בפני החוק. עובדה: הרי שרים, נשיא לשעבר, ראש ממשלה לשעבר ואנשי עסקים בכירים וחזקים נחקרו כאחד האזרח במשטרה, וגם נענשו ונשלחו לבית הסוהר. ואולם טיפול המדינה בתיקי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מוכיח כי אין אצלנו באמת שוויון מלא בפני החוק.

אזרח "רגיל", להבדיל מנתניהו, לא היה זוכה לעולם ל"הנחת סלב" של הליך בדיקה מקדימה ארוך לפני שמתקבלת החלטה לפתוח נגדו בחקירה פלילית. אזרח "רגיל" לא היה יכול לשטות ביועץ המשפטי לממשלה ולסרב לקבל ממנו חומרי חקירה לקראת שימוע. אזרח "רגיל" ודאי שלא יכול היה לקדם הליכי חקיקה בכנסת שימלטו אותו מעצם ניהול ההליך הפלילי נגדו.

אבל זה עובד גם בכיוון השני, לרעת נתניהו: המדינה לא הייתה משקיעה משאבים כל כך גדולים כדי לבדוק חשדות לפלילים נגד אזרח "רגיל". היא לא הייתה מעסיקה יותר מ-20 פרקליטים במשך חודשים ארוכים כדי לגבש כתב אישום.

אחת המסקנות היא שעקרון השוויון בפני החוק אין משמעותו קיום יחס שווה כלפי מקרים שונים, אלא יחס שווה בין מקרים שווים. אלא שגם כאן אנחנו נתקלים בבעיה -שהרי המקרה של נתניהו, ראש ממשלה מכהן שנחקר בחשד לעבירות שחיתות שביצע בזמן היותו ראש ממשלה, הוא חסר תקדים. המקרה הכי קרוב אליו היה זה של רה"מ לשעבר אהוד אולמרט, שנחקר, הואשם, והורשע בשוחד ובמירמה והפרת אמונים. ואולם אולמרט התפטר מראשות הממשלה כשהחלה החקירה נגדו ובכך המקרים גם שונים מאוד.

אז איך נדע אם התנהלות מערכת אכיפת החוק כלפי נתניהו נובעת מכך שמדובר במקרה חריג ולכן היא עניינית, ומתי מדובר בהתנהלות לא עניינית שמפלה את נתניהו לטובה לעומת אחרים? כאשר מעורב שיקול זר באותה התנהלות. האם מעורבים שיקולים זרים ביחס של היועמ"ש לנתניהו? אין שום הוכחה שכך הוא הדבר.

3. השבוע נערך בביהמ"ש המחוזי בתל-אביב דיון בערעור המדינה על זיכוי ניצב בדימוס, ניסו שחם, בביהמ"ש השלום, מביצוע עבירה של הפרת אמונים. באפריל 2018 זוכה שחם ממרבית האישומים שהוגשו נגדו על רקע מערכות יחסים אינטימיות שניהל עם שש שוטרות שהיו כפופות למרותו. עם זאת, שחם, לשעבר מפקד מחוז ירושלים במשטרה, הורשע ע"י השופט בני שגיא בביצוע מעשה מגונה בשוטרת שהייתה תחת פיקודו, בכך שנישק אותה נגד רצונה.

מאז מתן הכרעת הדין, קשה להשתחרר מהתחושה שבשורה התחתונה לא נעשה כאן צדק מלא ושלם עם שחם. ואני לא מדבר על צדק כלפי השוטרות שניהלו רומנים בהסכמה עם שחם, וזכותן הייתה לעשות זאת - אלא דווקא על כך שלא נעשה צדק עם הציבור הרחב, ששחם היה השלוח שלו, ואשר מימן את משכורתו בשנותיו הארוכות במשטרה.

תחושת אי הצדק נובעת מהתמונה הכוללת של התנהגותו של שחם, שסיפרה על קצין משטרה בכיר מאוד, שקיים בזמן עבודתו מערכות יחסים אינטימיות וחשאיות עם שוטרות רבות, ולאחר מכן במספר מקרים עסק ואישר בקשות של אותן שוטרות לקידום במשטרה או למעבר לתפקידים אחרים.

שופט השלום שגיא דחה בהכרעת הדין את טענת התביעה כי הצטברות המקרים ("תזת הצבירה") צריכה להביא להרשעתו של שחם בעבירה של הפרת אמונים, זאת בין היתר בנימוק כי הדבר עלול להביא לטשטוש עד כדי העלמה מוחלטת של קו הגבול המפריד בין התחום הפלילי האסור לבין המרחב שאינו פלילי. הנימוק הזה הוא בהחלט הגיוני וחזק.

למרות זאת, לאור תחושת אי הצדק, יש לקוות ש"תזת הצבירה" שדחה השופט שגיא ושמעולם לא הועמדה קודם לכן למבחן בתי המשפט, תאומץ בידי בית המשפט המחוזי, וכי הוא ירשיע את שחם בהפרת אמונו של הציבור.

עוד כתבות

מייקל ברי ואלכס קארפ / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

מניית פלנטיר זינקה אתמול ב-30%. כמה כסף הפסיד משקיע-העל?

מייקל ברי בנה פוזיציה דובית גדולה נגד אחת מכוכבות הבינה המלאכותית, אך פלנטיר שזינקה אתמול ב-30% חיבלה לו בתזה הפסימית ● כמה זה עלה לו, והאם אלכס קארפ ירקוד?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי והבנקים / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים בישראל יוכלו להירשם בוול סטריט. מה זה יעשה למניות שלהם

כפי שנחשף באתר גלובס, בנק ישראל יוצא בצעד שיאפשר רישום כפול של מניות הבנקים בוול סטריט ● כעת תשומת הלב עוברת להשלכות על שוק ההון, עם פוטנציאל להרחבת מעגל המשקיעים מחד, לצד חשש משחיקת כוחה של בורסת ת"א וחשיפה לסערות גיאופוליטיות מאידך

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

מסילה של כ-50 ק"מ, 3 תחנות חדשות: חריש בדרך להתחבר לרשת הרכבות הארצית

המועצה הארצית לתכנון ובנייה הפקידה את תוכנית "מסילות מנשה", הכוללת מסילת רכבת כפולה באורך של כ-50 ק"מ ושלוש תחנות חדשות ● המסילה תחבר לראשונה את חריש, מרחב באקה-ג'ת, יישובי מנשה ואלון עמק חפר לרשת הרכבות הארצית, תקצר את זמני הנסיעה למרכז ותלווה בשדרוג כבישים באזור

יו''ר בזק, תומר ראב''ד / צילום: רמי זרנגר

נמצאה החברה שמרוויחה מאיומי החות'ים: בזק מאמינה שישראל תהפוך לגשר יבשתי לתעבורת האינטרנט למזרח

סך ההכנסות של בזק ברבעון השני עלה ב־1.4% בלבד לכ־2.17 מיליארד שקל, והרווח הנקי ההשוואתי זינק ב־38% ● החברה תחלק דיבידנד של 515 מיליון שקל ● היו"ר תומר ראב"ד: "הסיפור של החות'ים משפיע עלינו לחיוב מאוד. חלק מהצורך בתעבורת התקשורת העולמית הוא לעקוף את האזור של הים האדום ולעבור דרך ישראל"

מייקל ברי / צילום: Reuters, Nancy Kaszerman via ZUMA Wire

השוק בשיא, מייקל ברי בשורט: "אנחנו קרובים למפולת בסגנון 1987"

בוול סטריט חוגגים שיאים, אבל "ביג שורט" מחכה למפולת ומזהיר מקריסה אפשרית בסגנון 1987 ● כשהוא מהמר על ירידות בפלנטיר, אנבידיה ומיקרון, לא רק המוניטין שלו עומד למבחן - גם הכיס שלו

אילון מאסק, מייסד ומנכ''ל SpaceX / צילום: ap, Matt Rourke

שיחת המשקיעים עם אילון מאסק חשפה את הבטן הרכה של חברת הענק

חברת החלל והבינה המלאכותית SpaceX ריסקה אמש את התחזיות, והמייסד אלון מאסק הבטיח מיד לאחר הדוחות הבטחות מרחיקות לכת ● ובכל זאת, המשקיעים הורידו את המניה בחזרה לארץ, וזו נסחרת כבר במחיר הנמוך בכ-20% מתחת למחירה בהנפקה לפני כחודשיים

צבא מרוקו (ארכיון) / צילום: ap, Abdeljalil Bounhar

מאות חיילים ברפיח: המדינה הערבית הראשונה ששולחת כוחות צבאיים לעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מרוקו הופכת למדינה הערבית הראשונה ששולחת חיילים לעזה, ערב הסעודית מקימה קואליציה ימית כדי לפרוץ את המצור החות'י בים האדום, ומועמדת אנטי-ישראלית מפסידה בבחירות לקונגרס במיזורי ● כותרות העיתונים בעולם 

שיעור החולים בדמנציה דווקא ירד לאורך השנים / איור: Shutterstock

בניגוד לתחזיות: שיעור החולים בדמנציה דווקא ירד לאורך השנים

מחקר חדש מערער את התחזיות של מדינות על "צונאמי" של חולים בדמנציה חמורה בעשורים הבאים ● פרופ' אריק סטלרד, שהוביל את המחקר, משוכנע שיש עוד לאן לרדת ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

איור: Shutterstock

עלייתן של חברות מיליון הדולר שמעסיקות עובד אחד בלבד

כלי בינה מלאכותית מקלים על יזמים להקים חברות לבדם, ורבים מהם ממשיכים להפעיל אותן כך גם כשהן צומחות

יציאת כספים מסיבית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פדיונות של 10 מיליארד שקל: קרן סל אחת מטלטלת את התעשייה הפסיבית

כבר חודשים שקרנות הסל הישראליות סופגות פידיונות חריגים הנובעים מקרן "אינדקס בנקים ישראל" של IBI ● הסיבה: שינוי במדיניות של מנהל הקרן

השופט אלכס שטיין / צילום: רפי קוץ

בג"ץ עוצר את ההעברות התקציביות שאושרו אתמול בוועדת הכספים

השופט אלכס שטיין נתן צו ארעי המעכב את ביצוע העברות הכספים בסך מאות מיליוני שקלים שאושרו באותו הדיון, למעט הכספים הנוגעים להוצאות חירום אזרחיות - זאת בהמשך לעתירה שהוגשה אתמול ע"י ח"כ נעמה לזימי ועמותת חדו"ש

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

דרמה בעולם ההשקעות: כל מנהלי התיקים בישראל יוכלו לפרסם תשואות

מאז 2011, רשות ני"ע אסרה על מנהלי תיקים לפרסם את התשואות שלהם לציבור הרחב, והתירה לעשות זאת רק בשיחות אישיות ● כעת, כפי שנחשף בגלובס, הרשות מציגה שינוי כיוון חד: עפ"י טיוטה חדשה שפרסמה, "כלל בעלי הרישיון - ייעוץ השקעות, שיווק השקעות וניהול תיקים - יוכלו לפרסם תשואות עבר לציבור" ● מדובר בשוק של כחצי טריליון שקל

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

המוסדיים יצחקו אחרונים? סימד עשויה למכור את מחנות הקיץ מעל לערכם בספרים

חברת סימד הולדינגס הקורסת מדווחת כי ייתכן שעבור המוסדיים בארץ, שהיו הגופים העיקריים שהשתתפו בגיוס 620 מיליון שקל בסדרת אג"ח בודדה שלה, תיתכן תפנית חיובית מפתיעה בפרשה

מסלולים בעלי שם דומה - הרכב השקעות שונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקעה בדולרים הפכה לשקלים. החוסכים לא ידעו

רפורמת המסלולים של רשות שוק ההון באה להגביר אחידות במסלולי הגמל, הפנסיה וההשתלמות ● בפועל, מסלולים בעלי שם דומה כללו הרכב השקעות שונה - שהתבטא גם בתוצאות שהשיגו ● כעת מגדל ומיטב משנות מדיניות השקעה במסלולים שזכו לתשואה נמוכה ואיבדו כספים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

נייס עקפה את התחזיות, אך המשקיעים מאוכזבים; יורדת במסחר

הכנסות נייס צמחו ל-782 מיליון דולר, מעל ציפיות האנליסטים, הודות להמשך הצמיחה בענן ובפתרונות הבינה המלאכותית ● השחיקה ברווח, ירידה בצמיחת ההכנסות מענן ותחזית חלשה אכזבו את המשקיעים - והמניה יורדת בת"א ובוול סטריט ● בלקרוק חדלה להיות בעלת עניין בחברה

יו''ר ועדת הכלכלה דוד ביטן (פתחי וזמרי בע''מ, גלי ישראל, 26.07.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

8% מע"מ על מזון? הכלכלנים מתנגדים, אך יש מי שמאמצים זאת

יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן טען כי במדינות המפותחות המע"מ על מזון לא עולה על 8% • התמונה הרבה פחות חד־משמעית • המשרוקית של גלובס

סם אלטמן ודריו אמודיי / צילום: ap, Franck Robichon, Markus Schreiber

כשל נוסף: מודלי בינה מלאכותית של OpenAI ואנתרופיק יצאו מ"ארגז החול"

OpenAI דיווחה כי במהלך בדיקות סייבר, מודל שלה חרג מסביבת הניסוי וביצע פעולות לא מורשות באינטרנט ● גם מודלים של אנתרופיק הצליחו לצאת מ"ארגז החול", לגשת למערכות אמיתיות ואף לנסות לבצע פעולות זדוניות ● החברות מדגישות כי האירועים התרחשו בתנאי ניסוי מיוחדים ונבעו משילוב של כשלים טכניים והגדרות שגויות

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

הישראלים חזרו לטוס, המחירים המשיכו לטפס ורווחי אל על הוכפלו

חברת התעופה מציגה רווח נקי של 126 מיליון דולר ברבעון השני - יותר מכפול בהשוואה לרבעון המקביל ● זאת, הודות לחזרת הביקושים ועליית מחירים ● המגמה החיובית תימשך ברבעון השלישי

צילומים: יח''צ

הרשות השנייה חוזרת בה: דוחה טענות אל על ומחזירה את הפרסומת של כאל

תפנית במאבק הפרסומי בין מועדוני התעופה: לאחר שדרשה להסיר חלקים מהפרסומת של Flyall מבית כאל, הרשות השנייה משנה את החלטתה וקובעת כי ההשוואה לכרטיס FLYCARD של ישראכרט ואל על היא לגיטימית ● עם זאת, כאל תחויב להוסיף הבהרות בולטות ולהעביר את הגרסה המתוקנת לאישור הרשות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; דרמה במניות הישראליות: קאלטורה זינקה, סולאראדג' וטאבולה צללו

נעילה מעורבת בוול סטריט: הדאו ג'ונס טיפס, הנאסד"ק נלחץ ממימושים בטכנולוגיה ● הנחושת והזהב זינקו לשיאים, מניות האנרגיה צללו בצל הירידה בנפט ● AMD, אלפאבית ו-SpaceX נחלשו בעקבות תחזיות זהירות, שינויים ניהוליים וזינוק חד בהוצאות ההשקעה ● וגם: המפגש החד בין הנפילות של סולאראדג' וטאבולה לזינוק של קלטורה