גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוער במשפט רונאל פישר: התפרץ על התובע - ונקנס ב-1,000 שקל

בתוך כך, ביהמ"ש דחה את בקשת הפרקליטות להוסיף אישום נוסף נגד עו"ד רות דוד בדבר שיבוש הליכי משפט

עו"ד רונאל פישר / צילום: רפי קוץ
עו"ד רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

שתי ההחלטות שהתקבלו במהלך השבוע החולף במסגרת משפטם של רונאל פישר ורות דוד אומנם שונות מאוד האחת מהשנייה, הן במהותן והן בחשיבותן - אך חשובות היטב להבנת מאפייניו של ההליך המתנהל בעצלתיים כבר למעלה מארבע וחצי שנים.

ההחלטה האחת שהוציא תחת ידו שופט בית המשפט בירושלים, משה סובל, דחתה את בקשת הפרקליטות להוסיף אישום נוסף נגד עו"ד רות דוד, פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, המואשמת בעבירות של שיבוש מהלכי משפט במסגרת "פרשת רונאל פישר". החלטה זו מצטרפת להתפתחויות נוספות שאירעו בתיק במהלך החודשים האחרונים, שעשויות להערים קשיים משמעותיים על הפרקליטות בהמשך הדרך.

בהחלטה נוספת שנתן השופט סובל לאחרונה, הוא החליט להשית קנס על-סך 1,000 שקל על עו"ד רונאל פישר, מכיוון שהתפרץ לעבר התובע בתיק, עו"ד דן בהט. מדובר בהחלטה חריגה יחסית - לא בכל יום מחליט בית המשפט כי התנהלותו של נאשם מצדיקה הטלת סנקציה כספית.

את החלטתו של סובל להטיל קנס על פישר לא ניתן להבין מבלי לחזור אל מקרי עבר שאירעו במהלך הדיונים בתיק. זו אומנם הפעם הראשונה שסובל משית הוצאות בגין התנהגות בלתי הולמת, אך ממש לא הפעם הראשונה שבאולמו נרשמות תקריות חריגות מאוד הכוללות חילופי צעקות והחלפת כינויי גנאי, לרוב בין סנגורי החשודים בתיק לבין צוות התביעה.

לא יתווסף אישום נוסף נגד רות דוד

פרשת רונאל פישר, נזכיר, עוסקת באישומים של סחר במידע מודיעיני משטרתי בתמורה לשוחד ולטובות הנאה. עו"ד פישר מואשם בכך שניהל רשת של שוחד בתמורה למידע מתוך חקירות מתנהלות ולסגירת תיקים פליליים. קצין המשטרה לשעבר, ערן מלכה, שהיה "ספק" המידע של פישר הודה והורשע בהדלפת פרטים רגישים מחקירות לפישר תמורת מאות אלפי שקלים, הפך לעד מדינה בפרשה ונשלח ל-7 שנות מאסר. דוד, כאמור, מואשמת בעבירות של שיבוש מהלכי משפט.

בתחילת 2019 הגישה הפרקליטות בקשה לתקן את כתב האישום נגד רות דוד, על-ידי הוספת אישום נוסף נגדה בדבר שיבוש הליכי משפט, בנוסף ל-3 אישומים המיוחסים לה בכתב האישום המקורי בדבר שיבוש מהלכי משפט.

לטענת הפרקליטות, עו"ד רות דוד, פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, שיבשה הליכי משפט בכך שהזהירה חשוד בפרשת "מי אביבים" על מעצרו הקרב והנחתה אותו, יחד עם עו"ד רונאל פישר, להימלט לחו"ל כדי שלא ייעצר.

הבקשה של הפרקליטות שנדחתה כאמור, נולדה בעקבות עדותו של העד ששון חי בנובמבר 2018. במהלך חקירתו הנגדית של ששון חי, הציג פישר לבית המשפט מסמכים הנוגעים לתביעה אזרחית שהגישו העד חי ואחרים. במסמכים נטען, בין היתר, כי פישר ודוד שיבשו מהלכי משפט בנוגע לגיסו של ששון חי, זוהר בוצ'ן. על-פי הנטען במסמכי התביעה האזרחית, הנאשמים פישר ודוד הזהירו את לימור בוצ'ן, אשתו של זוהר בוצ'ן, במסגרת פגישה בה נכחו שלושתם, בדבר מעצרים הצפויים להיערך כחלק מחקירת פרשת "מי אביבים". על-פי הנטען, באותה פגישה פישר ודוד אף הנחו אותה לדאוג שזוהר בוצ'ן יטוס לחו"ל כדי שלא ניתן יהיה לעצור אותו, ובעקבות זאת נטען כי זוהר בוצ'ן אכן יצא לחו"ל.

לאור ההתפתחות האמורה, שהביאה לטענת התביעה מידע חדש הנוגע לרות דוד שלא היה ידוע לה או למשטרה קודם לכן, בוצעה השלמת חקירה נקודתית, במסגרתה נקראה גם דוד לחקירה נוספת במשרדי מח"ש.

ואולם, בית המשפט המחוזי דחה את בקשת הפרקליטות להוסיף אישום נוסף נגד דוד. הנימוק המרכזי שבו השתמש השופט סובל אימץ את טענת סנגוריהם של פישר ודוד, לפיו אין לקבל את בקשת התיקון שהגישה הפרקליטות לאור העובדה שלפני למעלה משנה הורה בית המשפט לבטל את האישום נגד פישר בפרשה זו, ולכן כעת מושתקת התביעה מלהעלות טענות חדשות בעניינה.

בהחלטתו ציין סובל כי הדברים שקבע כשמחק את האישום בפרשה האמורה נגד פישר בתגובה, נכונים גם במקרה של דוד, ובכללם גם "חוסר העקביות של המאשימה". 

קנס לפישר

בתוך כך, בשבוע שעבר הטיל השופט משה סובל שבאולמו מתנהל המשפט קנס של 1,000 שקל על רונאל פישר. זאת, בעקבות כך שפישר "התפרץ בצעקות לעבר בא-כוח המדינה, עו"ד דן בהט", בזמן שהאחרון התנגד לאחת מהשאלות ששאל סנגורו של פישר את מי שהעיד באותה העת. בהחלטתו בעניין כתב השופט סובל: "התריתי בפישר כבר באחד הדיונים הקודמים כי אם ישוב להפריע לדיוני בית-המשפט, אשקול להטיל עליו את אחת הסנקציות הקבועות בחוק".

אין זו הפעם הראשונה שבמסגרת הדיונים בפרשת פישר המתקיימים באולמו של סובל נרשמות תקריות הכוללות צעקות, גידופים והתפרצויות לעבר צוות התביעה. עדויות רבות שנשמעו בתיק לוו בתגרות מילוליות בין סנגורי הנאשמים לבין צוות התביעה בראשותו של עו"ד בהט. בחלק מהמקרים גם כללו הוויכוחים הקולניים בין הצדדים ביטויים כמו "תסתום את הפה שלך"; "תשתוק"; "חוצפנית"; ו"שקרן" - ביטויים שלרוב לא נשמעים בכתלי האולם בעיצומו של דיון. 

כך, למשל, בתחילת החודש, כשאלון חסן הגיע להשלמת עדותו, נרשם עימות חריף מאוד בין פישר לעו"ד בהט. פישר עמד בכניסה לאולם וסינן בעקבות עדותו של חסן: "שקרן, פשוט שקרן"; ובהט, ששמע את ההערות, דרש בתוקף מהשופט סובל שיחדל את פישר, ואף אמר לו כי עליו להשית על פישר הוצאות. בתגובה עלתה חמתו של פישר, שהתקרב לבהט וצרח עליו: "אתה רמאי ומושחת! אתה מעלים ראיות! אל תדבר אליי!".

גם במסגרת העימות בעקבותיו הושת הקנס על פישר, דרש בהט מהשופט כי ישית על פישר הוצאות, והפעם נראה שהשופט קיבל את בקשתו. ל"גלובס" נודע כי בהט אף הביע בפני השופט סובל חשש לצאת מהאולם שלא בלוויית מאבטחים, מחשש כי פישר יתקוף אותו פיזית.

עורכי הדין עמית בר ואלי פרי, באי-כוחו של רונאל פישר, מסרו בתגובה: "בנוגע לקנס שהושת על רונאל פישר: כתב האישום קורס לאיטו. מחדלי החקירה שהתגלו בתיק חמורים מאין כמותם. כל שנותר לתובע הוא לפתוח במערכה חדשה-ישנה אישית כנגד הנאשם.

"בנוגע לדחיית הבקשה של הפרקליטות להוסיף אישום נגד רות דוד: בית המשפט גער פעם שנייה בתביעה. בפעם הראשונה ביטל בית המשפט את האישום, לאחר שהתביעה הצהירה הצהרות סותרות: פעם טענה כי אין ראיות לאישום, ולאחר שהוכח כי הדבר אינו נכון, נטענה טענה חדשה של 'שכחה'. בית המשפט ביטל את האישום, תוך קביעה קשה הקובעת כי התביעה איבדה את חזקת התקינות. הפעם ניסתה התביעה לבטל את ההחלטה הקודמת על-ידי בקשה לתקן אישום שבפועל נמחק כבר לפני שנה. מדובר בניסיון ציני לעקוף את החלטת בית המשפט הראשונה, בה כאמור נתמחה ביקורת נוקבת על התנהלות התביעה. חבל שהתביעה, במקום להפיק לקח מהתנהגותה הקודמת, פועלת שוב באותן דרכים ממש". 

*** חזקת החפות: רונאל פישר ורות דוד לא הורשעו בכל עבירה במסגרת המשפט המתנהל בעניינם. המשפט הפלילי מצוי בשלב ההוכחות, ובמסגרת זו נשמעים עדי התביעה תוך ניסיון של המדינה לבסס את האישומים. בשלב הבא תינתן לפישר ולדוד האפשרות להציג את עדי ההגנה ואת טענותיהם. במהלך המשפט טוענים פישר ודוד לחפותם, וכל עוד הם לא הורשעו, הם זכאים ליהנות מחזקת החפות.

עוד כתבות

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

איבדו מאות מיליונים "על הנייר": מה עשתה צניחת המניה לבכירי מאנדיי, וויקס ופייבר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"