גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגשר בתיק פישמן: המשפחה תבטיח העברה של לפחות 210 מ' ש' לקופת הפירוק; הנאמן מתנגד

נחשפת הצעתו של המגשר בין הצדדים - במקום חוב של כ-2 מיליארד, משפחת פישמן תבטיח להעביר לפחות 210 מיליון שקל לקופת הפירוק ● נשיא המחוזי איתן אורנשטיין דוחק לקבלת ההצעה ● הנאמן יוסי בנקל מתנגד, בני המשפחה תומכים ● אורנשטיין: "ההסדר לא סוגר את עניינו של אליעזר פישמן"

טובה ואייל פישמן / צילום: כדיה לוי
טובה ואייל פישמן / צילום: כדיה לוי

למעלה משנה אחרי שנשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, שלח את ילדיו ואת רעייתו של אליעזר פישמן להגיע לפשרה עם הנאמן על נכסיו של פישמן, עו"ד יוסי בנקל - נחשפת הצעתו של המגשר בין הצדדים, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס.

לפי ההצעה שהעביר גרוניס ושזכתה לתמיכת בני משפחת פישמן אל מול התנגדותו של הנאמן, רעייתו של אליעזר פישמן, טובה, וילדיו - ענת מניפז, אייל פישמן ורונית פישמן אופיר - יבצעו מספר מהלכים למימוש הנכסים שבבעלותם ושלטענת הנאמן הוענקו להם במרמה תוך הברחת נכסים, באופן שיבטיח מינימום של 210 מיליון שקל לקופת הפירוק. מתוך סכום זה, מעריך עו"ד שולי גולדבלט, בא-כוחו של אליעזר פישמן, הסכום שיידרשו טובה והילדים להביא מכיסם ינוע בין 25-40 מיליון שקל.

ההסדר - לא כולל את פישמן

עם זאת, ההסדר אינו כולל את אליעזר פישמן בעצמו אלא רק את רעייתו, את ילדיו וחברות הקשורות אליהם. לכן, ההסדר אינו צפוי להשפיע על הליך פשיטת הרגל שמתנהל בעניינו של אליעזר פישמן. המשמעות היא שכל הבקשות שאינן נוגעות לחברות שהיו בשליטת פישמן, כמו למשל טענות הנאמן על נכסים שהסתיר בחו"ל, ימשיכו להתברר.

במסגרת ההצעה שנחשפה היום (ג') לראשונה, בית המגורים בסביון שרשום על-שמה של טובה פישמן, אשר לטענת הנאמן מהווה העדפת מרמה, יימכר בתוך 9 חודשים, ומחצית מתמורתו תועבר לקופת הפירוק. לפי הערכת עו"ד שולי גולדבלט, מדובר בסכום שינוע סביב ה-7 מיליון שקל. עוד הציע המגשר כי טובה פישמן תעביר 15% מהתמורה שתתקבל ממכירת חלקה בחברה א.ק קירור, שהיא החברה היחידה שבבעלותה ובעלת ערך לטענת עורכי-דינה.

עוד במסגרת ההסדר שהציע גרוניס, טובה פישמן תתחייב לשתף פעולה כדי להוציא למכירה משותפת דירה בברלין שבבעלותה, ותעביר את כל מניותיה בחברות השונות. בנוסף, לפי הצעת גרוניס יעבירו שלושת ילדיהם של טובה ואליעזר פישמן את מניותיהם בחלק מהחברות שייכללו בהסדר.

נכס משמעותי נוסף שבו עוסק ההסדר ומאפשר מימוש שלו הוא חברת ההחזקות פישמן רשתות, שמחזיקה בין היתר ברשתות הום סנטר, בסט ביי ו-Zer4u. לדעת כל הצדדים, חברת פישמן רשתות נחשבת לנכס המשמעותי ביותר של קופת פשיטת הרגל, ובה ילדי פישמן מחזיקים מניות. לפי ההסדר המוצע, הילדים יוותרו על חלק מזכויותיהם להמרה של אג"ח בחברה תמורת כספים, וכן על חלק מהמניות שבבעלותם. זאת, כדי להבטיח שהחזקות הנאמן בחברה לא ירדו מתחת ל-50%. בנוסף, ישונה תקנון פישמן רשתות באופן שיאפשר מכירה מיטבית לכל צד ג' אחר - בשונה מהתקנון כיום, ויעבירו לקופת הנאמן סכום ששווה ל-20% משווי פישמן רשתות, לפי הערכת שווי שהוזמנה על-עדי הנאמן.

חובותיו של פישמן עמדו תחילה על סכום של כ-4 מיליארד שקל, מתוכם חוב של 200 מיליון שקל למס הכנסה. לפי ההערכות, בעקבות מימוש חלק מהנכסים על-ידי הבנקים והנאמן, החוב של פישמן עומד כיום על מחצית מהסכום המקורי.

אורנשטיין: "בקשות הנאמן לא פשוטות"

אורנשטיין כינס הבוקר באולמו את בני משפחת פישמן, את הנאמן ואת נושיו העיקריים של נכסי פישמן - ובראשם הבנקים. זאת, על-מנת לדון בבקשה שהגישו בני המשפחה לקבל את הצעת המגשר גרוניס, בתום למעלה משנה של הליך שהתקיים בפניו. הנאמן, עו"ד בנקל, מתנגד להצעת המגשר, והשופט אורנשטיין ביקש לדעת מה חושבים נושיה העיקרים של קופת הכינוס, בטרם יקבל החלטה אם לאמץ את ההסדר המוצע.

אם תתקבל הצעתו של גרוניס, היא תביא לסילוקן של כ-20 בקשות שהגיש הנאמן נגד אשתו וילדיו של פישמן, שבהן העלה הנאמן טענות כי בני המשפחה קיבלו הענקות ומתנות אסורות מאליעזר פישמן כחלק ממהלך של הברחת נכסיו. 

לטענת עו"ד דוד לשם, בא-כוחם של ילדי פישמן, הבקשות שהגיש הנאמן נגד ילדיו ורעייתו של פישמן הן "דוגמה נוספת לעץ הגובה עליו טיפס. כמו שבתחילה טען שקיבלנו דיבידנדים מכלכלית ירושלים בשווי של חצי מיליארד שקל, ולא התנצל אחרי שהראינו שמדובר בכספים שהלכו לנושים ולא לכיס שלנו - כך גם נראה ביחס לבקשות נוספות שלו אם נצטרך".

מנגד, הנאמן בנקל טען: "המגשר אמר לי שההצעה שלו היא נגזרת מתוך המקסימום שמוכנים בני המשפחה לתת. חשוב לשים לב לזה - המגשר לא פסק שום דבר, אלא רק עסק ב'תורת האפשר'. אם כבר חושפים דברים מתוך הליך הגישור, אומר שהמגשר אמר לי: 'יכול להיות שאתה צודק, ויכול להיות שלא', ובגלל זה אני סבור שדרושה כאן הכרעה שיפוטית".

לאחר שעורכי הדין של משפחת פישמן הציגו את הטעמים המצדיקים לשיטתם את קבלת הצעת המגשר, בעוד הנאמן הסביר מדוע לטעמו יש להתנגד אליה, פנה אורנשטיין לנושי קופת הכינוס של נכסי פישמן, ובראשם הבנקים, ואמר: "יש בפניי למעלה מ-20 בקשות שהגיש הנאמן. מדובר בבקשות לא פשוטות. גם הנאמן אומר בהגינותו שהוא לא יודע לתת הערכות באשר לסיכוייהן, ושזה לא יהיה אחראי, כי זה כפוף להכרעה שיפוטית. הבקשות כאמור הן לא פשוטות בלשון המעטה, זה אני יכול לומר לכם. הנאמן לא יכול לתת לכם נתונים על זה, והרבה תלוי בהתפתחויות של חקירות ועדויות. היתרון המרכזי בקבלת ההסדר הוא ודאות - לפעמים טובה ציפור אחת ביד. לפעמים טוב לקחת סיכון, אבל זה עניין שלכם".

עוד אמר אורנשטיין לנושים: "ההסדר לא סוגר את עניינו של אליעזר פישמן, שההליכים כלפיו ימשיכו להתנהל. אפשר גם יהיה לנקוט הליכים נגד צדדים אחרים. אז נכון שיש גם שיקולים אחרים, ויכול להיות שכל הבקשות יתקבלו - אבל קחו בחשבון שזה ייקח הרבה זמן. אני לא אהיה זה שאקבל את ההחלטה בכל הבקשות האלה, זה בטוח. אני עד היום שומע תיקים שהתחילו כשהייתי מתמחה. יש שיקולים לכאן ולכאן. שמיעת הבקשות כרוכה בזמן ובעלויות, ולא ברור כיצד תסתיימנה".

לסיכום אמר אורנשטיין: "לא נולד התיק שלא ניתן להגיע בו להסדר. פשרה עדיפה מאשר להגיע למחוזות לא ידועים. צריך למצוא את האיזון הנכון, גם בתיק מורכב כזה. לשם אני חותר. גם אם יש בעיות בהסדר הנוכחי - צריך למצוא את הדרך להגיע אליו. השאיפה צריכה להיות לא להמשיך את ההליכים. זה תיק שלא ייגמר, זה תיק מאוד מורכב, וזה מחייב מאמץ של כולם להגיע להסדר. אני ער לזה שלא מדובר במשהו פשוט".

שלל וילות יוקרתיות בסביון ומניות בחברות שונות

הצעת המגשר מסייעת להבין טוב יותר מה חושב מי שנחשב לאחד מהמומחים הגדולים ביותר במשפט הישראלי לענייני חדלות פירעון, נשיא העליון לשעבר אשר גרוניס, על סיכוייהן של 20 הבקשות שהגיש הנאמן עו"ד יוסי בנקל נגד רעייתו וילדיו של אליעזר פישמן.

באמצעות בקשות השונות שבעניינן התנהל הליך הגישור, מבקש הנאמן לגעת בחלק מהנכסים הרבים שקיבלו בני המשפחה מהאב במהלך השנים, ובהם שלל וילות יוקרתיות בסביון, בניין בתל-אביב ומניות בחברות שונות מקבוצת פישמן. לטענת הנאמן, אליעזר פישמן התכונן במשך למעלה מעשור לפשיטת הרגל הצפויה שלו והבריח נכסים אל רעייתו וילדיו. המשפחה, מנגד, טענה לאורך כל הדרך - וגם בדיון שהתקיים הבוקר - כי עו"ד בנקל מתיימר ליצור עבור משפחת פישמן "מערכת חוקים מפלנטה אחרת".

ההצעה של גרוניס היא עדיין טיפה בים לעומת שוויים של הנכסים שנטען שהוברחו וכן חובו הכולל של פישמן, שעומד לפי ההערכות נכון להיום על כ-2 מיליארד שקל (לעומת 4 מיליארד שקל בעת הכרזתו כפושט רגל). מדובר רק בנדבך אחד מבין נדבכים רבים הנוגעים לפשיטת הרגל של פישמן. כפי שהדגיש גם הנשיא אורנשטיין בהציגו את הצעת גרוניס לנושיו של פישמן, ההסדר אינו כולל מתן הפטר לפישמן ואינו פוטר אותו מלהתמודד עם החוב האסטרונומי שצבר.

*** גילוי מלא: איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם בחברת "מוניטין", המחזיקה (100%) בעיתון "גלובס". פישמן ואלונה בר און, מבעלי השליטה הנוכחיים בחברה, מצויים בסכסוך משפטי עסקי ואישי מתמשך.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות