גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נורמליים מדי? יש דבר כזה. מחקרים מגלים איך השאיפה המוחלטת לנורמליות יכולה להיות הרסנית לנפש

לא תמצאו אותם מנהלים ויכוחים שעלולים לעלות להם בקשרי חברות או עבודה, והם תמיד ימצאו דרך לְרַצות את החברים או הקולגות ● אלה הם האנשים ה"נורמוטים", שמכוונים רק החוצה ומנותקים מחיי הרגש הפנימי שלהם ● בראיון מיוחד ל"ליידי גלובס" מסביר הוגה המושג, פרופ' כריסטופר בולאס, מגדולי הפסיכואנליטיקאים של דורנו, למה ריצוי חברתי מוגזם מסוכן לאנושות

ציור: טלי יאלונצקי
ציור: טלי יאלונצקי

"מה אתה חושב, שאני לא נורמלי להיות נורמלי?", שאל מאיר אריאל. זה אולי נשמע תמוה לרובנו; הרי גידלו אותנו לשאוף לחיות בקו המשווה של הנורמה, להיות בסדר כמו ועם כולם. אלא, שמסתבר כי דווקא ישנו אדם 'נורמלי מדי'. זהו האדם ה'נורמוטי', מונח שהגה פרופ' כריסטופר בולאס, 76, מהפסיכואנליטיקנים החשובים של המאה האחרונה, ששינה רבות מדרכי הטיפול והחשיבה בעולם הפסיכולוגיה. פרופ' בולאס מסביר את דפוס האישיות של האנשים הנורמוטים; זהו הדחף להיות נורמלי באופן בלתי-נורמלי, דחף המאופיין בהקהיית הסובייקטיביות עד כדי מחיקתה, והתייחסות לעצמי כאובייקט חומרי.

בעוד שהאדם הפסיכוטי בורח מהמציאות אל הפנטזיה, הנורמוטי בורח מהפנטזיה אל המציאות. הוא עסוק ב-Doing ולא ב-Being, נמנע מהתבוננות פנימית, וימיו מאורגנים סביב לו"זים ופעילויות. הוא טרוד בלהיות ‘בחור טוב', או אדם ‘שאנשים היו רוצים בקרבתו'. הערך העצמי שלו מוגדר אך ורק על ידי התפקוד החיצוני של העצמי, על פי מה שמציבה הנורמה.

בולאס מסביר בראיון מיוחד ל'ליידי גלובס' כי הנורמוטי הוא אדם נטול מצבי רוח, ובמבט שטחי נראה יציב ובריא נפשית במידה בלתי רגילה. הוא בטוח, נינוח ומוחצן חברתית. הוא מנסה, באופן לא מודע, להפוך לאובייקט, עוד מוצר על המדף, מגדיר את שביעות רצונו דרך רכישת חפצים ומודד את ערכם של אחרים באמצעות החפצים שרכשו. הנורמוטים תלויים הרבה יותר מאנשים אחרים ברווחה כלכלית, וזקוקים לאספקה של חפצים כדי להעשיר את אושרם.

פרופ' בולאס, האם אנשים נורמוטים עוברים חיים שלמים בלי להיות מחוברים לעצמם?
"אנחנו לא יודעים כמה אנשים מתאימים להגדרה הזאת למרות שלא אובחנו, מפני שלרוב אנשים כאלה לא יבואו לטיפול או יתלוננו על בעיה. הפתרון של האנשים הנורמוטים לחיים הוא לסרב לנסות להסתכל פנימה על הרגשות ועל הצרכים הפנימיים, ולהתמקד רק במציאות באמצעות יישום של 'חיים פעילים': ספורט, בילויים, דיאטה, טיולים וכדומה. אם אדם חי את חייו באופן כזה של חוויות והתנסות, כשהוא יגיע להתמודד עם חוויות עמוקות ומטרידות, כנראה שלא יהיה מסוגל לחשוב דרך האני הפנימי שלו ולהתמודד איתן. האנשים הנורמוטים יכולים להישבר תחת חוסר היכולת שלהם להכיל את המחשבה של הבעיות הפנימיות. לפעמים בחיים, גם אם ממש עובדים בלהתעלם מהן, הבעיות הפנימיות צצות בכל מיני אירועים וסיטואציות".

מה רע בלהיות נורמוטי? האם יש באמת משהו שלילי בלא להתמודד עם האני הפנימי?
"אני חושב שצריך לשאול האם שווה לחיות ולהעביר חיים שלמים שבהם אנחנו רק משקפים התנהגויות של אחרים, חיים איך שנראה לנו שאחרים רוצים שנחיה. האם זה מה שאדם שואף אליו, סוג של ריצוי סביבתי בלתי נגמר שהמחיר שלו הוא חוסר רצון אמיתי פנימי או התמודדות עם האני שלי?".

מה היתרון של התנהגות נורמוטית?
"היתרון הוא להרגיש שאתה חלק מ'קבוצה', עם תחושה שאתה מוביל ומקובל בה. זה נותן הרגשה של ביטחון, אפילו אם זמני, מפני שאופנות משתנות ולא תמיד אפשר לעמוד בקצב. לפעמים גם אנחנו ניאלץ, הרי, להתמודד עם בעיות פנימיות. אבל אף נורמוטי לא חי בהרגשה שהוא מוביל ומקובל בצורה זמנית. החיים והניסיון מובילים אותנו, כחוקרים, לראות שסגנון החיים הזה לא תמיד יכול להיות יציב ולהחזיק מעמד תחת השינויים והאתגרים שהם חלק מממעגל חיינו".

האדם הנורמוטי לא סבל מטראומות ילדות משמעותיות, אבל סבל מהזנחה מסוג ספציפי: הוריו לא הגיבו כראוי לתקשורות שנבעו מהעצמי הייחודי שלו, הם לא זיהו ולא חגגו את חיי הדמיון שלו, לא עוררו אותו להמציא את חייו בדרך יצירתית, ולמעשה, הוא מעולם לא באמת נולד מבחינה פסיכולוגית. ההורים נענו להתפתחות העצמי הכוזב של הילד, הגיבו בעידוד ובתגמולים חומריים על ההסתגלות שלו למוסכמות, וטיפחו אצלו קונפורמיות. לפי בולאס, ילד להורים נורמוטיים זוכה לגמול על היותו 'רגיל', וכשהוא משתמש בדמיון, 'הוא חש בהתעלמות ממנו או באיום', ולומד לבטל את החלק הזה בעצמו, ולהסתגל למסגרות שעוצבו מראש.

מה ההשפעה של הורים נורמוטים על ילדיהם?

"הם מספקים סכמה קוהרנטית ופשוטה להתפתחות. השאלה הגדולה של החיים: ‘מה אנחנו עושים כדי להרגיש חיים', לא קיימת בהרבה מההתמודדויות והשאלות שעולות אצל ילדי הנורמוטים, כי המודל שלהם הוא של הורים שמתמודדים עם החיים בצורה מסוימת ומתעלמים משאלות שלחלקנו נראות בעלות חשיבות עליונה, והן הבסיס למי שאנחנו".
בכולנו יש רצון לרצות. לאנשים נורמוטים יש את הצורך הזה בצורה קיצונית יותר.

"אני חושב שהנורמוטים מנסים לרצות כל אחד במאמץ ייחודי לאדם שאותו הם מנסים לרצות. אבל הם למדו המון טכניקות של ריצוי האחר, והם שכללו את היכולת הזאת עד שהם מסוגלים ‘להבריג' את האדם שהם פוגשים למקום הנכון. הם אשפים בזיהוי וביכולת לרצות את האחר, מפני שהם מכוונים כלפי חוץ מה שהם מקבלים מהסביבה".

האם אדם נורמוטי יכול להיות עצוב, שמח או לאהוב באמת, למרות שהוא לא מחובר לאני הפנימי שלו?

"דרך החיים הנורמוטית היא נורמלית. ועדיין מיליוני אנשים מחפשים ומנסים להגיע לפתרון של הדילמה האנושית. אני לא רוצה להעביר ביקורת אם מישהו בכל קטגוריה דיאגנוסטית מסוגל ‘באמת' לאהוב. אבל אין ספק שהיכולת לאהוב ולהיות באמת נאהב היא אחת מנקודות השיא וגם אחד מהפתרונות העיקריים למורכבות של החיים. אין ספק שהיכולת הזאת דורשת סוג של חיבור אל האני העצמי שלנו".

פרופ'כריסטופר בולאס / צילום מסך

הוא יכול להיות אזרח למופת, צרכן תרבות, בעל חברים ומכרים, אבל למעשה אין לאדם הנורמוטי יכולת לדבר בכנות על עצמו ועל רגשותיו מכיוון שהוא נעדר עולם פנימי. התוצאה: אדם-רובוט, פעיל ומתפקד, אבל נטול רוח חיים אמיתית. כשהוא מתבקש להתבונן באופן מעמיק אל תוך עצמו או זולתו, הוא מגיב באופן נאיבי ו'קלולסי'. הוא ידבר בקלישאות ריקות, וישתמש באלכוהול, בסמים ובתרופות פסיכיאטריות כדי לטשטש כאב נפשי. הרבה מהטיפוסים הנורמוטים הם וורקוהולים, או עוסקים בקנאות בפעילות גופנית.

פרופ' בולאס סבור כי העצמי החדש מתוכנת לפעול בעולם שבו מהירות באה על חשבון חשיבה. זהו עולם שבו חשיבה מעמיקה נתפסת כתכונה בעייתית המעכבת אותנו בדרכנו, והממד האנושי שלנו נחשב למשהו שצריך לקצץ בו, אם ברצוננו להתקדם. בתרבות שבה הפחד להחמיץ לייקים שולט, ובה, לדברי בולאס, "העצמי נתפס כאובייקט חומרי בין שאר מוצרים", החוויות שלנו הופכות לנורמוטיות: לא חשוב אם נהניתי בטיול, אם צברתי חוויות וזיכרונות שיבזיקו כשחיי יחלפו מול עיניי, העיקר שהתמונות הועלו ותויגו ולויקקו.

הטכנולוגיה גורמת לנו להיות יותר קונפורמיסטים?
"הנורמוטים הולכים אחרי הקו הנכון, מה שנכון עכשיו. הם מתנהגים כקונפורמיסטים, אבל לא רואים את עצמם ככה, אלא תופסים את עצמם ככוח מלכד חברתית. באופן מסוים זה גם נכון; הם משמשים כדבק שאנחנו זקוקים לו על מנת לספק תהליכים חברתיים. חלק מההתקדמות והעשייה שלנו הם תוצאה של אותם אנשים שמשמשים דבק אנושי ומייצרים שפה אוניברסלית שמאפשרת לנו להתקדם. לא תמיד זה לכיוונים שאנחנו רוצים".

האם אפשר לטפל באנשים נורמוטים, כשהאני הפנימי שלהם הוא כל כך חיצוני?
"כן, הם יכולים להיות מטופלים, ואפילו להשיג תועלת רבה מטיפול פסיכולוגי. הם לא משוגעים או 'פגומים', הם פשוט חסרי ניסיון בלהתייחס לעצמם כאל משהו נפרד בצורה סובייקטיבית. הם פחות מנוסים בהתמודדות עם עצמם, עם האני העצמי שלהם ועם הרצונות שלהם, ויותר שמים דגש ונפח על הרצונות של הסביבה או על מה שהם חושבים שהסביבה רוצה מהם".

האם החברה המודרנית דווקא מעודדת אנשים להיות נורמוטים?
"כן, ישנו מרוץ אחרי חיים נורמוטים. זה משהו כמו המרה דתית חווייתית שאנשים בוחרים כסגנון חיים, משהו שאלרגי למחשבה עמוקה ולהתבוננות עצמית. יש פחות עידוד לסגנון חיים שדורש ראייה סובייקטיבית עמוקה, ורוב האנשים הולכים אחר החיים הנורמוטים בצורה זו או אחרת, שבה אנחנו מתרחקים מעצמנו ומתקרבים לריצוי החברתי".

הנורמוטים הם אנשים שממש מנסים להמיר את 'דתך', כלומר את ההסתכלות שלך על העולם, כדי שתהיה כמותם?

"אני חושב שאף אחד לא מושלם, אבל הנורמוטים לא מנסים באופן אגרסיבי לשכנע שהסגנון שלהם מושלם. זה יותר מתאים להפרעה נרקיסיסטית שאינה שייכת לנורמוטים. אבל, אני חושב שהם מוצאים נחמה בשיתוף הדברים הטובים עם נורמוטים אחרים".

למה אנחנו מעריצים נורמליות, זה לא סוג של בינוניות?
"ה'אני הנוירוטי' או האני המעורב הוא מה שקיים אצל רובנו. אפשר לקנא בנורמוטים על כך שיש להם פחות קונפליקטים. וזאת שאלה, מנקודת המבט שלי, בנוגע לבחירת הפתרונות שלך בעולם שהמציאות בו כמעט בלתי אפשרית. ולכן יש כאלה הבוחרים בדת או בחיים נורמוטיים, והם ללא ספק חיים עם פחות התנגשויות וסערות פנימיות".

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק קופץ ב-1.9% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"