גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היסטוריה בבורסה בתל-אביב: השווי של בנק לאומי עוקף את שוויה של טבע

לאחר שמניית חברת התרופות צנחה בניו יורק ב-12%, מגמת ההתכווצות נמשכה גם בבורסת ת"א ● התקווה הגדולה שמשקיעי טבע תלו במנכ"ל, קאר שולץ, מתרסקת יחד עם מחיר המניה ל-35 שקל בלבד ● האם התביעות שעמן מתמודדת החברה ימשיכו לגרור את המניה למטה?

מנכ"ל טבע קאר שולץ / איור: גיל ג'יבלי
מנכ"ל טבע קאר שולץ / איור: גיל ג'יבלי

מניית טבע   מתפרקת, פשוטו כמשמעו. מי שנחשבה בעבר ל"מניית העם" צנחה אמש בניו יורק בכ-12% נוספים, והשלימה קריסה של 86% מאז השיא שבו נסחרה לפני ארבע שנים בלבד. טבע נופלת ב-יותר מ-10% כעת לשווי של 36.7 מיליארד שקל, ובכך לראשונה נפלה מהשווי של בנק לאומי, ומדורגת כעת כחברה עם השווי השלישי בגובהו בבורסה בתל-אביב.

במונחי הפסד כספי למשקיעים במניה של חברת התרופות, מדובר בסכום שמוערך ב-180 מיליארד שקל שהתאדו בתקופה זו. כאמור, מניית טבע, שבמשך עשרות שנים הובילה ללא עוררין את הבורסה בת"א מבחינת שווייה מבין החברות הישראליות, מאבדת את "הכתר" לטובת בנק לאומי. מסוף ינואר 2019, איבדה מניית טבע כ-52% מערכה.

לפני שנה וחצי התיישב קאר שולץ על כיסא מנכ"ל טבע, כשלפניו משימה ברורה: להשיב את החברה לימי הזוהר שלה. שולץ קיבל בירושה מקודמו ארז ויגודמן חברה מקרטעת שהסתבכה בסקנדלים וצברה חוב עצום של כ-35 מיליארד דולר.

ההתחלה נראתה מבטיחה. המנכ"ל הטרי הוביל תוכנית קיצוצים אגרסיבית, שכללה סגירת מפעלים ופיטורים של כ-25% מכוח העבודה של החברה, למרות מחאות מצד רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון. לאחר חצי שנה בתפקיד, מניית טבע רשמה התאוששות מרשימה - עלייה של 34%. אלא שהחיוכים נעלמו מהר מפניהם של המשקיעים, והחברה מצאה עצמה שוב במסלול התרסקות. 

מחיר הנעילה אמש החזיר את טבע 19 שנים אחורה: הפעם האחרונה בה נסחרה במחיר דומה הייתה בשנת 2000. במחיר המניה הנוכחי, טבע נסחרת במכפיל של כ-4.1 על הרווח הצפוי (Non-GAAP) לשנת 2019.

"יש לנו חוב גדול, אין לנו הרבה כסף"

הנפילה במניה אתמול הגיעה כתגובה להסכם הפשרה עליו חתמה טבע עם מדינת אוקלהומה, עליו דווח ביום ראשון. טבע הודיעה שתשלם 85 מיליון דולר על מנת ליישב את התביעות נגדה בנושא האופיואידים, כשההסדר אינו קובע כל מעשה פסול מצד טבע. מדובר בתביעה הראשונה בשורה של תביעות נגד מספר חברות תרופות, ביניהן טבע, שמשווקות משככי כאבים אופיואידיים.

לפי טענות התביעה, השיווק בוצע בצורה אגרסיבית ואולי אף מטעה בהקשר של בטיחות התרופות, והוביל למגפת התמכרות משמעותית. טבע אומנם טענה לאחרונה שלא תלך לפשרה; בשיחת הוועידה שלאחר פרסום הדוחות האחרונים, לפני פחות מחודש, דיבר המנכ"ל קאר שולץ על "הרבה עורכי דין שלמעשה מובילים את הנושא, ובודקים מאיפה הם יכולים לקבל כסף. ואתם יודעים, לנו יש חוב גדול, אז אין לנו הרבה כסף. עדיף שימצאו מישהו אחר שרוצה פשרות גדולות, זה לא יקרה איתנו". נזכיר, שבסוף הרבעון הראשון היקף החוב של טבע היה 28.6 מיליארד דולר, חוב נטו של 26.7 מיליארד דולר.

למרות זאת, נחתמה פשרה עם אוקלהומה, רגע לפני פתיחת המשפט. וטבע נימקה זאת כך: "בעוד שהחברה אמרה לאורך כל הדרך כי בית המשפט אינו המקום לפתור משבר זה, טבע שמחה לשים את התיק באוקלהומה מאחוריה, והיא מוכנה להגן על עצמה בנחישות כנגד תביעות נוספות, כולל המשפט הקרב בבית המשפט הפדרלי בקליבלנד, המרכז את רוב התביעות התלויות ועומדות".

התביעה בקליבלנד, אוהיו, מאגדת בתוכה מספר רב של תביעות מדינתיות בתחום האופיואידים והיא תתנהל בבית משפט פדרלי, והיא צפויה להתחיל באוקטובר הקרוב.

מה יקרה עכשיו? האנליסטים חלוקים

בשוק ההון עדיין מנסים לאמוד מהו היקף החשיפה של טבע בתביעות האופיואידים השונות. לכך, אגב, יש להוסיף גם את החשיפה בהליך משפטי אחר לגמרי - בנוגע לתיאום המחירים בגנריקה בארה"ב - שם טבע נחשבת למובילת הקנוניה, לכאורה. בכל הקשור לאופיואידים, שני אנליסטים שמסקרים את טבע סברו שהסכום בפשרה באוקלהומה "ניתן לניהול" (manageable) - זאת ההערכה שפרסמו גם בקרדיט סוויס וגם בסיטי.

לעומת זאת, האנליסט כריס שוט מג’יי.פי מורגן כתב בתגובה כי היקף הפשרה באוקלהומה גבוה מהציפיות שלו, ולהערכתו גם מציפיות השוק. לדבריו, חברת Purdue, המייצרת את התרופה OxyContin ונתפסה כשחקנית המרכזית במשבר, הגיעה לפני כמה חודשים לפשרה בסך 270 מיליון דולר. אחת הטענות אגב שעלו מכיוונה של טבע היא שטבע מכרה בעיקר משככי כאבים גנריים, ופחות תרופות מקוריות בתחום, בניגוד לחברות אחרות שייצרו את משככי הכאבים במקור ושיווקו אותם באגרסיביות.

לדברי שוט, "אנחנו מאמינים שטבע פחות חשופה לנושא לעומת חלק מהחברות האחרות, בשל סוג המוצר שמכרה, אך הפשרה באוקלהומה מרמזת על חשיפה כוללת של למעלה ממיליארד דולר לטבע - אוקלהומה מייצגת רק כ-1% מאוכלוסיית ארה"ב". עם זאת, שוט הוסיף כי כעת, כשההליך באוקלהומה מאחוריה, יקטן הפוקוס על נושא האופיואידים בסיפור הכללי של טבע, לפחות עד להליך באוהיו באוקטובר.

בהקשר זה, גם האנליסט עומר רפאת מ-Everscore ISI כתב שמשמעותה של הפשרה באוקלהומה היא שלטבע אין עוד משפט בנושא זה לפחות עד אמצע 2020 (למעט ההליך באוהיו). לטענתו, זה מאפשר לטבע "מרווח נשימה" לנסות ולבחון פשרה כללית, בלי הלחצים של הליך משפטי ממושך. רפאת מציין שבשלב זה עוד לא ידוע מי החברות שייכללו בחלק הראשון של ההליך באוהיו. "אני כמעט מתחיל לתהות האם טבע תוכל לסכם את כל הליכי האופיואידים ב-2 מיליארד דולר או פחות", כותב רפאת.

כמה יעלו לטבע ההליכים המשפטיים

נראה שבשלב זה אין דרך אחת ברורה לאמוד את היקף החשיפה של טבע לתביעות, והסכומים משתנים בין האנליסטים השונים. בכל מקרה, מדובר על סכומים משמעותיים עבור חברה שהמיקוד שלה בכל החודשים האחרונים היה על החזר חוב, קיצוץ עלויות והפחתת המינוף. טבע מתכננת למחזר חלק מהחוב שלה, שמיועד לפירעון ב-2021. טבע אומנם לא מתכננת גיוס הון - שולץ חזר על כך שוב ושוב בחודשים האחרונים - כך שמחיר המניה לא אמור להשפיע על הצלחת הגיוס, אך המחיר הנוכחי משקף את האמון הנמוך בחברה, שעלול לפגום ביכולת גיוס חוב. עוד קודם לכן, ביולי הקרוב, יש לטבע תשלום חוב של 1.6 מיליארד דולר, שאותו היא תשלם ממקורותיה הקיימים.

המייל האנונימי שחשף את התרמית של רימסה

טבע הגישה השבוע את תשובתה לבית המשפט, במסגרת הליך שהוגש נגדה ונגד בכירים ודירקטורים (חלקם לשעבר) וכן נגד סיטיגרופ ששימש כיועץ בעסקה, לאישור הגשת תובענה נגזרת. התביעה הוגשה ב-2016 על-ידי בעלי מניות: גור צמח וחברת י.ע.א.ש החזקות, באמצעות באי כוחם עוה"ד יעקב סבו, חגי קלעי ואוהד רוזן ממשרד קלעי, רוזן ושות'. תשובתה של טבע חושפת חלק ממה שהתרחש בעת העסקה הכושלת לרכישת רימסה המקסיקנית ב-2015.

התובעים טענו שהנתבעים הפרו את חובת הזהירות והתרשלו במילוי תפקידם באופן שגרם נזקים לטבע, בעת רכישת רימסה. טבע שילמה 2.3 מיליארד דולר תמורת החברה, ומאז מחקה כ-1.35 מיליארד דולר בגין הרכישה. (ב-2018, לאחר הליך משפטי נגד המוכרים, טבע קיבלה סכום שלא דווח כפיצוי, המוערך בכ-300-350 מיליון דולר). זמן קצר לאחר הרכישה, טבע טענה שגילתה שהמוכרים רימו אותה. בתשובתה לבית המשפט, טבע מבקשת לדחות את בקשת האישור לתביעה נגזרת על הסף, בטענה שהיא "מופרכת ביסודה".

טבע טוענת שבמסגרת בדיקת הנאותות לפני הרכישה, נאספו ונבחנו אלפי מסמכים, נערכו פגישות, בדיקות עצמאיות ובדיקות של מומחים חיצוניים. נציגי טבע ביקרו במפעלי רימסה וראיינו עובדים. החברה מציינת כי גם חברות גדולות כמו פייזר ואבוט ערכו בדיקות דומות ולא עלו על מעשי ההונאה של רימסה. בהתבסס על הבדיקות, טבע הגיעה למסקנה שאין מניעה להתקדם עם העסקה.

בספטמבר 2015 התכנס דירקטוריון טבע לאשר הגשת הצעה מחייבת בסך 2.1-2.3 מיליארד דולר, והעסקה נחתמה. מספר ימים לאחר השלמתה, קיבלה טבע מייל אנונימי שכותרתו "שחיתות", שמפרט אי סדרים ושחיתויות ברימסה. טבע ערכה בדיקה פנימית, שבה גילתה לדבריה את ההונאה המתוחכמת כנגד הרשויות במקסיקו, שהוסתרה היטב בעזרת שימוש במערכת רישומים כפולים. היא פנתה לרגולטור במקסיקו והציגה את הממצאים, ובעקבות זאת נערכה בדיקה על-ידי הרגולטור שמצא אי-סדרים רבים, והוא הורה להשבית את המפעל. לדברי טבע, היא פעלה בשיתוף פעולה מלא עם הרגולטור ויישמה תוכנית שיקום למפעל.

בטבע טוענים כי "הנתון העובדתי היחיד שעליו מבוססת הבקשה (לתביעה נגזרת), הוא העובדה שלאחר הרכישה התגלו נתונים שהוסתרו מטבע. ואולם עובדה זו, מצערת ככל שתהיה, אין בה כדי להעיד על קיומו של פגם כלשהו בבדיקת הנאותות". עוד לטענת טבע, המבקשים פעלו בחוסר תום לב המצדיק את דחיית ההליך. 

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם