גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איריס אליה-כהן: "רציתי למגר את האישה המזרחית הנזקקת מהספרות העברית. אני פוסט־טראומטית"

השנים הקשות שבהן הנושים התדפקו על בית ילדותה של הסופרת איריס אליה־כהן הטביעו את חותמן על הכתיבה שלה ● "רואים עליי את הפצע"

איריס אליה כהן/ צילום: כפיר זיו
איריס אליה כהן/ צילום: כפיר זיו

"ופעם, בשבת בבוקר,
בלא דפיקה בדלת
פרצו לבית ארבעה גברים
(זרועות ההוצאה לפועל
חסונות ונחושות)
ולא הועילו
תחנונים או דיבורים
גם לא עיניה היפות
העייפות של אמא".
("שועלים", איריס אליה-כהן)

הנשים שבוראת בספריה איריס אליה-כהן, כלת פרס רה"מ ליצירה ופרס מורשת, הן בעלות תובנה עמוקה של עצמאות כלכלית, נשות פלדה, מזרחיות ברובן, ואילו בשיריה, המשרטטים את הביוגרפיה שלה בעיפרון כהה ובקווים חדים ופוצעים, הן כמו אמא שלה - עייפה, חלשה מול כוחות גדולים ממנה, המעקלים שבאו לקחת כל מה שאפשר היה מהבית. גם את הרדיו-טייפ המקולקל שהיה לאיריס הקטנה בחדר קטפו בדרכם החוצה, כאילו המכשיר הפגום הזה יכסה את החובות הגדולים של אבא.

הילדות המוקדמת שלה הייתה חסרת דאגות כלכליות. הורים יוצאי קוצ’ין בהודו, אבא קבלן מצליח, חיים נוחים, משפחה גדולה ומחבקת, עד שפשט את הרגל במפולת המניות של 83’ אחרי חמש שנים של קשיים כלכליים. ואז הגיעו המעקלים, שמופיעים בקובץ "שירי פשיטת הרגל" שלה. "אני זוכרת איך דפקו על הדלת נושים, את ניתוקי החשמל התכופים", היא ממהרת בדיבור חסר נשימה כמעט, משפט רודף משפט, כאילו מוכרחה לדחוס כמה שאפשר בזמן קצוב, כי כשיאזלו הדקות, קולה לא יישמע עוד.

"מי שהתקשר אלינו הביתה שמע הודעה מוקלטת - ‘הקו מנותק בגלל אי תשלום חשבון הטלפון’, ואין מבוכה נוראית יותר. זה התחיל בגיל 12, ובגיל 18 כבר לא היה בית והם נפרדו. הבית הגדול והיפה עוקל ונמכר בפרוטות. המצב התדרדר כל-כך שאמא לא הייתה מסוגלת לעמוד בזה יותר, אז היא הלכה משם איתי ואחר כך גם אחותי הצטרפה".

זה קרע נפשי שקשה לאחות.

"ולכן החוויה הכלכלית נוכחת מאוד בכתיבה שלי. הגיבורות שלי, שגדלו בעוני, מאוד מבוססות, משכילות וחזקות. רציתי למגר את האישה המזרחית הנזקקת מהספרות העברית. היא לא נזקקת לגבר כדי להתקיים, היא יכולה לעמוד מול העולם לבדה. רואים עליי את הפצע. לא הסכמתי לקחת על עצמי שום חוב כלכלי, מתנהלת בגבולות שאני מסוגלת לעמוד בהם. הייתי מרפאה בעיסוק במשרה מלאה במערכת החינוך, ועזבתי אותה רק לפני שלוש שנים, כשהרגשתי שאני יכולה לכלכל את עצמי בכתיבה. אני נשואה לנשיא המכללה למשפט ועסקים בר"ג, ואם הוא היה עצמאי, הייתי עומדת על הפרדה רכושית, או שלא הייתי שם, אני פוסט-טראומטית".

כמו ב"מכתוב", "גלבי" ו"דושינקה נשמה", גם בספר הילדים החדש שלה, "סבתא טורבו ואלפי התנינים הבכיינים" בהוצאת "טל-מאי" מבית "ידיעות אחרונות" ו"ספרי חמד", הסבתא של אליה-כהן היא סוג של אמזונה, בלבוסטע חסרת גבולות וכללים, שעושה מה שמתאים לה כנגד הנורמות והסטיגמות. "התעוררתי יום אחד עם רעיון על סבתא שקוראים לה ‘סבתא טורבו’, מין סבתא כול יכולה. יש לה מלון והוא מתנהל על-פי חוקים אחרים. האורחים מנקים את החדרים שלהם, כי היא לא משרתת של אף אחד. אין במלון אוכל והיא מתאמנת על קלרינט, טוּבה וחצוצרה מתי שבא לה, ובגלל שיש כאלה שזה מפריע להם, היא מספקת לאורחים אטמי אוזניים על חשבון הבית.

"השם שלה הוא מזל מזולה, והיא מגדלת את הנכדה שלה, קרן קרנינה - כי רק קרן זה לא מוזיקלי מספיק בשבילה - אחרי שאמא שלה נפטרה. קרן, בכיתה ד’, היא המבוגר האחראי. בלוויה של אמא שלה, סבתא נאנחת, אני לא יכולה יותר, וקרן אומרת לה: ‘את סבתא טורבו, יש לך אלף כוחות סוס’".

גם לך יש אלף כוחות סוס.

"סבתא טורבו מאוד דומה לי. גם היא פטפטנית בלתי נלאית כמוני. היא ואני מגזימניות עולמיות. אני אישה של קצה, שכשעושה משהו, אז זה עד הסוף וזה מעיד על ההספק שלי - שבעה ספרים בתשע שנים. מרגע שנכנסתי לזה, אני שם".

עולם הילדים רווחי יותר לסופרים. זה היה השיקול להיכנס אליו?

"הכתיבה לילדים הייתה חלום שלי, כי כתבתי כילדה, ויותם שווימר, העורך של ההוצאה, דחף אותי לזה, אבל אשקר אם אומר שזה לא עמד לנגד עיניי, כי אני רוצה שזאת תהיה סדרה, וככה יש לספרים יותר נוכחות על המדף. הייתה לי שיחה עם סופר הילדים ינץ לוי (‘הרפתקאות דוד אריה’), וביקשתי ממנו טיפים".

שתפי את עצת הזהב שלו.

"לעשות דמות עם מרחב להתפתחות. בית המלון של סבתא טורבו, שהוא נקודת הפתיחה של הספר הראשון, לא יהיה סגור. בכל פעם יבוא אורח אחר להתארח".

יש כבר ספר שני?

"ושלישי, כי כבר נכנסתי לסיטואציה הזאת. בכל אחד מהם יהיה אורח מוגזם ומוקצן".

את באמת נותנת עבודה, לא נחה.

"בכל הספרים שלי אני פעילה מאוד, גם ביח"צ, כי אני רוצה להגיע לקוראים. אני מהראשונים שהבינו את ההשפעה של הפייסבוק על הקריאה. ‘מכתוב’ התקבל באורח נס בחום וזכה בפרסים, בלי מאמץ. אם לא הייתי מקדמת בכל הכוח את ‘דושינקה נשמה’ בפייסבוק, הוא לא היה נמכר".

בעולם הספרות האליטיסטי והמתנשא, לא כולם מקבלים בהבנה את היח"צ שהיא עושה לעצמה. קוראים לה מגלומנית, אחת שדוחפת את עצמה לכל מקום. בקודים של הגוורדיה הספרותית הוותיקה והלא טכנולוגית, סופר לא צריך לדחוף את הספר לקוראיו בכוח, ואם כבר שיווק, אז מפה לאוזן ולא מפוסט ללייק.

כמו הסבתא בספר שלה, אליה כהן מנערת את הביקורת מעליה, ומשתמשת, בלי להתנצל, בכל פלטפורמה שהרשת יכולה להציע, כדי לזכות בעוד כמה עיניים שיקראו את הטקסטים שלה.

"את ספר השירה ‘שחרחורת’ הוצאתי לבד בהדסטארט, תוך שבוע גייסתי 25 אלף שקל. הרבה סופרים ומשוררים לא מוכנים לפרסם בפייסבוק את מה שהם כותבים כדי לא לפגוע במכירות, ואני להיפך. אני מפרסמת קטעים, כי אני מאמינה שמי שיכיר את השירים שלי, ירצה לקנות את הספר".

את לא בוחלת בשום אמצעי של קידום, מתרוצצת ממקום למקום.

"כשיצא ‘מכתוב’ לא היה מקום שהזמין אותי בחינם ולא הגעתי אליו - ספרייה, קבוצה. היום אני מגיעה רק בתשלום, כי עם כל הכבוד, מכרתי מכל הספרים שלי יחד 100 אלף עותקים, אז אני בסוג של מוּכרות שאני יכולה להתחיל להתפרנס. זאת הייתה משאלת לב להתפרנס מהכתיבה".

הגשמת אותה?

"אחרי ‘גלבי’ שעסק בחטיפת ילדי תימן - תוך שבוע הוא הופיע ברשימת רבי המכר - היו המון כתבות. הטיימינג של פתיחת ארכיון המדינה דחף אותו עוד. אפשר להתפרנס מכתיבה בעבודה קשה ואמונה. התנגדתי מאוד לחוק הסופרים, כי אי אפשר להעמיד סופרים כמוני מול דויד גרוסמן וא. ב. יהושע, למרות שאני מצליחה. אני פעילה במאבק לקריאת ספרות מקור, כי יש הלך רוח שלפיו, הספרות העברית לא שווה.

"כשמדובר בספר שלי אני לא רואה בעיניים, אבל הכלל היחיד הוא לא לעשות רע לאף אחד, הלכלוכים והסיאובים לא בשבילי. אפשר להתפרנס מסדנאות כתיבה כמו שאני עושה, סופי שבוע שאני מפיקה לבד, משכירת המלון ועד התוכן, התכנסות של 15-10 איש לשלושה ימים אינטנסיביים שפותחים השראה, שמצריכים המון פקידות, אבל מניבים רווח, ומהרצאות בתשלום. אני עושה את הכול לבד".

את כבר בטח סוגרת את המהלך התשיעי באסטרטגיה קדימה.

"זה שאין לי סוכן פוגע בכך שאף אחד מהספרים שלי לא מתורגם, ואני עובדת על זה. השאיפה הגדולה היא להיות מתורגמת, כי אז יש פוטנציאל להרוויח מהתמלוגים, ובגדול". 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד