גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השתתפות בליגת האלופות מניבה, אבל אפשר גם בלעדיה

דוח חדש של גוף המחקר CIES שופך אור על מצבו הפיננסי של הכדורגל האירופי • ליגת האלופות אומנם הפכה למפעל הצומח ביותר בעשור האחרון, אבל 90% מהכנסות רוב המועדונים הגדולים מגיעים ממקורות אחרים • אז למה בכל זאת הם משלמים מאות מיליונים על שחקנים כדי להשתתף בה?

גארת בייל, ריאל מדריד / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
גארת בייל, ריאל מדריד / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בימים האחרונים אנחנו נמצאים עמוק בתוך עונת הצייד והספקולציות של הכדורגל האירופי. כך למשל שחקנים הולנדים בני 19 או 20, אחרי עונה אחת מצוינת באייאקס, מבוקשים ביבשת ומחירם נאמד בכמעט מאה מיליון אירו. בניגוד לעבר, מאה מיליון אירו הם כבר סכום סטנדרטי עבור שחקנים צעירים ומבטיחים. לשם השוואה, עד 2016 היה רק שחקן אחד בכל ההיסטוריה שהושקע בו סכום בן תשע ספרות באירו - גארת' בייל שנמכר לריאל מדריד עבור 101 מיליון אירו.

אלא שלהבדיל מהעבר, המועדונים הגדולים בהחלט יכולים להרשות לעצמם את התענוג. דוח מקיף של ארגון CIES המתמחה בדמוגרפיה ובחקר הכלכלה של הכדורגל, מראה שמצב המועדונים מאפשר להם להוציא הוצאות שוטפות כבדות. רק שני תנאים בסיסיים ידועים יש לעניין הזה: הראשון - השתייכות לאחת מחמש הליגות הגדולות באירופה (אנגליה, ספרד, גרמניה, איטליה, צרפת); השני - השתתפות פחות או יותר על בסיס קבוע בליגת האלופות של אופ"א.

השאלה המרכזית שעליה מנסה המחקר לענות היא - מה ההשפעה של הופעה בליגת האלופות על היכולות הפיננסיות של המועדונים. לצורך המחקר נבחרו רק מועדונים שהוגדרו כ"מצליחים", כאלו שהופיעו בגמר ליגת האלופות ב-10 עונות האחרונות. אליהם צורפו המועדונים מחמש הליגות הגדולות שזכו בעונה שעברה באליפות.

אינטר למשל, שלא נחשבת למועדון-על ביבשת בשנים האחרונות, נכללת ברשימה מתוקף זכייתה בגמר ליגת האלופות ב-2010. הרשימה המלאה של 12 הקבוצות הנכללות במחקר היא זו: מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי, ליברפול, צ'לסי (אנגליה); ברצלונה, ריאל מדריד, אתלטיקו מדריד (ספרד); באיירן מינכן, דורטמונד (גרמניה); יובנטוס, אינטר (איטליה); פריז סן ז'רמן (צרפת).

אלו ממצאי המחקר:

1 אנגליה הכי רווחית, אך הפער מצטמצם

הקבוצות האנגליות נהנות בעשור האחרון מסכומי עתק שהן מקבלות מהסכמי זכויות השידור שמוכרת הליגה בבריטניה וברחבי העולם. הפערים הם עצומים - לפי דוח של דלויט, בעונת 2016/17 הסתכמו ההכנסות של קבוצות הליגה האנגלית ב-5.29 מיליארד אירו, לעומת 2.85 מיליארד אירו של קבוצות הליגה הספרדית, המדורגת במקום השני מבין הליגות המכניסות ביבשת.

על פי הדוח, הצמיחה השנתית הממוצעת של הליגה האנגלית בעשור האחרון עומדת על 8.1%. נשמע טוב, אבל כבר מזמן לא הליגה הכי צומחת - דווקא ליגת האלופות של אופ"א מציגה נתוני צמיחה מרשימים יותר. זה מלמד על הפוטנציאל שלה להאפיל על הליגות המקומיות גם במונחים כספיים. לפי הדוח, התמלוגים המשופרים שחילקה אופ"א בעשור האחרון לקבוצות הם תוצר נלווה של צמיחה ממוצעת בשיער של 11% בשנה.

אם מחפשים עסק שנמצא בנסיגה קשה, זו ללא ספק הליגה האיטלקית - עם ממוצע צמיחה של 4% בלבד בעשור האחרון. ואם מחפשים עסק שהולך ומתאושש בצעדי ענק, משאיר מאחוריו תקופה איומה של חובות, זו הליגה הספרדית. מנתונים שפרסמה הליגה השבוע עולה כי ההכנסות בעונת 2017/18 של שתי הליגות הבכירות בספרד הסתכמו ב-4.47 מיליארד אירו - צמיחה של 20.5% בתוך שנה אחת.

הפוטנציאל הלא נגמר של ליגת האלופות והגדלת סכומי הפרסים המחולקים, הם המנוף שבו משתמשת אופ"א כלפי ראשי הליגות הגדולות. כך היא מקדמת מולם את סגירת שערי ליגת האלופות לקבוצות הקטנות והבינוניות של היבשת.

בשורה התחתונה: אם ליגת האלופות תמשיך לצמוח בקצב הזה ולחלק יותר ויותר כסף, אין כוח בעולם שימנע מאופ"א לנהל את המפעל הזה כמו שהיא רוצה - לסגור אותו לקבוצות גדולות בלבד, לשחק בסופי שבוע, להעלים ממנו את מי שלא מתאים לה.

2 הגדולות לא תלויות בליגת האלופות

ליגת האלופות חילקה בחמש השנים האחרונות 2.9 מיליארד אירו ל-12 המועדונים שנבחנו בדוח. עלייה של 81% לעומת 1.6 מיליארד אירו שחולקו בחמש השנים שלפני כן. חלק מהקבוצות הפכו את ההשתתפות בליגת האלופות למרכיב מרכזי בהכנסה שלהן - יובנטוס היא המועדון שגרף הכי הרבה בחמש השנים האחרונות מהופעה בליגת האלופות - 405.8 מיליון אירו, למרות העובדה שלא הצליחה להניף את הגביע. הרבה יותר מריאל מדריד שמדורגת במקום השני עם הכנסה חמש-שנתית מצטברת של 359.7 מיליון אירו מליגת האלופות. פריז סן ז'רמן (298.7 מיליון אירו), באיירן מינכן (284.1 מיליון) ומנצ'סטר סיטי (276.8 מיליון) סוגרות את החמישייה הראשונה.

אבל למען האמת, רוב המועדונים הגדולים לא נשענים על ליגת האלופות. הם מפזרים סיכונים והכנסות, ומרכיבי ההכנסה כמו מכירת כרטיסים, זכויות שידור והסכמי חסות, מהווים את הרוב המכריע מהמחזור.

כך למשל, אצל ריאל מדריד, אף שהניפה את הגביע האירופי שלוש פעמים ברציפות בין 2016-2018, מהווים כספי ליגת האלופות בחמש השנים האחרונות רק 11.5% מהמחזור. אצל ברצלונה, ליגת האלופות מהווה רק 9.4% מהמחזור מאז 2013, ואצל מנצ'סטר יונייטד - מועדון הכדורגל בעל השווי המוערך הגבוה בעולם, 4.1 מיליארד דולר. לפי "פורבס" - ליגת האלופות היא מרכיב מזערי בלבד ומהווה 5.5% מההכנסה הכוללת בחמש השנים האחרונות.

למי חשוב הכסף של ליגת האלופות

אבל לא כל המועדונים הם כאלו. שני מועדונים בינוניים-גדולים עדיין חייבים את ההצלחה בליגת האלופות כדי לעלות למדרגה הבאה או להישאר בצמרת - באתלטיקו מדריד מהווים הכספים מליגת האלופות 25.5% מההכנסה הכוללת בחמש העונות האחרונות, ואצל יובנטוס 22.9%.

עם זאת, השתתפות בליגת האלופות היא קריטית ביכולת למשוך שחקנים זוהרים. הם לא ימהרו להצטרף למועדונים שלא שם. מנצ'סטר יונייטד צפויה להרגיש את זה בקיץ הקרוב, והיא תידרש לשלם "פרמיה" כבדה בצורת שכר שנתי, כדי למשוך שחקנים למועדון שלא ישחק בעונה הבאה במפעל היוקרתי של אירופה.

ויש עוד עניינים נלווים שלא נכללים בכספי ליגת האלופות, אבל הם מושפעים בעקיפין - הבונוסים שמשלמים הספונסרים למועדונים עבור זכייה בליגת האלופות ונכנסים לקופת המועדון; או היכולת העתידית להציג את ההצלחה בליגת האלופות במו"מ עם ספונסרים. וכמובן הצלחה בליגת האלופות שנותנת לגיטימציה למועדון להעלות את מחירי הכרטיסים והמנויים.

3 השתוללות הגיונית בשוק ההעברות

בימים הקרובים, כאמור, נהיה עדים להעברות שחקנים בסכומים אדירים. יש יותר מדי מועדונים גדולים שאחרי עונה משברית או תקופה ארוכה של משבר, שייצאו מדעתן כדי לחזק את הסגל - מנצ'סטר יונייטד עומדת לפי הערכות בפני קיץ חסר תקדים, גם ריאל מדריד שהחזירה את זינאדין זידאן צפויה להשתולל; באיירן מינכן, שלא הייתה תחרותית באירופה ובקושי זכתה באליפות המקומית, חייבת לעשות משהו יוצא דופן, גם במונחים השמרניים שלה. גם אתלטיקו מדריד, שאיבדה את גריזמן, תוציא לא מעט בצד השני כדי למנוע נזקים ונפילות. האנגליות יתרמו למאמץ את חלקן הקבוע והלא צנוע.

אבל ההשתוללויות הללו הן לא נעדרות היגיון. הדוח מראה כי הקבוצות שמוציאות מאות מיליוני אירו על רכש הן רווחיות. אם לוקחים את שש העונות האחרונות - בין 2012/13 ועד 2017/18 - הרי ש-12 המועדונים שנבדקו בדוח סיימו את התקופה הזו ברווח נקי מצטבר אחרי מס של 1.04 מיליארד אירו. בעונה האחרונה שנבדקה בדוח, 2017/18, עמד הרווח הנקי אחרי מס של 12 הקבוצות הללו על 327.6 מיליון אירו.

ליברפול למשל, שאמונם לא מחזיקה באצטדיון ענק במונחים אירופיים (54 אלף מקומות - האצטדיון ה-50 בגודלו בלבד באירופה כיום) סיימה את עונת 2017/18 ברווח אחרי מס של 106 מיליון ליש"ט.

4 אוהדים יכולים להיות בעלים מוצלחים

הדוח מראה גם כי כל מודל בעלות יכול להצליח ולהוביל להעפלה לגמר ליגת האלופות או לדומיננטיות בליגה. המועדונים המוחזקים 100% בידי אוהדים (ברצלונה וריאל מדריד) מצליחים על המגרש וגם כלכלית. מודל מצליח נוסף מקובל בגרמניה, שם הקבוצות מעניקות אחוזי בעלות לספונסרים הגדולים כחלק מהתחייבות ארוכת טווח - באיירן מינכן חילקה 25% בין אאודי, אדידס ואליאנץ; דורטמונד חילקה 25% בין הספונסרים פומה, סיגנל איידונה ואווניק.

חלק מהקבוצות, בעיקר האנגליות, מעדיפות בעלות זרה. אצל אחדות בעל הון אחד מחזיק ב-100% (מנצ'סטר סיטי, צ'לסי, ליברפול), בעוד אחרות מחלקות את הבעלות בין מספר משקיעים (אתלטיקו מדריד) ולעיתים זורקות נתח מסוים לבורסה (מנצ'סטר יונייטד).

מה יותר טוב? לפחות לגבי השנה יש תשובה: בשבוע הבא יתמודדו בגמר ליגת האלופות שתי אנגליות - אחת עם בעלות אמריקאית (ליברפול) ואחת בבעלות שני אנשי עסקים בריטים (טוטנהאם). 

עוד כתבות

טוקיו, יפן. השינוי קרוב? / צילום: טלי בוגדנובסקי

לראשונה מזה 17 שנה: יפן העלתה את הריבית

הבנק המרכזי ביפן הודיע הלילה על שינוי היסטורי לאחר 17 והעלה את הריבית במדינה ל-0.1% ● זאת לאחר שאפילו משבר האינפלציה העולמי ב־2022 לא הביא את יפן לחרוג ממדיניות הריבית השלילית ● בין הסיבות לשינוי: עליות שכר חדות

רכב חשמלי בטעינה. עיוותי מס הופכים אותו לפחות משתלם / צילום: Shutterstock

מקבלים רכב מהעבודה? זו הסיבה שפחות משתלם לבחור בדגם חשמלי

מס שווי השימוש העתיק, שמכניס למדינה 5 מיליארד שקל בשנה, לא מותאם לעידן הרכב החשמלי: מציע "הטבה" שנשחקת במהירות ומספק מוטיבציה שלילית לעבור לרכב חסכוני וירוק ● בציי הרכב ממשיכים להעדיף רכבי בנזין מזהמים, אבל נראה שהאוצר מעדיף זאת כך

יו''ר טקטונה, יריב גילת / צילום: יח''צ

ותודה לביטקוין: המניה בבורסת תל אביב שזינקה ב-271% בתוך שבוע

שווי השוק הנוכחי של טקטונה עומד על כ-170 מיליון שקל, עלייה של יותר מ-100 מיליון שקל בתוך שבוע ● בשבוע שעבר פרסמה את התוצאות הכספיות לסיכום שנת 2023, שמהן עלה כי עברה לרווח של 700 אלף דולר בסיכום אותה שנה

סניף של סופר פארם / צילום: בר - אל

מכה לסופר פארם: בוועדת הכלכלה מקדמים חקיקה שתחליש את כוחה

לפי הצעת החוק שמקדמת ועדת הכלכלה, בכל קניון חדש שייפתח בחמש השנים הבאות - חנות הפארם הראשונה בו לא תהיה של סופר פארם ● נכון ל-2021, נתח השוק הכספי של הרשת היווה כ-85% עם כ-7.5 מיליארד שקל הכנסות

סמנכ''ל משאבי אנוש ומינהל במקורות, חגי פיליפסון / צילום: כדיה לוי

ההחלטה הראשונה שקיבל במלחמה סמנכ"ל משאבי אנוש במקורות

חגי פיליפסון, סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל בחברת מקורות, מספר מה הייתה ההחלטה הראשונה שקיבלה החברה ב־7 באוקטובר ואיך היא השפיעה על העובדים ● לדבריו, המלחמה יצרה לעובדים ולמנהלים אתגרים חדשים, בהם הצורך להמשיך במשימות שוטפות תחת ירי טילים

צילומים: AP - Ng Han Guan, Jeff Dean, Alexander Zemlianichenko, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קלקולים כלכליים: הסיכונים המרכזיים שמאיימים על הפריחה בשוקי המניות

דווקא כשמדדי מניות בעולם נמצאים בשיאי כל הזמנים, חשוב להתייחס לסיכונים שעלולים להעיב על השווקים ● המיידיים הם התחדשות האינפלציה במדינות רבות או לחלופין האטה כלכלית, ומתיחויות גיאופוליטיות שיסלימו למלחמות ● כתבה שנייה מתוך שתיים

אירוע GTC 2024 של אנבידיה / צילום: באדיבות אנבידיה

בוול סטריט עוקבים מקרוב אחר הבשורות מהאירוע השנתי של אנבידיה

ענקית השבבים מקיימת בסן חוזה את הכנס הפיזי הראשון שלה מאז הקורונה ● ההכרזות של החברה באירוע עשויות לסמן את הכיוון הבא של הבינה המלאכותית

לימסול, קפריסין. מקלט המס הכי נגיש לישראלים / צילום: Shutterstock

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים ביעד ההשקעה הפופולרי

רשות המסים פתחה במבצע לאיתור נכסים, הכנסות וחברות של ישראלים בקפריסין, שהפכה ליעד השקעה פופולרי הודות למדיניות מס אטרקטיבית ● גורם ברשות: "חברות רבות רשומות בקפריסין כשהשליטה והניהול מתבצעים מהארץ" ● עסקי הנדל"ן להשקעה בסכנה למיסוי של עד 50%

בנק לאומי / צילום: איל יצהר

דוחות לאומי: רווח של 7 מיליארד שקל למרות הפחתה גדולה בארה״ב

בנק לאומי רשם בשנת 2023 רווח של 7 מיליארד שקל, ירידה של 9% לעומת 2022 בשל ההפחתה שביצע ברבעון הראשון של השנה • יחלק דיבידנד של 365 מיליון שקל, המהווים 20% מרווחי הרבעון, בהתאם להנחיות בנק ישראל

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג יורד ב-1.2%

הניקיי עולה ב-0.7% ● לראשונה מזה 17 שנה, הבנק המרכזי ביפן העלה את הריבית במדינה ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות ● בנק אוף אמריקה: ייתכן והשוק מתחיל לפקפק בכך שהפד יבצע הפחתות ריבית של 75 נקודות בסיס בשנת 2024

מפגינים למען עסקה לשחרור החטופים בעזה / צילום: ציפי מנשה

המשלחת הישראלית הגיעה לקטאר והחלו שיחות מו"מ לעסקה

גורם ישראלי בכיר: "נציגי חמאס בקטאר לא יקבלו את ההחלטות. מי שיקבל את ההחלטות יהיה סינוואר" • משרד החוץ האמריקני ביקש מישראל מידע בעקבות דיווחים על מעצר כתב אל-ג'זירה בפשיטה על בית החולים • צה"ל תקף מחבלים ועמדות של חיזבאללה בלבנון, בנוסף למקורות הירי שביצעו שיגורים לעבר ישראל • עדכונים בולטים 

ראש הממשלה בנימין נתניהו וקנצלר גרמניה, אולף שולץ, בפגישתם היום / צילום: קובי גדעון-לע''מ

קנצלר גרמניה שינה את הטון. האם ישראל תאבד את הידידה החשובה באירופה?

קנצלר גרמניה אולף שולץ התייצב בביקור רשמי לצד ישראל, אך שינה את הטונים מבעבר ● הוא הטיל ספק בתועלת הפעולה הצבאית ברפיח בשל ריבוי הרוגים פלסטינים והזהיר מפני אסון הומניטרי ברצועה ● במקביל, מדינות באיחוד מקדמות החלטות אנטי-ישראליות

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל

חברת הטכנולוגיה לרכב מובילאיי סוגרת את יחידת ה-After Market ומפטרת כ-3.5% ממצבת העובדים בחברה ● אמנון שעשוע, מנכ"ל החברה: "המשך פעילות היחידה כבר אינו כדאי"

הוות''ל לא עוזרת בהורדת מחירי הדיור / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הוותמ"ל תהפוך קבועה ובענף זועמים: "זלזול בדמוקרטיה וברשויות המקומיות"

אנשי מקצוע מותחים ביקורת קשה על הממשלה, שעומדת להחליט על הפיכת הוועדה למתחמי דיור מועדפים לוועדת קבע ● זאת בטענה לרמיסת הרשויות המקומיות, תוכניות מתאר קיימות ומתנגדים, וליצירת מאגר של מלאי תכנוני לא מעודכן, שאינו תורם לירידת מחירי הדירות

תחנת הכוח של OPC בחדרה / צילום: באדיבות החברה

למרות התנגדות שרי הממשלה: הוות"ל אישרה שתי תחנות כוח במרכז

הוועדה אישרה את הקמתה של תחנת הכוח ריינדיר במועצה האזורית דרום השרון וכן את הרחבתה של תחנת הכוח OPC חדרה ● הממשלה לא אישרה את שתי התוכניות הללו במאי האחרון, ואם חבריה יתנגדו שוב, הצעד יסתום עליהן את הגולל

מימין: אלי פסח, ד''ר להבית אקרמן וטוני כהן / צילום: אוראל עזרא

רשת מכבי אסתטיקה משנה מודל פעילות ומקימה רשת שותפים בפריסה ארצית

במסגרת המהלך תעניק הרשת שירותים אסתטיים באמצעות מרכזים רפואיים, מרפאות וקליניקות פרטיות, במקביל למודל הקודם במסגרתו השירותים הוענקו בחמשת המרכזים הרפואיים של הקופה

המדינה שמצטרפת לציר הרשע של חמאס, רוסיה ואיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסיבה לכך שאיחוד האמירויות מובילה השקעת ענק במצרים, דרום אפריקה משקיעה מיליוני דולרים ביצירת קשר עם חמאס ומסתבכת בארה"ב, והאלימות לא עוזרת לקרב את הפלסטינים למדינה ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: מיכל רז חיימוביץ', shutterstock

אלו חברות התעופה שהודיעו רשמית על חזרה לישראל. מה הן מציעות?

דלתא ואיזיג'ט הכריזו בשבוע שעבר על חידוש הטיסות לנתב"ג, והן מצטרפות לשורת חברות תעופה נוספות שיחדשו בקרוב את הטיסות ● למרות העלייה בהיצע הטיסות, המחירים נותרו גבוהים, ורוב החברות לא מציעות מבצעים משמעותיים ● מתי כל אחת צפויה לחזור לארץ, ומה כלול במחיר?

אתר בניה בהולד / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

קניתם דירה חדשה מקבלן? כנראה שלא תקבלו אותה בזמן

על רקע מחסור של עשרות אלפי עובדים בענף הבנייה, כמעט כל מי שרכש בשנים האחרונות דירה חדשה וטרם קיבל אותה, נמצא באי-ודאות לגבי מועד קבלת המפתח ● התוצאה: טריגר נוסף לעליית מחירי דירות יד שנייה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מחירי הנפט קפצו ב-2%

הנאסד"ק עלה ב-0.8% ● מדד שנגחאי עלה ב-1% ● מובילאיי סוגרת יחידה ומפטרת 130 עובדים, מתוכם כ-90 בישראל ● מחר תתפרסם ביפן החלטת הריבית, ובגולדמן זאקס צופים שזו תעלה בפעם הראשונה מזה 17 שנה ● היום נפתחת ועידת ה-GTC השנתית של אנבידיה ● מיטב: יוון, איטליה ומדינות במזרח אירופה עשויות להיות יעד לפיזור השקעות מהמדדים היקרים בארה"ב