גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טופשופ העולמית נקלעה למשבר, איך תושפע הזכיינית הישראלית גולף?

קבוצת ארקדיה, קמעונאית האופנה הבריטית והבעלים של רשת טופשופ ומותגים נוספים, נקלעה לפשיטת רגל על רקע המשבר בענף והמעבר לקניות מקוונות ● במקביל, הזכיינית הישראלית גולף לא עומדת ביעדי המכירות ולא פתחה מספיק סניפים - מה שעלול לגרום לה לאבד את הזיכיון ● קבוצת גולף: לטופשופ ישראל אין קשר לנושא

חנות של טופשופ / צילום: רויטרס, Tim Wimborne
חנות של טופשופ / צילום: רויטרס, Tim Wimborne

גלי ההדף האדירים שנוצרו מהתפתחות הסחר המקוון לא מפסיקים להלום ברשתות קמעונאות גדולות ומוכרות, וגם מחוץ לגבולות ישראל. בימים האחרונים מדובר בקבוצת ארקדיה, קמעונאית האופנה הבריטית והבעלים של רשת טופשופ ומותגים נוספים שנקלעה לפשיטת רגל על רקע המשבר בענף קמעונאות האופנה.

הקבוצה הגישה ברביעי האחרון בקשה לפשיטת רגל והגנה מנושים לבית המשפט בארצות-הברית על רקע חדלות פירעון (צ'פטר 15 המיועד לחברות זרות), ואף הודיעה כי תצא מהפעילות שלה בארצות-הברית ותסגור את כל החנויות שם - 11 חנויות של המותג טופשופ ו-11 חנויות טופמן שפונות לגברים. חיסול המלאי בחנויות החל כבר אתמול.

כמו כן, במסמכי תוכנית הארגון מחדש שלה הודיעה קבוצת ארקדיה כי היא תיבחן את סגירתן של 23 חנויות בבריטניה ובאירלנד, לצד שיפור תנאי השכירות ב-194 מיקומים נוספים. עם זאת, לא בטוח שהפעולות הללו יספיקו. דיווח ב"גרדיאן" מסוף השבוע האחרון גורס כי לפי המסמכים שהוגשו במסגרת ההליך, מספר החנויות שארקדיה תיאלץ לסגור צפוי להיות כפול.

"החלטה קשה אך נחוצה" 

בהצהרה שמסר בימים האחרונים מנכ"ל ארקדיה, איאן גרבינר, הוא אמר כי הגשת הבקשה לבית המשפט היא "החלטה קשה אך נחוצה". ארקדיה פירטה כי החברה מתמודדת עם הגברת המעבר מחנויות פיזיות לקנייה מקוונת לצד סביבה אגרסיבית בהנחות, זאת על רקע התחרות על הצרכנים וכמויות גבוהות של החזרות מוצרים. אחת החולשות המיוחסות לפעילות של ארקדיה היא הזירה המקוונת, שבה היא נחשבת לנחותה למול זו של המתחרות.

הקבוצה הפרטית אינה נוהגת למסור את תוצאותיה העסקיות, אך ממסמכים שהגישה בימים האחרונים לבית המשפט וסוקרו בתקשורת הבריטית, עולה כי מכירותיה צנחו ב-9% בשנה הפיסקלית האחרונה.

קבוצת ארקדיה מעסיקה כ-18 אלף עובדים בבריטניה, ובנוסף לטופשופ היא מפעילה את המותגים ברטון, דורותי פרקינס, אוונס, מיס סלפרידג', Outfit ו-Wallis. כמו כן, היא מפעילה 1,170 חנויות ב-36 מדינות. עם זאת, ברוב המדינות ההפעלה מתבצעת באמצעות זכיינים.

טופשופ מוכרת מוצרי הלבשה אופנתיים ומעוצבים, הלבשת פנאי ובגדי ים, הלבשה תחתונה, מוצרי הנעלה, אביזרי אופנה ומוצרי אופנה משלימים. קהל היעד העיקרי של הרשת הן במכירה קמעונאית והן במכירה מקוונת הוא נערות ונשים בגילאי 18 עד 35.

לא פתחה מספיק סניפים 

לטופשופ יש פעילות גם בישראל, והזכיינית המקומית שלה היא קבוצת גולף. ככל הידוע, נראה כי גם בארץ הפעילות לא מניבה את מה שציפו ממנה הקבוצה הבינלאומית, כמו גם הזכיינית הישראלית. על כך ניתן ללמוד מדוחות גולף הציבורית לשנת 2018 שפורסמו לפני כחודשיים. אז התברר כי קבוצת גולף לא פתחה מספיק סניפים של טופשופ וגם לא עמדה ביעדי המכירות למותג, ולכן היא אינה עומדת בתנאי ההסכם שחתמה עם החברה העולמית.

בעקבות כך עלולה גולף להיקלע למצב של אובדן הזיכיון, הגם שלפי שעה הכול נמשך כרגיל. כל זאת כאמור קורה בזמן שטופשופ העולמית נקלעה לקשיים של ממש שכלל אינם קשורים לפעילות גולף בישראל. 

מניית גולף איבדה 13%

קבוצת גולף הישראלית משמשת כזכיינית הבלעדית של רשת האופנה הבריטית בישראל מאז פברואר 2015. בזמנו רכשה החברה פעילות עסקית שכללה התקשרות עם מותגי האופנה הבינלאומיים טופשופ וטופמן, דורותי פארקינס ומיס סלפרידג'. בהמשך, ב-2017, סגרה גולף בתיאום עם קבוצת ארקדיה את רשת טופמן ואת שני המותגים הנוספים. 

בכל אופן, הסכם הזיכיון הנוכחי בין קבוצת גולף לבין ארקדיה מסתיים בפברואר 2025, והוא כולל אופציית הארכה לתקופה של חמש שנים. עם זאת, הוא גם כולל תיקונים שקשורים להסכמי תנאי הרכש. בדוחותיה ל-2018 מפרטת גולף כי תוקפם של תנאי הרכש הנוכחיים מכוח הסכם הזיכיון הוא עד ל-30 בנובמבר 2019. כך, בהסכם הזיכיון נקבעו עילות שונות שבגינן ארקדיה תהיה רשאית לסיים את ההסכם בינה לבין גולף, ביניהן אי-עמידה ביעדי תוכניות פיתוח שנוגעות ליעדים של פתיחת חנויות חדשות, היקף שטחי המסחר בחנויות והיקף המכירות ב"כפוף לתקופת ריפוי". גולף מעדכנת כי נכון למועד הדוח "השותפות אינה עומדת ביעדים הקבועים בהסכם", אך מציינת כי "הדבר נעשה בידיעת קבוצת ארקדיה".

כמו כן, קבוצת גולף מגלה כי נכון למועד הדוח הכספי האחרון, שפורסם כאמור לפני כחודשיים, היא טרם פתחה חלק מהחנויות החדשות בהתאם ליעדים.

מקבוצת גולף נמסר בתגובה כי "אין שינוי בנושא טופשופ".

לעומת המתחרות, המניה סובלת תקופה ארוכה מחולשה

מניית גולף  הסובלת כבר תקופה ארוכה מחולשה ביחס לצמד מתחרותיה הבורסאיות קסטרו ופוקס, סיימה את שבוע המסחר הקודם בירידות שערים חדות. ביום חמישי ירדה המניה ב-8% והשלימה צניחה דו-יומית של 10.5% (אחרי שביום רביעי ירדה בכ-3%), זאת במחזורי מסחר נמוכים יחסית.

כך, בסיכום שבועי איבדה מניית גולף כ-13% מערכה, שהשלימה לה צניחה של כ-33% מתחילת השנה. זאת לעומת ירידה של 11% בקסטרו ועלייה של 16% בזו של פוקס מתחילת 2019. הדבר משקף כעת לגולף שווי של כ-110 מיליון שקל. אתמול (א') שמרה מניית גולף על יציבות. 

מניית גולף ביחס למתחרות

*** סייע בהכנת הכתבה: אביב לוי. 

עוד כתבות

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

מתחם הנרקיס, בית שמש - הדמיה / צילום: קסם הדמיות

אושר פרויקט פינוי־בינוי מבין הגדולים בארץ: 3,500 יחידות דיור חדשות בבית שמש

הוועדה המחוזית לתכנון ובניה במחוז ירושלים אישרה את פרויקט הפינוי-בינוי הגדול ביותר בתולדות העיר בית שמש ● יוקמו כ־3,500 דירות חדשות, לצד מוסדות חינוך ותשתיות ציבוריות משודרגות ● המודל שאושר מאפשר לדיירים לעבור ישירות לדירות החדשות במגרש החלוץ, ללא מעבר ביניים

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

תאונת דרכים / צילום: פביו טרופה

הכאוס יידחה: משרד התחבורה מאריך בשנה את הרישיון של שמאי הרכב

לאחר חשיפת גלובס, משרד התחבורה ממהר למנוע מצב שבו חברות הביטוח לא יכולות לשלם על תיקון רכבים, ולכן מוסכים לא יתקנו והציבור יתקע בלי כלי רכב לאחר תאונה ● עד כה, ניתנו לשמאים רישיונות רק לחמש שנים, וכעת אלו יהיו תקפים לשש שנים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט לפני החלטת הריבית מחר

מגמה מעורבת באירופה ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● הביטקוין יורד שוב מתחת לרף ה-90 אלף דולר

פרויקט המגורים Riverside של איה במנהטן. בעיגול: אמיר שריקי, בעל השליטה באיה / צילום: מצגת החברה

עם הלוואות בריבית של 17%: יזם הנדל"ן הישראלי מניו יורק שמגייס חוב בת"א

הנהירה לשוק החוב נמשכת: חברת הנדל"ן המניב איה ניו יורק שבשליטת אמיר שריקי, רוצה להנפיק אג"ח בכ–550 מיליון שקל בבורסה המקומית ● תמורת ההנפקה צפויה לשמש לפירעון חובות יקרים עבור שלושה נכסים, בהיקף של כ–140 מיליון דולר

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב

הדרישות החדשות שמתכננת להוציא הרשות לני''ע בדוחות הכספיים של חברות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

הדרישה החדשה של הרשות לני"ע מחברות הנדל"ן

בכנס השנתי של מחלקת התאגידים, הרשות הציגה שורה של טעויות מהותיות שנמצאו בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי־כלילת עלויות מימון ● ברשות עובדים על מתווה גילוי חדש, שיוצג לציבור בחציון הראשון של 2026

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

למה כל כך הרבה עובדים דורשים העלאה, ומה התוספת שיקבלו עובדי המגזר הציבורי בינואר?

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה