גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדאי לבדוק את החשבונית: כך מעלות חברות הסלולר את המחירים בדלת האחורית

מחירה החודשי של חבילת סלולר, 30–40 שקל, לא יאפשר לחברות בתחום לשרוד לאורך זמן • לאחר שסלקום ופרטנר הובילו לפני כחצי שנה מהלך להעלאת מחירים ונבלמו, המפעילות הגדולות החלו לגבות תשלום עבור שירותים נלווים • האם התא הקולי יהיה גלגל ההצלה של שוק הסלולר? ● בדיקת "גלובס"

מנכ"לי חברות הסלולר: ניר שטרן, רן גוראון, גיל שרון ואיציק בנבנישתי / צילומים: תמר מצפי, איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנו
מנכ"לי חברות הסלולר: ניר שטרן, רן גוראון, גיל שרון ואיציק בנבנישתי / צילומים: תמר מצפי, איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנו

התחרות הקשה בסלולר גורמת לחברות לחפש דרכים יצירתיות לשיפור ההכנסות. לאחר שחלק מהחברות, בעיקר סלקום ופרטנר, ניסו ללא הצלחה לייקר את חבילות הבסיס, החלו החברות לגבות תשלום עבור שורת שירותים נלווים, כגון תא קולי וכרטיס סים נוסף לרכב. ראשיהן ככל הנראה הגיעו למסקנה כי הסיכוי שלקוחות יעזבו בגלל התייקרות של כמה שקלים הוא נמוך.

צעד זה משקף את מצבו הקשה של שוק הסלולר, שסובל מתחרות קיצונית ומריבוי שחקנים. לפני חצי שנה הייתה זו סלקום שניסתה לייקר את החבילות בשקלים בודדים ונכשלה. מלכתחילה, למהלך שלה לא היה סיכוי רב, מאחר שהוא היה תלוי ביותר מדי גורמים, שלחלקם היה אינטרס לסכל את המהלך. הכוונה היא בעיקר לפלאפון ול-We4G, שסירבו להצטרף לגל העלאות המחירים.

פלאפון הובילה אז את ההתנגדות. היא עשתה זאת בניגוד לפרטנר, שהצטרפה לניסיון של סלקום דרך העלאת המחיר של המותג המוזל שלה, 012 מובייל. כיוון שהמתחרות הקטנות, וביניהן בעיקר We4G, לא העלו מחירים, המהלך כאמור לא הצליח.

אבל הפעם פלאפון הולכת יד ביד עם החברות. פרטנר אומנם הייתה הראשונה שהחלה לגבות את התשלום עבור התא הקולי, אך הפעם גם יתר המפעילות נקטו צעד דומה. לזכותה של פרטנר ייאמר, כי החברה שלחה מראש לכל מי שיש לו תא קולי הודעת סמס וגם עדכנה בחשבונית, שעומדת להיות העלאה. בהודעת הסמס ניתן היה להסיר את השירות בקישור שצורף. פרטנר היא ככל הנראה החברה היחידה שברירת המחדל היא אי תשלום, ורק במקרה שהלקוח דורש את השירות הוא נדרש לשלם עבורו. המחיר הוא 4.9 שקלים לחודש.

פרטנר לא לבדה. בפלאפון אומרים כי גם הם מתכוונים לעדכן בקרוב את לקוחותיהם על שינוי המדיניות. מהחברה נמסר כי "החל מתאריך 14 ביוני 2019, יעודכן תעריף שירות מענה קולי לסכום של 6.9 שקלים לחודש. החברה תודיע על כך ללקוחותיה בהודעת SMS, באפשרות הלקוח לבטל את השירות בכל עת". לשם ההשוואה, נציין כי הוט מובייל גובה 4.9 שקלים עבור תא קולי, וסלקום גובה 6.9 שקלים, כאשר בשלושת החודשים הראשונים היא לא גובה תשלום מלקוחות חדשים.

כבר לא כלול בחבילה - כמה תשלמו על תא קולי

מי ישלם? בעיקר אזרחים ותיקים וחרדים

לכאורה, מדובר בשקלים בודדים בכל חודש, ובחברות הסלולר מקווים שגבייתם לא תוביל לנטישת לקוחות. עם זאת, כשחבילת סלולר עולה 30-40 שקל לחודש, מדובר בשיעור העלאה חד. וזה לא נגמר בתא קולי. כך למשל פרטנר העלתה גם את מחיר הסים הכפול לרכב מ-15 שקל לחודש ל-20 שקל בחודש כולל מע"מ. החברה הקפיצה גם את מחיר שירות ה-MMS (הודעות מולטימדיה), ובמקום חצי אגורה למשלוח תמונה, המחיר קפץ ל-1.7 שקל.

מי ישלם את המחיר הזה? בעיקר מבוגרים שלא שולטים באפליקציות המסרים, כמו ווטס-אפ ואחרות, ועדיין משתמשים בשירותי ההודעות הישנים ובתא הקולי. גם לקוחות שלא מחזיקים סמארטפון - לרוב מדובר בלקוחות מהחברה החרדית שמעדיפים טלפון כשר או אנשים מבוגרים - ישלמו. קהל יעד נוסף שייאלץ לספוג את העלאה הוא מי שמחזיק טלפון קבוע ברכב, עוד מוצר הולך ונעלם.

שקלים ללקוחות, מיליונים למפעילות

מבחינה כלכלית, מדובר במהלך בעל משמעות גדולה מאוד עבור מפעילות הסלולר. חברת סלולר שתגבה מ-1.5 מיליון לקוחות עוד 5 שקלים בכל חודש, תשפר מאוד את מצבה. בחשבון פשוט, מדובר בתוספת של לפחות 90 מיליון שקל בשנה. מדובר בצינור חמצן משמעותי מאוד עבור חברות שנאבקות יום יום כדי להישאר עם הראש מעל המים, ולא לעבור למצב של הפסד. מי יודע, אולי שנת 2019 תיזכר כשנת התא הקולי שהציל אותן מהפסדים.

איך ניתן להסביר את העובדה שגביית תשלום על תא קולי עובדת (בינתיים) והעלאת מחיר של 5 שקלים בחבילה לא? התשובה היא, שאף אחד לא רוצה לשלם יותר עבור החבילה שלו, ולקוחות מעדיפים לעבור לחברה אחרת כדי לחסוך את ההפרש, גם אם מדובר בשקלים בודדים. במקרה של השירותים הנלווים, כמו התא הקולי, ללקוח שמורה האפשרות להתקשר ולבקש מהחברה שלא תספק לו את השירות, ואז הוא לא יידרש לשלם עליו.

בחברות בונים ככל הנראה על שני סוגים של לקוחות: הסוג הראשון הוא כאלה שבאמת משתמשים בשירות ואין להם הרבה ברירה, כי גם ביתר החברות גובים עבורו תשלום. הסוג השני הוא לקוחות אדישים שלא יטרחו להתקשר וימשיכו לשלם, גם אם הם לא משתמשים בשירות. בנוסף, יש גם לקוחות שיבקשו לבטל את השירות רק לאחר זמן מה. עד שיעשו זאת יעברו כמה ימים או שבועות, ובינתיים החברות הסלולריות ירוויחו כנראה עוד כמה מיליונים שיתרמו למאזן שלהן.

התרגיל המכעיס של חברת הוט

האבסורד בכל הסיפור הזה הוא שעלותם של שירותים כמו תא קולי או סים למפעיל היא אפסית. בדרך כלל הם מגיעים כתכונות בליבת הרשת והמפעיל לא נאלץ להשקיע משאבים בלספקם.

איפה עוד קיימת פרקטיקה דומה? בטלפוניה הנייחת של בזק. היא גובה תשלום עבור שירותים כמו תא קולי, שיחה מזוהה ושיחת ועידה, חרף העובדה שמדובר ב"תכונות מתג מובנות". תכונות שעלותן לבזק היא אפסית. מישהו מעלה בדעתו שחברה סלולרית תגבה היום תשלום עבור שיחה מזוהה? אז למה כשמדובר בבזק הלקוח צריך לשלם על זה? זו סוגיה שמשרד התקשורת צריך להתעכב עליה. בזק כבר שנים ארוכות גובה מלקוחותיה מאות מיליוני שקלים במצטבר, והגיע הזמן שהמשרד שמטיל פיקוח הדוק על המפעילים יתערב.

חברות הסלולר ובזק לא לבדן. גם הוט העלתה מחירים על שירותים נלווים, מאחר שגביית תשלום גבוה יותר עבור שירותי הטלוויזיה והאינטרנט שלה עלולה להבריח לקוחות לכיוונים זולים יותר. הפתרון שלה הוא גביית 12 שקל עבור נתב אינטרנט (ראוטר) בכל חודש.

במקרה של הוט מדובר אפילו בתרגיל מכעיס הרבה יותר. מדוע? כי החברה לא מאפשרת לרכוש נתב בשוק החופשי כמו שקורה למשל בבזק. הרשת של הוט נבנתה כך שרק היא יכולה לספק את הנתב. כל עוד היא לא גבתה עליו תשלום הכול היה בסדר, אבל כשהיא מחליטה לגבות 12 שקל עבורו וללקוח אין אפשרות לרכוש נתב מתחרה, זו בעיה צרכנית. זה מזכיר למדי את התקופה שבה החברות הסלולריות היו מוכרות את המכשירים הסלולריים וטענו שאי אפשר לפתוח את השוק לתחרות, כי המכשירים שהן מוכרות הם היחידים שמותאמים לרשת.

לסיכום, גם בתחומים שבהם התחרות כביכול עובדת, כמו שוק הסלולר למשל, הצרכנים חייבים להיות עם היד על הדופק ולוודא שהם יודעים עבור מה הם משלמים.

נכון, מחירי החבילות הסלולריות נמוכים, ללא ספק. הם אפילו נמוכים עד כדי כך שיציבות החברות ניצבת בפני סכנה. עם זאת, עדיין אין מנוס מלהמשיך ולבדוק את החשבוניות כל חודש כדי לא להיות מופתעים. 

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות