גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם מאבק על מסי ירושה הוא מאבק על הדמוקרטיה: חמש עצות לאלפיון העליון

העקרונות של ליברמן, הסיסמאות של עורכי הדין ורואי החשבון והמס הצודק שהם לא יילחמו עליו ● בכל פעם שעולה רעיון מס הירושה, קופצים חברי גילדות עורכי הדין ורואי החשבון ומשמיעים את הטענה המגוחכת שמדובר למעשה ב"מס מוות" או ב"שוד קברים". מדוע הטיעונים הללו מגוחכים? ● גילוי נאות

חיים כצמן / צילום: איל יצהר
חיים כצמן / צילום: איל יצהר

"מי שבאמת רוצה להגביל ולו במקצת את הצטברות העושר בידי מעטים בצמרת, אל לו להציע עוד רגולציה ועוד רגולציה. יש דרך הרבה יותר צודקת להשיג את היעד: מס על עיזבונות. מס של 25% עד 30% על נכסי עיזבון מעבר לרף מסוים, למשל 5 או 10 מיליון שקל. על אצבעות יד אחת אפשר לספור את המדינות שאין בהן שום מס עיזבון. ישראל היא אחת מהן.

"אז הצאצאים יקבלו בירושה 20% או 30% פחות, אז מה? זה רק יעזור להם בחיים, ימנע היווצרות שושלות ומיחזור אליטות. מס עיזבון יעורר תרומות בהיקפים גדולים: במקום לתת לאוצר, העשירים יעדיפו לתרום למטרות חברתיות, תרבותיות והשכלתיות. הודות למס העיזבון אפשר יהיה להקל מקצת מנטל מס הכנסה על מעמד הביניים העובד והיוצר. להקל על מגזרים יצרניים".

(חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב, בראיון ל"ידיעות אחרונות", אפריל 2011)

חיים כצמן הוא מאנשי העסקים שהצטרפו למחאה נגד יוזמות החקיקה של הממשלה הנוגעות למערכת המשפט. זו זכותו, כמובן, כפי שזו זכותו של כל אזרח. כצמן הוא גם מאנשי העסקים היחידים שתומך בריש גלי במסי ירושה. חבריו למאבק על הדמוקרטיה, לעומת זאת, חונקים כל יוזמה שעולה להטלת מס כזה, בין אם באופן ישיר ובין אם באמצעות גילדת עורכי הדין ורואי החשבון - אותה גילדת עורכי הדין של האלפיון העליון, שיצאה למאבק על הדמוקרטיה.

זה שנים רבות אני כותב על הצורך להטיל מסי ירושה, עם רף של 10-15-20 מיליון שקל, שממנו יוטל המס. אין זה הוגן למסות את מעמד הביניים שצבר דירה נוספת או שתיים לאורך השנים ושילם מסים כחוק כשכירים - אלה בדיוק האנשים שלא צריכים לשלם מסי ירושה.

בכל פעם שניסיתי להעלות את מסי הירושה לדיון, ראיתי בעיניים כלות את הלובי החזק במדינה, לובי העשירים כקורח (בין שעשו את הונם ביושר ובין שצברו אותו גם בעזרת תכנוני מס אגרסיביים) יוצא למלחמת חורמה ומטרפד כל בדל של רעיון להחזיר את המס הזה לדיון הציבורי. 

בחלומי השבוע ראיתי את כל החבורה הזאת, יזמי הייטק, עורכי דין של האלפיון העליון, אנשי פרסום של מדינת תל-אביב - כל אלה שיצאו למאבק על דמותה של הדמוקרטיה הישראלית - מתאגדים למען הטלת מס ירושה בישראל. בחלומי ראיתי גם את אביגדור ליברמן נלחם למען "העיקרון" הזה, כמו שהוא נאבק על "העיקרון" המזויף של חוק הגיוס (אין צורך ב"מכסות" גיוס) תחת סיסמאות על מדינת הלכה.

גם את המאבק למען הטלת מסי ירושה אפשר למתג כמאבק על הדמוקרטיה, כמאבק על דמותה של החברה הישראלית, למען מעמד הביניים שכורע תחת נטל המס שלו. דמוקרטיה איננה רק פטפוטים גבוהה-גבוהה על עצמאותה של מערכת המשפט, על שלטון החוק, על מעמדו של בית המשפט העליון. דמוקרטיה היא גם דמוקרטיה כלכלית.

כשהתעוררתי מהחלום הזה, הבנתי עד כמה הוא מנותק מהמציאות. עד כמה שמנה וסלתה של ישראל מנותקים מעמם. את רוב העם הדיון על קץ הדמוקרטיה כביכול ועל מעמדו של בית המשפט העליון לא ממש מעניין, ואם זה מעניין, הוא דווקא רואה בחברי המערכת המשפטית אנשים מנותקים שמקבלים שכר של 70-100 אלף שקל בחודש עם חבילות פנסיה תקציבית שמוערכות ב-10-15 מיליון שקל לוותיקים שבהם.

פיצוי על תכנוני המס

בכל פעם שעולה רעיון מס הירושה, קופצים חברי גילדות עורכי הדין ורואי החשבון ומשמיעים את הטענה המגוחכת שמדובר למעשה ב"מס מוות" או ב"שוד קברים". כלומר, אם יזם הרוויח את לחמו ביושר, אם הוא הקים עסקים משגשגים ושילם מס כחוק, הן ברמה התאגידית והן ברמה האישית - מסי ירושה הם למעשה מעין מיסוי כפול שעלול לפגוע בסופו של דבר בכלכלה ובצמיחה, וממילא ייצרו סביבם תעשייה של תכנוני מס.

מדוע הטיעונים הללו מגוחכים? כי משעשע שחברי שתי הגילדות הללו משתמשות בטיעונים האלה בזמן שהם רוקחים ללקוחותיהם תכנוני מס חוצי גבולות, פעמים רבות בתוך הליכה על חבל דק בין המותר לאסור, בין החוקי ללא חוקי, ובתוך ניצול פרצות בפקודת המס, שלעתים הם היו שותפים ביצירתן. ידוע שלשכות עורכי הדין ורואי החשבון מעורבות מאוד ובוחשות מאוד במסדרונות רשות המסים, ולא פעם הן היו שותפות אקטיביות לתיקוני חקיקה בענייני מס.

לרוב מסי ירושה הם לא כפל מס אלא מעין פיצוי על מס שלא נגבה בעבר - בין שהתחמקו מתשלום שלו באופן ישיר (כסף שחור), ובין שהתחמקו מתשלום שלו בעזרת תכנוני ומבני מס מתוחכמים. אחד הדברים הכי שנואים על עשירים, גם על אלה שיצאו למחאה למען הדמוקרטיה, הוא לשלם מס אמת - כחלק מהשירות לדמוקרטיה. הם יעשו הרבה כדי להתחמק מתשלומי מס בדרכים יצירתיות. הם טוענים שהכול חוקי, ואני טוען שלרשות המסים אין אפשרות ממשית לעקוב אחרי תכנוני המס. עובדה: בכמה מקרים שהגיעו לדיונים בבתי המשפט, אפשר לראות כיצד המחלוקות בין רשות המסים לנישומים עשירים מגיעות למאות מיליוני שקלים.

עצות לאלפיון העליון

לפני שמונה שנים כתבתי רשימת עצות לאלפיון העליון הישראלי, לא מתוך עוינות חלילה, אלא מתוך הבנה שיוזמה ויזמות הן נשמת אפה של כל מערכת כלכלית בריאה. יזמות מניעה את הכלכלה, יוצרת מקומות עבודה, מביאה השקעות זרות. ובכל זאת, אין פירוש הדבר שתוצאות היזמות צריכות לקבל הנחות מס. לכבוד היציאה של האלפיון העליון בישראל למחאה למען הדמוקרטיה, אווררתי כמה מהעצות הללו. הן מתאימות להפליא לרוח התקופה:

■ תמכו במסי ירושה ללא תנאי. הם נהוגים בכל מדינה נאורה. השתיקו את יועצי ומתכנני המס שלכם ואת עורכי הדין שלכם - יש להם אינטרס אישי גדול בטרפוד כל כוונה להטיל מס ירושה. כפי שאמר וורן באפט לא פעם - הרעיון להעביר עושר מדור לדור כדי שמאות מצאצאיכם יוכלו לשלוט במשאבים של אנשים אחרים רק מפני שיצאו מהרחם הנכון, מנוגד בעליל לעקרונות החברה המריטוקרטית.

■ קראו לממשלה, כל ממשלה שתקום אחרי הבחירות בספטמבר, להפסיק את תוואי הורדת המסים התאגידיים ולגבש רפורמת מסים עם חלוקה הרבה יותר מאוזנת בין מסים ישירים למסים עקיפים, בין מיסוי על ההון ולמיסוי על העבודה. רפורמה שתפחית בצורה דרמטית את מסי הדלק, את מסי הקנייה והמע"מ על מוצרי צריכה בסיסיים (למשל, מוצרי חלב) ותמצא מקורות חדשים אצל... העשירים והתאגידים (בין היתר מס ירושה).

■ בדקו אצל רואי החשבון שלכם כמה מס אתם משלמים באמת בתאגידים שבבעלותכם ובשומות הפרטיות שלכם. אתם יודעים ודאי את האמת העגומה: גדודים של מתכנני ומתחמני המס שלכם הולכים על חבל דק מאוד כדי לחסוך עבורכם תשלומי מס בסדרי גודל עצומים. הם מסתייעים בפקודת מס גמישה מדי וברשות מסים סלחנית מדי. זה כולל, אגב, גם יזמי הייטק לא מעטים שנהנים כביכול מאהדת הציבור. הציבור רק לא יודע שמייסדי אמדוקס, למשל (בין היתר, גם מוריס קאהן), הסתייעו בתכנון מס אגרסיבי מאוד ובמקלטי מס בחו"ל כדי לחסוך לעצמם תשלום מס של מאות מיליוני דולרים לפחות. 

■ הפסיקו להתנהג כקיסרים בחצר ביזנטית, המפרנסת חבורה הגונה של יועצי תדמית, מומחים לניהול משברים, לוחשים על האוזניים וקוראים בקפה שכל מטרתה הוא לצחצח את המוניטין, ללטף את האגו שלכם, תוך הצטרפות למחאות "הנכונות", שנושאות חן בעיני התקשורת.

■ והכי חשוב: הפסיקו לתרום פה ושם כצדקה, תפסיקו לעשות טובות כביכול למסכנים ולחלשים. תתחילו לשלם מס אמת. חלקכם תורמים לכאורה ביד רחבה מצד אחד - אבל מעלימים מס בדרכים שונות מצד שני במכפלות על התרומות. עדיף שלא תתרמו אבל תשלמו מסי אמת. שלא יובן אחרת: זה לא עשרות ומאות מיליונים, זה מיליארדים בשנה שצריכים להגיע לקופת המדינה.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב