גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדאי לבדוק את החשבונית: כך מעלות חברות הסלולר את המחירים בדלת האחורית

מחירה החודשי של חבילת סלולר, 30–40 שקל, לא יאפשר לחברות בתחום לשרוד לאורך זמן • לאחר שסלקום ופרטנר הובילו לפני כחצי שנה מהלך להעלאת מחירים ונבלמו, המפעילות הגדולות החלו לגבות תשלום עבור שירותים נלווים • האם התא הקולי יהיה גלגל ההצלה של שוק הסלולר? ● בדיקת "גלובס"

מנכ"לי חברות הסלולר: ניר שטרן, רן גוראון, גיל שרון ואיציק בנבנישתי / צילומים: תמר מצפי, איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנו
מנכ"לי חברות הסלולר: ניר שטרן, רן גוראון, גיל שרון ואיציק בנבנישתי / צילומים: תמר מצפי, איל יצהר, עיבוד תמונה: טלי בוגדנו

התחרות הקשה בסלולר גורמת לחברות לחפש דרכים יצירתיות לשיפור ההכנסות. לאחר שחלק מהחברות, בעיקר סלקום ופרטנר, ניסו ללא הצלחה לייקר את חבילות הבסיס, החלו החברות לגבות תשלום עבור שורת שירותים נלווים, כגון תא קולי וכרטיס סים נוסף לרכב. ראשיהן ככל הנראה הגיעו למסקנה כי הסיכוי שלקוחות יעזבו בגלל התייקרות של כמה שקלים הוא נמוך.

צעד זה משקף את מצבו הקשה של שוק הסלולר, שסובל מתחרות קיצונית ומריבוי שחקנים. לפני חצי שנה הייתה זו סלקום שניסתה לייקר את החבילות בשקלים בודדים ונכשלה. מלכתחילה, למהלך שלה לא היה סיכוי רב, מאחר שהוא היה תלוי ביותר מדי גורמים, שלחלקם היה אינטרס לסכל את המהלך. הכוונה היא בעיקר לפלאפון ול-We4G, שסירבו להצטרף לגל העלאות המחירים.

פלאפון הובילה אז את ההתנגדות. היא עשתה זאת בניגוד לפרטנר, שהצטרפה לניסיון של סלקום דרך העלאת המחיר של המותג המוזל שלה, 012 מובייל. כיוון שהמתחרות הקטנות, וביניהן בעיקר We4G, לא העלו מחירים, המהלך כאמור לא הצליח.

אבל הפעם פלאפון הולכת יד ביד עם החברות. פרטנר אומנם הייתה הראשונה שהחלה לגבות את התשלום עבור התא הקולי, אך הפעם גם יתר המפעילות נקטו צעד דומה. לזכותה של פרטנר ייאמר, כי החברה שלחה מראש לכל מי שיש לו תא קולי הודעת סמס וגם עדכנה בחשבונית, שעומדת להיות העלאה. בהודעת הסמס ניתן היה להסיר את השירות בקישור שצורף. פרטנר היא ככל הנראה החברה היחידה שברירת המחדל היא אי תשלום, ורק במקרה שהלקוח דורש את השירות הוא נדרש לשלם עבורו. המחיר הוא 4.9 שקלים לחודש.

פרטנר לא לבדה. בפלאפון אומרים כי גם הם מתכוונים לעדכן בקרוב את לקוחותיהם על שינוי המדיניות. מהחברה נמסר כי "החל מתאריך 14 ביוני 2019, יעודכן תעריף שירות מענה קולי לסכום של 6.9 שקלים לחודש. החברה תודיע על כך ללקוחותיה בהודעת SMS, באפשרות הלקוח לבטל את השירות בכל עת". לשם ההשוואה, נציין כי הוט מובייל גובה 4.9 שקלים עבור תא קולי, וסלקום גובה 6.9 שקלים, כאשר בשלושת החודשים הראשונים היא לא גובה תשלום מלקוחות חדשים.

כבר לא כלול בחבילה - כמה תשלמו על תא קולי

מי ישלם? בעיקר אזרחים ותיקים וחרדים

לכאורה, מדובר בשקלים בודדים בכל חודש, ובחברות הסלולר מקווים שגבייתם לא תוביל לנטישת לקוחות. עם זאת, כשחבילת סלולר עולה 30-40 שקל לחודש, מדובר בשיעור העלאה חד. וזה לא נגמר בתא קולי. כך למשל פרטנר העלתה גם את מחיר הסים הכפול לרכב מ-15 שקל לחודש ל-20 שקל בחודש כולל מע"מ. החברה הקפיצה גם את מחיר שירות ה-MMS (הודעות מולטימדיה), ובמקום חצי אגורה למשלוח תמונה, המחיר קפץ ל-1.7 שקל.

מי ישלם את המחיר הזה? בעיקר מבוגרים שלא שולטים באפליקציות המסרים, כמו ווטס-אפ ואחרות, ועדיין משתמשים בשירותי ההודעות הישנים ובתא הקולי. גם לקוחות שלא מחזיקים סמארטפון - לרוב מדובר בלקוחות מהחברה החרדית שמעדיפים טלפון כשר או אנשים מבוגרים - ישלמו. קהל יעד נוסף שייאלץ לספוג את העלאה הוא מי שמחזיק טלפון קבוע ברכב, עוד מוצר הולך ונעלם.

שקלים ללקוחות, מיליונים למפעילות

מבחינה כלכלית, מדובר במהלך בעל משמעות גדולה מאוד עבור מפעילות הסלולר. חברת סלולר שתגבה מ-1.5 מיליון לקוחות עוד 5 שקלים בכל חודש, תשפר מאוד את מצבה. בחשבון פשוט, מדובר בתוספת של לפחות 90 מיליון שקל בשנה. מדובר בצינור חמצן משמעותי מאוד עבור חברות שנאבקות יום יום כדי להישאר עם הראש מעל המים, ולא לעבור למצב של הפסד. מי יודע, אולי שנת 2019 תיזכר כשנת התא הקולי שהציל אותן מהפסדים.

איך ניתן להסביר את העובדה שגביית תשלום על תא קולי עובדת (בינתיים) והעלאת מחיר של 5 שקלים בחבילה לא? התשובה היא, שאף אחד לא רוצה לשלם יותר עבור החבילה שלו, ולקוחות מעדיפים לעבור לחברה אחרת כדי לחסוך את ההפרש, גם אם מדובר בשקלים בודדים. במקרה של השירותים הנלווים, כמו התא הקולי, ללקוח שמורה האפשרות להתקשר ולבקש מהחברה שלא תספק לו את השירות, ואז הוא לא יידרש לשלם עליו.

בחברות בונים ככל הנראה על שני סוגים של לקוחות: הסוג הראשון הוא כאלה שבאמת משתמשים בשירות ואין להם הרבה ברירה, כי גם ביתר החברות גובים עבורו תשלום. הסוג השני הוא לקוחות אדישים שלא יטרחו להתקשר וימשיכו לשלם, גם אם הם לא משתמשים בשירות. בנוסף, יש גם לקוחות שיבקשו לבטל את השירות רק לאחר זמן מה. עד שיעשו זאת יעברו כמה ימים או שבועות, ובינתיים החברות הסלולריות ירוויחו כנראה עוד כמה מיליונים שיתרמו למאזן שלהן.

התרגיל המכעיס של חברת הוט

האבסורד בכל הסיפור הזה הוא שעלותם של שירותים כמו תא קולי או סים למפעיל היא אפסית. בדרך כלל הם מגיעים כתכונות בליבת הרשת והמפעיל לא נאלץ להשקיע משאבים בלספקם.

איפה עוד קיימת פרקטיקה דומה? בטלפוניה הנייחת של בזק. היא גובה תשלום עבור שירותים כמו תא קולי, שיחה מזוהה ושיחת ועידה, חרף העובדה שמדובר ב"תכונות מתג מובנות". תכונות שעלותן לבזק היא אפסית. מישהו מעלה בדעתו שחברה סלולרית תגבה היום תשלום עבור שיחה מזוהה? אז למה כשמדובר בבזק הלקוח צריך לשלם על זה? זו סוגיה שמשרד התקשורת צריך להתעכב עליה. בזק כבר שנים ארוכות גובה מלקוחותיה מאות מיליוני שקלים במצטבר, והגיע הזמן שהמשרד שמטיל פיקוח הדוק על המפעילים יתערב.

חברות הסלולר ובזק לא לבדן. גם הוט העלתה מחירים על שירותים נלווים, מאחר שגביית תשלום גבוה יותר עבור שירותי הטלוויזיה והאינטרנט שלה עלולה להבריח לקוחות לכיוונים זולים יותר. הפתרון שלה הוא גביית 12 שקל עבור נתב אינטרנט (ראוטר) בכל חודש.

במקרה של הוט מדובר אפילו בתרגיל מכעיס הרבה יותר. מדוע? כי החברה לא מאפשרת לרכוש נתב בשוק החופשי כמו שקורה למשל בבזק. הרשת של הוט נבנתה כך שרק היא יכולה לספק את הנתב. כל עוד היא לא גבתה עליו תשלום הכול היה בסדר, אבל כשהיא מחליטה לגבות 12 שקל עבורו וללקוח אין אפשרות לרכוש נתב מתחרה, זו בעיה צרכנית. זה מזכיר למדי את התקופה שבה החברות הסלולריות היו מוכרות את המכשירים הסלולריים וטענו שאי אפשר לפתוח את השוק לתחרות, כי המכשירים שהן מוכרות הם היחידים שמותאמים לרשת.

לסיכום, גם בתחומים שבהם התחרות כביכול עובדת, כמו שוק הסלולר למשל, הצרכנים חייבים להיות עם היד על הדופק ולוודא שהם יודעים עבור מה הם משלמים.

נכון, מחירי החבילות הסלולריות נמוכים, ללא ספק. הם אפילו נמוכים עד כדי כך שיציבות החברות ניצבת בפני סכנה. עם זאת, עדיין אין מנוס מלהמשיך ולבדוק את החשבוניות כל חודש כדי לא להיות מופתעים. 

עוד כתבות

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה