גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם שרי אריסון תועמד לדין בשל החקירה בשיכון ובינוי או תיחלץ בשלום?

לפי מידע שהגיע ל"גלובס", במהלך חקירתה אריסון עשתה מאמצים גדולים לשכנע כי למרות היותה בעלת השליטה לשעבר בשיכון ובינוי, היא לא הייתה מעורבת בהעברות השוחד ואף הייתה ממודרת מהמידע עליו ● עם זאת, יש אפשרות שאריסון תצא מהתיק ללא כתב אישום, דווקא משום תפקידה הכה בכיר בחברה

שרי אריסון / צילום: עינת לברון
שרי אריסון / צילום: עינת לברון

ביוני 2009, לפני עשור, השיקה אשת העסקים שרי אריסון את ספרה "לידה". במסיבת ההשקה אמרה אריסון: "משימתנו בעולם הזה היא לבחור בטוב. בספר אני חושפת את הדי.אן.איי שלי. תמיד יהיו כאלה שיצחקו, ימהרו לשפוט ויהיו ציניים". באותה הזדמנות אמרה אריסון גם כי "חודשיים לפני הצונאמי באסיה חזיתי גל אדיר שהורג אלפי אנשים; קיבלתי מסר - לא למכור את חברת שיכון ובינוי - וכך עשיתי".

הודעת המשטרה ורשות ניירות ערך אתמול (א'), על המלצתן להעמיד לדין את אריסון ואת בכיריה לשעבר של חברת שיכון ובינוי הציבורית בגין מתן שוחד בהיקפי עתק, בשנים 2008-2018, לעובדי ציבור בכירים בקניה כדי לקדם פרויקטים של החברה במדינה, מעמידה היום את שתי האמירות הללו של אריסון באור שונה ומביך, בלשון המעטה. אריסון מכרה את שיכון ובינוי רק בקיץ 2018. "ראיית העתיד" כביכול של אריסון התבררה כטעות גדולה מבחינתה - הותרת שיכון ובינוי בבעלותה עד אוגוסט 2018 סיבכה אותה במה שהמחוקק ומערכת אכיפת החוק רואים כבחירה ברע.

נראה כי איש לא הופתע מכך שבתום חקירה שהושקעו בה משאבים עצומים, כולל חיקורי דין רבים בקניה, מצאו רשויות החקירה תשתית ראייתית להעמדה לדין של גורמים רבים בשיכון ובינוי. אולם היו מי שהופתעו מכך שההמלצה חלה גם על אריסון.

לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", במהלך חקירתה עשתה אריסון מאמצים גדולים לשכנע את החוקרים בכך שכבעלת שליטה לשעבר בשיכון ובינוי, באמצעות אריסון השקעות, היא לא הייתה מעורבת בהעברות כספי השוחד והייתה ממודרת מהמידע אודותיו.

גורמים המעורים בחקירה אמרו היום (ב') ל"גלובס" כי בחקירתה אריסון לא הצליחה לשכנע בטענתה "לא ידעתי". לדבריהם, במצב שבו מנגנון העברת השוחד היה כל-כך רב-היקף ושיטתי, וכשהעברות השוחד נעשו על פני שנים, האמירה של אריסון "לא ידעתי" לא יכולה להיתפס כאמינה.

לצד זאת, חשוב לזכור כי אנחנו נמצאים עדיין בעיצומו של הליך בירור האמת בתיק הזה. רשויות החקירה נוטות להעביר לפרקליטות עם סיום החקירות, המלצות גורפות על העמדה לדין של כמעט כל מי שנחקר. אומנם החקירה לוותה באופן צמוד על-ידי צוות מיוחד בפרקליטות מיסוי וכלכלה, שעוסק בחקירות השוחד בחו"ל, אבל זה לא אומר שהמלצת המשטרה ורשות ניירות ערך תתקבל בפרקליטות כלשונה וככתבה. האחריות נגד מי לגבש כתב אישום, בגין אילו עבירות ולמי לסגור את התיק, מוטלת על הפרקליטות, ויש להניח כי תמונת כתב האישום, לכשיוגש בכפוף לשימוע, תהיה שונה מאוד מהתמונה שהציגו אתמול רשויות החקירה.

שיכון ובינוי - קניה

הראיות יכריעו 

הדברים הללו נכונים ביתר שאת לגבי אריסון. למרות האמירה התקיפה של המשטרה ורשות ניירות ערך כי יש תשתית ראייתית להעמיד אותה לדין בגין שותפות במסכת השוחד, קיימת בהחלט אפשרות שבסופו של דבר אשת העסקים תצא מהתיק הזה בשן ועין, אך ללא כתב אישום, דווקא משום תפקידה הכה בכיר שמילאה בחברה.

הכול יוכרע בהתאם לראיות. תפיסה, שלפיה ההכחשה של אריסון כי ידעה על העברות כספי השוחד אינה אמינה, בגלל היקף השוחד ומשך הפרשה, לא תספיק כדי להעמיד אותה לדין. רק אמירות של נחקרים אחרים, שקושרות את אריסון למסכת השוחד, או תכתובות שמוכיחות כי היא הייתה מודעת לקיומם, יכולות להביא להעמדתה לדין פלילי.

להבדיל (הרבה הבדלות), אפשר להשוות את הסיטואציה הזו לתיק חשוב אחר שנחקר בלהב 433 - "פרשת הצוללות" (תיק 3000). בפרשה הזו נחקר החשד כי בכירי המערכת הביטחונית בארץ היו מעורבים בשוחד ובהטיית מכרזים הקשורים לרכש צוללות מסדרת דולפין וספינות סער 6, מחברת טיסנקרופ הגרמנית. למרות זאת, הגורם הבכיר ביותר שהיה אמון על העסקאות הרגישות ורבות החשיבות הללו, ראש הממשלה בנימין נתניהו, מעולם לא נחקר ולא היה חשוד במעורבות במעשים הפליליים, זאת למרות בכירותו ואחריותו על המערכת כולה.

עו"ד נתי שמחוני - המייצג את שרי אריסון ואפרת פלד, יו"רית ומנכ"לית אריסון השקעות, שכיהנה בעבר גם כדירקטורית בשיכון ובינוי וחשודה גם היא בפרשה - מסר: "אנחנו סמוכים ובטוחים כי כאשר הפרקליטות תבחן את הדברים כהווייתם, היא תגיע להחלטה מושכלת שלפיה לא דבק כל רבב בהתנהלותן של שרי אריסון ואפרת פלד - ותורה על סגירתו של התיק".

לחץ בינלאומי

עם או בלי אריסון בתוך כתב האישום העתידי, אפשר לומר כי המלצות המשטרה ורשות ניירות ערך נגד בכירי שיכון ובינוי הן חסרות תקדים בחומרתן ובמהותן. הרשויות סבורות כי יש בידן ראיות למכביר להוכיח כי בכירי החברה לשעבר עמדו בראש מנגנון שוחד משומן, שהעביר עשרות מיליוני שקלים לשרים לשעבר ולפקידי ממשל במדינה האפריקאית קניה. זאת, בתמורה לקידום פרויקטים של החברה באופן שהניב לה רווחים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל.

חקירת שיכון ובינוי ובכיריה היא עד כה גולת הכותרת של המאבק החקירתי והמשפטי שמנהלת מדינת ישראל נגד התופעה שבה חברות ישראליות מחלקות שוחד בחו"ל כדי לקדם את האינטרסים שלהן. מדובר במאבק שהחל עקב לחץ בינלאומי לטפל בתופעה, אחרי שנים ארוכות שבהן העלימו ממנה עין.

עד 2008, לישראל לא הייתה הסמכות להעמיד לדין בגין ביצוע עבירה מחוץ לגבולותיה, אם חלקה לא בוצע בארץ. אולם ב-2008 חתמה ישראל על האמנה של ארגון ה-OECD למניעת שיחוד של עובדי ציבור במדינות זרות. האמנה קובעת כי איש עסקים, יצואן או חברה המציעים שוחד, או מנסים לשלם שוחד לעובד ציבור מחוץ למדינתם, גם אם באמצעות מתווכים, מסתכנים בהעמדה לדין פלילי בבית משפט בכל מדינה החתומה על האמנה.

בהמשך לכך נכנס לספר החוקים הישראלי סעיף 291א' לחוק העונשין, הקובע כי גם מתן שוחד לעובד ציבור זר, אפילו מחוץ לישראל, מהווה עבירה בישראל. אולם רק בשלהי 2016 החליטו רשויות האכיפה לחקור, ובהתאם הצורך גם להעמיד לדין, ישראלים ששילמו שוחד לפקידי ציבור זרים בחו"ל; ובכך החלו לאכוף כאן את האיסור שקיים בחוק העונשין.

תפיסת רכוש

בתום חקירה שנמשכה כשנה וחצי, הודיעו אתמול הרשויות כי נמצאה תשתית ראייתית להעמדתה לדין של אריסון בפרשת השוחד לכאורה, לעובדי ציבור זרים באפריקה ובמדינות נוספות, בקבוצת שיכון ובינוי. עוד נודע, כי נמצאה תשתית ראייתית להעמדתם לדין של אפרת פלד, יו"רית ומנכ"לית אריסון החזקות ולשעבר דירקטורית בשיכון ובינוי; משה לחמני, יו"ר שיכון ובינוי לשעבר; רוית ברניב, יו"רית שיכון ובינוי לשעבר; עופר קוטלר, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר; ירון קריסי, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר; טל רז, סמנכ"ל הכספים בשיכון ובינוי; רוני פאלוך, מנכ"ל SBI, "סולל בונה ארצות חוץ", מקבוצת שיכון ובינוי; יהודה אלימלך, מנכ"ל SBI לשעבר; אלכסנדר ישיש, מנהל סניף קניה ב-SBI לשעבר; רו"ח רובי לזרוב, שותף בכיר בפירמת ראיית החשבון BDO-זיו האפט, ששימש כרואה החשבון המבקר בשיכון ובינוי; ובכירים נוספים בשיכון ובינוי או בחברות בקבוצה.

לחשודים מיוחסים חשדות לביצוע עבירות לכאורה של מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במרמה, עבירות לפי חוק ניירות ערך וכן עבירות נוספות. בהודעה המשותפת של המשטרה ושל רשות ניירות ערך צוין כי "הפרשה עוסקת בחשד להעברת תשלומי שוחד לעובדי ציבור זרים במדינות אפריקה השונות, ובקניה בפרט, על-ידי חברת שיכון ובינוי (שו"ב) - הרשומה למסחר בבורסת תל-אביב - בין במישרין ובין שבאמצעות חברות-בנות ו/או נכדות, ביניהן חברת AG SBI International, חברה שוויצרית פרטית הנמצאת בבעלותה המלאה של שיכון ובינוי".

בהודעת גורמי החקירה צוין עוד כי "מדובר בחקירה מסועפת, מורכבת ומאומצת, אשר במהלכה בוצעו מאות פעולות חקירה בארץ ובעולם. נחקרו כ-50 חשודים, ונגבו עדויותיהם של 34 עדים. במקביל למעבר לחקירה הגלויה, בוצעו שני חיקורי דין בשיתוף היחידה למלחמה בשחיתות בקניה (EACC), ובוצעו חיפושים ומעצרים בניירובי, שבמהלכם נחקרו 19 עובדי ציבור קנייתים".

על-פי הראיות שנאספו, בקניה לבדה, שבה התמקדה החקירה, הועברו בתקופה הרלוונטית תשלומי שוחד לכאורה, בסכום כולל של עשרות מיליוני שקלים, שהצמיחו עבודות והטבות הנמדדות במאות מיליוני שקלים. עוד נמסר מידע על רכוש החשודים שנתפס במסגרת החקירה. "סך התפיסות הכלכליות אשר בוצעו במסגרת החקירה על שלביה השונים, עומדים על-סך של כ-420 מיליון שקל", נכתב בהודעה. 

*** חזקת החפות: ההליכים הפליליים בפרשת שיכון ובינוי עודם בראשיתם. כל החשודים במעורבות בפרשה מכחישים את המיוחס להם, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי