גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחת לרדאר: הצעדים שיעזרו לצמצם את תאונות הבנייה

אחרי 20 הרוגים בתאונות בנייה מתחילת השנה, לצד הפיקוח, האכיפה והרגולציה, אפשר להתחיל לחשוב במונחים רחבים יותר, של תרבות ושל למידה מטעויות

קריסת מנוף ביבנה בה נהרגו 4 פועלים / צילום: ג'וזף
קריסת מנוף ביבנה בה נהרגו 4 פועלים / צילום: ג'וזף

אחרי 20 הרוגים בתאונות בנייה מתחילת 2019, שישה מהם בתוך שלושה ימים בלבד, אין מחלוקת שיש לנקוט צעדים מידיים וחריפים לשיפור רמת הבטיחות באתרי הבנייה. מהצד השני ברור גם ששינוי משמעותי לא יקרה בתוך יום ולא יומיים. כשמדברים על תאונות הבנייה, מדברים בדרך כלל על היעדר פיקוח ואכיפה, על רשלנות ועל זלזול. בצד הפתרונות מדברים על הגדלת מספר המפקחים, על קנסות וסגירות אתרים ועל רגולציה קשוחה יותר. אבל אלו לא הכלים היחידים בהם ניתן להשתמש על מנת לצמצם את הקטל באתרי הבנייה. הנה עוד כמה פתרונות שבדרך כלל נשארים בשוליים.

1. למידה מכשלים

ארבעה בני אדם נהרגו מקריסת מנוף. המשפט הזה נכון לא רק למה שקרה ביבנה בשבוע שעבר אלא מתאר גם מקרה שהתרחש לפני שלושה שבועות בלבד בעיר סיאטל בארצות הברית. שניים מההרוגים היו מפעילי המנוף שעמדו עליו ונפלו איתו, ושניים עוברי אורח שהיו במכוניותיהם שהמנוף נפל עליהן.

קריסת המנוף בסיאטל. לא לומדים מתאונות במקום אחר / צילום: רויטרס

אף שעדיין לא שוחררו מסקנות רשמיות מהחקירה, מומחי בטיחות אמרו לאתר Engineering News Record (ERN), כי החשד הוא שהצוותים באתר, שהיו בתהליך של פירוק המנוף, שחררו מוקדם מדי או הסירו את הפינים שחיברו את הציר למגדל - בדומה לדיווחים הלא רשמיים שנשמעו בשבוע שעבר מחקירת התאונה ביבנה.

יש ענפים שבהם הלמידה מתאונות היא עניין מובנה ומעמיק - אולם ענף הבנייה רחוק מכך מאוד. "כשמתרחשת בתעשייה שלנו תאונה של 'כמעט ונפגע', מנערים את האבק וממשיכים הלאה אפילו בלי לדווח", אומרת מירב אורן, מייסדת חברת הסטארט-אפ Versatile Natures, המייצרת חיישן IOT למנוף ופועלת בישראל ובארה"ב. "זו שאלה של תרבות. היכולת להבין מצבים של 'כמעט שנפגע'. לייצר תרבות שבה אתה יודע לזהות תהליכים של סיכון גבוה ולנטר אותם".

מה את אומרת על הדמיון בתאונות, בסיאטל וביבנה? 

"כרגע שתי התאונות עדיין בבדיקה, אבל יש רמזים לקיצורי דרך בבטיחות.

"הרקע שלי הוא מאינטל וזה טבוע בי מאוד חזק - איך אתה משתמש באירועי ה'כמעט ו-' כדי למנוע את אירועי האמת. צריך להסתכל על בנייה כמו שמסתכלים על תהליך ייצור: הסתכלות תהליכית. אין יעילות בלי בטיחות".

האלוף (מיל) איל בן ראובן, ח"כ לשעבר וכיום ראש המטה לבטיחות בהתאחדות בוני הארץ, מסכים שדרוש שינוי עומק בנושא תרבות הלמידה מתאונות. "נסעתי ליבנה ביום ראשון, ראיתי את המנוף, ולמחרת הוצאנו לכל הקבלנים נייר עם לקחים ראשוניים ממה שקרה, ועם המלצות מה לבדוק - את גיל המנופים, את ההכשרה של המנופאים, את ההכשרה של אנשים שבאים לפרק ולהרכיב - היום לא דרושה שום הסמכה לכך.

"זו הייתה הפעם הראשונה שזה נעשה. אני מביא את זה מהתרבות הצבאית, אבל בצבא נותנים פקודות - והחיילים מבצעים אותן. ברור שזה הרבה יותר קשה באזרחות".

מה השלב הבא בלמידה מטעויות?

"אני מדבר עם מנהלי החברות הגדולות שעושות תחקירים, כדי שאפשר יהיה להשתמש בהם. אני רוצה לפרסם ללא זיהוי, ללא שם וללא פרט מזהה, ונכתוב מה שווה ללמוד מהמקרה. לא קל לאנשים לעכל את זה.

"דבר שני, את החקירה הפלילית עושים ביחידת פלס במשטרה, ואני הולך לדון עם מפקדת היחידה איך אני יכול לקבל את הדברים שלא ישמשו כנגד הקבלנים לאחר מכן, רק לצרכי למידה".

2. הכשרת עובדים

חסן שולי, מומחה בטיחות ומדריך ותיק בהדרכות בטיחות, סבור שהבעיה בבטיחות בענף הבנייה מתחילה השכם בבוקר, כשמגייסים עובדי בניין ללא כל הכשרה. "אתה עובר עם הטנדר שלך בשכונה, מצפצף, אנשים יוצאים ואתה אומר, 'אני קבלן בניין וחסר לי עובדים', ולוקח את מי שבא. אפילו לא שואלים אותך אם זה ברזלנות, טפסנות, עבודות גמר", הוא אומר.

בשיחה עמו בשבוע שעבר הוא נשמע מתוסכל וכעוס. "צריך להכשיר את עובדי הבניין לעבודה, ולחנך לבטיחות. כמו שאני נכנס לתא הנהג ברכב עם רישיון נהיגה, אני אמור להיכנס לאתר בנייה עם רישיון. אתר בנייה זה כמו שדה מוקשים.

"את הכסף שאנחנו משלמים כפיצויים ולשארים של האנשים שנהרגים בתאונות עבודה, היינו יכולים להשקיע בלייצר 'דוקטורים לעבודות בנייה'. חבל שהכסף הזה משולם ללא תועלת. ויש גם הרבה תאונות ללא הרוגים. אלפים, בתהליכי שיקום וטיפול רפואי, שהמשפחות שלהם יורדות מתחת לקו העוני".

"את הכשרת הבטיחות אנחנו (התאחדות בוני הארץ - ה.י.ל) לוקחים על עצמנו. נשקיע בעצמנו את כל המשאבים הדרושים בהכשרות בטיחות, שלא ייכנס פועל לאתר שלא עבר הכשרה. אבל הכשרת הפועלים לעבודה זה תפקיד של המדינה", מסכם בן ראובן את הדברים.

3. שימוש בטכנולוגיה: 

טכנולוגיות מתקדמות נכנסות לאט מאוד לאתרי בנייה, אבל דווקא במלחמה בתאונות אפשר להשתמש בטכנולוגיות לא מאוד מורכבות. 

איך היית משתמשת בטכנולוגיה למניעת תאונה כמו קריסת המנופים?

אורן: "אנשים שעובדים באתרי בנייה אומרים שבעת פירוק של מנוף - אף שבדרך כלל מדובר בחברה חיצונית - בשלב הזה הם אף פעם לא רגועים. הפירוק הוא תמיד תהליך יותר מסוכן. אז פעולה שידועה כמסוכנת, כמו פירוק עגורן, הייתי מנטרת עם מצלמות או באמצעות רחפן. אפשר להשתמש בדברים שכבר קיימים.

"אבל תרבות עיגול הפינות לא מתחילה בנקודה הזו, וכל אמצעי הניטור של העולם לא בטוח שיעזרו אם אין תרבות של בטיחות. כבר ראיתי פועלים עם רתמות עליהם שרק לא עושים את הקליק להתחבר למבנה. זו תרבות".

יגידו לך שהמאמץ כרגע הוא להוריד את מחירי הדיור, ובטח לא להוסיף לעלויות.

"הניסיון להוריד את המחיר לתחתית פוגע בבטיחות. מאה אחוז. כשצריך להקטין עלויות, מעגלים פינות וזה פוגע בבטיחות. גם כאן הכנסת טכנולוגיה לבנייה יכולה לעזור, כי היא מגדילה רווחיות, ואם נשאר לך יותר שוליים אפשר להשקיע אותם בבטיחות".

4. שיימינג לחברות 

ד"ר שרון ידין מהמרכז האקדמי פרס פרסמה בשבוע שעבר מחקר שכותרתו Saving lives through shaming. המחקר, שפורסם ב-Harvard Buisness Law Review Online, עסק בביוש רגולטורי: שיימינג שהרגולטורים עושים לחברות שכשלו בבטיחות - לא רק בבנייה.

כך למשל, משרד העבודה האמריקאי פרסם ניוזלטר שבו נכתב "הכישלון של המעסיק להגן על עובדיו, יצר טרגדיה שיכלה להימנע אם העובדים היו עוברים הכשרה והציוד המכני היה מטופל כמו שצריך".

ד"ר שרון ידין / צילום: אסף בר שי

לפי המחקר שערכה ד"ר ידין, משפטים כאלה מתפרסמים לעתים קרובות באתר האינטרנט של המשרד ובציוצים ובפוסטים ברשתות החברתיות. "זה מאוד אפקטיבי ומחזק את ההרתעה בענף. מפעלים אחרים מסתכלים על זה", היא אומרת.

הפרקטיקה הזו עוררה דיון נרחב בארה"ב. בממשל אובמה, היא מציינת, הפרקטיקה הזו זכתה ליותר תמיכה. "עורכי הדין של המעסיקים מאוד התנגדו לכך, וכרגע תחת ממשל טראמפ התעשייה הצליחה לקבל את שלה והם מאוד מצמצמים את התחום", מעידה ד"ר ידין.

זה יכול לעבוד גם בארץ? כי אנחנו רואים שמשרד העבודה דווקא החל לפרסם באתר שלו רשימה של צווי הבטיחות שהוצאו, אבל אנחנו לא רואים שבמבחן התוצאה זה עוזר.

"בישראל המצב גרוע ויש מחסור בתקציבים ובפקחים. הכלי הזה יכול להיות מאוד אפקטיבי. זה אמור לגרום לכל מיני קהלים להפעיל לחץ צרכני ועסקי על החברות. 

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר