גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרי הדמיון: לפני שאתם מתמסרים לגבינות, תנו כבוד למנות עם פירות

סשימי שזיף וסטייק אבטיח, מוחיטו על בסיס קייל ומיץ תפוחים וקוקטיילים אחרים שמשלבים פירות ומזונות–על ● טעימה קצת אחרת של פירות העונה, ולא רק לחובבי הז'אנר

סטייק אבטיח עם קציפת חזרת חריפה/ צילום: אמיר מנחם
סטייק אבטיח עם קציפת חזרת חריפה/ צילום: אמיר מנחם

ניחוח נפלא של פריחת יסמין מציף את רחובות תל אביב. תילי-תילים של פרחים צחורים מתפקעים מהשיחים שמטפסים על גדרות הבתים - וזה מרהיב וריחני אחרי חורף ממושך וצונן. חג השבועות שעולה ובא בשבוע הבא חותם את האביב הקצר והיפהפה שהיה כאן לאחרונה. חג שהוקדש כולו לתנובת הארץ ולשבעת המינים - ענבים, תמרים ותאנים, למשל - לפני שתפסו את מקומו עוגות הגבינה.

בלי קשר לשבועות, פירות היוו חלק משמעותי מהתזונה הארץ-ישראלית לאורך כל עונות השנה, בפרט זו של הנוודים והעניים, שהיו מתקיימים על פירות הבר של הארץ.

על רבי שמעון בר יוחאי ובנו, למשל, מספרים שהתקיימו במשך 13 שנים מפירות עץ החרוב בזמן שהתחבאו במערה מבודדת מפני הרומאים ובמהלכן כתבו את "ספר הזוהר" - הבסיס הרעיוני לתורת הקבלה. גם על רבי חנינא בן דוסא מסופר שהסתפק בקב חרובים מערב שבת לערב שבת.

כמו בכל תחום אחר, גם הפירות עברו עם השנים אדפטציה. תנובת הבר שעליה התקיימה דלת הארץ נמכרת כעת במחירים שמתקרבים בצעדים נחושים לשלוש ספרות לקילו. על המדפים מחכים ללקוחות פירות שהפכו לסמלים ישראליים לא פחות: שסק, משמש, גויאבה, נקטרינה ואבטיח. לצדם הפירות הוותיקים והשורשיים של הארץ - תאנים וחרובים למשל - מוכתרים כמזונות-על ונהנים מאפיל מחודש.

תפוח מעושן ונקטרינה על האש

ובחזרה לשיחי היסמין של תל אביב. על גג לא רחוק מבית העירייה, התקיימה בשבוע שעבר ארוחה שכולה שיר הלל לפירות כפי שלא הכרתם אותם, בביתה של השפית המוערכת שיראל ברגר ממסעדת אופא (Opa). שלושים סועדים ישובים בשני סבבים מסביב לשולחן ארוך, שעליו עולות תשע מנות לאורך ארוחת טעימות, כשכל מנה סובבת סביב פרי יחיד ומיוחד.

נקטרינה - אורגנית, ודאי שאורגנית - פתחה את הארוחה, בגרסה שבה נשרפה על אש חשופה כאחרון החצילים וגם שימשה יחד עם חומץ שרי כעיגול בצורת חלמון שהונח מעל ויצר מעין טוויסט מעורר חיוך על שקשוקה חצילים.

אחריה עלו ובאו מנות שזיף שחתוך כסשימי עם קרם ורוטב יין שזיפים; טאקו משסק טמפורה, תפוחים מעושנים במשרה פטריות; דובדבנים וסלק בדואט ארגמני וגם ריבוע אדום, צרוב ושחום, של מעין סטייק אבטיח עם קציפת חזרת חריפה.

סשימי שזיף/ צילום: בן יוסטר

"סטייק?!", חוזרת אחוזת פלצות ברגר על התואר שבו כיניתי את האבטיח. "זה עוול לאבטיח. הרגת אותו! אני לא משתמשת במילים האלה לתאר אוכל - סשימי וסטייק וקרפצ’יו. פשוט לא", היא אומרת בנחרצות.

ברגר יוצרת מטבח עילי על טהרת הירקות והפירות. "זנב עד ראש", שבמסגרתו נעשה ניצול מקסימלי של כל מרכיב - רובם המכריע מחוות אורגניות ומקומיות - לכדי מנה אחת. אוכל למחשבה, שמטרתו גם להציג את הוורסטיליות הרבה של מרכיבים טבעיים.

כן, האוכל טבעוני. לא, היא לא מחשיבה את המסעדה ככזו ("אנחנו מסעדה שסובבת סביב ירקות ופירות. זה לא מקום של קציצות עדשים והמבורגר פטריות, ואני לא אוהבת את ההגדרות האלה", היא עונה כששואלים אותה על הנושא).

הארוחה התקיימה כחלק מפרויקט "קאזה סן פלגרינו", שבמסגרתו שפים מארחים בביתם סועדים לארוחות פיין-דיינינג חד-פעמיות. בשנה שעברה עשו זאת מאיר אדוני, שאול בן אדרת, אוראל קמחי ואחרים, והשנה השיקה השפית ברגר את עונתו השנייה של הפרויקט, שייסוב סביב חדשנות קולינרית.

"זהו קונספט שהושק בישראל בבכורה עולמית, ושלאור ההצלחה חזר שוב, כשהשנה הוחלט להתמקד בחדשנות קולינרית וביוצרים מקומיים פורצי דרך כמו ברגר", אומר רז קלמנוביץ’, מנהל השיווק המקומי של סן פלגרינו. "בכלל, קידום קולינריה מקומית הוא נושא שמאוד קרוב ללבנו".

כמה מגוונים הם הפירות

האם הארוחה נוצרה בהשראת משטר התזונה הפירותני (פרוטריאני, בלעז), המתבסס אך ורק על פירות בשלים שאותם אוכלים ללא כל בישול (בישראל, מעריכים, קיימים כאלף פירותנים), אני שואל את ברגר. היא שוב מתפלצת.

"הסיבה שיש פירות בארוחה הזו היא פשוטה: רציתי ליצור ל’קאזה סן פלגרינו' קונספט חדש, שגם דומה וגם שונה מזה של המסעדה שלי. שם אני מתמקדת לרוב בירקות, ופה - בפירות, שהיו לכוכבים של הארוחה. יצרתי סביב כל מנה סיפור, מהדובדבנים שהגיעו מקיבוץ רמת רחל, קרוב לבית שגדלתי בו, ושמאוד ריגש אותי להשתמש בהם - ועד לשריפת הנקטרינות שנהיות סיביות ורכות כמו חצילים כששורפים אותן, ומראות כמה ורסטיליים הם הפירות.

"כל מנה היא משהו שלא היית מסתכל עליו וחושב שהוא יכול להיות משהו כזה, במיוחד כשמתסיסים הרבה מהפירות - תהליך קל כשמדובר במשהו עתיר סוכר - ושמוציא מהם טעמים לגמרי אחרים. בכל המנות היה הרבה ניסוי וטעייה. את האבטיח למשל המלחתי וייבשתי, ובצריבה פתאום גיליתי שיוצאים ממנו טעמים קרמליים חדשים.

"היו מי שהגיעו סקפטיים לארוחה, זה ברור לי. אבל לדעתי הרוב הבינו מהר מאוד, ממנה למנה, שלמרות מה שחושבים - אין באמת גבול למה שאפשר לעשות עם חומרי גלם, גם עם פירות. אוכל שעומד בפני עצמו, לא-תחליפי, שממש מעיף אותך. מי שלא מכיר אותי מספיק ולא מבין אותי, יכול היה לחשוב שארוחת פירות זה דבר מוזר. אבל במבחן התוצאה, אם יוצרים בשימוש נכון משהו לא יותר מדי מתוק ובעיקר מאוזן - זה רחוק מלהיות גימיק", היא אומרת.

איך האינטראקציה עם הסועדים?

"יותר אישי, יותר אינטימי. אני לא מהשפים שיוצאים לדבר עם לקוחות ואני מתרכזת בעשייה במסעדה. יש אנשים שבאים להגיד לי תודה ולדבר איתי, אבל שם זה בערך נגמר. פה, בעיקר אחרי שיצאתי לדבר על כל מנה, היה משהו שהרגיש כמו דיאלוג. חוויה חד-פעמית לשני הצדדים", היא אומרת.

חלק גדול מהמנות שהגישה בארוחה יהיה אפשר לשחזר בשבועות הקרובים בארוחת טעימות זוגית במסעדה - במחיר של 170 שקל לאדם (רצוי מאוד לתאם זאת כמובן מראש במועד ההזמנה).

פירות הם חלק בלתי נפרד מהנוף הישראלי גם הודות למיציות רבות שניתן למצוא ברחבי הערים. את מיץ התפוז שהיה יחד עם לימונדה מהמרכיבים היחידים בדוכנים של העיר העתיקה במזרח ירושלים ובתל אביב, החליפו בשנים האחרונות תפריטים מושקעים עתירי פירות טרופיים ומזונות-על - צ'יה, גוג’י ברי ועוד.

פירות בכלל ואפילו מזונות-על מגיעים גם לתפריטי הברים. קוקטיילים על בסיס פירות ורום למשל נהנים מפופולריות בכוסות טיקי פולינזיות מקרמיקה, גדולות ועתירות קרח גרוס. מסחטות מככבות במרבית הברים הנחשבים בארץ ומגדיל לעשות בר הונולולו החדש בכיכר דיזנגוף, שם מתמקדים לא רק בהם אלא גם במזונות-על. "גם מיוחד וגם בריא", אומר הבעלים, הברמן מוש בודניק. בתפריט: נגרוני לבן שבו הושרו גולדן ברי (שקרויים גם דובדבן יהודי ודובדבן לימה) וגם תותים טריים ולצדו מוחיטו על קייל ומיץ תפוחים, שמככבים גם בתפריט ההפי האוור של המקום וב-50% הנחה.

טאקו שסק טמפורה / צילום: בו יוסטר

אבטיח צרוב
גרסה ביתית למתכון של השפית שיראל ברגר (OPA) שסובב סביב אבטיח ושהוגש בביתה במסגרת פרויקט "קאזה סן פלגרינו"

מרכיבים ל-4 מנות:
4 פרוסות אבטיח, חתוכות כל אחת למלבן של 5*3 ס"מ ובעובי 1.5 ס"מ
1 כף מלח
לקרם הבנרו וחומץ בלסמי:
1 כוס קוביות אבטיח
0.5 כוס חומץ בלסמי
1 כפית פלפל חריף - רצוי מזן הבנרו (habanero) - חתוך דק
3 כפות שמן זית
1 כפית מלח
לריבת חרדל:
1/4 כוס גרגירי חרדל, מושרים בהרבה מים ל-12 שעות
1/2 כוס חומץ בלסמי
להגשה:
שורש חזרת

הכנה:

מעבירים את מלבני האבטיח והמלח לשקית עם ריץ’-רץ’ שנסגרת היטב להשריה של לילה במקרר על מנת שיגירו נוזלים ויתרכזו (בעצמם, ודאי שבעצמם). אופים את האבטיח בתנור בחום מינימלי למשך 3 שעות (40 מעלות למי שיש מכשיר ייעודי שמגיע לחום זה).

לקרם הבנרו וחומץ בלסמי: טוחנים את כל המרכיבים ביחד. מסננים דרך מסננת דקה ונפטרים מהמשקעים.

לריבת החרדל: חולטים את החרדל כמה פעמים במים רותחיםעל מנת להוציא מרירות מהזרעים. מצמצמים את החומץ בלסמי בחצי. מוסיפים את זרעי החרדל, מערבבים היטב ומניחים לתערובת להתקרר.

הגשה:

מחממים מחבת עם כף שמן זית. צולים את האבטיח 2 דקות מכל צד. ממקמים את מלבן האבטיח על צלחת. מוסיפים מעל כף מריבת החרדל וכף של קרם הבנרו. מגרדים משורש החזרת בעזרת פומפיה (מיקרופליין) ומגישים חם ומיד.

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס